Кое според вас причинява най-много ПТП-та с леки автомобили
Модератор: Общи модератори
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Re: Кое според вас причинява най-много ПТП-та с леки автомоб
Nukem написа:На последната конференция на Пътните инженери в Бг. имаше много интересна информация за едно изследване на повърхностния слой на настилката и по точно неината грапавост и произтичащото сцепление от това. Минали хората с една машинка в почти цяла България и извода беше че в 90% от пътищата в Бг, графиката на сцеплението беше в червеното, гладки пътища и с пъти по дълъг спирачен път. Пиша от тела и не ми се влиза в подробности. Но ако бяхме нормална държава с нормална съдебна система, за над 50% от катастрофите щяхме да можем да осъдим АПИ.
За това говоря и аз, ама много хора не го отчитат този факт или не знаят, че има и друг асфалт. За тях няма ли дупки е перфектно.
А карането не е само да се спира, за това на разни завои, виждаме видеота как се занасят от нищо колите, после най-лесно е несъобразена скорост и кой от където е.
Дори с 20 да караш и се удариш, пак това е довода на ушевите и върви се оплаквай.
Я какво интересно четиво открих, ама иначе ние ще гледаме ДОТ-а и ако е над 2 години е за боклука...
http://www.pmostove.com/bg/about/225/Normativni_propuski_podhlyzvat_bezavarijnoto_dvijenie_po_pytishtata.html
- Binev_OuT
- младши ентусиаст
-
- Кара: E36 323i Touring
- Мечтае да кара: някакво М
Лоши пътища , разсейване и технически не изправен автомобил.
Имах ситуация преди 5 дни:
Карам зад един авенсис , нов асфалт , широк , празен път - топло , ясно време
Движим се 60-70км/ч , влизаме в отворен , дълъг ляв завой , колегата с тойотата изведнъж чупи яко в ляво , влиза в насрещното и заобикаля трап дълбок поне 20 сантима!!!Аз бия яко в дясно и спирам преди да скоча в трапа.
Пътя разрязан почти целия напреки!!!Нема знак , нема гарга братче , ако идваше кола насреща кво правим?
Звъннах на 112 , и подадох сигнал.Оня ден минах от там - бяха метнали 5 лопати с пясък
, утре като падне един дъжд и всичко се размива и става леща.
Немърливост от стана на управляващите , ама тех нема кой да ги снима с камери и да ги глобява.
Ама те катастрофите от тоя тип не ги дават в централните емисии нали.
Имах ситуация преди 5 дни:
Карам зад един авенсис , нов асфалт , широк , празен път - топло , ясно време

Движим се 60-70км/ч , влизаме в отворен , дълъг ляв завой , колегата с тойотата изведнъж чупи яко в ляво , влиза в насрещното и заобикаля трап дълбок поне 20 сантима!!!Аз бия яко в дясно и спирам преди да скоча в трапа.
Пътя разрязан почти целия напреки!!!Нема знак , нема гарга братче , ако идваше кола насреща кво правим?
Звъннах на 112 , и подадох сигнал.Оня ден минах от там - бяха метнали 5 лопати с пясък

Немърливост от стана на управляващите , ама тех нема кой да ги снима с камери и да ги глобява.
Ама те катастрофите от тоя тип не ги дават в централните емисии нали.

- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
То термина "несъобразена скорост" е нещо като оксиморон, то и с 2км да се удариш пак е несъобразена. Просто в Бг. в институциите нивото е безбожно ниско, умните избягаха. Вчера като четох в в.Капирал, как се е финансирала на Бареков партията и как на едни листи пише "дай му 500 000 за къща" и всички знаят и Бойко и БСП и никой нищо не прави. Просто чак почвам да си мисля че сме много добре даже, с това управление което имаме.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- Kroki
- Дон Кроки
-
- Кара: и се усмихва :)
- Мечтае да кара: със сина ми :)
- Детайли за колата: С всички възможни екстри.
Ще дам един пример.
Отсечката Плевен - Ловеч
Точно на спускането/качването около Хлевене(Зелковският Баир) има една пропаднала част, като няма знак никъде. Пътят е хубав и си се спукаш, да речем 90-100 и и ако не я знаеш, като скочиш можеш да се стреснеш..
Малко по-нататък след като свършва хубавия участък, вече на Плевенска област по едно време имаше една дупка на един завой. Дупката беше на такава позиция, че се намираше точно на линията ти на десните колелета, когато излизаш от завоя и я виждаш в последния момент. Ако има кола срещу теб, няма къде да избягаш, а дупката е такава, че направо колелото остава..
Това са 2 примера в отсечка няколко км. Колко още такива има...
Отсечката Плевен - Ловеч
Точно на спускането/качването около Хлевене(Зелковският Баир) има една пропаднала част, като няма знак никъде. Пътят е хубав и си се спукаш, да речем 90-100 и и ако не я знаеш, като скочиш можеш да се стреснеш..
Малко по-нататък след като свършва хубавия участък, вече на Плевенска област по едно време имаше една дупка на един завой. Дупката беше на такава позиция, че се намираше точно на линията ти на десните колелета, когато излизаш от завоя и я виждаш в последния момент. Ако има кола срещу теб, няма къде да избягаш, а дупката е такава, че направо колелото остава..
Това са 2 примера в отсечка няколко км. Колко още такива има...
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d
drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки неКакто аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
TheDriver написа:Елементарен пример:
Карам си с 30 годишната скрап докато вали, свършва ми таланта и се челосвам в дървото.
Още по-елементарен пример- на автоматична автомивка не са си включили подгрева пред клетките за да спестят някой лев, разчитайки че няма да се образува лед.
Температурата обаче явно паднала достатъчно междувременно и се е образувала тънка коричка чист лед. Излизам от клетката с пешеходна скорост, под 3-4км може би за да я придвижа до прахосмукачките. Обаче изхода е под наклон и щом стъпих там- край. С натиснати спирачки и навит волан, зимни гуми на по-малко от седмица колата си се пързулна 3-4 метра, колкото са до бордюра и спуках бронята.
Викам Ушев за протокол заради каското и тоя ми пише акт за несъобразена скорост и ПТП.

Прави ми впечатление и колко хора нямат идея що е то дистанция. Застигам някой в лявата лента на Околовръстното и чакам на 15-тина метра след него да се помести. Ако си карам там той не мърда, защото няма идея, че спазвам някаква безопасна дистанция, а си мисли че просто си карам зад него. Трябва да ида на 3-4 метра зад него за да премине в другата лента.
Явно не гледат много и в огледалата. Ако си погледнал преди малко и съм на няколко стотин метра. След това съм вече на 15-тина метра не ти ли идва на ум, че карам по-бързо и искам да те изпреваря.

bum_bum написа:Прави ми впечатление и колко хора нямат идея що е то дистанция. Застигам някой в лявата лента на Околовръстното и чакам на 15-тина метра след него да се помести. Ако си карам там той не мърда, защото няма идея, че спазвам някаква безопасна дистанция, а си мисли че просто си карам зад него. Трябва да ида на 3-4 метра зад него за да премине в другата лента.
Явно не гледат много и в огледалата. Ако си погледнал преди малко и съм на няколко стотин метра. След това съм вече на 15-тина метра не ти ли идва на ум, че карам по-бързо и искам да те изпреваря.
И това не помага.

Неправилното изпреварване според мен е много сериозен проблем, който не е отразен достатъчно. Такива глупости виждаме... Почти всеки път след Хемус преди Златна Панега има кола срещу мен и трябва да спирам до 30 да се разминем. Дреме им.
1. липсата на елементарна култура в шофьорите
2. избиване на комплекси по пътищата
3. липса на добра преценка на дистанция
2. избиване на комплекси по пътищата
3. липса на добра преценка на дистанция
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
madafaka_donkele написа:Kroki написа:Не е като да не се е случвало от някоя случайна бабуба/дупка/ххххх колата да подскочи, занесе и стане белята.
Сори, ама не съм съгласен. При каране в ограниченията няма такова нещо, като случайна бабуна/дупка и т.н., демек вижда се отрано. Става "случайно изскочи" когато караш над ограниченията. И пак опираме до главния проблем - каране с превишена/несъобразена с пътните условия скорост. Затва и казах, че да се изтъква пътната настилка, като причина за катастрофи е меко казано нелепо.
Еми аз пък с теб не съм съгласен. Его пресен пример: онзи ден със съвсем нормална скорост 80-90 един избягвайки дупки в последния момент ми се разкара от лентата, буквално на няколко метра преди да се блъсне отгоре ми.Тоя че беше неориентиран беше, ама ако пътя си беше като хората проблема нямаше да го има.

За мен най-много птп стават при неправилно изпреварване. Давам пример веднага. Всеки ден пътувам по един от най-натоварените пътища в БГ Мездра-Ботевград. По този път дълъг 30км има сериозно изкачване и много малко и къси прави отсечки. Като един тир запуши трафика и се събере колона се започва едно лудо препускане и изпреварване и на всеки 3-4 дни става тежък инцидент и за тази година над 15 загинали. Лошото на този път, е че много хора минавайки за пръв път по него не си преценяват колите и когато излезе насрещна кола те са едва на половината изпреварване и се случва птп. Доста често на този път ми се случва да спирам до 0 заради неправилно изпреварващи. Друг фактор за птп според моите наблюдения са бавно движещите се без да има причина за това. Разбирам 45тонен прицеп катерещ сериозен баир не може да движи като лека кола,а и по-добре да се движи кротко. Но на прав участък лека кола да кара с 50 при ограничение 90 без причина за това, и зад нея 30 автомобила и бавнодвижещия се не отбива да отпуши трафика това си е предпоставка за изпреварвания и птп.

- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
1-во - максимално разрешената скорост извънградско е 90. Това изобщо не означава, че абсолютно навсякъде пътя позволява да се кара с 90. Същото и в града, същото и на магистрала.
2-ро - колко % от всички таралясници по пътищата са с изправни спирачки, осигуряващи заводско спиране по книжка?
3-то - колко % от всички таралясници по пътищата са с изправно окачване, което в нормални условия предпазват от поднасяне, камшици, обират неравности и т.н.?
4-то - колко % от всички таралясници по пътищата са с гуми на под 5г. и с поне 5мм грайпфер?
5-то - колко % от всички шофьори спазват необходимата дистанция/знаят 2 секундното правило за спазване на дистанция, гледат какво се случва пред/зад/около тях, следят самия път и условията на пътя - вали ли, има ли слана/мъгла, къде е сухо, къде е мокро, какво е натоварването и т.н и т.н.
Ако дойде някой ушев сигурно ще изреди поне още 2 пъти по толкова неща с които трябва да се съобразяваш и според всички тези неща да избереш скоростта, с която се движиш. И понеже абсолютно никой от катастрофиралите/загиналите не го прави се пише навсякъде "несъобразена скорост". Ключова дума - несъобразена. Демек требе да се съобразява човек. Требе, ама кора ми янко. По-лесно ни е "ма то пътищата ни са калпави". Ми именно де, никой не казва, че са цвете. Затва и ще се съобразиш и ще намалиш. Другите с 80 ли карат? Ти с 60-70 ще караш. За първи път ли минаваш оттам? Ще минеш по-бавно и внимателно. Пътя бил гладък. Ми, ако ти трябва цяла комисия да направи цяло изследване, че да го разбереш...Тва се вижда с просто око. Още по-просто е да съобразиш, че такъв гладък път предразполага много повече към пързаляне и следва да се внимава 2-3 пъти повече, като се кара на подобен път. Ма то и 5км. го пишат несъобразена. Ми сори, ама и половин км./ч ще е несъобразена, ако не видите и сгазите/ударите някой докато маневрирате например. И не, няма да е виновен ушев.
Сега на бум бум ситуацията си е еб@на, ама може би ушев не се е сетил за нещо друго.
Въобще, като чета мненията, че калпав път/липса на знаци причиняват най-много ПТП-та, заедно с темата за 18-та употреба премиум гуми>от нови непремиум, както и някои други изобщо не се учудвам на голямото негативно отношение към марката и на теми от сорта на "настройват ли нацията срещу беемвистите". Ми не, никой нищо не настройва. Външен човек да прочете тази и другите теми, които споменах и ще му стане ясно, че няма нищо "настроено". Ово си е самата истина
2-ро - колко % от всички таралясници по пътищата са с изправни спирачки, осигуряващи заводско спиране по книжка?
3-то - колко % от всички таралясници по пътищата са с изправно окачване, което в нормални условия предпазват от поднасяне, камшици, обират неравности и т.н.?
4-то - колко % от всички таралясници по пътищата са с гуми на под 5г. и с поне 5мм грайпфер?
5-то - колко % от всички шофьори спазват необходимата дистанция/знаят 2 секундното правило за спазване на дистанция, гледат какво се случва пред/зад/около тях, следят самия път и условията на пътя - вали ли, има ли слана/мъгла, къде е сухо, къде е мокро, какво е натоварването и т.н и т.н.
Ако дойде някой ушев сигурно ще изреди поне още 2 пъти по толкова неща с които трябва да се съобразяваш и според всички тези неща да избереш скоростта, с която се движиш. И понеже абсолютно никой от катастрофиралите/загиналите не го прави се пише навсякъде "несъобразена скорост". Ключова дума - несъобразена. Демек требе да се съобразява човек. Требе, ама кора ми янко. По-лесно ни е "ма то пътищата ни са калпави". Ми именно де, никой не казва, че са цвете. Затва и ще се съобразиш и ще намалиш. Другите с 80 ли карат? Ти с 60-70 ще караш. За първи път ли минаваш оттам? Ще минеш по-бавно и внимателно. Пътя бил гладък. Ми, ако ти трябва цяла комисия да направи цяло изследване, че да го разбереш...Тва се вижда с просто око. Още по-просто е да съобразиш, че такъв гладък път предразполага много повече към пързаляне и следва да се внимава 2-3 пъти повече, като се кара на подобен път. Ма то и 5км. го пишат несъобразена. Ми сори, ама и половин км./ч ще е несъобразена, ако не видите и сгазите/ударите някой докато маневрирате например. И не, няма да е виновен ушев.
Сега на бум бум ситуацията си е еб@на, ама може би ушев не се е сетил за нещо друго.
Въобще, като чета мненията, че калпав път/липса на знаци причиняват най-много ПТП-та, заедно с темата за 18-та употреба премиум гуми>от нови непремиум, както и някои други изобщо не се учудвам на голямото негативно отношение към марката и на теми от сорта на "настройват ли нацията срещу беемвистите". Ми не, никой нищо не настройва. Външен човек да прочете тази и другите теми, които споменах и ще му стане ясно, че няма нищо "настроено". Ово си е самата истина

- c7aH4eB
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: квоту има
- Мечтае да кара: По пътища и с евтина нафта
Гласувах за превишена скорост, несъобразена и лоши пътища. За пътищата както каза колегата над моя пост, трябва да има съобразяване има хора които за първи път минават маршрут и газззз, а при дупките ...... чудо. И за тея пък, които го знаят наизуст правят каквото си искат, леви десни шашкат всички ее Къде отиваш ти може би ? Други основни причини за ПТП-та книжки се дават на куцо, кьораво и сакато, разбирам платил си там няква сума, е хубу де като го виждаш че не мое за какво му я даваш? Ии също, че се карат коли от хора, които не са за техния крак 

madafaka_donkele написа:1.....
Прав си за всичко, обаче от въпросната "несъобразена скорост" не следва нищо.
Като карам като тъпанар и се хвърля някъде си плащам акта(или чакам да му мине давността) и после пак по старо му. Гражданската пак ще ми е 150лв, автомивката утре пак няма да пусне нагревателите, пунктовете за ГТП пак ще пускат скрап и т.н.
Ако доказано знаем обаче че тежките инциденти се причиняват от мъже на възраст между 18 и 25 години с автомобили с мощност над 150к.с.(примерно) и на тези същите гражданската им е завишена с 300%, скоро по пътищата ще имаме драстично по-малко от въпросните индивиди. Приложено върху всички рискови групи ефектът ще драстичен.
Сега застрахователите и да искат няма как да приложат подобна система тъй като реална статистика липсва.
TheDriver написа:Ако доказано знаем обаче че тежките инциденти се причиняват от мъже на възраст между 18 и 25 години с автомобили с мощност над 150к.с.(примерно) и на тези същите гражданската им е завишена с 300%, скоро по пътищата ще имаме драстично по-малко от въпросните индивиди. Приложено върху всички рискови групи ефектът ще драстичен.
Сега застрахователите и да искат няма как да приложат подобна система тъй като реална статистика липсва.
Как да приложат такава статистика при положение, че абсолютно всяка една марка с всякакви коне изпреварва извънградско все едно има 250+ коня? Не се съобразява с насрещно движение, колко може да ускори, колко спира, дали има място да се прибере или колата зад него ще набие спирачки и ще влезне в банкета.
Даже хората с по-мощни автомобили не ги гледам да карат така. Всяка стара скрап + служебни + ваг напинят като за последно.
С това имам впредвид, че според мен статистиката за тези най-рискови участници няма да бъде толкова специфична.
Последна промяна maxoyn на 21 Юли 2017, 16:01, променена общо 1 път
- madafaka_donkele
- младши ентусиаст
-
TheDriver написа:Прав си за всичко, обаче от въпросната "несъобразена скорост" не следва нищо.
Като карам като тъпанар и се хвърля някъде си плащам акта(или чакам да му мине давността) и после пак по старо му. Гражданската пак ще ми е 150лв, автомивката утре пак няма да пусне нагревателите, пунктовете за ГТП пак ще пускат скрап и т.н.
True story, ама сега говорим за причини за ПТП-та конкретно. Можем да направим и отделна за какви мерки могат да се направят с цел превенция на ПТП-та, какви наказания и т.н.
TheDriver написа:Ако доказано знаем обаче че тежките инциденти се причиняват от мъже на възраст между 18 и 25 години с автомобили с мощност над 150к.с.(примерно) и на тези същите гражданската им е завишена с 300%, скоро по пътищата ще имаме драстично по-малко от въпросните индивиди. Приложено върху всички рискови групи ефектът ще драстичен.
Много неща могат да се направят, ама никой от управляващите няма необходимите топки да го направи. Реално даже и сегашните закони стигат донякъде...стига да има кой да наказва ефективно и следи за спазването им...
Това че е станало ПТП означава, че някой е не където е искал да бъде. Това се получава като загубиш контрол. Контрол де губи само от несъобразена скорост.
Друго няма.
Друго няма.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила