Спиране от движение за отнета книжка

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар

Re: Спиране от движение за отнета книжка

Мнение от Club BMW » 28 Сеп 2016, 22:52

(bubsa) написа:Това със спирането от движение сигурно лице?

Sent from my SM-G920F using Tapatalk

ЗДвП

Чл. 150а. (1) За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.

Чл. 171. За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

2. временно спиране от движение на пътно превозно средство:
з) на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец;

Чл. 177. (1) Наказва се с глоба от 100 до 300 лв.:
2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;

ЗБЛД

Чл. 10. (1) (Предишен текст на чл. 10, изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Българските лични документи се предават на органа, който ги е издал, при:
5. (нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) изтичане на тяхната валидност.

Чл. 81.(2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:
6. използва нередовни български лични документи;

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60 530dA
Мечтае да кара: по хубави пътища и сред културни шофьори

Мнение от B.Stoimenov » 29 Сеп 2016, 0:21

Не бъркайте нещата! Колегата има /притежава свидетелство, категория и прочие. В случая поради подмяна на самата пластика не е в него. Не му е отнето.
При проверка на органите на реда в системата, справката ще покаже, че всичко е изрядно. Проблем нулев.
Единствения вариант да бъде санкциониран колегата е по член .. не помян кой беше- относно това, че не си носи документите в него (но пък има бешежка от кат, но да не забравяме, че някои полицаи са заядливи), което нарушение се санкционира с фиш от 20 лева (не съм сигурен за сумата - по спомен я казвам).

Sent from my iPhone using Tapatalk

младши ентусиаст
Аватар
Кара: кУлУлО

Мнение от ///Mechov » 29 Сеп 2016, 5:46

Не съм съгласен. Книжката ( СУМПС ) си е в него , нищо че е с изтекъл срок . Колегата си има и бележки от КАТ , че чака новата , но през това време няма валидна такава. Изтеклата я връща когато си вземе новата от КАТ. Поне при мен беше така при едната подмяна.
Send from Tapatalk on Windows 10 phone

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F10

Мнение от (bubsa) » 29 Сеп 2016, 6:42

И тук се получиха разнородни мнения,както и в другите форуми които изчетох.
Дано не разбирам по трудния начин;)
Ако видя някой милиционер ще го попитам и ще пиша.

ИзображениеИзображениеИзображениеИзображение

...и всички разбират от всичко...

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 29 Сеп 2016, 9:14

С тази разлика, че аз цитирам закона и какво би могло да се случи при една проверка, а не както други какво им е удобно или им се иска.
По смисъла на закона изтекла книжка е невалидна и нямате право да управлявате МПС с нея.
Бележка/талонче няма никаква стойност пред органите при една проверка.

И пак казвам, че всичко останало е на добра воля от тяхна страна.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 29 Сеп 2016, 9:52

Има някаква логика,но това,че е изтекла не ме прави неправоспособен си мисля.Мисля,че трябва да има разлика с това да нямаш изобщо книжка.

Да пишеш на БЪЛГАРСКИ език с ЛАТИНСКИ букви е като да пишеш с лайна по стената. Чете се, но не е приятно!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 29 Сеп 2016, 11:14

Презумцията е, че срока ти на правоспособност изтича заедно с този на свидетелството. Новото такова се издава след предоставяне на медицинско свидетелство, че отговаряш на основните изисквания да си водач. Съответно и в бележките, които ти дават там за да си извадиш книжката ще пише, че те не заменят СУМПС.

По принцип не мисля, че ще ти правят проблем ако те спрат тъй като е очевидно, че всичко ти е наред. Единствено може да се закучат нещата ако оня види, че работата ти зависи от книжката и почне да те изнудва.

Щом ти е със срок на издаване 27-ми има сериозен шанс да стане около 20-ти. Поне при мен беше готова седмица по-рано.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 29 Сеп 2016, 11:20

(bubsa) написа:Има някаква логика,но това,че е изтекла не ме прави неправоспособен си мисля.Мисля,че трябва да има разлика с това да нямаш изобщо книжка.

Напротив, липсата на валидна книжка те прави неправоспособен шофьор, въпреки подготовката която имаш. Все пак не става дума само за умения/знания за управление на МПС, а и за минаване на медицински прегледи, които да удостоверят, че си годен ...

В крайна сметка решението е твое и ти избираш дали да рискуваш :yes:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 29 Сеп 2016, 11:45

Аз съм представил медицинско.Имам документи,че ще ми бъде издадена нова книжка и т.н.Явно ще е въпрос на какъв полицай ще попадна ако ме спрат.

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E34->Е39->Е38

Мнение от gosho_d » 29 Сеп 2016, 16:19

Club BMW написа:
(bubsa) написа:Има някаква логика,но това,че е изтекла не ме прави неправоспособен си мисля.Мисля,че трябва да има разлика с това да нямаш изобщо книжка.

Напротив, липсата на валидна книжка те прави неправоспособен шофьор, въпреки подготовката която имаш. Все пак не става дума само за умения/знания за управление на МПС, а и за минаване на медицински прегледи, които да удостоверят, че си годен ...

В крайна сметка решението е твое и ти избираш дали да рискуваш :yes:

Липсата на валидна книжка т.е. наличието на свидетелство за управление на МПС с изтекъл срок НЕ те прави "неправоспособен шофьор" по смисъла на чл. 171 т. 2 - временно спиране от движение на пътно превозно средство!!! Нека това да е ясно. При евентуална проверка може да се състави АУАН по чл. 150а, ал. 1 от ЗДвП, и глобата е по чл. 177 ал. 1 т. 2 - от 100 до 300 лв. Също така, може и да бъде съставен акт по ЗБЛД, но и това няма никаква връзка със спиране от движение на МПС-то.
Последна промяна gosho_d на 03 Окт 2016, 16:40, променена общо 2 пъти

Потребител
Аватар

Мнение от swat335 » 29 Сеп 2016, 18:01

В акта пише, че съм нарушил чл. 150 и ми взеха талона на колата, дали ще ми вземат и точки?

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от Club BMW » 29 Сеп 2016, 18:04

Щом не може да разбереш, че липсата на валидно СУМПС те прави неправоспособен водач на МПС...

Чл. 150а. (1) За да управлява моторно превозно средство, водачът трябва да притежава свидетелство за управление, валидно за категорията, към която спада управляваното от него превозно средство.

Когато те спрат и установят, че си неправоспособен, мислиш ли, че ще те пуснат да продължиш да управляваш МПС-то? Това говорим ако си вършат работата...

А в тези текстове нещо да ти прави впечатление, че се препокриват?!

Чл. 171. За осигуряване на безопасността на движението по пътищата и за преустановяване на административните нарушения се прилагат следните принудителни административни мерки:

з) на собственик, който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление и/или е употребил алкохол с концентрация в кръвта над 0,5 на хиляда или друго упойващо вещество - за срок до един месец;

2. който управлява моторно превозно средство, без да притежава съответното свидетелство за управление или то е отнето по реда на чл. 171, т. 1 или 4;

Значи по Чл. 177 може, а по Чл. 171. не ?! Май си противоречиш нещо :idea:

Няма какво да дъвчем едно и също, който схванал, схванал!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от (bubsa) » 29 Сеп 2016, 19:05

Благодаря ти :yes:
Все пак да не забравяме,че 99% от законите са направени с много вратички и обикновенно имат повече от едно тълкувание...

Изображение

Потребител
Аватар
Кара: E34->Е39->Е38

Мнение от gosho_d » 29 Сеп 2016, 19:39

Club BMW написа:Щом не може да разбереш, че липсата на валидно СУМПС те прави неправоспособен водач на МПС...

Когато те спрат и установят, че си неправоспособен, мислиш ли, че ще те пуснат да продължиш да управляваш МПС-то? Това говорим ако си вършат работата...

А в тези текстове нещо да ти прави впечатление, че се препокриват?!

Значи по Чл. 177 може, а по Чл. 171. не ?! Май си противоречиш нещо :idea:

Няма какво да дъвчем едно и също, който схванал, схванал!

Ще бъда кратък и ясен, да не се чепкаме безмислено и да не се цитират закони без да се познава материята, а именно: ПРИ ИЗТЕКЛА КНИЖКА НЕ ТИ СПИРАТ КОЛАТА ОТ ДВИЖЕНИЕ, а санкцията съм написал каква е в предишния си пост.
Последна промяна gosho_d на 29 Сеп 2016, 19:52, променена общо 1 път

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 29 Сеп 2016, 19:51

Бележката, като те спрат, важи само да си обършеш задните части.
Беше в деня, в който беше готова новата и отивах да я взема, но не стигнах...
Добре, че втория полицай се оказа бивш колега, но като гледах физиономията на тоя дето ме спря .... едва ли щях да мина с 20лв.
Това в Бургас преди 6-7 години.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата