Блиц лампи като на НСО

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Re: Блиц лампи като на НСО

Мнение от Don_Diego » 19 Май 2016, 22:05

@Top Gun Maverick: то блица реално не е спец. Режим сам по-себе си, трябва и звуков сигнал за да минава на червено, та бай Ганьо пак е прецакан :mhihi:

nqmam_bmw, завърти се през някоя морга да вземеш управлението на сирените от някоя линейка и си готов :driving:
Последна промяна Don_Diego на 19 Май 2016, 22:12, променена общо 1 път
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 19 Май 2016, 22:07

Don_Diego написа:nqmam_bmw, завърти се през някоя морга да вземеш управлението на сирените от някоя сирена и си готов :driving:

:mhihi:

Ако не ме хванат ще взема един бр. и за теб.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 19 Май 2016, 22:31

Аз се чудя дали да не срежа една двуцевка на 51 см за такива като вас, че имам много патрони номер 11 :mhihi:
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

Потребител
Аватар

Мнение от Abadon » 20 Май 2016, 13:00

Колеги стана недоразумение. Вчера пишех темата от телефона, както може да видите и по линка започваш с m. но погрешка вместо да натисна "прегледай", за да видя дали линка ми е станал така LED светлини натиснах "Изпрати" и модераторите взеха че я одобриха.

Не съм джигит с черен джип с черни стъкла отвсякъде, нито човек който иска да се прави на кука. Имам златен талон и над 300 000 км по пътищата на България и Европа без никакви нарушения.

Исках да се образовам и да разбера какво би се случило ако аз като собственик чисто хипотетично си сложа лампи като на НСО? Нямам намерение да го правя, но това не значи, че не мога да се информирам какви биха били последствията. Въпроса ми е провокират от това, че виждам съседа който има VW пасат СС и който се разкарва с такава лампа

Не съм я виждал включена, така че не знам дали свети червено, зелено, синьо или дали въобще свети, затова се запитах до колко законно е това? При търсене в нета открих следните текстове:

Закон за движение по пътищата:

Чл. 175. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) Наказва се с лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв. водач, който:
1. управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места;
2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, предвиден за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;
3. откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка от органите за контрол;
4. откаже да изпълни нареждане на органите за контрол и регулиране на движението;
5. наруши задълженията си като участник в пътнотранспортно произшествие;
6. при пътнотранспортно произшествие, в което няма участие, откаже необходимото съдействие с моторното превозно средство.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) За повторно нарушение по ал. 1 наказанието е лишаване от право да се управлява моторно превозно средство за срок от 1 месец до 1 година и глоба от 150 до 300 лв.

Наказателен кодекс:
Чл. 274а. (Нов - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) (1) Който държи или носи формено облекло, служебни знаци или надписи в нарушение на Закона за Министерството на вътрешните работи, се наказва с лишаване от свобода до две години и с глоба до петстотин лева.
(2) Ако деянието по ал. 1 е осъществено с цел извършване на друго престъпление, наказанието е лишаване от свобода до пет години и глоба до две хиляди лева.

Закон за Министерството на вътрешните работи
Чл. 151. (1) (Изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) При осъществяване на правомощията си служителите в МВР удостоверяват качеството си със служебна карта или с личен знак.
(2) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Видът на служебната карта, както и условията и редът за издаването и ползването й се определят с инструкция на министъра на вътрешните работи.
(3) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Видът на личния знак, както и условията и редът за ползването му се определят с инструкция на министъра на вътрешните работи.
(4) (Предишна ал. 2, изм. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Министърът на вътрешните работи определя с наредба структурите, чиито служители изпълняват служебните си задължения в униформено облекло, вида на униформеното облекло, реда за предоставянето, носенето и сроковете за ползването му, както и другите принадлежности, върху които са поставени символи и отличителни знаци на структурите на МВР и са свързани с изпълнението на служебните задължения на държавните служители.
(5) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) При охрана на масови мероприятия полицейските органи носят индивидуални идентификационни номера по ред, определен с инструкцията по ал. 3.
(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Забранява се на лица, неоправомощени със закон, да използват униформено облекло, символи и отличителни знаци, полицейски лампи, маскировъчни качулки или надписи, въведени за структурите на МВР и показващи принадлежност към тях.
(7) (Предишна ал. 4 - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Държавните служители носят служебно оръжие при условия и по ред, определени с инструкция на министъра на вътрешните работи

На база на прочетеното оставам с впечатление, че ако си джигит и имаш подобни блиц лампи, нарушаваш само закона за движение по пътищата и не могат да те подведат под отговорност съгласно НК, защото това не са полицейски лампи или се бъркам?

Последния ми въпрос е какво става ако си си сложил такива лампи, но не ги използваш а ако ги пуснеш те светят жълто, зелено, бяло гледам в интернет, дори и в български сайтове се продават подобни светлини във всякакви цветове?

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 20 Май 2016, 13:37

Добре а как чернилките в Америка си правят каквото искат със светлините ?
Там закона по-либерален ли е или тук е строг?

Все си мисля че полицейските и тези който се слагат са различни - по цвят, по размер, по място за монтаж ...2. (изм. - ДВ, бр. 43 от 2002 г.) е поставил или използва устройство за подаване на светлинен или звуков сигнал, !!!ПРЕДВИДЕН !!!за автомобил със специален режим на движение, без да има това право;

Аз бих сложил да забавлявам децата например.
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

Потребител
Аватар

Мнение от Abadon » 20 Май 2016, 14:23

@klintan66 - много добро допълнение. В този ред на мисли в кой ли закон/наредба е описано какви са ПРЕДВИДЕНИТЕ светлинни сигнали за автомобили със специален режим, защото като гледам има дори български сайтове в които има цели светлинни барове за покрива на кола, но с цветове и размери различни от тези на нашенските патрулки. Примерно няма надписа полиция или пък имат жълто/червено в тях....

Ето и още един магазин и още един

Ако беше толкова незаконно подобни търговци не трябваше да има.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 20 Май 2016, 17:22

Въпросните светлинни барове са за аварийни коли (в чужбина трябва да си забелязал доста коли с такива, когато има аварирала кола или някакъв ремонт на пътя). Служебните на Столична община имащи нещо общо с трафика мисля също имат такива лампи. Колкото до съседа с пасат цц - има доста правителствени такива и е възможно да виждаш такава (не се сещам в момента каква им беше серията на рег. номерата за да кажеш дали е такъв), макар да се съмнявам по простата причина, че тия коли се държат в гаража на нсо, а не си ходят по къщите с тях шофьорите :dunno:
Изображение

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 20 Май 2016, 17:37

klintan66 написа:Добре а как чернилките в Америка си правят каквото искат със светлините ?

Има ли някакъв смисъл да се сравняваме с гражданите на УСА? :roll:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 20 Май 2016, 18:40

Чернилките в УСА си правят каквото си искат, както и циганите тук
- защото а ги пипнеш за нещо, а се разквичат: - дискриминацияя!

Американците са си виновни -- дето неправомерно са ги отвлякли и
докарали на континента за "безплатна работна ръка" - ха сега да им лапат..

http://forum.vwclub.bg/viewtopic.php?t=361275 - изглежда ако не е пуснат звуков сигнал, не сте длъжни да правите път на всеки ждрольо с китайски блицове от 5 лв.
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

Потребител
Аватар

Мнение от Abadon » 20 Май 2016, 19:48

Don_Diego написа:Колкото до съседа с пасат цц - има доста правителствени такива и е възможно да виждаш такава (не се сещам в момента каква им беше серията на рег. номерата за да кажеш дали е такъв), макар да се съмнявам по простата причина, че тия коли се държат в гаража на нсо, а не си ходят по къщите с тях шофьорите :dunno:

Съседа със сигурност няма нищо общо с НСО. Той е нотариус, знам му и кантората в центъра на София, знам че и преди да си вземе този пасат имаше Ауди А8, което по съседски слухове са откраднали и затова си е взел този Пасат.

Не ми е толкова близък за да го питам такива неща, просто здравей здрасти и това тъй като сме в блок с 6 входа и 11 етажа.....

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Май 2016, 21:48

bum_bum написа:Не ще те глобят ами няма да ти се вярва какво ще ти се случи.

мда, ще гледа екшъна от "под прикритие" на живо :mhihi:

deyan-enchev написа:Аз се чудя дали да не срежа една двуцевка на 51 см за такива като вас, че имам много патрони номер 11 :mhihi:

това е решението на много неща като цяло. великия изравнител :)

Използване на светлините.

Чл. 70

(1) При движение през нощта и при намалена видимост моторните превозни средства и трамваите трябва да бъдат с включени къси или дълги светлини, габаритни светлини и светлина за осветяване на задната табела с регистрационния номер.
(2) Използването на дългите светлини е забранено :
1. при разминаване; в този случай превключването от дълги на къси светлини става, когато разстоянието между превозните средства е не по-малко от 150 метра или в момента, в който насрещният водач подаде сигнал чрез превключването на светлините;
2. при движение по осветени участъци от пътя;
3. при движение зад друго моторно превозно средство на разстояние по-малко от 50 метра.
(3) За подобряване видимостта на автомобилите и осигуряване безопасността на движението през деня те могат да се движат с включени къси и габаритни светлини.

Чл. 71

(1) Всяко пътно превозно средство с животинска тяга трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отпред, два червени светлротразителя отзад, а при движение през нощта и при намалена видимост - отзад вляво светещо тяло, излъчващо бяла или жълта добре различима светлина. Светлоотразителите трябва да са разположени симетрично от двете страни на превозното средство.
(2) Всяка ръчна количка теглена или бутана, при движение през нощта и при намалена видимост трябва да има най-малко една бяла или жълта добре различима светлина отпред и най-малко една червена светлина отзад. Източникът на тези светлини може да е един, който да бъде разположен от лявата страна на количката. Светлините не са задължителни за ръчни колички с широчина по-малко от едии метър.

Чл. 72

Всяко намиращо се на платното за движение пътно превозно средство или състав от пътни превозни средства, към които не са приложими изброените по-горе изисквания, през нощта трябва да имат най-малко две бели или жълти добре различими светлини отпред и две червени светлини отзад.

Чл. 73

През нощта и при намалена видимост всяко спряно на платното задвижение моторно превозно средство и неговото ремарке трябва да бъдат обозначени с включени габаритни светлини. Тези изисквания не се прилагат, когато превозното средство е спряно на осветен път.

Чл. 74

(1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
(2) Допълнителна задна светлина за мъгла с червен цвят се използва само когато видимостта е намалена под 50 м.

Чл. 75

През деня мотоциклетите се движат с включена къса светлина отпред и с включена габаритна светлина отзад.

Чл. 76

Забранено е използването на други светлини, освен предвидени в този закон и издадените въз основа на него нормативни актове.

Чл. 77

При заслепяване водачът е длъжен да намали скоростта и при необходимост да спре.

Чл. 78

При движение през нощта и при намалена видимост извън населените места водачът на стадо, придвижващо се по платното за движение, трябва да го обозначи откъм страната на движението със запален фенер.

ясно стана кои сте с купените книжки тука май ?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 21 Май 2016, 12:51

steeN написа:ясно стана кои сте с купените книжки тука май ?

КниШката не кара колата. :lol:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Май 2016, 19:51

Съгласен :mrgreen: Никога не съм твърдял обратното. Дори съм писал, че задължителните шофьорски курсове при "професионален" инструктор са излишна корупционна схема.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 21 Май 2016, 21:58

Сестра ми така карала при един инструктор:.. Карай.. м, добре, карай, м, добре.. - Накрая отишла на изпита и я скъсали естествено. После отишла при друг инструктор и каза: "-- Лелее, колко много неща научих за тези 4 часа, дето първият изобщо не ми ги беше споменавал."

Изглежда на инструкторите масово им дреме, а аз просто съм попаднал на читав инструктор. (- а и ДАИ-аджията на изпита също ми се видя много свестен.) Та сигурно затова толкова се впрягам - а пък някои не са и чували за такива правила, дето твърдя, че трябва да се спазват.. :)
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Май 2016, 22:10

Имам предвид, че в общия случай е по-добре ти да учиш сестра ти да кара. Т.е. всички да са им конкуренция, не да са някаква затворена гилдия, която да се храни на гърба на останалите. Ама стига офтопик.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата