По-високи данъци за колите над 10 години
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Re: По-високи данъци за колите над 10 години
drago_pavlov написа:Cvetun написа:Едно питане, за тия паралии където са ЗА тоя закон. Как с 1000лв. (в добрия случай), средностатистически българин ще си купи кола на под 10г. ?
И тъпотии от сорта "ще спестяваш от заплата за да вземеш за 12000 Дачия 2012, нова, не ми се четат"
Ще ходи с рейса, няма да си купува кола. Толкова ли е сложно? Или правото да има кола е заложено в Конституцията?
А що направо да не си купи едно магаренце и каруца. А на тия дето им е скъп тока да си светят с газени лампи предлагам. Който няма пари за жилище и не може да си позволи наем да заминава в пещерите!
В нормалния свят човек а аналогична професия си взима нова кола от магазина, а тук покупка на 15 годишен скрап не ни е гарантирана от Конституцията.

Никъде не виждам да има облекчение за новите коли в тия статии. Просто вдигат за старите, т.е. искат още пари. Аз си спомням на F10-ката, която я купих на 10 месеца и имаше Евро 5 , данъка и беше 820 лева, щото има 2.8 наказателен коефициент. За кола със същата мощност над 14 години данъка е 300 лева. Та ок - да вдигнат данъците за стари коли, но да направят облекчение за нови. То каква е ползата колата да е с Евро 6 и да плащаш 1000 лева данък.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
- Кара: F10 535xi, MHD stage 2, xHP stage 3
- Мечтае да кара: без да се ядосва
Все пак има някои универсални истини откъм замърсяване - нов автомобил, 100% ще е по-чист от 20-годишен такъв.
Да тровим се от 5-годишен дизел с чип... но от 20-годишен с чип се тровим двойно повече? Поне на 5 години има шанс да присъства я катализатор, я ДПФ, я ЕГР
Просто като цяло логиката в данъкообразуването е малко сбъркана и ще продължи да бъде докато не се изравни данъка на нов и стар автомобил. Че даже на старият да е по-висок - в повечето държави е така. Контролът по ГТП е съвсем друга тема вече.
А иначе само закупуването на нов автомобил косвено носи дивиденти колкото за данъците на 50 броя 25-годишни бангии. Но в тази държава всичко е на принципа "който е най-редовен данъкоплатец - трябва да се нагърби възможно най-много"
Да тровим се от 5-годишен дизел с чип... но от 20-годишен с чип се тровим двойно повече? Поне на 5 години има шанс да присъства я катализатор, я ДПФ, я ЕГР

Просто като цяло логиката в данъкообразуването е малко сбъркана и ще продължи да бъде докато не се изравни данъка на нов и стар автомобил. Че даже на старият да е по-висок - в повечето държави е така. Контролът по ГТП е съвсем друга тема вече.
А иначе само закупуването на нов автомобил косвено носи дивиденти колкото за данъците на 50 броя 25-годишни бангии. Но в тази държава всичко е на принципа "който е най-редовен данъкоплатец - трябва да се нагърби възможно най-много"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Преди да започнем да говорим колко цапа стар автомобил трябва да имаме адекватни технически прегледи.
- drago9205
- старши ентусиаст
-
mrlargo написа:Никъде не виждам да има облекчение за новите коли в тия статии. Просто вдигат за старите, т.е. искат още пари. Аз си спомням на F10-ката, която я купих на 10 месеца и имаше Евро 5 , данъка и беше 820 лева, щото има 2.8 наказателен коефициент. За кола със същата мощност над 14 години данъка е 300 лева. Та ок - да вдигнат данъците за стари коли, но да направят облекчение за нови. То каква е ползата колата да е с Евро 6 и да плащаш 1000 лева данък.

Логиката с всяка следваща промяна по законодателството е не да се решат съществуващи проблеми, а каквото работи да се експлоатира до край

В България можеш да караш стара кочина, която данък + ГО е под 100 евро на година, е това го няма никъде май
Ефекта и на всички с мапнати и изтърбушени коли също го виждаме...
http://aqicn.org/map/world/#@g/42.6859/23.3534/13z
София е 5-10 пъти по замърсена от градове в нормалните държави с по 20 милиона население, какво повече да говорим... Единствените по-зле от нас са в Азия и то заради огромното производство и липсата на контрол и там...
Отделно това с нямаме пари ми писна и на мен... Нямат пари за данък, гуми, винетки и бензин, а всеки в кола сам. Клатят ги с пари за горива цял живот, проблема им е 30 лева винетка отгоре или 30% данък... И с винетките е мега евтино реално тук - пуснете се от Кулата до Атина и обратно и ще видите как за 1 пътуване тол таксите ще са повече от годишната ни винетка тук
Съгласен съм обаче с парадокса как новите коли имат огромен данък, което следва единствено логиката - имаш пари, ще даваш... Ако е като нормалният принцип и 15 годишната кочина има 2000 лева данък, а струва 1800, малко ще се замислят хората, които ги карат
П.С.: Притежаването на личен автомобил е лукс, не нещо, което трябва да го има всеки и да му го осигурява държавата. Познавам доста англичани (бивши колеги), на по 3-4к паунда на месец чисти, които си продадоха колите и ползват влакове и градски транспорт там, защото не им е изгодно

Ефекта и на всички с мапнати и изтърбушени коли също го виждаме...
http://aqicn.org/map/world/#@g/42.6859/23.3534/13z
София е 5-10 пъти по замърсена от градове в нормалните държави с по 20 милиона население, какво повече да говорим... Единствените по-зле от нас са в Азия и то заради огромното производство и липсата на контрол и там...
Отделно това с нямаме пари ми писна и на мен... Нямат пари за данък, гуми, винетки и бензин, а всеки в кола сам. Клатят ги с пари за горива цял живот, проблема им е 30 лева винетка отгоре или 30% данък... И с винетките е мега евтино реално тук - пуснете се от Кулата до Атина и обратно и ще видите как за 1 пътуване тол таксите ще са повече от годишната ни винетка тук

Съгласен съм обаче с парадокса как новите коли имат огромен данък, което следва единствено логиката - имаш пари, ще даваш... Ако е като нормалният принцип и 15 годишната кочина има 2000 лева данък, а струва 1800, малко ще се замислят хората, които ги карат

П.С.: Притежаването на личен автомобил е лукс, не нещо, което трябва да го има всеки и да му го осигурява държавата. Познавам доста англичани (бивши колеги), на по 3-4к паунда на месец чисти, които си продадоха колите и ползват влакове и градски транспорт там, защото не им е изгодно

Последна промяна Rainbow на 09 Окт 2018, 10:31, променена общо 1 път

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- drago9205
- старши ентусиаст
-
Rainbow написа:Отделно това с нямаме пари ми писна и на мен...
Подкрепям. Няма пари, но масово 3-членно семейство има 4 стари коли... Нали трябва да има една за жената, една за детето, една за града и една за пътуване.
Забравих и тази, в която може да се вози и кучето.
Всеки иска да кара нова кола и тн, да няма трафик, задръствания, ала бала портокала и жена му да му пуска...ама уви не става.
Ако човек разчита на увеличение на заплатата регулирано от държавата тоест на процента клас, получава 0,6% процента на година. Обаче ако вдигаме газта, защо да не е с 15% процента. Ако вдигаме гражданската, защо да не е с 50%. Ако вдигаме данъка, защо да не е с 30 %. Цената на бензина за последните 6 месеца 10%. Играят на едро,така и така няма кой да се възпротиви давайте да ги доим на дебело...каквото може се вдига. ЕВАЛА. В данъчното трябва да сложат и едно гише, на което като си платиш паричките да те надупят та да ти оправят и този дефицит...нищо че ще си от грешната страна на инструмента.
Ако човек разчита на увеличение на заплатата регулирано от държавата тоест на процента клас, получава 0,6% процента на година. Обаче ако вдигаме газта, защо да не е с 15% процента. Ако вдигаме гражданската, защо да не е с 50%. Ако вдигаме данъка, защо да не е с 30 %. Цената на бензина за последните 6 месеца 10%. Играят на едро,така и така няма кой да се възпротиви давайте да ги доим на дебело...каквото може се вдига. ЕВАЛА. В данъчното трябва да сложат и едно гише, на което като си платиш паричките да те надупят та да ти оправят и този дефицит...нищо че ще си от грешната страна на инструмента.
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
drago9205 написа:Rainbow написа:Отделно това с нямаме пари ми писна и на мен...
Подкрепям. Няма пари, но масово 3-членно семейство има 4 стари коли... Нали трябва да има една за жената, една за детето, една за града и една за пътуване.
Забравих и тази, в която може да се вози и кучето.
Това с няколкото коли и мен ме побърква... ама явно има парички за няколко коли

И за да не остана по-назад, ако данъка ми е 2к за дизела със сигурност няма да го карам, но кучето скача според тоягата

Чисто ново клио е добра алтернатива

You said: "Time will change!" What if it changes you?
kasho написа:drago_pavlov написа: Много ги обичам тия, дето "свалят" другите от колите и ги качват в градския транспорт, та да им е спокойно на тях на пътя. Ми качи се ти на рейса бе пич.
Аз съм се самосвалил от колата и ходя на работа с трамвай. На предишната работа ходех с метро.
Ще се радвам, ако с по-високите граждански и данъци се разкарат малко димящи ковчези от улиците.
Преди да питаш - имам кола и ще плащам по-висок данък и гражданска от догодина.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Супер значи на 36цата ще плащам 250лв, а някой с "новия" дизел без катализатори и нищо с чипче ще плаща 80.... Някой има 200.000лв за нова кола да плаща 500 данък, аз имам 2000 за кола плащам 250, тотална олигофрения е тва.... Според стойността на колата трябва да е, караш кола за 200 бона плащаш, караш за 2000 плащаш.
Изпратено от моят G3311 с помощта на Tapatalk
- Knoxville_
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: вана
- Мечтае да кара: DACIA
drago_pavlov написа:
Иначе съм ЗА тоя закон. Даже трябва да забранят вноса на такива кочини над 10 години за първо време. После като цяло да спрат вноса на стари коли. ПТП-тата ще намалеят, биячите по светофарите ще са с рейса, места за паркиране ще има за всички, въздуха ще се подобри, автоморгите ще изчезнат, след тях и кражбите на коли ще намалеят.
Да бият хората в автобусите ли?

- kasho
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: F30 LCI 320d XDrive ex E46 330xd
- Мечтае да кара: Porsche Cayenne, BMW X5
shlosera написа:Супер значи на 36цата ще плащам 250лв, а някой с "новия" дизел без катализатори и нищо с чипче ще плаща 80.... Някой има 200.000лв за нова кола да плаща 500 данък, аз имам 2000 за кола плащам 250, тотална олигофрения е тва.... Според стойността на колата трябва да е, караш кола за 200 бона плащаш, караш за 2000 плащаш.
И това не е съвсем правилно. В белите държави се плаща спрямо мощност/замърсяване. Съответно обаче и стандарта на живот е такъв, че е много по-лесно и постижимо да си купиш по-нова (или чисто нова) и по-чиста кола. В България просто твъре много неща са генерално сбъркани.
- shlosera
- младши ентусиаст
-
- Кара: e36 M50B20
- Мечтае да кара: e36 M3
Да и това е така не го оспорвам. В една Англия например мой приятел кара Е класа 2015г 2.2 дизел, работи като куриер (не е най-престижната професия) със заплатата му там нвма никакви проблеми да покрива лизинговата вноска на колата, да я обслужва редовно в оторизиран сервиз, да плаща застраховка, да купува нови мишелинки, да живее с 2ма приятели на квартира (за разлика от повечето които живеят по 12-13 човека), да не брои стотинките в джоба и да спестява... Да излезне куриера в България, който може да си позволи да прави това. Другата тънкост в България гражданска, каско, данък на тая кола са по-скъпи, а там не му трябва подземен гараж с 288 човека жива охрана, за да не я отнесат апашите...kasho написа:shlosera написа:Супер значи на 36цата ще плащам 250лв, а някой с "новия" дизел без катализатори и нищо с чипче ще плаща 80.... Някой има 200.000лв за нова кола да плаща 500 данък, аз имам 2000 за кола плащам 250, тотална олигофрения е тва.... Според стойността на колата трябва да е, караш кола за 200 бона плащаш, караш за 2000 плащаш.
И това не е съвсем правилно. В белите държави се плаща спрямо мощност/замърсяване. Съответно обаче и стандарта на живот е такъв, че е много по-лесно и постижимо да си купиш по-нова (или чисто нова) и по-чиста кола. В България просто твъре много неща са генерално сбъркани.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Е.Димитров написа:До колкото разбрах, дъртите кочини ще плащат с 30% повече.
И като сметнем , че сега плащат 12-20 лева , с увеличението ще е с около 6-8 лева.
Ако си с Веспа може и да плащаш 12-20 лева

Не съм съгласен и аз с тия данъци, щото няма да намалят замърсяването. Просто данък за бедните общо взето, който няма да отива за екология така или иначе. Пак ще обясняват, че строят детски градини

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.