Как развивате себе си?
Модератор: Общи модератори
Re: Как развивате себе си?
интересен наклон взе темата. аз години наред в началото работих за други. после 10тина години работих за себе си. от 7-8 години насам работя пак за други.
какво научих- няма черно и бяло- но всичко е въпрос на позициониране. можеш да работиш за себе си ама всъщност да работиш за "някого". може да работиш за някого, но ефекта да е като да работиш за себе си.
.... зависи колко си автономен. може да работиш за себе си, но да ти диктуват. а може да работиш за други и да си абсолютно автономен.
а колко си автономен зависи от това колко си далновиден. ако ежедневието ти е битка и се давиш в приоритети- ефекта е като да работиш за други. ако виждаш достатъчно надалече можеш така да си наредиш нещата, че да си автономен и да си работиш за себе си.
по темата - за да развиваш себе си- трябва да ти е интересно в работата. от там и хората казват, че обикновено се успява когато се занимаваш с нещо което ти е интересно и успееш да го правиш така, че да печелиш пари. от друга страна дори заучените положения- доктори, адвокати и тн високоплатени професии - ако не се интересуваш от развитията в професията ти- в един момент олекваш професионално.
та с две думи- ако не си заинтересован- трудно ще се развиваш. защото интереса създава инициатива. а инициативноста е тази която води всичко. може би с това трябваше да започна... щото от него зависи автономията... и кръга се затваря.
какво научих- няма черно и бяло- но всичко е въпрос на позициониране. можеш да работиш за себе си ама всъщност да работиш за "някого". може да работиш за някого, но ефекта да е като да работиш за себе си.
.... зависи колко си автономен. може да работиш за себе си, но да ти диктуват. а може да работиш за други и да си абсолютно автономен.
а колко си автономен зависи от това колко си далновиден. ако ежедневието ти е битка и се давиш в приоритети- ефекта е като да работиш за други. ако виждаш достатъчно надалече можеш така да си наредиш нещата, че да си автономен и да си работиш за себе си.
по темата - за да развиваш себе си- трябва да ти е интересно в работата. от там и хората казват, че обикновено се успява когато се занимаваш с нещо което ти е интересно и успееш да го правиш така, че да печелиш пари. от друга страна дори заучените положения- доктори, адвокати и тн високоплатени професии - ако не се интересуваш от развитията в професията ти- в един момент олекваш професионално.
та с две думи- ако не си заинтересован- трудно ще се развиваш. защото интереса създава инициатива. а инициативноста е тази която води всичко. може би с това трябваше да започна... щото от него зависи автономията... и кръга се затваря.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- DAN40_91
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: '10 E550
Стив Джобс има една много вдъхновяваща реч (мисля, на завършване в Станфорд). Там той говореше за "свързването на точките" (ако не сте я гледали, определено препоръчвам). Човек винаги трябва да е гладен за нови знания и да търси това, което го вдъхновява, и да не се отказва, независимо през какви трудности преминава. Да, повечето работодатели са пълни гъзове, да - материалния ни стандарт е по-нисък от европейския, да - в нашата държава се толерират връзкарчетата-парашутисти. Уви, в България преобладава манталитетът на жертвата - винаги все някой ни е виновен - шефа, съседа, комунистите... Това донякъде е и причината да сме на това дередже...А истината е, че човек трябва сам да вземе живота си в ръце и да поеме отговорност, вместо да е винаги жертва на обстоятелствата...
Та, по темата - развивам себе си, като съзнателно търся предизвикателства, извличам поука от всяка грешка и гледам позитивно на нещата. Всеки един ден, гледам да направя нещо с добавена стойност - дали нещо да науча, или пък просто да отида и да потренирам, колкото и малко да е, най-важно е постоянството.
Дотук ми направи впечатление, че дискусията се върти около развитието в професионален план. За мен е още по-важно човек да се развива в личен и емоционален план. "Мечтаната работа" е необходимо, но не и достатъчно условие за щастлив живот. Мисля, че човек трябва да работи най-вече за себе си, и след това за работодателя. Защото последният НЯМА да ви сменя пелените, когато остареете...
Та, по темата - развивам себе си, като съзнателно търся предизвикателства, извличам поука от всяка грешка и гледам позитивно на нещата. Всеки един ден, гледам да направя нещо с добавена стойност - дали нещо да науча, или пък просто да отида и да потренирам, колкото и малко да е, най-важно е постоянството.
Дотук ми направи впечатление, че дискусията се върти около развитието в професионален план. За мен е още по-важно човек да се развива в личен и емоционален план. "Мечтаната работа" е необходимо, но не и достатъчно условие за щастлив живот. Мисля, че човек трябва да работи най-вече за себе си, и след това за работодателя. Защото последният НЯМА да ви сменя пелените, когато остареете...
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
alx написа:...та с две думи- ако не си заинтересован- трудно ще се развиваш. защото интереса създава инициатива. а инициативноста е тази която води всичко. може би с това трябваше да започна... щото от него зависи автономията... и кръга се затваря.
Точно така, не му е ли интересно на човек това, което прави... чакай да свърши работа

Аз самият съм техничар не само по образование и призвание, но съм такъв просто по душа и природа. Дали ще се хвана с механика, електроника, високи технологии, все ми е интересно и "ми върви". Якото е, че мога всичките тези да ги комбинирам с най-разнообразни неща. Това ме мотивира да следя иновациите по интересните за мен сфери и да гледам все да съм "в час". Или поне се опитвам

Отностно това дали ми била виновна държавата или работодателя. До някаква много по-малка степен - да, но в много по-голяма степен обикновено сам съм си бил виновен за някаква непризнателност или недооцененост. Просто щото в тоя етап от живота ми други неща са ми били интересни

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
На мен както ми е навредила искреността в професионален план,надали нещо друго е успяло толкова

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.
Един завива болтчета по цял ден, друг скубе патки, трети варди склад и т.н.. До тук с експериментите, предизвикателствата, позиционирането.
Поздрав и за всички развиващи се.
http://www.webcafe.bg/id_1494665236
Един завива болтчета по цял ден, друг скубе патки, трети варди склад и т.н.. До тук с експериментите, предизвикателствата, позиционирането.
Поздрав и за всички развиващи се.

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
bum_bum написа:Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.
Аз все си мисля, че такива хора си живеят в собсвената черупка и нямат мерак да експериментират, да поемат предизвикателства, да се позиционират и т.н. И образно казано, повечко мислят за ракийката вечер май май

Като цяло те разбирам какво имаш впредвид, ама се и сещам, че преди 12-13 години и аз опИнЯх кабели тука-там, че и болчета по-цял ден завивах по едни черни кутии

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Каквото и да правиш не пречи да имаш някакво хоби където "да се развиваш" по някакъв твой начин т.е. да изпитваш удовлетвореност от това, което си научил или постигнал. Може и да е някакво незначително за околните, но за теб да е голямо
Аз постоянно залитам в някакви неща извън работата ми, понякога се хващам, че влагам там повече енергия отколкото за всичко друго. Като ми поомръзнат нещата, гледам че изскочило нещо друго 

- Bogat-Beden
-
-
Болезнено вярно!
Аз имах и неприятно събуждащо обаждане от такъв тип живот-за добро или лошо...

"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- AngelG
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: W221 S550 AMG / CLA 220d / X5 3.0d
Аз се развивам , преди пиех по 4 водки , сега по литър преди да се напия
По темата : Докарах я така , че други да работят за мен.

По темата : Докарах я така , че други да работят за мен.
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Bogat-Beden написа:Болезнено вярно!
Аз имах и неприятно събуждащо обаждане от такъв тип живот-за добро или лошо...
Тоя момент колкото по-рано се появи , толкова по-добре. В него няма нищо негативно. Лошо е, че за много хора той не идва.
DAN40_91 написа:"Мечтаната работа" е необходимо, но не и достатъчно условие за щастлив живот. Мисля, че човек трябва да работи най-вече за себе си, и след това за работодателя. Защото последният НЯМА да ви сменя пелените, когато остареете...
Работата носи пари, с които си плащам сметките. Що се отнася до "пелените", то аз се развивам възходящо. Първата ми жена беше 5 години по-млада от мен, втората е 13 години по-млада. надявам се тя да ми сменя памперсите, а не аз нейните (чукам на дърво де)...
Възходящо? Ми човек с времето открива и други неща, извън работата и парите. Оказва се, че в гонене на първите две пропускаш много по-важни неща. Детството на децата си, онези вълшебни моменти, които са само веднъж в живота.... Отделям възможно най-много време на семейстото си. Всичко друго е без никакво значение.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:Хубави мантри за надъхване ама да не забравяме, че не всеки тук е изпълнителен директор или глава на отдел.
Поздрав и за всички развиващи се.![]()
Така си е!
Аз обичам поговорката:
"Работя за да живея, не живея за да работя", има същата и за яденето май.
Има много тънка линия и лесно се прекрачва, същото и е и за алчността и постоянното ламтене за пари.
Накрая се събуждат я сами, я на пенсионна възраст, я с някакви сериозни болести или казано с минал живот.
- nqmam_bmw
- Потребител
-
- Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;
AngelG написа:По темата : Докарах я така , че други да работят за мен.
Т.е си превъртял играта или ?

- Dirty M5 driveR
- старши ентусиаст
-
- Кара: the real 5er
- Мечтае да кара: 0:00h. at La Sarthe
Някои хора се вземат по на сериозно, отколкото им отива.

Отивам веднъж с един приятел да си вземе колата от сервиз и се заговаряме с майстора и негов клиент. Клиентът е момче на моята възраст и почнахме да говорим за работа (той е мебелист, разбирайте сглобява мебели цял ден, а не дизайнер или глава на мебелна фирма

-....... При мен е всеки ден различно. Сега имаме поръчка за едни дивани, нестандартни размери.... Не ме кефят такива работи като да мия цял ден коли, да сменям гуми и т.н. А ти какво работиш?
-Сменям гуми.

- Bogat-Beden
-
-
Много са ми интересни като говорят за работодателя си на "ние" "Имаме планове да развием дъра бъра ала бала.. "
.
Алоууу, "ние" са акционерите и собствениците,другите сме заменими болтчета в машината-колкото и да се натягаме ,не се занитваме..

Алоууу, "ние" са акционерите и собствениците,другите сме заменими болтчета в машината-колкото и да се натягаме ,не се занитваме..