Пазара на труда
Модератор: Общи модератори
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Пазара на труда
Nukem написа:От миналата година в моя университет /уасг/ приемат без изпит, отиваш с диплома за средно и те записват каквото искаш, няма класиране, няма борба. Обаче май едва набраха 500 и няколко човека и май накрая останаха 300 и няколко, по мое време мисля беше над 800 човека приема. И тез горките дето са се записали ако случайно завършат колко ще мизерстват ако знаят
http://uacg.bg/?p=92&l=1&id=2869![]()
![]()
Стига бе, не мога да го повярвам това... ВИАС (и после УАСГ) беше сериозен институт, влизаше се с висок бал и се учеше яко. Аз влязох 1985-та, започнах да следвам 1987-ма и го завърших 1992-ра. Немаше лабаво (както казват по нашия край), по 4 курсови проекта на семестър, курсови задачи на всяко упражнение, абе сериозна работа беше... А сега събират хора от улицата за строителни инженери - това е доста притеснително, като се замислиш.
Excellent! Steven is my name!
- dan-dam
- ентусиаст
-
- Кара: 03'Е53 М62TUB44
- Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
- Детайли за колата: Петица с много седмици
cod-cdbp написа:...
Само, че опитът ми сочи, че работодателите нямат желание да вдигат заплата, ако ще и десетилетие да работиш за тях.

И не на последно място, работодателя(частния) е с мнението, че си вади парите за заплатата ти от джоба си, а не че ти си ги изкарваш, наред с парите, които влизат в неговия джоб.
- astrapower
- младши ентусиаст
-
- Кара: F31 28i xDrive Estoril Blue, R259
- Мечтае да кара: 911 Turbo S
- Детайли за колата: ex. X3 E83 LCI 3.0d
dan-dam написа:И не на последно място, работодателя(частния) е с мнението, че си вади парите за заплатата ти от джоба си, а не че ти си ги изкарваш, наред с парите, които влизат в неговия джоб.
Тук си съвършено прав! Познавам разбира се и работодатели които се стремят да не са част от общоприетото, но са твърде малко.
Borymeckata написа: Стига бе, не мога да го повярвам това... ВИАС (и после УАСГ) беше сериозен институт, влизаше се с висок бал и се учеше яко. Аз влязох 1985-та, започнах да следвам 1987-ма и го завърших 1992-ра. Немаше лабаво (както казват по нашия край), по 4 курсови проекта на семестър, курсови задачи на всяко упражнение, абе сериозна работа беше... А сега събират хора от улицата за строителни инженери - това е доста притеснително, като се замислиш.
Много жалко, но това е положението.....със стотици действащи университети и малко налични хора готови да учат, резултата е такъв.
- Nukem
- старши ентусиаст
-
- Кара: e36 318is M44
- Мечтае да кара: камаро.
Borymeckata написа:Nukem написа:От миналата година в моя университет /уасг/ приемат без изпит, отиваш с диплома за средно и те записват каквото искаш, няма класиране, няма борба. Обаче май едва набраха 500 и няколко човека и май накрая останаха 300 и няколко, по мое време мисля беше над 800 човека приема. И тез горките дето са се записали ако случайно завършат колко ще мизерстват ако знаят
http://uacg.bg/?p=92&l=1&id=2869![]()
![]()
Стига бе, не мога да го повярвам това... ВИАС (и после УАСГ) беше сериозен институт, влизаше се с висок бал и се учеше яко. Аз влязох 1985-та, започнах да следвам 1987-ма и го завърших 1992-ра. Немаше лабаво (както казват по нашия край), по 4 курсови проекта на семестър, курсови задачи на всяко упражнение, абе сериозна работа беше... А сега събират хора от улицата за строителни инженери - това е доста притеснително, като се замислиш.
Братовчед ми колко го молих да не се записва там, да не си провали живота и той като мен, обаче записаха го. И сега му помагам, чертая му и му смятам различни неща, и новото е паднало безумно ниско от мое време лето 2006г. Много е упростено всичко, на повечето неща са махнали курсовите задачи, смешна работа. Аз като си спомня явявам се на изпит, първо те гледат имаш ли присъствия на лекцийте, после ти проверяват протоколите, решаваш задачи и ако ги вземеш отиваш на теория и ако се справиш ти правят и една разходка по курсовите задачи или пероекта.
Германеца кадет бутне друг не може да бутне така!!!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Хаос написа:В нормална компания, която бележи ръст всяка година, стандартната индексация на заплатата е 10% всяка година.
И по моите сметки с 10%, като започне на 700, след 5 години ще взима, колкото сервитьорка, а след 10 - колкото сервитьорка в елитно заведение

Братовчеда на приятелката ми е и той инжеренче от УАСГ. Само разправя и тежкарее колко пари вади (без конкретика

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
dan-dam написа:cod-cdbp написа:...
Само, че опитът ми сочи, че работодателите нямат желание да вдигат заплата, ако ще и десетилетие да работиш за тях.
Баш. Нашият знае да каже, че няма хора, които да вършат нашата работа, от години се мъчи да намери читави хора и не успява, но това не му пречи да не ми е барнал заплатата 5(ПЕТ) години. Тогава минималната беше 310 лв. От 1-ви януари ще стане 510. Преди 5 години вземах хубава заплата, днеска не чак толкова. Та реват, че няма кадри, ама пари не им се дават. Ми тогава няма да има.
И не на последно място, работодателя(частния) е с мнението, че си вади парите за заплатата ти от джоба си, а не че ти си ги изкарваш, наред с парите, които влизат в неговия джоб.
Ясно е, че ако има кой да върши нещо за 5лв, никой, ама никога няма да предложи да даде 10лв. Това е ясно и е така в целя свят.
Защо в чужбина наемат чужденци, ами защото те за същите или по-малко пари ще свършат същата или повече работа, толкова е просто.
От друга страна, винаги съм се изумявал на хората, които седят на едно и също място години, не са доволни от заплата, работа, шеф, колеги и пр, но си кютат там, оплаквайки се всеки ден. Не само, че не ги разбирам, ами дори не ги съжалявам, понеже има и тежки случаи.
Разбирам да се седи за стаж, като си на 20 или 25, ама това е рядкост.
- host
- старши ентусиаст
-
- Кара: 320i
- Детайли за колата: e36 coupe
- dan-dam
- ентусиаст
-
alekangg написа:dan-dam написа:cod-cdbp написа:...
Баш. Нашият знае да каже, че няма хора, които да вършат нашата работа, от години се мъчи да намери читави хора и не успява, но това не му пречи да не ми е барнал заплатата 5(ПЕТ) години. Тогава минималната беше 310 лв. От 1-ви януари ще стане 510. Преди 5 години вземах хубава заплата, днеска не чак толкова. Та реват, че няма кадри, ама пари не им се дават. Ми тогава няма да има.
Ясно е, че ако има кой да върши нещо за 5лв, никой, ама никога няма да предложи да даде 10лв. Това е ясно и е така в целя свят.
Защо в чужбина наемат чужденци, ами защото те за същите или по-малко пари ще свършат същата или повече работа, толкова е просто.
От друга страна, винаги съм се изумявал на хората, които седят на едно и също място години, не са доволни от заплата, работа, шеф, колеги и пр, но си кютат там, оплаквайки се всеки ден. Не само, че не ги разбирам, ами дори не ги съжалявам, понеже има и тежки случаи.
Ама аз ясно написах, че работодателя осъзнава, че няма кой да я върши за 10 лв вече. Негови думи. И има един екип, който си върши добре работата, който е опитен, почти всички сме с над 10 години опит, но не се прави нищо за да се стимулира работата на хората и да се задържи този екип. Не сме компютърни специалисти, счетоводители или хлебари, за да напуснем днес и утре да започнем на ново място и това е единствената причина, която бави процеса. Пък и винаги от страни нещата са много по-прости, отколкото в действителност. Лесно е да кажеш-не си доволен, напускай... Но по начина, по който се случват нещата е неизбежно един по-един да почнем да напускаме кораба.
За сектора, в който работя заплатата ми е доста над средната, пък и за страната. Но това не ми задоволява. Има го и момента, че да кажем в т.нар. "IT сфера" разговорите за пари не са табу и всеки работодател го очаква за разлика от почти всички останали.
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Nukem написа:Братовчед ми колко го молих да не се записва там, да не си провали живота и той като мен, обаче записаха го.
Е защо чак да е "провален" живота...?? Вярно че следването беше зор, но като цяло (от днешна позиция) не съжалявам за избора си на образование. Явно съм имал късмет с намирането на работа, но нещата ми се подредиха отлично, и то - без никакви връзки и без да си давам много зор. Последните десетина години газя кал до колене по обектите и се псувам с багеристи и кофражисти, но пък шефът ми е на 200 км. (в София) и се чуваме два пъти в месеца по телефона. Никой не може да ми хване спатиите кога идвам и кога си тръгвам, някой ден може изобщо да не идвам на обекта и никой няма да натъжи особено (да не говорим, че доста хора ще се зарадват...

Имаше няколко години период, когато голяма консултантска и проектнатска фирма в енергетиката ми плащаше една средна заплата само за да разполага с моето CV и да го слага най-отпред в тръжните документи, когато кандидатсва за някой проект. Трябва да се признае - CV-то ми изглежда МНОГО впечатляващо. Понеже се налага през няколко години да го актуализирам, чета го понякога и направо се изпълвам с респект към самия себе си - ако не знаеш, че става въпрос за мен, направо ти идва да станеш прав пред ТАКЪВ специалист...

Искам да кажа, че с диплома за строителен инженер, ако не те мързи безумно и можеш да правиш някакви бакалски сметки - няма да ровиш по контейнерите с боклук и можеш да си уредиш живота.
Последна промяна Borymeckata на 22 Ное 2017, 12:40, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
dan-dam написа:alekangg написа:dan-dam написа:cod-cdbp написа:...
Ама аз ясно написах, че работодателя осъзнава, че няма кой да я върши за 10 лв вече. Негови думи. И има един екип, който си върши добре работата, който е опитен, почти всички сме с над 10 години опит, но не се прави нищо за да се стимулира работата на хората и да се задържи този екип. Не сме компютърни специалисти, счетоводители или хлебари, за да напуснем днес и утре да започнем на ново място и това е единствената причина, която бави процеса. Пък и винаги от страни нещата са много по-прости, отколкото в действителност. Лесно е да кажеш-не си доволен, напускай... Но по начина, по който се случват нещата е неизбежно един по-един да почнем да напускаме кораба.
За сектора, в който работя заплатата ми е доста над средната, пък и за страната. Но това не ми задоволява. Има го и момента, че да кажем в т.нар. "IT сфера" разговорите за пари не са табу и всеки работодател го очаква за разлика от почти всички останали.
Излиза, че си противоречиш..
Хем сега не ти е хубава заплатата, (била е хубава преди 5 год), хем не си в сфера в която лесно може да се намериш друга работа и най-накрая сегашната ти не хубава заплата е доста над средната за страната и сектора!

Аз наистина не разбирам какво очакваш, да ти даде 2 или 3 пъти по-висока заплата от средната, само защото си вършиш добре работата ли??
Ако ти е малко, това е друг въпрос, ще трябва да работиш на 2 работи, други доходи или да се ориентираш към нещо ново.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Имайте предвид, че и проучванията показват как поколението 86-94 набори е най-образованото, но и най-ниско платеното
И моля по-възрастните да не обясняват как по СОЦ-а са им трябвали няколко езика, за да си намерят работа 

- dan-dam
- ентусиаст
-
alekangg написа:...
...
Аз наистина не разбирам какво очакваш, да ти даде 2 или 3 пъти по-висока заплата от средната, само защото си вършиш добре работата ли??
Да, точно това. Друго ли трябва да очаквам, като си върша добре работата?

ПП ти работодател ли си? Плащаш ли заплати?
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Пазара на труда
За това има средна за сектора заплата. Ако утре избягаш от този работодател, който ти дава много над средното ми се струва, че няма да намериш за повече или не е така? Ти какво изкараваш няма никаво значение, важно е той какво ще даде, ако не на теб, на другите като теб.
Плащал съм заплати макар и малко време. Това няма общо с елементарната логика обаче. Ти искаш да ти плаща някой в пъти над средното за сектора, ами няма да стане.
Усещам, че според теб тези, които не си вършат работата им дават стандарта заплата, ами пак не, обикновено такова ги гонят.
Плащал съм заплати макар и малко време. Това няма общо с елементарната логика обаче. Ти искаш да ти плаща някой в пъти над средното за сектора, ами няма да стане.
Усещам, че според теб тези, които не си вършат работата им дават стандарта заплата, ами пак не, обикновено такова ги гонят.
- dan-dam
- ентусиаст
-
Елементарната логика говори, че ако имаш хора, които си вършат по отличен начин работата би трябвало да се опиташ да ги задържиш и да ги стимулираш. И то при положение, че пак казвам, осъзнаваш ясно, че е трудно, да не казвам не възможно да ги заместиш от днес за утре. Просто работата не е атрактивна, има малко готови хора. Ако хванеш днес да обучаваш някой, то резултатите ще дойдат след 3-4-5, че и повече години.
- speeder88
- младши ентусиаст
-
- Кара: кошара!
- Мечтае да кара: BMW M3 E46
На това му се казва сработен екип. В моемнта съм в такава ситуация. Всичко ни е напаснато. Работата се върши леко и с удоволствие в шеги и закачки, както се казва. Всички остнали отдели обаче си мислят че драпаме макарите и скатаваме, а реално отнасяме нелека задача. И да - както писах по-горе, когато не ангажираш ръководството с глупости, работата върви без проблеми и няма оплаквания - такъв отдел е за повишение на заплащането, в повечето случаи обаче им се увеличава работата и задълженията.

SKISA написа: ти си ебати ///M-склададжията