Как се възстановявате психически след катастрофа?
Модератор: Общи модератори
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Re: Как се възстановявате психически след катастрофа?
Като стана въпрос за дерета... Братовчед ми беше на косъм да падне в едно дере докато се беше помислил за Кен Блок по Беклемето. Стреса да караш след близък човек и да го видиш на косъм от падане 200 метра надолу по склона също не е малък. Аз за себе си съм установил, че има нещо което предпазва от ПТП в 50% от времето и това е дистанцията! Преди карах като типичния келеш с БМВ - на 30 см от бронята на колата пред мен. Понякога карах на зиг-заг зад човека все едно съм болид който си загрява гумите - филмарска работа... Това е най-голямата глупост да ви кажа... Пазете си дистанция защото на човека пред вас може да му се наложи да спре заради нещо което вие като сте му се навряли в ауспуха няма как да го видите!
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
Някъде до първата лъжа най-много втората...
И в суматохата гоних ехо към прехода,
Докато сумати хора се изгубиха във превода...
- sub_eleven
- ентусиаст
-
- Кара: е85 M54B30
И аз имам една много лоша катастрофа, за която не бях виновен. Изпитвах дискомфорт дори да се возя в кола след това, да не говорим за шофиране.
Имах колан, това ме спаси от сериозни наранявания - само с охлузвания се разминах, с изключение на удар в главата - имам лека вдлъбнатина от тогава останала. И двете колене ми пукаха доста време след това - двигателя се опита да влезе при мен.
Но това беше преди 15 години някъде - вече съм си ОК. Но наистина се помнят нещата като от вчера. Лек пролетен дъжд валеше, кръв се стичаше по лявата ми буза
Майката си е ебало.
Имах колан, това ме спаси от сериозни наранявания - само с охлузвания се разминах, с изключение на удар в главата - имам лека вдлъбнатина от тогава останала. И двете колене ми пукаха доста време след това - двигателя се опита да влезе при мен.
Но това беше преди 15 години някъде - вече съм си ОК. Но наистина се помнят нещата като от вчера. Лек пролетен дъжд валеше, кръв се стичаше по лявата ми буза

Майката си е ебало.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Интересна тема..
След катастрофата,която определям като средно тежка (все пак беше със жигула..),странното е ,че нямах притеснения да се кача в кола.НО определено оттогава имам проблем да ме возят бързо-не приемам обяснения от типа-колата е нова,изрядна,аз съм отличен и опитен шофьор ,дъра -бъра... Също и при пил шофьор.Нямаше да е лошо преди това да ги имам тези принципи,ама някои май сме така устроени,че се учим предимно от опит,болезнен.
Опитвам се от своя страна да карам под моите и възможностите на колата (особено второто),още повече,когато возя някого и има други на пътя .Не винаги успявам..
,на моменти просто се замислям и отпускам газта или се укротявам от страх
След катастрофата,която определям като средно тежка (все пак беше със жигула..),странното е ,че нямах притеснения да се кача в кола.НО определено оттогава имам проблем да ме возят бързо-не приемам обяснения от типа-колата е нова,изрядна,аз съм отличен и опитен шофьор ,дъра -бъра... Също и при пил шофьор.Нямаше да е лошо преди това да ги имам тези принципи,ама някои май сме така устроени,че се учим предимно от опит,болезнен.
Опитвам се от своя страна да карам под моите и възможностите на колата (особено второто),още повече,когато возя някого и има други на пътя .Не винаги успявам..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Pisobella
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: таралясник
Все дребни работи.
В зависимост от ситуацията след това ми е притеснено - къде повече, къде по-малко. Трябва ми различно време да се успокоя.
Мислиш го, преценяваш го, обещаваш си, че ще си по-внимателен и така.
В зависимост от ситуацията след това ми е притеснено - къде повече, къде по-малко. Трябва ми различно време да се успокоя.
Мислиш го, преценяваш го, обещаваш си, че ще си по-внимателен и така.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Хубаво е, че всеки си вади поука от белята и занапред е доста по-внимателен.
Аз също смятам, че доста съм си променил и осъвършенствал шофирането след няколко инцидента. Сегашната ми работа е свързана с много пътувания и виждам, че хората пътуват спокойно (в повечето случаи спят в колата докато карам) и редовните клиенти винаги отбелязват, че се радват когато аз ще ги возя, а не някой друг от фирмата. В никакъв случай не мога да кажа, че вече карам по-бавно, дори напротив особено за извънградско шофиране, но в градски условия съм много по-внимателен и концентриран. Общо взето се старая преценката ми за пътните условия да е реална: да няма излишни рискове, да мъча колата и себе си до пределите на възможностите и тн.

Аз също смятам, че доста съм си променил и осъвършенствал шофирането след няколко инцидента. Сегашната ми работа е свързана с много пътувания и виждам, че хората пътуват спокойно (в повечето случаи спят в колата докато карам) и редовните клиенти винаги отбелязват, че се радват когато аз ще ги возя, а не някой друг от фирмата. В никакъв случай не мога да кажа, че вече карам по-бавно, дори напротив особено за извънградско шофиране, но в градски условия съм много по-внимателен и концентриран. Общо взето се старая преценката ми за пътните условия да е реална: да няма излишни рискове, да мъча колата и себе си до пределите на възможностите и тн.
- Stahlblau
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: направо.
- Мечтае да кара: настрани!
- Детайли за колата: винаги на борд.
Bogat-Beden написа:Интересна тема..
Баща ми също го има тоя проблем! Като го возя и като се доближа до някоя кола и ли като тръгна да спирам късно го виждам как инстинктивно "натиска спирачка" както се вози до мен. Един ден се ядосах даже и наистнах спирачките колкото може за да види, че колата спира много, все пак съм с по-големи апарати, дискове , със спортни маркучи и скъпа спирачна течност. И той ми вика: "Не си ти пролема, просто не мога се возя - това е... "
Въпреки умората сляпо вярвам на хората...
- Bogat-Beden
-
-
много ми се е случвало,все едно си инструкторStahlblau написа:Bogat-Beden написа:Интересна тема..
Баща ми също го има тоя проблем! Като го возя и като се доближа до някоя кола и ли като тръгна да спирам късно го виждам как инстинктивно "натиска спирачка" както се вози до мен. Един ден се ядосах даже и наистнах спирачките колкото може за да види, че колата спира много, все пак съм с по-големи апарати, дискове , със спортни маркучи и скъпа спирачна течност. И той ми вика: "Не си ти пролема, просто не мога се возя - това е... "

И все пак,абсолютно смятам,че усещането ми се превишена скорост е също и в огромна степен чиста интуиция-подсъзнателно изчисляване ,превърнато в усещане.И дори да изглежда нелогично,аз си му вярвам.Кара ли се на ръба ,човек го прави с допускането,че нищо няма да се обърка и всичко ,което не зависи от него ще е ОК.Да,ама понякога не ..

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Bogat-Beden
-
-
- fancooler
- младши ентусиаст
-
- Кара: e46 320Ci '01
Bogat-Beden написа:Ей го един майстор
Този определено си търси белята и ако не беше професионализма на водача с Тойотата щеше да стане страшно. Директно трябва да му вземат книжката доживот, още повече номерът на колата се вижда!
Относно темата, имам два по-сериозни инцидента и за мен "възстановяването" беше и е, че започнах да карам бавно и в пъти по-внимателно.
- Сондьора
- ентусиаст
-
- Кара: E36 M52b20 Touring
Никъв професиналист не е...и не го правете и вие. Заради него стана още по-зле като наби спирачки. Ония и да искаше да се върне, нема шанс.
Бях в тежка катастрофа, бехме 3ма пияни на по15-18г, отрязахме стълб и през таван с 2104 с около 120. От тогава да караш пиян е никога, не карах аз. Само аз си възстановявах нещо, счупената ключица. Не изпитвам некви такива психо неща. Виж ако убиеш някой, може би е друго, незнам.
Ония ден един румънец щеше да ме прати при св. Петър, незнам как се оправих, от тогава преди да изпреваря камион, не само присветвам, ми и свиря вече
п.п. Мразя 747, не ме е страх да летя, но видя ли че се качвам в 747, ме е шубе. Бях в такъв като му загаснаха двигателите, чувството че след неколко минути ше се разбиеш е гадно, мислиш за секви неща. На друг 747 не се отваряха вратите 10 минути и се напълни с дим...мрзаим ги тия кошници
Бях в тежка катастрофа, бехме 3ма пияни на по15-18г, отрязахме стълб и през таван с 2104 с около 120. От тогава да караш пиян е никога, не карах аз. Само аз си възстановявах нещо, счупената ключица. Не изпитвам некви такива психо неща. Виж ако убиеш някой, може би е друго, незнам.
Ония ден един румънец щеше да ме прати при св. Петър, незнам как се оправих, от тогава преди да изпреваря камион, не само присветвам, ми и свиря вече

п.п. Мразя 747, не ме е страх да летя, но видя ли че се качвам в 747, ме е шубе. Бях в такъв като му загаснаха двигателите, чувството че след неколко минути ше се разбиеш е гадно, мислиш за секви неща. На друг 747 не се отваряха вратите 10 минути и се напълни с дим...мрзаим ги тия кошници

Народния опит е измислил едно горе-долу работещо решение - прави се курбан, поне на мен не ми звучи много разтоварващо, но за много хора доколкото разбирам поотпуска. Аз имах една малко по-тежка катастрофа, но се разминахме с детето почти без травми ( имах някакво натъртване в гръбнака около седмица ) и само изхвърлихме колата. Точно една година по-късно на същата дата и горе долу в същия часови диапазон просто направихме същото пътуване, по същия път, поне за мен помага да преодолееш натрупаните неприятни спомени.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.
- Silverlight
- младши ентусиаст
-
- Кара: 320d & 322ci
- Мечтае да кара: e30 с V8
- turieca
- кандидат ентусиаст
-
Сондьора написа:Никъв професиналист не е...и не го правете и вие. Заради него стана още по-зле като наби спирачки. Ония и да искаше да се върне, нема шанс.
Ако не беше спрял или трябваше да свие този бързак или да помете велосипедистите. Така поне ми се струва от клипа.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Въпроса е "в такъв момент, дали трябва да пазиш живота/здравето на този дето те изпреварва или твоя и на невинни хора". В заивисимост как си отговаряте е и това дали е правилно, това което направи вътрешната кола...
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
Нямам тежки инциденти, които да ме разбят психически. Агресията на пътя в бг е уникално явление. Женицата тук кара без проблеми, дори в непознати места. В София отказа категорично да се качи в колата. Лятото ме удари един ненормалник и само записите на камерите от близката фирма ми помогнаха да докажа, че не съм се питвал да го задмина отдясно. Както и да е. Сещам се за една случка отпреди 15-тина години. Две баби пенсионерки със Ситроен Саксо. Тъкмо ги бяха пуснали. Та бабата удря един Пасат (тоталка), оттам се завърта и удря още една кола (забравих каква беше) по-леко и накрая завършва на една страна в канавката. Саксото беше страшно за гледане. Идват в София и докато децата им (а и ние зяпачите) ги питат как са, не са ли пострадали и общо взето с изправени коси гледаха остатъците ламарина, бабата шофьорка заяви следното:
"Трябва ми нова кола, защото вдруги ден имаме работа и ще пътуваме!"
Естествено, дадоха им кола, ама с шофьор. Та като цяло възстановяването от евентуалния шок си е строго индивидуално.
"Трябва ми нова кола, защото вдруги ден имаме работа и ще пътуваме!"

Естествено, дадоха им кола, ама с шофьор. Та като цяло възстановяването от евентуалния шок си е строго индивидуално.
32 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3