Състав на зимната гума
Модератор: Общи модератори
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Re: Със зимни гуми през лятото?
Точно скоро гледах едно клипче на S класа с 200км/ч как пука зимна гума 

Преди 3 седмици махнах зимните, в тези условия с топъл асфалт през деня, дъждовно време усещам колата много по-несигурна(незнам дали с някои по-големи 17ки или 18ки на 40-50 профил ще е по-добре). Каучука незнам дали се изпича лятото, но дори и да ги караш само в сезоните, когато е студено и асфалта е още хладен през деня, каучука пак си става твърд с годинките. Моите ги взимах 2012 чисто нови, като грайфер не са мръднали, но просто не са толкова меки както бяха преди. А ги слагам някъде средата-края на Ноември и ги махам най-късно края на Март. Тая зима направо ме учудиха къде ме закараха въпреки по-твърдия вече каучук 

Вярно има уникални мнения, дано някой друг не се подлъгва по тях...
Зимната гума на дъжд си е зле зимата, какво остава лятото...
Гъни се супер много, недозавива яко, шуми, цвичи, спира зле с провлачване...
На Калояново имаше един колега със зимни гуми
казаха му хората, той си знаеше, факт е че спука чисто нова зимна гума за 10-15 обиколки и то далеч не бързи.
Следващата зима ако се карат може да изглеждат същите, но не стават за нищо. Сега много ясно ако се кара бавно, плавно и супер внимателно сигурно някой ще каже, че е ОК ама...
Летните трябва да се има предвид, че с тоя прах и излъскани улуци в София може и да нямат много сцепление, както и масово се вземат Y индекс гуми (17-ки и нагоре), на които им трябва бая загряване, за да имат сцепление (или едно тръгване с бърнаут)
Отделно винаги има момента как се определя коя гума/модел е ОК, а примерно единия кара кола 80 коня, другия 350
Зимната гума на дъжд си е зле зимата, какво остава лятото...
Гъни се супер много, недозавива яко, шуми, цвичи, спира зле с провлачване...
На Калояново имаше един колега със зимни гуми

Следващата зима ако се карат може да изглеждат същите, но не стават за нищо. Сега много ясно ако се кара бавно, плавно и супер внимателно сигурно някой ще каже, че е ОК ама...
Летните трябва да се има предвид, че с тоя прах и излъскани улуци в София може и да нямат много сцепление, както и масово се вземат Y индекс гуми (17-ки и нагоре), на които им трябва бая загряване, за да имат сцепление (или едно тръгване с бърнаут)

Отделно винаги има момента как се определя коя гума/модел е ОК, а примерно единия кара кола 80 коня, другия 350

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- Комбина
- Потребител
-
- Кара: W164/453
В тоя подфорум човек може да срещне страшни теми
Скоро се очаква да се появи някой в защита на всесезонните, после някой от Бургас който кара само с летни защото там няма сняг..
Поредната такава тема.

Скоро се очаква да се появи някой в защита на всесезонните, после някой от Бургас който кара само с летни защото там няма сняг..

Поредната такава тема.
- k.milanov
- младши ентусиаст
-
- Кара: E91 325d
- Мечтае да кара: отново E36 318is
От опит ти казвам, че зимна гума карана на 40градуса лятото по асфалт, който е още по-напечен не става за нищо после. Нито за лятото, нито за зимата 

- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
zvetiko написа:От много години карам само със зимни гуми и съм изключително доволен от поведението на колата при агресивно каране. Не, че не съм пробвал някога с нови маркови, летни, но при едно по-сериозно спиране, на едно и също място на светофар на бул."България", колата започна да се пързаля с включване на ABS и щях да се разбия. Докато със зимните усещането беше, че колата залепва за асфалта и все едно се вкопава в него. Върнах си зимните и от тогава съм така. Да не говорим, че за нашите пътища- с дупките, лошият асфалт, прахта, калта при дъжд и каквото се сетиш още, са по-подходящи зимните гуми заради едрият грайфер и по-голямата здравина. Летни гуми- да, но може би в някоя друга страна с нормални пътища- чист и гладък асфалт, където по-голямата повърхност на лятната гума осигурява по-голямо сцепление. Тук дори и магистралите са зле. Е, има и недостатъци- по-шумни са, разхода на гориво е по-висок, износват се по-бързо, но сигурността преди всичко.
Колега това сериозно ли го говориш или се бъзикаш
- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Имах една колежка, целогодишно караше със зимни гуми на Toyota Auris, така 2 години и нямаше никакви ядове зимата. Не бяха някакви скъпарски гуми, пък за лятото не знам. Аз лично сменям лято-летни, зимата- зимни.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
Засега по темата излиза че половината хора карат със зимни гуми през лятото ...
Страх ме е какво ще прочета ако се пусне тема "С летни гуми през зимата?" ...

Страх ме е какво ще прочета ако се пусне тема "С летни гуми през зимата?" ...
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
goppe написа:Страх ме е какво ще прочета ако се пусне тема "С летни гуми през зимата?" ...
Явно не следиш изкъсо форума

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
мишелин алпин 5 нови ми направи впечатление, че на сухо и особено на мокро, при температури още около 5 градуса, са си хлъзгави. сега си взех нови вредещайн летни и миналата седмица, когато паднаха температурите, пак си бяха бая по-добре от зимните
Vra4anin написа:След нашумялите тази седмица теми за гуми вървящи в ретроградна насока, би било логично да се пусне тема "на един мост две различни гуми".Дискусията би била доста интересна, особено ако се изтъкне, че поне една от гумите е премиум марка (пък била тя втора ръка или зимна).
И веднага изниква въпроса, лява или дясна да е премиум гумата втора употреба?

- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
E то е ясно, зависи дали колата е с дясна или лява дирекция
Едно време един приятел караше голф 2 с 13-ки отпред и 15-ки отзад като гумите бяха 4 различни размера
Дали са били зимни или летни не помня ама май и там имаше артистичен подход

Едно време един приятел караше голф 2 с 13-ки отпред и 15-ки отзад като гумите бяха 4 различни размера

Дали са били зимни или летни не помня ама май и там имаше артистичен подход

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- adovet
- старши ентусиаст
-
- Кара: Tesla Y
Kaрайте направо по джанти и не ги мислете тея гуми
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Ама лятНи джанти ли имаш предвид и да се сменят ли с железни зимата 

...
- barty
- старши ентусиаст
-
- Кара: т му се стари БМВ-та
- Мечтае да кара: R6 turbo на задно и ръчни скорости
- Детайли за колата: отново с чарджър
Карал съм зимни Нокиан W+ две лета, никакви проблеми. След това се изхвърлят разбира се.
Може да се кара, не е проблем но трябва да се има в предвид.
Споделям мнението на Zvetiko.
Може да се кара, не е проблем но трябва да се има в предвид.
Споделям мнението на Zvetiko.