Най-добрата светлина от лампа?
Модератор: Общи модератори
Re: Най-добрата светлина от лампа?
wladio написа:Въпрос на личен избор.поне за осветлението никой не може да ме убеди да ползвам каквато и друга да е крушка, освен стандартната.
А за икономия и енергоспестяващи ............. Ако осветлението товари джоба............еееее,на къде отивам тогава.
Разбира се, че е въпрос на личен избор.
Не при всички ЛЕД лампи се наблюдава трептене и като цяло са по-добри от обикновенна лампа.
Не виждам нищо лошо в това човек да си прави сметка, а напротив ...
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
Най-добрата и не дразнеща светлина е от класическата едисонова крушка с много топло жълто, температура 2200-2400К.
Това е най-близката и безвредна светлина за човешкото око след огъня.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Zagy написа:Навсякъде вкъщи съм с CFL (compact fluorescent) крушки (без коридорите). Всички са с мека жълта светлина. За мен засега това е най-добрия избор. Пробвах и диодни - най-икономичния вариант са, но все още имат проблем с електрониката - не издържат. Евтините ЛЕД-ове освен това и трептят.
В Икеа светодиодните крушки са добри за цената си и са с "топла" цветна температура.
b00st написа:Най-добрата и не дразнеща светлина е от класическата едисонова крушка с много топло жълто, температура 2200-2400К.
Тва е малко брутално. Като осветление на свещ. Аз харесвам около малко под 4000К.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Топла студена , все тая - LED . Синята съставка с дължина на вълната около 460нм си я има . Спрямо дължината на вълната при обикновените лампи , това е вискоенергийно излъчване което лесно достига до ретината на окото . Продължителното излагане предизвиква дегенерация на макулата . Наличието на такива LED източници навсякъде около нас , екрани на телевизори , на компютри , таблети и телефони допълнено със силно LED осветление може да премине нива които да отключат това . Втория проблем е изключително концентрираното точково излъване от LED въпреки лещите които слагат на диода или допълнително пред LED модула . Третия проблем е трептенето заради шим контрола на интензитета на светене. Всеки самостоятелен LED драйвер за битово ползване има вграден електронен контролер за регулиране напрежението . За да имат по голям интензитет на светене диодите се натоварват температурно защото отделят повече топлина , това се решава с шим контрола и така се ползват по-малки и евтини диоди . Четвъртия проблем са тежките метали които съдържат .
Единствения плюс е енергийната ефективност .
Единствения плюс е енергийната ефективност .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Не четеш под картинките които постваш , опасната синя светлина я има при всичките - тази долу в дясно дето я даваш е за най новите LED диоди и това се постига с органичен филтър пред диода но въпреки всичко тя присъства . А този филтър колко остава адекватен във времето нямам представа , щото е една люспа отгоре на диода . Проблем със синята съставка във слънчевата светлина няма по причини които са дълги за обяснение 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Jordana написа:Не четеш под картинките които постваш , опасната синя светлина я има при всичките - тази долу в дясно дето я даваш е за най новите LED диоди и това се постига с органичен филтър пред диода но въпреки всичко тя присъства . А този филтър колко остава адекватен във времето нямам представа , щото е една люспа отгоре на диода . Проблем със синята съставка във слънчевата светлина няма по причини които са дълги за обяснение
Това не е съвсем вярно и точно... Сам по себе си един конвеционален светодиод е източник на монохроматична светлина. По дефиниция. Тоест сам по себе си един хомогенен кристал в диод с конкретни примеси в него не може да свети бяло

1. Взима се кристал, който емитира синя светлина (понеже сините и донякъде зелените светодиоди са най-ефективни) и пред него се поставя флуоресцентен материал - някакъв фосфор. Затова ако погледнеш масовите светодиоди, имат жълтеникав оттенък над кристала. Но това не е филтър

2. Светодиода се прави от три отделни кристала (или един, но с разлино легирани области) съответно светещи червено, зелено и синьо в съответното съотношение, за да формира желания цвят. Този подход се ползва при някои диоди (не съм сигурен дали е нов или съществуват двата паралелно от доста време насам), но има и своите недостатъци - да кажем промяна на цвета с времето, докато при първия подход има по-скоро общо намаляване на интензитета на светене, и в по-малка степен промяна на цвят.
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Жълтия цвят на диода е от фосфорната паста върху диода - това е една тънка и мека люспа като силикон . Точно за нея говоря че се нагрява при работа на диода и какво пропуска и какво спира и колко конвертира след време не ясно . Точно заради високата температура с течение на времето се получава и деградация на самия полупроводник .
Сега има десетки различни типове светещи диоди , обаче тези масовите , евтините са от първия тип на снимката .
Сега има десетки различни типове светещи диоди , обаче тези масовите , евтините са от първия тип на снимката .
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
cod-cdbp написа:Club BMW написа:wladio написа:Най доброто и качествено осветление си остава крушката с жичка. Говоря за в къщи.
В голяма заблуда си. Лед лампите бият по всички параграфи лампите с нажежаема жичка ...
Особено както трепти светлината - по това бие най-много и ми дразни очите най-много също![]()
![]()
![]()
ЛЕД, Огин, и тн - сложих след експерименти нажежаеми крушки и нямам проблеми с очите. ЯВно са чувствителни, щом ясно виждам как трепти светлината от ЛЕД-овете....
И аз имах лед навсякъде и ги изхвърлих след една година. Нищо не ме боли ама не ми е нещо комфортно. Енергоспестяващите също са ми гадни. Бели, жълти.. все тая. Луминисцентната е страшно говно. Освен това прави ЕМФ по цялата мрежа като е включена. Стандартна ламба с жица и тва е за мен. Освен това има много хубави такива напоследък- Едисън бълбс.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
На едисон крушката не е ли реплика в днешно време ? До колкото знам оригиналната крушка на едисон е била на прав ток , в днешно време само автомобилните фарове с халогенни крушки се доближават до първообраза .
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Точно пък на мен тази мижава светлина ми е...а майката на очите. Този тип лампи са ефектни като акцент и дотам.
Купил съм си ЛЕД лампи на V-TAC (made in China), 10W, 806 Lum., Цвят на светлина:Топло бял 2700 К., без трептене ...
Ако някой има проблем от светлината на тази лампа, той за мен има проблем с очите.
Понеже се споменаха ЛЕД лампи на Икеа, някои от тях имат трептене. Така че, ако купувате, гледайте...
Купил съм си ЛЕД лампи на V-TAC (made in China), 10W, 806 Lum., Цвят на светлина:Топло бял 2700 К., без трептене ...
Ако някой има проблем от светлината на тази лампа, той за мен има проблем с очите.
Понеже се споменаха ЛЕД лампи на Икеа, някои от тях имат трептене. Така че, ако купувате, гледайте...
- b00st
- User
-
- Кара: 330XD
- Детайли за колата: the silent power
steeN написа:Тва е малко брутално. Като осветление на свещ. Аз харесвам около малко под 4000К.
То това е идеята. Остави спектъра, ами виж за индекс на цветопредаване (CRI). При Слънцето, свещ и стара волфрамова лампа имаме CRI 100... максимума, докато top LED ламба на Philips, постига едва 83.

Jordana написа:На едисон крушката не е ли реплика в днешно време ? До колкото знам оригиналната крушка на едисон е била на прав ток , в днешно време само автомобилните фарове с халогенни крушки се доближават до първообраза .
Така е, автомобилните фарове с халогенна крушка са образец за безвредна светлина без пулсации. Има хора, които правят конверсия и слагат на прав ток осветление, с халогенни крушки. Но това вече си е малко брутално и too much. При мен всичко е на нажежаема жичка. Давам пара за ток, ама като си пусна вкъщи осветлението ми е кеф, флуросцентни и LED дори и в кола ме дразнят. Едисоновата крушка, която снимах е 60W, интересното при тях са, че може да ги пипнеш без проблем докато работят, без да те изгори.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Няма най-добра светлина от лампа. Всеки има специфични потребности и възприятия. Аз например, ако седна да чета книга на лампа с нажежаема жичка ми идва да се самоУбеся и да изчезна безкрайно. Очите ме заболяват на 5-тата минута. Трябва ми хубава силна бяла светлина около 4000-5000К, не някакви свещи там. Да не говорим, ако разглеждам някоя платка с дребни компоненти
Дори цветове на дрехи не мога да си подбера на такава светлина
А лампата с нажежаема жичка има равномерно разпределен спектър, защото... толкова и е широк спектъра просто при таква температура на нагряване. Нито можеш да видиш синьото синьо ли е, или всъщност е виолетово, нито нищо
Ако имаше масово лампи с нажежаема жичка с изместен по-нагоре спектър сигурно щях да ги харесвам, ама тези конвенционалните конкретно, не съм им фен.

А лампата с нажежаема жичка има равномерно разпределен спектър, защото... толкова и е широк спектъра просто при таква температура на нагряване. Нито можеш да видиш синьото синьо ли е, или всъщност е виолетово, нито нищо

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- DigitalExile
- ентусиаст
-
- Кара: S LINE PLUS
Club BMW написа:ЛЕД лампи на V-TAC (made in China), 10W, 806 Lum., Цвят на светлина:Топло бял 2700 К., без трептене ...
Вкъщи съм навсякъде с такива, е не всички са 10w, но са същите на V-TAC и 2700к, за сега нямам никакви оплаквания и аз