Бихте ли подкрепили минимални цени на земеделски продукти?
Модератор: Общи модератори
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
Re: Бихте ли подкрепили минимални цени на земеделски продукт
bum_bum написа:Именно. Конкуренцията в България е ценова. Едно заради ниската култура, друго щото сме скъса в и. И веригите са в борба да осигурят най-ниска цена. В резултат страда качеството.
Хранителната култура не само в България, а и в световен мащаб е изключително ниска. Понякога докато пазарувам засичам известни и богати хора в магазина. Той е спрял отвън с Кайена за 100к, аз с компакта за 1к. А всички продукти в моята количка са с около 50-100% по-скъпи от аналогичните в неговата.
Един прост пример понеже сме в автомобилен форум- 90% от хората тук няма да си купят и налеят в 20 годишния дъргел масло от Кауфланд. Но с охота купуват домати от там. Що за олигофренизъм е това?
90% от хората като опрат до здравни услуги проучват цялото CV на някой лекар. Ходят на майната си за да се подстрижат при еди кой си. Познават банкера си, застрахователния си брокер, но нямат и грам идея от къде идва храната им.
90% са с идеята, че щом го има в магазина няма как да бъде вредно.
90% от хората изплащат телефони за по над 1к, а ядат полуфабрикати за стотинки.
И ако се опиташ да му обясниш нещо излиза с най-малоумния лаф - “то и въздуха е вреден ама да не дишам ли”.
Добрата храна е скъпа стока. В някои случаи ще се наложи да се лишиш от доста показни екстри- я телефон, я някой нов Найк или нещо друго ако искаш да се храниш добре. Ама понеже не можеш да сложиш био домата на масата в дискотеката бива пренебрегвана.
Много ме кефи и друг един факт. Като споменеш нещо за органик храни масово реакцията е “абе глупости, кой ти гарантира и т.н”.. , а като пуснат нещо такова на промоция във веригите с цена близка до конвенционалния аналог се бият за него.
Това мнение бих си го сложил в рамка. Много точно казано. За съжаление на мен ми се налага да мина по трудния път в момента, за да го науча.
По темата - аз лично смятам, че трябва държавата да стимулира местния бизнес и да го развива като ако се наложи да налага ограничения на вносните продукти. Ние вкъщи си гледаме почти всичко и аз картофи, домати, краставици и т.н не купувам почти - всичко е домашно производство и вкуса е друг, а и знаеш какво ядеш. Имаме плодородни земи и е грехота скапания внос да подбива пазара и в името на ниската цена да страда качеството!

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
bum_bum написа:
90% от хората изплащат телефони за по над 1к, а ядат полуфабрикати за стотинки.
И ако се опиташ да му обясниш нещо излиза с най-малоумния лаф - “то и въздуха е вреден ама да не дишам ли”.
и с "да ама е вкусно"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Може би ще е напълно достатъчно държавата да инвестира в повишаване на хранителната култура сред населението. И производителите на боклуци автоматично ще отпаднат от играта. Само, че държавата прибира солидни такси, ДДС и т.н. от тях та няма много интерес.
Защото едно е да го чуеш от форумен професор, друго по телевизията или пресата, кара те да се замислиш.
Борбата сега е изключително неравна. Солидния рекламен бюджет, платени изследвания, рекламни ангели и други подобни са промили мисленето до такава степен, че ако не беше страшно щеше да е смешно.
Жив пример е темата за здравословното хранене и отслабване. Целенасочено не съм писал в нея, че само като я отворя и се разтрепервам.
Защото едно е да го чуеш от форумен професор, друго по телевизията или пресата, кара те да се замислиш.
Борбата сега е изключително неравна. Солидния рекламен бюджет, платени изследвания, рекламни ангели и други подобни са промили мисленето до такава степен, че ако не беше страшно щеше да е смешно.
Жив пример е темата за здравословното хранене и отслабване. Целенасочено не съм писал в нея, че само като я отворя и се разтрепервам.
- немо
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb
drifty написа:По темата - аз лично смятам, че трябва държавата да стимулира местния бизнес и да го развива като ако се наложи да налага ограничения на вносните продукти.
Ами това,за което пита Стийн в темата е протекционистична политика спрямо местни производители,която обаче би дала резултат само ако е съчетана с мерки относно вноса (мито).Което няма как да стане предвид това,че сме в ЕС.
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Едни мита към страни извън ЕС ще спрат бая внос ама пък Турция ни е трети или четвърти по големина външно търговски контрагент. Те като отговорят по същия начин кво прайм?
Със селскостопанската продукция и животновъдство като обем и качество от преди 1989-та и членството в ЕС можеше да сме си съвсем добре, ама явно имаше причина всичко да бъде занулено преди да влезем в свободния им пазар.
Със селскостопанската продукция и животновъдство като обем и качество от преди 1989-та и членството в ЕС можеше да сме си съвсем добре, ама явно имаше причина всичко да бъде занулено преди да влезем в свободния им пазар.
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: се на дъщеря си
Bumbum е много прав. Хората нямат никаква пазарна и потребителска култура. Като започнеш от храна, минеш през дрехи и приключиш с техника - всякаква. Затова се купуват боклуците от търговските вериги, от моловете и от автождамбазите.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
ивчо написа:Да ме извиняват БегЕ производителите, ама при тях е ден година храни ..
Айде, молИм тъ ...
Домати гледам сега по 3,5-4 лв за кг, грозде по 2,8, пъпеши по 3 лв ...
Същото това в един град като Добрич е 50% надолу ... Или те там не са хора ?! Качеството не го коментирам, защото ще стане по-грубо !
В смисъл масовото реване е от тези които продават в София - те вечно не са се наяли ?! нещо като страхувателите ...
Единствено ме е яд като ми затрябва чесън, и не мога да намеря нашенски .. Защото другия за нищо не става !
Единствените за които ме е яд наистина са млекопреработвателите ... Там вече наистина е трагично !
Ти живееш в скъп квартал

Отделно - по големите вериги, както и преди съм писал - не стъпвам, защото ме отвращават.
Колкото до зеленчуците и плодовете - разни пенсионери продават в района на тротоара - вече гледам да не ги пропускам, защото повечето им неща са читави и сами си ги гледат.
За една голяма верига, предвид количествата, 100% трябва да се зарежда зарзават от голяма оранжерия т.е. крупен производител, който слага горе-долу същите химии, както и тези в чужбина за вносните.

- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
Имай предвид, че тези селяни слагат безконтролно изкуствен тор и химии и най-нагло лъжат, че е домашно и чисто производство. Всички са се научили и са безпардонни само и само за печалбата. Живея на село и ги наблюдавам.
Просвещение е изходът на човека от непълнолетието, което той сам си е причинил. Непълнолетие е невъзможността да се ползваш от разсъдъка си без ръководството на някой друг. Самопричинено е това непълнолетие, когато причината му не лежи в недостиг на разсъдък, а в липсата на решителност и смелост да се ползваш от него без ръководството на другиго. Sapare aude! Имай смелост да си служиш със собствения си разсъдък!
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Съгласен. Амониевата селитра и Раундъп за нищо го нямат примерно. Двора бил обрасъл... давай с раундъпа
А синия камък... то това се смята за био продукт едва ли не хаха.
"Без химия не може" убеждават всички. Преди 100 години кво, умирали сме от глад ли?
Дори когато става въпрос за лична градина, не за индустриално производство... или производство с цел печалба.
п.с.
Аз лично също съм силно скептичен за разликата в качеството на продукцията във фермерските пазари и големите вериги. Разликата е само в цената и удобството общо взето.
И за да не стават грешки да си кажа, че аз съм против такива мерки.
Единствено бих одобрил големи данъчни облекчения за чисто производство.
Но никакви пари на ръка... няма нужда да купуваме спортни SUV-та с N сертификат на избрани фермери

"Без химия не може" убеждават всички. Преди 100 години кво, умирали сме от глад ли?
Дори когато става въпрос за лична градина, не за индустриално производство... или производство с цел печалба.
п.с.
Аз лично също съм силно скептичен за разликата в качеството на продукцията във фермерските пазари и големите вериги. Разликата е само в цената и удобството общо взето.
И за да не стават грешки да си кажа, че аз съм против такива мерки.
Единствено бих одобрил големи данъчни облекчения за чисто производство.
Но никакви пари на ръка... няма нужда да купуваме спортни SUV-та с N сертификат на избрани фермери

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Мордехай
- кандидат ентусиаст
-
Един ме убеждава да редувам всяка седмица на кокошките йод, калиев перманганат, белина и син камък във водата. По малко вика да слагам. Направо ми идеше да се гръмна. И продава яйца човека на пазара яко. И всички купуват храна от Вианд, пълна с химия, кокошките снасят като за последно, жълтъците с цвят на белтък. Хапват пилета, после един приятел ми вика, че му растяли гърди. Направо пилешки гърди.
- ceco_kd
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е36 318i
- Мечтае да кара: На челна стойка.
- Детайли за колата: И умишлено надрана пак е красива.
Само да те питам нещо: семенцата, за да си посееш разсад, който после ще пикираш и т.н. от. коя агро аптека си го купуваш? Или от едновремешните домати на баба от село дето беше още къташ сорта? То семето е неистинско, пък те си мислят, че истинско домати хапват. И го къпят с Топсин, Рудомил, Верита и производните им, да не копаят тревата в страни пръскат с Наса, Раундъп и техните производни и накрая и самолета LZ, дето пръска земите на местната кооперация и те тровят, ама иначе АЗ си го отглеждам и е много вкусно. Ама истината е, че сме забравили вкуса на истинските домати( и всичко друго също). Не се заяждам! Аз съм същия, ходя всяка седмица на 43 км от нас да копая, пръскам с химии и да си губя времето и се заблуждавам, че е по-истинско и по-вкусно, но ....... май само си губя времето. Истината е, че като на баба вече не може и няма да има никога!
Все пак, със здраве!
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Все пак, със здраве!
Изпратено от моят Redmi 4 с помощта на Tapatalk
Карам бавно! Стигам Бързо!
- ukelichko
- младши ентусиаст
-
- Кара: Комбайн
- Мечтае да кара: Фадрома
Мордехай написа:Имай предвид, че тези селяни слагат безконтролно изкуствен тор и химии и най-нагло лъжат, че е домашно и чисто производство. Всички са се научили и са безпардонни само и само за печалбата. Живея на село и ги наблюдавам.
Точно същото щях да напиша. По-добре да ям Мак Доналдс, отколкото месо от домашни селски кокошки, гледани от хитър селянин. Защото онези баби, дето ги помниите вече са на едно, надявам се по-хубаво място. Сегашните баби са малко по-стари от мен и са тотален продукт на началото на прхода (също като мен), където беше "куче влачи рейс". Но вие си вярвате и си купувайте непроверени стоки от местни производители по тротоарите.
- c04
- Кръстникът
-
- Кара: с турбо
- Мечтае да кара: V10
- Детайли за колата: стокови
steeN написа:"Без химия не може" убеждават всички. Преди 100 години кво, умирали сме от глад ли?
Да не забравяме, че и климата се е променил от една страна.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Колко пък да се е променил тоя климат? При нас ако се е променил, начи в Гърция са умрели от глад ли? Още не виждам да може да гледаме маслини в България
Като това стане може да си говорим, че се е променил климата.

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
steeN написа:Съгласен. Амониевата селитра и Раундъп за нищо го нямат примерно. Двора бил обрасъл... давай с раундъпа![]()
Като те гледам колко компетентно пишеш за неща, от които грам идея нямаш ...
Преди 100 години бг-то е било леш. Без да обръщам на политика, прочети малко за 1918г. Доста "весело" е било като цяло.
Прочети колко и какви животни е имало 1939 и колко има сега. Сравнявай и мисли на ум, че може пак нещо да изтърсиш.
42 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3