По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от bum_bum » 10 Юни 2016, 21:59

Top Gun Maverick написа:Само за новите коли да вметна нещо защото се получава лека заблуда, че тогава всеки кара нова кола. Да, реално е нова кола, ама каква? Лада, Москвич и всичките там возила за страните от режима. Реално и сега може почти всеки да си купи нова Лада, ама дали би я купил нея, вместо 10 годишен Пасат примерно? Да не говорим, че тогава си имаше доволно семейства без дори НИТО една кола, а сега се пита колко коли има в семейството.

И тогава имаше западни коли на битака по 15-20к, но на далеч по-малко от 10 години.
Изображение

Слави
Аватар

Мнение от © » 10 Юни 2016, 22:02

Купоните и опашките за хляб бяха след 89г. Бъркате нещата, имаше хляб колкото поискаш, всъщност имаше само хляб, но това не е важно. Като ме питат за онова време, обаче се преплитат спомените от дестството, от едно друго безгрижно време, няма как да не кажа, че е било по-добре, а как бих се чувствал ако тогава бях на 30+ г. с две деца - не е ясно.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Юни 2016, 22:10

Вярно е за западните коли втора ръка, прав си.
Иначе само по него време купуваш една Лада за дадена цена нова и като я изкараш да я продаваш, цената е по-висока. :mhihi: Това защото, който иска сега, не може, трябва да чака години за да я има. Купуваш някоя стара кола, пооправя я и взема тройно и отгоре парите, които си дал и вложил. Сега коли на кило, ама много кошници, които са на изживяване. Тогава пушещите коли бяха само Трабант и Вартбург и то по ясни причини. Ако имаше друга кола да пуши, тя се оправяше навреме просто защото е редно и може да си го позволи човека. Сега пушат като Икаруси и никой не му пука за това. Мен това ме дразни много.

Ц, не е точно така. Опашките си бяха първоначално точно преди да падне режима, ти ги бъркаш с другите опашки от след това. :mhihi: Та опашките към края на соца бяха изкуствени за да се покаже колко е гаден соца.
Как би се чувствал с две деца...ами щеше да имаш доста плюсове. Може би не толкова глезотии ако сега можеш да си ги позволиш, но пък доста други неща.

Аз ще ви кажа един голям плюс - бай мангал не смееше да гъкне, каму ли ако все пак си позволи да излезе извън махалата да се надува навсякъде и да не можеш и копче да му кажеш защото е дискриминиран сега. Тогава куките ги ритаха за добър ден и не бяха дискриминирани, сега крадат и всичко на убиване и са дискриминирани.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Фидел Кастро » 10 Юни 2016, 22:11

alekangg написа:1. Интересно как има големи разлики в коментарите.

2. И тогава и сега, нашите хора са и живеят по друг начин, даже са същите фамилии.

1. Още по-интересното е, че се говори самата истина във всички коментари и никой не лъже, но всеки има свои интересни спомени и коментира точно тях. По този начин се получава своеобразна компилация от верни, но силно преувеличени положителни и отрицателни мнения. :lol:

2. Абсолютно точно казано! :yes: :bowdown: Добре пееха в една песничка "Милите хора смениха играта, свиха знамената и завъртяха парата..." :confused:

Относно купоните: Това беше направено нарочно и с определени користни цели. Беше предизвикан изкуствен дефицит и последваща обезценка на спестяванията на българските граждани. Хитроумните, можещите и знаещите своевременно бяха обърнали левовите си спестявания в такива от щатски долари и немски марки.
За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 10 Юни 2016, 22:20

Борис_Малинов написа:... Когато с приятели си говорим за тези времена се бъзикаме с лафа: Това, което е построено тогава, сега не можем да го боядисаме! :mhihi: и има нещо вярно. ...

Има нещо вярно, наистина... Снимките (както се казва) са от личен архив:

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

А на въпроса от темата - еднозначен отговор няма. Един ще се сети за 2-те години казарма и 20-те години чакане за една Лада, друг - че не е имало безработица и престъпност... Аз лично съм бил по-добре, защото бях по-млад - имах повече коса на главата и зъби в устата си. Нещо съвсем дребно и странично ми прави впечатление - жените и хората като цяло не бяха толкова комерсиални. Доста неща се правеха просто така, като човешка услуга. А сега няма такива работи - дай 20 лева... Напълни се с измекяри и "играчи", всеки гледа само как да те "метне", мъжката дума вече нищо не значи. Не съм чак толкова стар (67-ми набор), но понякога чувствам, че този свят... не е моят свят...
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 10 Юни 2016, 22:25

Borymeckata написа: Нещо съвсем дребно и странично ми прави впечатление - жените и хората като цяло не бяха толкова комерсиални. Доста неща се правеха просто така, като човешка услуга. А сега няма такива работи - дай 20 лева...

:bchug:
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Юни 2016, 22:45

Абе някой помни ли цената на тока през соца? Изобщо сеща ли се някой тогава да се е коментирал тока? Освен режима на тока де. :mhihi: :mhihi: :mhihi: За водата да не говоря. Та тя вярно бе без пари. :shock:
Според мен една от най-големите целенасочени "грешки" на нашите управници бе подаряването в чуждестранни ръце на държавните дружества, които отговарят за ток и горива. Така НАШИТЕ пари се събират от разни чужди компании и отиват навън безвъзвратно. Така хем не печели държавата един път от самите такси, хем губи и нашия оборот от парите, които се въртят в някоя си държава. Но нека не подхващаме тази тема, че ще излезем от носталгичната социалистическа, в която бозата е боза, насладите са наслади, а нектара си беше от ИСТИНСКИ плодове, без да го рекламират по телевизията от какви парченца плодове бил направен, а накрая като го раздрусаш пак да виждаш химийка на прах. Тогава нектара вярно си бе нектар ей. Пиеш си от половин литрова бирена бутилка на цена без пари, все едно си е чист фреш.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 10 Юни 2016, 22:48

Аз помня, че имаше течен шоколад в тубичка от паста за зъби. :mrgreen:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 10 Юни 2016, 22:49

Top Gun Maverick написа:Аз ще ви кажа един голям плюс - бай мангал не смееше да гъкне, каму ли ако все пак си позволи да излезе извън махалата да се надува навсякъде и да не можеш и копче да му кажеш защото е дискриминиран сега. Тогава куките ги ритаха за добър ден и не бяха дискриминирани, сега крадат и всичко на убиване и са дискриминирани.

Тука си прав и не си прав.Прав си,щото наистина бай мангау ядеше дърво като стъпеше на криво,а той бай мангау разбира най-добре езика на дървото.
Но от друга страна бай мангау имаше някаква работа със заплатка,която му позволяваше да си плаща тока,папкането и да не мисли кво да крадне,щото ако крадне пък следва дървото...та нещата са навързани.

Borymeckata написа: Нещо съвсем дребно и странично ми прави впечатление - жените и хората като цяло не бяха толкова комерсиални. Доста неща се правеха просто така, като човешка услуга. А сега няма такива работи - дай 20 лева...

Няма такова нещо,и преди,и сега нещата са си все толкова комерсиални,само че по онова време услугите бяха на бартер,не свързани с кеш,защото кеш имаше,а стока нямаше както сега.Тогава не се мислеше колко струваха бананите,а дали са пуснали банани на магазина ;)
Преди време изхвърлих и натроших за разпалки 2 стари шкафа от ПДЧ от гаража.Баща ми вика:сине,ти знаеш ли,че за тез 2 шкафа съм правил основен ремонт на Москвича на дърводелеца :)
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 10 Юни 2016, 23:04

Аз говорех за дребни неща от ежедневието, шкафовете естествено ще ги платиш по някакъв начин, няма да ти дойдат подарък. Поне в провинцията хората бяха по-склонни да си помагат. Сега например е нормално ако видиш кола, закъсала в снега или в кал, да се пазариш за пари, за да го изтеглиш. А аз помня, как 80 и някоя година се връщахме от морето с ЧеЗетата и един от нас спука гума. Свалихме я и я залепихме, но нямахме помпа. Махнахме и спря един с Вартбург комби, михайловградски номер. Вече се стъмваше, а човекът беше с жена си и двете деца в колата, явно и те се връщаха от морето. Сам разтовари на пътя целия си багажник, за да стигне до помпата. Даде ни я, изчака да напомпаме гумата, обаче се оказа, че не сме я залепили добре, та ни чака да я лепим втори път. После си натовари пак целия багаж, прибра си помпата и си замина. А сега - дали ще спре някой в такава ситуация? И ако спре, дали първите му думи няма да бъдат - ще дадеш ли 20 лева за помпата?
Excellent! Steven is my name!

Потребител
Аватар

Мнение от nqmam_bmw » 10 Юни 2016, 23:09

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 10 Юни 2016, 23:50

Само глупак и некадърник би се радвал на обществен строй като социализма ;)
Не съм го живял тва време, но самата идея всички да се причисляват като равни си е идиотска. Щото има некой дето са по-умни, находчиви, работливи и предприемчиви от други, което е почти гаранция за успех и реализация, което в условия на капитализъм = пари.

Па кат имаш пари ти дреме на патката колко бил тока, здравеопазването колко струвало и дали имало банани ...
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Мнение от hell's angel » 11 Юни 2016, 0:09

Аз '89 бях на 14 - 15 , освен за цомбене на женки и ръбене на пич*и за друго не помня да съм мислил. :mhihi: :mhihi: :mhihi: Чудно си беше и нищо не ми е липсвало, ама гледам по-малките са имали доста по-сериозни грижи и проблеми :mrgreen:
Ubi dubium, ibi libertas

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 11 Юни 2016, 1:29

ogata написа:Само глупак и некадърник би се радвал на обществен строй като социализма ;)
Не съм го живял тва време, но самата идея всички да се причисляват като равни си е идиотска. Щото има некой дето са по-умни, находчиви, работливи и предприемчиви от други, което е почти гаранция за успех и реализация, което в условия на капитализъм = пари.

Па кат имаш пари ти дреме на патката колко бил тока, здравеопазването колко струвало и дали имало банани ...

Като не си живял тогава защо се чувстваш длъжен да даваш мнение? Става въпрос за социално равенство. Планиращия орган никога не е преразпределял печалбите за да има равенство в доходите. Като си по-умен ставаш инженер и печелиш повече. Като си по-предприемчив отваряш си фирма по указ 56 и работиш.

И въобще каква е идеята да работиш по 10-12 часа на ден за да натрупаш едни пари голямата част от които седят ей така в банката? И кое е по-добре? Това или да работиш за заплата, която да ти позволи да си изхраниш семейството, да си плащаш разходите, да ходиш 2 пъти в годината на почивка, а децата по 1 месец на лагер, да имаш кола и да не трепериш утре ако те ритнат от работа кой ще ти плаща заема за кибритената кутийка в панелката на гъза на географията?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 11 Юни 2016, 2:34

Е, не може да се сравняват тогавашните коли с карбуратор, чукче и механичен аванс с Пасат Б3 - но това е било нивото на техниката по онова време. Все едно да кажем, че нямаше интернет, а сега има - ами то навсякъде по света нямаше интернет.

По отношение на лошото качество на продуктите и услугите - няма как всичко да е било перфектно, понеже и тогава доста от хората са били точно същите марди, каквито има навсякъде около нас и сега.

Но какво ли не бих дал за бутилка от тогавашния истински Швепс.. ;)
- обаче наскоро от аукциона си закупих бутилка соц. гроздова ракия - 30 годишна оригиналдъ :Р

А това, за което говори Боримечката - да услужиш на някого, без непременно да търсиш облага или пари е напълно възможно и сега.

Просто се отделиха различните хора.

Имам един колега, (не знам дали е от значение, че само той не ми е съгражданин, а е от.."гостите на столицата". - но другите ми колеги определено не са като него.) Толкова са му присъщи измекярските тарикатлъци на пост-соца - сакън да изкара от някой 5 лв. - и с това се мисли за особено умен, находчив и предприемчив.
А не мисли, че утре като опре до услуга от същия този човек - нали ще му върне 2 х 5 лв. - и постоянно върти едни пари.. ;)
Аз винаги когато ми е възможно гледам да помагам на разни хора и да не им искам пари - но и те на мен също.

Шкафовете срещу ремонт на Москвича мисля, че е справедливо - хем да се научи човекът в соц-а, че е важно да си помагаме взаимно, който с колкото и с каквото може.. ;)
Парите тогава (*безценно*) просто нямаше за какво да се изхарчат.

Билетът за градския транспорт беше на такава цена, че с една дневна надница можеше да се пътува 160 пъти. Много семейства изобщо нямаха кола, но сякаш не им е липсвала особено много. Това е нормално - дори и сега не ви липсват нещата, с които разполага Бил Гейтс, ами нещата с които разполага съседът ви, а вие не.

Интересно време, особено последната и по-нормална част на соц-а - но много хора нищо не научиха от това..
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата