Как развивате себе си?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Как развивате себе си?

Мнение от alx » 01 Сеп 2016, 20:35

интересен наклон взе темата. аз години наред в началото работих за други. после 10тина години работих за себе си. от 7-8 години насам работя пак за други.

какво научих- няма черно и бяло- но всичко е въпрос на позициониране. можеш да работиш за себе си ама всъщност да работиш за "някого". може да работиш за някого, но ефекта да е като да работиш за себе си.

.... зависи колко си автономен. може да работиш за себе си, но да ти диктуват. а може да работиш за други и да си абсолютно автономен.

а колко си автономен зависи от това колко си далновиден. ако ежедневието ти е битка и се давиш в приоритети- ефекта е като да работиш за други. ако виждаш достатъчно надалече можеш така да си наредиш нещата, че да си автономен и да си работиш за себе си.

по темата - за да развиваш себе си- трябва да ти е интересно в работата. от там и хората казват, че обикновено се успява когато се занимаваш с нещо което ти е интересно и успееш да го правиш така, че да печелиш пари. от друга страна дори заучените положения- доктори, адвокати и тн високоплатени професии - ако не се интересуваш от развитията в професията ти- в един момент олекваш професионално.

та с две думи- ако не си заинтересован- трудно ще се развиваш. защото интереса създава инициатива. а инициативноста е тази която води всичко. може би с това трябваше да започна... щото от него зависи автономията... и кръга се затваря.
алекс
трабант 601с
разни други возила

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: '10 E550

Мнение от DAN40_91 » 01 Сеп 2016, 20:49

Стив Джобс има една много вдъхновяваща реч (мисля, на завършване в Станфорд). Там той говореше за "свързването на точките" (ако не сте я гледали, определено препоръчвам). Човек винаги трябва да е гладен за нови знания и да търси това, което го вдъхновява, и да не се отказва, независимо през какви трудности преминава. Да, повечето работодатели са пълни гъзове, да - материалния ни стандарт е по-нисък от европейския, да - в нашата държава се толерират връзкарчетата-парашутисти. Уви, в България преобладава манталитетът на жертвата - винаги все някой ни е виновен - шефа, съседа, комунистите... Това донякъде е и причината да сме на това дередже...А истината е, че човек трябва сам да вземе живота си в ръце и да поеме отговорност, вместо да е винаги жертва на обстоятелствата...

Та, по темата - развивам себе си, като съзнателно търся предизвикателства, извличам поука от всяка грешка и гледам позитивно на нещата. Всеки един ден, гледам да направя нещо с добавена стойност - дали нещо да науча, или пък просто да отида и да потренирам, колкото и малко да е, най-важно е постоянството.

Дотук ми направи впечатление, че дискусията се върти около развитието в професионален план. За мен е още по-важно човек да се развива в личен и емоционален план. "Мечтаната работа" е необходимо, но не и достатъчно условие за щастлив живот. Мисля, че човек трябва да работи най-вече за себе си, и след това за работодателя. Защото последният НЯМА да ви сменя пелените, когато остареете...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Сеп 2016, 20:55

alx написа:...та с две думи- ако не си заинтересован- трудно ще се развиваш. защото интереса създава инициатива. а инициативноста е тази която води всичко. може би с това трябваше да започна... щото от него зависи автономията... и кръга се затваря.

Точно така, не му е ли интересно на човек това, което прави... чакай да свърши работа :mhihi: Колкото и пари да му даваш, колкото и китайски мъчения да му прилагаш, работата ще бъде просто побутвана, но не и свършена. И рано или късно всичко отива по дяволите... Ако пък не му е интересно, трябва така да си го направи, че да му стане интересно :) Да кажем, дадена нетолкова любима дейност да бъде комбинира с любимо хоби. Лошо е, ако няма хоби :mhihi:

Аз самият съм техничар не само по образование и призвание, но съм такъв просто по душа и природа. Дали ще се хвана с механика, електроника, високи технологии, все ми е интересно и "ми върви". Якото е, че мога всичките тези да ги комбинирам с най-разнообразни неща. Това ме мотивира да следя иновациите по интересните за мен сфери и да гледам все да съм "в час". Или поне се опитвам :) Чета по малко и повече пък експериментирам. Споделям наученото, уча хората на подход при решаване на конкретни проблеми. Всъщност чак когато човек започне да се опитва да възпроизвежда това, което знае, да обучава, да презентира, чак тогава разбира къде има пропуски и какво трябва да ошлайфа. Не говорим за нещо просто назубрено. Говорим за начин на мислене. Подход. Можеш да си добър професионалист, но не си перфектен такъв, ако не минеш по този път. Преди не вярвах, но наистина е така :)

Отностно това дали ми била виновна държавата или работодателя. До някаква много по-малка степен - да, но в много по-голяма степен обикновено сам съм си бил виновен за някаква непризнателност или недооцененост. Просто щото в тоя етап от живота ми други неща са ми били интересни :mhihi: Но наистина - в основата на развитието е самият индивид, а не му е виновен някой друг :dunno:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 01 Сеп 2016, 21:07

На мен както ми е навредила искреността в професионален план,надали нещо друго е успяло толкова :lol: :lol: :help:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 01 Сеп 2016, 21:22

Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.

Един завива болтчета по цял ден, друг скубе патки, трети варди склад и т.н.. До тук с експериментите, предизвикателствата, позиционирането.

Поздрав и за всички развиващи се. :mhihi:

http://www.webcafe.bg/id_1494665236
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Сеп 2016, 21:35

bum_bum написа:Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.

Един завива болтчета по цял ден, друг скубе патки, трети варди склад и т.н.. До тук с експериментите, предизвикателствата, позиционирането.

Аз все си мисля, че такива хора си живеят в собсвената черупка и нямат мерак да експериментират, да поемат предизвикателства, да се позиционират и т.н. И образно казано, повечко мислят за ракийката вечер май май :roll: А и не влизат във форума да кажат какво им де :dunno: Всеки си носи кръста като цяло... Всъщност не вярвам и автора да е ориентирал темата към "скубещи патки"...
Като цяло те разбирам какво имаш впредвид, ама се и сещам, че преди 12-13 години и аз опИнЯх кабели тука-там, че и болчета по-цял ден завивах по едни черни кутии :) И се радвах на 250лв заплата. Въпроса е как да мръднеш от това положение :yes:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

Слави
Аватар

Мнение от © » 01 Сеп 2016, 21:38

Каквото и да правиш не пречи да имаш някакво хоби където "да се развиваш" по някакъв твой начин т.е. да изпитваш удовлетвореност от това, което си научил или постигнал. Може и да е някакво незначително за околните, но за теб да е голямо :mhihi: Аз постоянно залитам в някакви неща извън работата ми, понякога се хващам, че влагам там повече енергия отколкото за всичко друго. Като ми поомръзнат нещата, гледам че изскочило нещо друго :mhihi:

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 01 Сеп 2016, 21:54

bum_bum написа:Поздрав и за всички развиващи се. :mhihi:

Болезнено вярно!
Аз имах и неприятно събуждащо обаждане от такъв тип живот-за добро или лошо... :roll:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d

Мнение от AngelG » 01 Сеп 2016, 22:18

Аз се развивам , преди пиех по 4 водки , сега по литър преди да се напия :mhihi:

По темата : Докарах я така , че други да работят за мен.

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: 320d

Мнение от vixx » 01 Сеп 2016, 22:30

Bogat-Beden написа:
bum_bum написа:Поздрав и за всички развиващи се. :mhihi:

Болезнено вярно!
Аз имах и неприятно събуждащо обаждане от такъв тип живот-за добро или лошо... :roll:

Тоя момент колкото по-рано се появи , толкова по-добре. В него няма нищо негативно. Лошо е, че за много хора той не идва.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Сеп 2016, 22:51

DAN40_91 написа:"Мечтаната работа" е необходимо, но не и достатъчно условие за щастлив живот. Мисля, че човек трябва да работи най-вече за себе си, и след това за работодателя. Защото последният НЯМА да ви сменя пелените, когато остареете...

Работата носи пари, с които си плащам сметките. Що се отнася до "пелените", то аз се развивам възходящо. Първата ми жена беше 5 години по-млада от мен, втората е 13 години по-млада. надявам се тя да ми сменя памперсите, а не аз нейните (чукам на дърво де)...

Възходящо? Ми човек с времето открива и други неща, извън работата и парите. Оказва се, че в гонене на първите две пропускаш много по-важни неща. Детството на децата си, онези вълшебни моменти, които са само веднъж в живота.... Отделям възможно най-много време на семейстото си. Всичко друго е без никакво значение.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 01 Сеп 2016, 22:57

bum_bum написа:Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.

Поздрав и за всички развиващи се. :mhihi:

Така си е!
Аз обичам поговорката:
"Работя за да живея, не живея за да работя", има същата и за яденето май.
Има много тънка линия и лесно се прекрачва, същото и е и за алчността и постоянното ламтене за пари.
Накрая се събуждат я сами, я на пенсионна възраст, я с някакви сериозни болести или казано с минал живот.

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 02 Сеп 2016, 5:50

AngelG написа:По темата : Докарах я така , че други да работят за мен.

Т.е си превъртял играта или ? :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: the real 5er
Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe

Мнение от Dirty M5 driveR » 02 Сеп 2016, 5:56

Някои хора се вземат по на сериозно, отколкото им отива. :mhihi:
Отивам веднъж с един приятел да си вземе колата от сервиз и се заговаряме с майстора и негов клиент. Клиентът е момче на моята възраст и почнахме да говорим за работа (той е мебелист, разбирайте сглобява мебели цял ден, а не дизайнер или глава на мебелна фирма :mhihi: ):
-....... При мен е всеки ден различно. Сега имаме поръчка за едни дивани, нестандартни размери.... Не ме кефят такива работи като да мия цял ден коли, да сменям гуми и т.н. А ти какво работиш?
-Сменям гуми.
:mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi: :mhihi:

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 02 Сеп 2016, 9:23

Много са ми интересни като говорят за работодателя си на "ние" "Имаме планове да развием дъра бъра ала бала.. " :lol: .
Алоууу, "ние" са акционерите и собствениците,другите сме заменими болтчета в машината-колкото и да се натягаме ,не се занитваме..

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата