темата е за ключ

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Потребител
Аватар
Кара: е30 с 286 коня
Мечтае да кара: е30 с 1000 коня
Детайли за колата: '88 Diamantschwarz 320i coupе

Re: Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от mastik » 04 Апр 2016, 14:48

Ти ли ще издържаш детето през първите му години в чужбината, докато си стъпи на краката, или ще е на стипендия / студентски заем / друга помощ от държавата? Надявам се второто защото иначе цялата ти заплата отива там. В която и западна държава да е не виждам как ще се оправи с под 400-500 евро на месец, то само наемът ще е половината ти заплата. Предполагам си наясно с това и си си направил сметката, но на нас това не ни става ясно от свръх дългия ти пост.

Независимо от това, дори да не го издържаш ти, аз просто не виждам как се живее нормален живот в БГ и се поддържа е60 и с двойно повече пари на месец, че и повече за семеен с деца, но да речем, че това е мое виждане. Има хора и хора, може пък ти да успееш, успех. Казвам го на базата на това че съм пред подобна дилема, интересувам се от модела и си правя сметка дали ще мога да си го позволя за евридейка (понеже е30ката ми взе да става тегава за всекидневно ползване) и сметките ми излизат криво ляво ама заплатата ми е осезаемо по-висока и нямам деца. И все пак веднъж се живее.

И един съвет - ако искаш да те приемат по на сериозно се научи да се изразяваш по-сбито, обобщавай вместо да разтягаш локуми и прави по-малко лирически отклонения за неща, които не ме интересуват. Аз лично те игнорнах отдавна защото по едно време просто ми писна да скролвам 2-3 екрана при всеки твой пост, а да те чета съвсем нямам нерви и време. Сорка, нищо лично.
E30 4 life

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 525 TDS '97

Мнение от mmc » 04 Апр 2016, 15:12

Всеки е минал през подобни размисли и мисля, че най-вярно би било ако се каже, че всеки сам си решава за себе си. Понякога субективните и личностни фактори натежават много повече и човек действа на база емоция. Лошо нема. Понякога па му писва все да се съобразява са факти и почва да си задава въпроси от сорта "а бе аз за чив живея" или "колата е страст. почнеш ли да и държиш сметка, значи не е за тебе". Секви варианти.

Да не навлизам повече в подробности, мисля, че са ти ясни и двете положения и си помислил много добре и от двете странни.

Моето лично мнение е, че всяко действие трябва да е оправдано от логическа гледна точка. Един вид - формата трябва да следва функцията. Не обратното. Ти сам си описал спецификите в това да поддържаш кола от такъв клас, преки и индиректни такива. Пътищата, късото разстояние, са допълнителен фактор. В крайна сметка, аз смятам, че това просто не е колата която ще ти върши работа, предвид твоите параметри. И е много вероятно да стане като предишната кола която в крайна сметка си я намразил шото си хвърлил грешни пари. Иначе кефа да набузиш такава кола по хубав път е голям, но всички знаем, че такива моменти са краткотрайни. Задължително идват проблеми от всякакво естество. Които се увеличават пропорционално с класа на колата.

Това, че имаш такъв бюджет е много хубаво. Каза, че имаш семейство. Защо не обсъдиш и със тях какво бихте могли да направите с тези пари? Винаги има къде да ги вложиш и това да донесе повече радост и на твоите хора, не само на теб. Иначе ако си вземеш таква лъскава (предвид нашите стандарти) колица, твърде лесно влизаш в категорията на сутетните хора. Не ме разбирай погрешно - в никакъв случай не те съдя. Просто да речем, че съм като хората от първата категория с които си обсъждал това.

Ще ти кажа аз какво бих те посъветвал конкретно - да речем имаш някакъв месечен свободен бюджет (или спестени пари от които ще взимаш, примерно) , решаваш, че този месец, ще направиш нещо (или си купиш нещо) което винаги си искал, но по стар български обичай (в повечето случаи съвсем оправдан), си заделял за черни дни. Примерно този месец си заделяш 1000 лв и казваш "дайте сега да си направим кефа" - "искате да отидем еди къде си на почивка", "дайте да се съберем и да направим един хубав, голям банкет като едно време", "да купим нов, хубав телевизор" , "или дай да сменим най накрая тая стара печка / хладилник", "дайте да освежим и стегнем жилището/вилата". Просто нахвърлям идеи. Сигурен съм , че ще изнамерите как да вложите един свободни пари така, че това да ви донесе някакво удовлетворение. И далеч не е нужно да са чак 1000 лв на месец отгоре. А сега си представи така да изкараш цяла година. Можеш ли да си представиш колко малки нещица ще имаш накрая които винаги си искал? Или колко хубави моменти ще си направил с тези не чак толкова големи пари?

Сега, винаги можеш да ми кажеш "Да ама искам да се возя в е60, да усетя как дърпа и да гледам тази изпипана кола и да знам, че тя е моя" :) И ще си прав. Пак завършваме там откъде почнахме - въпрос на личен избор и приоритети :)

Успех с дилемата :)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е38, понякога Е61, Е34 и Е65
Мечтае да кара: КА-50

Мнение от predel » 04 Апр 2016, 15:16

Аз няма да давам съвети... Просто ще споделя:
1. Сам съм си купувал колите... Всичките са БМВ... Това карам, това ще карам и... така...!
2. Имам 2 деца, и двете карат БМВ /собствени/ ;)
3. "Шугата" БМВ е истинска.... и фразата "който е имал БМВ, рано или късно пак се връща към него..." е 100% вярна.

Аз лично не бих имал дилема ;), в момента си имам моята "мечта"! :D

П.П. Просто "шугата" тепърва те е "полазила" :D
Ако няма повреда в компютъра - бийте провайдера :)

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 525d

Мнение от kikko » 04 Апр 2016, 15:37

Моята подобна дилема за Е60-тката свърши преди 2 седмици.След дълги размишления дали да сменя Е34-ката (любимото ми БМВ) с Е60-скъпо за купуване и подръжка го реших така:оставих си Е34-ката,като кола за хоби да я стягам,лъскам и подържам изрядна и си купих за половината пари на Е60-ката кола с прилична година и технически характеристики и подръжка наполовина като пари. :yes:
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 04 Апр 2016, 15:57

Много яка тема.
Напомня ми на предишната ми кола която купих за 3к вкарах в нея 4к и я продадох за 3к щото я намразих :mhihi:
Обаче BMW-то е друга бира, истината е,че няма как да я намразя независимо к'во се строши :dunno:

Иначе си много прав за държавата ни, тя просто те кара да караш кочина, да нямаш нищо и да мизерстваш.
Държал съм колите си 3год. без гараж и беше мъка. По принцип съм много тегав на драскотини, чуквания от врати и подобни,
докато нямаш гараж/двор с навес пазенето клони към 0. Ти я пазиш ама никой около тебе не го интересува.
Спира някой с кочината си и си отваря вратата в твоята която е прясно боядисана и му дреме на.. сещате се кое.
С гаража е малко по добре, не че като не спреш в мола или в центъра не може да се случи ама малко намаляваш шансовете,
да не кажа доста откакто имам гараж, малко се отклоних :mhihi:

Другото което мога да кажа, човек според мен има пари тогава когато си купи нещо за да му се радва,
а не когато всичките пари са му в банката.
Не, че трябва да си адския прахосник винаги е хубаво да си имаш "бели пари за черни дни" както казва автора,
но все пак ако имаш само това реално какво имаш :dunno:

И да добавя,че мерак с пари се гаси :mhihi:

Ако ще купиш колата и ще я намразиш и повече няма да ти носи удоволствие - по добре не я купувай,
за съжаление не знам дали ще можеш да го разбереш това нещо от сега.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 04 Апр 2016, 16:09

Аз също бих дал съвета за покупка, след като я искаш много по едни или други причини и имаш възможност за покупка.

Може да се поставиш в положенията:

1. Не я купуваш, спестяваш си сумата и евентуални главоболия с нея. Почти съм сигурен, че за в бъдеще винаги ще те е яд, че не си я купи и винаги ще ти остане съмнението, дали би могъл да я поддържаш-плащаш.

2.Купуваш я, виждаш, че може да се оправяш със сумите и си я караш с кеф.

3.Купуваш я, наслаждаваш се, след време, ако започва да тежи много, продаваш я. Ясно е, че ще имаш загуба, но ще си имал, карал и усетил кефа на колата. В най-лошият вариант, ще понесеш някаква загубата, но ще си си доставил кефа.

Трябва да си готов предварително за всеки един от трите варианта, пък каквото стане.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Апр 2016, 16:54

Темата ти е доста детайлен финансов разбор. Само това е достатъчно да ти кажа, че щом така подхождаш- за тебе поне не си струва да си купуваш такава кола. Толкова за логиката.

Сега за желанието за промяна и да си подариш нещо- щото тия неща на етапа на които си в живота нямат нищо общо с логиката- отивай и си я купувай тая е60-ца. Много и излишно го мислиш :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: G20, F82

Мнение от Bexim » 04 Апр 2016, 16:57

Евала за разсъждението! :bchug: Не, това не е скъперничество, просто си цениш парите, знаеш как си ги изкарал и разсъждаваш къде да ги `инвестираш` (така да го кажем, въпреки че това няма как да бъде инвестиция).
Щом колата ще ти наруши душевния мир - не я взимай.
Е60 дизел - колкото искаш! Моторът е читав е ще носят много. Вземи си една такава след 3-4-5 години, когато ще си в душевен мир.
Ще има много на части, ще им падне и цената много, и поддръжката, и ще си заделил още някой лев. Фиксираните разходи също ще паднат - данъци, каско.. :yes:

Аз така разсъждавах преди да си взема е90-тката. Бях решил да си взема една е46-ца със същото оборудване, но на 3-но по-ниска цена, естествено. Но понеже цяла седмица дори не се и усмихнах при мисълта, че ще си я купувам, се отказах. (имал съм 3 такива и едната си беше почти топ, под М3, разбира се)
При мен, обаче е различно - нямам жена и дете все още. И се примирих да й потреперя 1-2 годинки, а след това с минаването на времето - хем ще съм си пооправил това-онова, хем няма да я мисля толкова много...
Та така. Истината е, че всеки човек трябва да седне и да си напише плюсове и минуси и да си вземе решението за себе си. И както казахте - никога, ама никога всички пари за кола, която грешка правят много хора. Еле пък и кредит за кола 2-ра ръка.. :yes:
FREE SPIRIT
``He who shall be last shall be sideways and smiling...`` J. Clarkson
ex: e30 318is, e46 330d, e36 328i M, e46 316i, e90 320d, e34 ///M5, e46 330ci SMG M, e90 LCI 325i M, f30 328i, e92 ///M3 6MT

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Мнение от zvetiko » 04 Апр 2016, 16:59

Колега, след толкова терзания, според мен правилната алтернатива е:

И като мисля за алтернатива на Е60.... по-добре да продължавам да си карам сегашния 20+ годишен прогнил коптор и да не си купувам нищо.

Имаш си семейство и парите ще отидат за нещо по-необходимо.
По принцип, за да си спокоен с една кола, трябва около 10% от годишните ти доходи да отиват за нея. От начина по който възприемаш колата, може още при първоначалните разходи да я намразиш, всяка драскотина, всеки удар в дупка, всеки разход от няколкостотин лева ще допринасят за това. Не забравяй, че взимаш кола на 10% от стойността и като нова и разходите по нея ще надхвърлят очакванията ти. Според мен при BMW най-важни са усещанията, които може да ти даде при "сериозно" каране- просто никоя друга марка не може да го направи по този начин, но ти търсиш други неща и разбира се си прав за себе си, но това в края на краищата ще те накара да не се усещаш добре. А дали си скъперник- определено не, имаш си ангажименти, но искаш да вземеш нещо, което в цялата всеобхватност не можеш да си позволиш и за съжаление почти всички сме така. ;)

Потребител
Аватар
Кара: Е46 318

Мнение от Terziev1980 » 04 Апр 2016, 17:34

Купувай го! Ако нещо стане винаги можеш да го продадеш, макар и със загуба, но поне ще си си направил кефа :D
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 04 Апр 2016, 17:44

Браво на всички имали търпението да прочетат първия пост в темата. :bowdown:

по темата: Врачани са си скъперници, така че ... :mrgreen:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Benord » 04 Апр 2016, 17:52

Това не е съвет,нито обобщение,само си мисля,че бмв не е автомобил,а усещане.Всеки решава за себе си,ЛИЧНО.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 04 Апр 2016, 18:58

Напук на половината хора в темата, аз не бих ти дал съвет да я купуваш. Та на тази Е60-тка има ремонти, които са ти по няколко заплати ?!? Не една, а няколко. Може да смериш читава и нищо да не сменяш, но може и след 2-3 месеца да изреве нещо сериозно. Сам си казваш, че изработените трудно пари трудно се харчат. Е как ще ти е спокойно, ако се наложи да похарчиш 2-3 заплати ? Сигурен съм, че на всеки му се иска да кара и Порше, ама...
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 04 Апр 2016, 19:00

Удари ма в имоцийте тая тема :lol:
Адовет го каза най-сбито и кратко-не е за теб тази кола.Аз лично като по-млад съм се надскачал с всичко-като почнеш от кола,конфутур,телефон и стигнеш до най-дребни неща като скъпи като за мен дрехи,парфюм или слънчев цайс.. Всичко от това наистина може да се препродаде и срещу някаква загуба ,но не винаги е нужно.
Особено както е с колите,може години наред само пари за поддръжка да даваш,може за една година да изсипеш много,много,много повече отколкото си очаквал..А това определено е проблем-недай си боже ти потрябват пари за друго спешно,останеш без работа и т.н..-има много неща,които не зависят от нас..
Аз миналата година също се бях замислил за някакви 4х4 хавтомат комбита от по над 200 к.с. и около 10 годишни,-Халуди например-аз за разлика от теб си им харесвам конбитата визуално..Но попрочетох малко за поддръжката и ми секна ентусиазЪма :lol: Както и други фактори си казаха думата и те така..
Стигнах до извода-ще сменям ли колата,ще е нещо максимално практично (и явно няма да изпитвам радост от шофирането ),но да ми е спокойно на главата,защото има много по-важни неща в живота,колкото и клиширано да звучи... От 4х4 могъщо конби,почнах да обмислям Корса около 80 кс,на газ ест..
Е ,виж ако изтъркам някое билетче примерно (не си купувам,та и това няма как да стане..) и се покажат 200 бимберици,бих си взел нещо за 20на хиляди макс.. И толкоз :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 440i

Циция (скъперник) ли съм ?

Мнение от Dextuar » 04 Апр 2016, 19:02

Колега, аз съм малко по-голям от сина ти, но разсъждавам точно като теб. Имам доход, за поддръжка на такъв автомобил, беше ми зор да си купя за първа кола БМВ и скочих на Е90. Ест освен първоначалната поддръжка налях и още 2к за турбо и т.н и въпреки че за БГ стандарта си мисля, че имам относително добър доход, първите няколко месеца не си усещах заплатата, при все, че плащах само за части. Животът в чужбина повреме на следване не е никак лесен особено ако трябва да се съчетава с работа. Направо първите 2 семестъра е хубаво само да се учи и да не се разсейва човек с доп. грижи. Според мен изучи първо детето и после скачай на нещо, което не се знае каква бездънна яма може да излезе. Не знам как има хора, които наливат всичките си средства в автомобила си, за мен това е излишна суета и криво разбрана "фенщина".

Sent from my iPhone using Tapatalk

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата