Истинска камина, огнище, пещ.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: овца във вълча кожа...

Re: Истинска камина, огнище, пещ.

Мнение от hell's angel » 26 Фев 2019, 17:11

Тухлите в момента на пазара са отвратителни, аз си ги избирах от палетата в завода и пак са зле (за шамотни говоря с обикновените , плътни единички е още по-сложно) :mrgreen:
Осигури на камината достъп на външен въздух в огнището, иначе дори и да си я оразмерил правилно и перфектен комин да и направиш - пак ще пуши...
А от идеята да се отопляваш само с нея и без водна риза ( ако не е нещо тип руска печка), по - добре се откажи :lol:
Ubi dubium, ibi libertas

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E 36 320i Touring
Мечтае да кара: Мазерати
Детайли за колата: Стар чук - сребристо комби Е36 от 96-та.

Мнение от D.Stanev » 26 Фев 2019, 19:23

Един приятел пробва да прави такова нещо на вилата си и... стана нещо като нищо. Много дърва, малко топлина, на това отгоре пушеше при по-високо атмосферно нлягане и мъгла (а през отоплителния сезон такива дни са много). След това като започна да търси причините, стигна до извода (казаха му), че за да работи една камина както трябва, е необходимо да се направи проект от специалист пещар. За жалост такива в БГ не е ясно колко има, а проекта също не е много евтин. Преди това трябват данни за помещението, изолацията и контролни измервания от зимния сезон за температурата без отопление... смята се нужната отоплителна мощност, след това се прави избор на конструкция. Ако постройката е вече съществуваща, комина трябва да е външен, т.е. допълнителна топлозагуба. Затова, най-добре потърси готов проект, примерно из руските сайтове, като обаче някой предварително ти сметне нужната отоплителна мощност за да знаеш какъв (кой) проект ти трябва. Освен това, комините на камините са доста по-различни, имат стъпаловидна структура. Горивната камера също не е проста работа - изгражда се от няколко слоя тухли с различна характеристика, а системата за отвеждане на пепелта не е просто едно чекмедже. В този ред на мисли има три варианта - 1 - правиш каквото си си наумил и като си решил с неизвестен резултат, 2 - търсиш проект или проектант и пробваш да го правиш без много отклонения (вероятно бавен, труден и скъп вариант, но с най-големишансове за успех) и 3 - правиш вградена с много истински изглеждащ външен вид (само специалист ще разбере, че не е истинска средновековна), но пък ще бде вероятно най-рентабилния и удовлетворяващ вариант.
BMW Crash master

младши ентусиаст
Аватар
Кара: бас Барабас

Мнение от Яро » 26 Фев 2019, 20:03

Предполагам си го чел това, но КПД на отворена камина е значително по-нисък от такава с вратичка. Като сложиш и вероятността нещо да се оплеска, калпавите тухли и прочие и работата отива на никъде. Според мен вземи си една готова. А комина задължително от керамични комински тела, особено щом е дървена къщата. По-добре си направи печка ракета :)
Всеки шут в задника - крачка напред!
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Фев 2019, 21:06

Според мен оптималния вариант е да се вземе готова камера като тези , и да се облече и изгради комина по собствен проект или там откъдето се взема да се потърси консултация .
https://www.google.com/search?q=%D1%87% ... 80&bih=531
Ако не му се дават такива пари на колегата поне може да вземе размерите и да пресъздаде нещо със собствени сили . Препоръчвам да има вратичка и клапа при всички случаи . Клапата е необходима да затапи комина най малкото като не се ползва че прави течение . Комините стават с тръби но требва неръждавейка за такива неща и ще иска инвестиция . Черни тръби на комина ще изгният много бързо . Ако е за проект в такова място като вила , и ще се търси центъра на помещението аз бих разгледал некъф проект камина чадър . Това е страшна гъзария и си струва да се изпипа щом ще е само за софри и BBQ .
http://www.thermodesigntotal.com/bg/p/2 ... 85-CENTRAL
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2019, 8:24

Вие ме хвърлихте в дълбок размисъл, това да си иззидаш огнище било егати сложната технология... По-добре да питам Уке Личнко дали не е по-лесно да пуснем едно малко реакторче на плутоний... :mhihi: :mhihi:

Явно - четене ще трябва... :bowdown: :bowdown:
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 27 Фев 2019, 10:13

Ето моята, филма да се произведе беше.......

Изображение
Изображение
Изображение
От това по-отворена камина здраве му кажи. Камината НЕ пуши! Комина е ф 300мм като има и разни други дяволий.

Забрави да се топлиш с отворена камина, дори и да е като тази която ти си харесал. Дърпа целия възхух от помещението. Топло е на 2-3 метра от нея другото направо изстудява. Разбира се може да го играеш с водна риза или нещо подобно, тогава да.

За комина ти давам следните съвети :

тухлите ги сложи за естетика, комина го направи от гладкостенна неръждаема тръба с кръгло сечение. Задължително я изолирай в частта над покрива. Прехода към нея също е важен. Това си е един вид аеродинамика човек - ръбати детайли и такива с квадратна форма, както и неплавни преходи или повърхности създават завихряния и Drag. Има и други хватки като например да направиш стъпало в сечението на комина към малко по-голямо Ф. Прочети за изпускателните колектори и ще разбереш.

Ако имаш мазе и то е точно под камината, пусни една тръба от под огнището към него за да дърпа и оттам.

Сечението на комина принципно се калкулира от някой дето разбира от механика на флуидите и там разните Reynolds числа и т.н. Залагат се и отделяния обем пушек от различните видове дърва атм налягане и други. Но за средно голяма отворена камина диапазона е ф 250-300мм.

Само брикети и МНОГО сухи дърва.

Като цяло отворения огън е несравним, но ако мислиш да се топлиш и то само с това ще останеш разочарован си мисля.
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 27 Фев 2019, 11:33

Тази камина ми е много футуристична, аз си представям класическо огнище, иззидано от тухли...
Excellent! Steven is my name!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: е53

Мнение от Cyberloner » 27 Фев 2019, 11:35

КПД на камината ако ще и господ сам да я е проектирал турдно надвишава 15%, замисли се дали си струва.
Относно комина - най-добре с коминни тела, както ти казаха колегите. Аз като правих комина за пелетното котле се подсигурих двойно срещу охлаждане - коминни тела, в който сложих неръждаем кюнец, а между двете натъпкахме каменна вата.
Може да помислиш за сходно изпълнение в частта, която излиза над покрива. Относно "тегленето" на комина, преди да се нагреят стените, за да тръгне конвекцията, ако ще и 5км да е висок, пак може да не тегли като хората, за тази цел може да си сложиш отгоре вентилатор за комин, не са някаква екзотика, има ги по магазините.
Също така внимавай с размерите на комина, за да не постигнеш охлаждащ ефект - ако има прекалено голяма тяга, КПД на камината отива рязко надолу, защото тегли твърде много въздух от помещението.

Също е важно и помещението да не е съвсем добре уплътнено, което със съвременните дограми и врати означава винаги да има открехнат прозорец, защото иначе няма от къде да идва въздух, който да излиза през комина и започва да "връща", помешението се пълни с пушек и т.н.

Ето една книга по архитектура, от 68-ма страница е разделът за камини и огнища, има размери, пропорции и т.н. обяснено на прост език и с картинки :) https://1drv.ms/b/s!Aon8lUbSlTLwio4YnZ0dZMB0tzbaqg

@BMW_RIDER - плоскотта/стената зад камината не се ли напича много при по-дълго поддържане на горене? Доста близко ми изглежда.
А и при тази отворена камина да гориш дърва за мен означава постоянно да си около нея, защото ако изпука и литне някое въгленче неминуемо ще има щети по околните повърхност/мебели...
Последна промяна Cyberloner на 27 Фев 2019, 11:44, променена общо 2 пъти

младши ентусиаст
Аватар
Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
Мечтае да кара: "samodelna" kola

Мнение от BMW_RIDER » 27 Фев 2019, 11:37

Borymeckata написа:Тази камина ми е много футуристична, аз си представям класическо огнище, иззидано от тухли...

Аз те разбирам, видях какво си постнал. Но оставиш ли огнището отворено ще имаш същите предизвикателства независимо от формата и стила.

@Cyberloner - няма проблеми, дори бялото тяло отгоре държи 80 градуса
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Фев 2019, 13:11

Може да направи нещо подобно на кондензните комини , неръждаема тръба с кожух по който влиза външен въздух на противоток и се загрява от изходящите газове . Отвън може да я облече с каквото си иска за декорация . Все пак ще е уникална и единствена :D
Ето малко за четене DIY тематика
http://napravisam.net/?p=29543
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d

Мнение от acho.rs » 27 Фев 2019, 20:20

TheDriver написа:
Jordana написа:Правил съм две камини на познати . Ако нямаш хубав комин за такава работа изобщо не се захващай . Имам пред вид не висок а достатъчно широк двоен или там както му казват дюлгерите на такова коминско тяло . Като конструкция вътре е една метална кутия , ако искаш да се топлиш задължително трябва да има отзад или отдолу някъде вграден вентилатор да прекарва въздуха принудително около вътрешното огнище . Иначе гори само дървата и топли на 1 метър отпред .

:yes: Много валиден съвет.

Аз имам такава камина във вила/къща със същото предназначение в която зимата почти не се стъпва. Направена е добре и проблеми с дърпане на комин, горене и достъп на въздух няма, но когато е правена са смятали, че само въздуховоди около горивната камера и комина ще затоплят стаята :wave: , а тя е доста голяма.

Сега мисля някакви варианти за вгражане на вентилатори отвън възможно най-скрито.

Общо взето, ако не я правиш просто като декорация и за създаване на уют, помисли за варианти за пренасяне на топлината из помещенията или алтернативни начини за затопляне.

Моят съвет е задължително да има вратичка или някаква преграда която да слагаш когато целта е просто затопляне, а не седене пред камината за развлечение/отпускане.
Каквито и схеми да въртиш с дървата, въглени ще хвърчат и то надалеч, ако нямаш преграда. Ти така или иначе ще си й роб по цял ден с дървата, няма нужда и постоянно да дебнеш дали не е хвръкнало нещо върху килим/ламинат/дъски. Аз имам метална преграда(стъклата са готини, но искат редовно почистване), когато просто се топля я слагам и не мисля въглените, когато седнем вечер пред камината на дивана махам преградата и си гледам огъня.

Зависи от размера на камината и на помещението. На вилата в камината може да влезе прав петокалсник и когато се напали нормално, аз на по-малко от 3 метра от нея не мога да седя. Водна риза е хубаво да има, също.
Предполагам, ще се ползва за уют. За ежедневено отопление е "няма таква мъка".

Предишна

Назад към Извън Темата