Екстри за апартамент - идеи
Модератор: Общи модератори
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Поливната система преди близо 10 години си я бях успешно оптимизирал с раймер та поливаше между 2 и 4.
От години също пускам пералнята след 10, а като ги няма и дечурлигата и бойлера само нощем.
Това са готини неща, ако можеш сам да си ги направиш. Да си напишеш и програмките и да си сглобиш хардуера.
Ама да се лишиш или спестиш от нещо къде, къде по-съществено, че да можеш да си приказваш с дневната си малко ми е безсмислено.
Относно LED крушките - на свещи и газена лампа ще си светя, ако трябва ама такова нещо няма си сложа в къщата посмъртно.
От години също пускам пералнята след 10, а като ги няма и дечурлигата и бойлера само нощем.
Това са готини неща, ако можеш сам да си ги направиш. Да си напишеш и програмките и да си сглобиш хардуера.
Ама да се лишиш или спестиш от нещо къде, къде по-съществено, че да можеш да си приказваш с дневната си малко ми е безсмислено.
Относно LED крушките - на свещи и газена лампа ще си светя, ако трябва ама такова нещо няма си сложа в къщата посмъртно.
- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
bum_bum написа:Поливната система преди близо 10 години си я бях успешно оптимизирал с раймер та поливаше между 2 и 4.
Полиената с-ма е най-евтиното и лесно нещо. Таймер на батерия китайче 60 лв , найлонови тръби 50 м около 12 лв , пластмасови колена и преходници 10 лв(зависи от бройката и как ще монтирате с-мата) и външна чешма. Системата е за капково напояване и на ден ми полива по един час, доволно. Монтира се лесно, таймера се настройва по желание за времето кога да се пуска, минава времето да полива и сам спира притока на вода в с-мата. Лесно , просто и прагматично.
Sent from my iPhone X using Tapatalk
Няма вече BMW
- Borymeckata
- ентусиаст
-
- Кара: Нафтова печка.
- Мечтае да кара: През просото...
- Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400
Re: Екстри за апартамент - идеи
Лично за мен, най-хубавото нещо на апартамента е... балкона (терасата). Аз също съм в блок и имам 11 метра южен балкон. Още от първия ден комшиите започнаха да ме убеждават да го "усвоя" (зазидам), но нямам такова намерение...
Та в тоя ред на мисли - аз бих обърнал повече внимание на балкона. Ако има възможност - стената към него да се дръпне с метър - метър и половина навътре и терасата се разширява, за сметка на стаята. Може вратата към балкона да се направи двойна и плъзгаща - нещо като френски прозорец. После - някаква мераклийска настилка, готин парапет, сенник... Може сандъчета с цветя по парапета или да висят от тавана, може решетка с някакви увивни (например жасмин...), градински комплект (масичка и два стола) от ратан, може и люлка... Може и малка хладилна витринка с бира и безалкохолно, регулируемо осветление, система за водна мъгла... и разбира се - хубав изглед (надявам се да го имаш). Такива неща си представям за балкона...

Та в тоя ред на мисли - аз бих обърнал повече внимание на балкона. Ако има възможност - стената към него да се дръпне с метър - метър и половина навътре и терасата се разширява, за сметка на стаята. Може вратата към балкона да се направи двойна и плъзгаща - нещо като френски прозорец. После - някаква мераклийска настилка, готин парапет, сенник... Може сандъчета с цветя по парапета или да висят от тавана, може решетка с някакви увивни (например жасмин...), градински комплект (масичка и два стола) от ратан, може и люлка... Може и малка хладилна витринка с бира и безалкохолно, регулируемо осветление, система за водна мъгла... и разбира се - хубав изглед (надявам се да го имаш). Такива неща си представям за балкона...

Excellent! Steven is my name!
- acho.rs
- старши ентусиаст
-
- Кара: Jaguar XK 4.2, G05 X5 30d
Ако апартамента е на шпакловка и замаска, не е зле да се замислиш за интериорент дизайнер. Не е популярно, както 70 инча тв ама, ще сис спестиш много мъка и гафове на строители.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Няколко неща, които аз не направих и са трудни за правене в последствие ...
- подово водно отопление там където има плочки
- извод за маркуч за вода на терасата
- френски прозорец на терасата на хола (тук и по горната точка предложенията на Боримечката са доста смислени
)
Много важно за мен - помисли хубаво и си остави канали за кабели за всичко, което се сетиш. И достатъчно контакти където трябва.
Банално е, но е важно.
Относно "екстрите" - не бих се превъзбуждал по разни хайтек неща ...
По-скоро бих се съсредоточил върху качествени материали за кухня, баня, подове - неща, които са скъпи и трудни за подмяна
Сигурно и това е очевидно ама да кажа
- подово водно отопление там където има плочки
- извод за маркуч за вода на терасата
- френски прозорец на терасата на хола (тук и по горната точка предложенията на Боримечката са доста смислени

Много важно за мен - помисли хубаво и си остави канали за кабели за всичко, което се сетиш. И достатъчно контакти където трябва.
Банално е, но е важно.
Относно "екстрите" - не бих се превъзбуждал по разни хайтек неща ...
По-скоро бих се съсредоточил върху качествени материали за кухня, баня, подове - неща, които са скъпи и трудни за подмяна
Сигурно и това е очевидно ама да кажа

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Погледни как са ти направили топлоизолацията и особено, хидроизолацията, че тия както строят след 2-3 години всичко ще цъфне като майска роза. Като се разпискат и комшиите отдолу, става весело

Ubi dubium, ibi libertas
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Borymeckata написа:Ако има възможност - стената към него да се дръпне с метър - метър и половина навътре и терасата се разширява, за сметка на стаята.
То на новото строителство ни стаята е стая, ни терасата тераса. Правят ги по един метър да няма къде да се обърнеш, а ако смалиш стаята пак дърво, че и те не са много големи.
Извод за вода на балкона е много хубава идея. Аз бих го и покрил с декинг. Френските прозорци също са много готина идея. Къде, що съм правил къща никога не съм слагал нормален. Подтискат ме.
Това е най-бюджетния вариант на декинг от Икея и сам съм си го сглабял, но е далеч по-хубаво от плочки.

- Venelin1111
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Няма BMW ;-)
- Мечтае да кара: Нова
Това с “ френския прозорец” е нещо уникално ( жена ми :-) мие стъклата) иначе няма такъв кеф. Помисли за лятото и охлаждането , блока е на плосък или скатен покрив? Съвета ми е да сложиш каменна вата за изолация на тавана, пожароустойчива е и изолацията е добра. Казвам го от опит.
Няма вече BMW
- Exclusive89
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 530dA & VW Golf Mk6
- Мечтае да кара: F82 ///M4
K_Ilkov написа:Относно "екстрите" - не бих се превъзбуждал по разни хайтек неща ...
Venelin1111 написа:Съвета ми е да сложиш каменна вата за изолация на тавана, пожароустойчива е и изолацията е добра. Казвам го от опит.
+1. Даже двойна каменна вата, ако имаш възможност/място.

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
Dextuar написа:Здравейте колеги,
ако си представите, че имате чисто празен новопостроен апартамент, какви биха нещата, които със сигурност бихте искали да добавите като "екстри"?
За момента се сещам за поставяне на шумоизолиращи панели на стените, вата на тавана (последен етаж съм) за топлоизолация, външни ролетни алуминиеви щори с мотор и интеграция с IoT, ей такива неща. Интересно ми е да чуя мнения особено от хора, които в последствие са добавяли нещо, което е щяло да бъде направо значително по-добре, ако е било "внедрено" още при първоначалния ремонт, а не добавено в последствие.
Замислям се още за система за пречистване на водата и може би добавяне на слънчеви панели.
Приемам всякакви идеи
Най-голямата екстра е да ползваш архитект за интериорното обазавеждане от до...
"Чемодан, вокзал, Москва"
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Ако нямаш жена с поне малко вкус е направо задължително. Иначе става мазило 

- bai_ILIA
- ентусиаст
-
- Кара: '16 Q7 S Line 3.0 TFSI Supercharged
- Детайли за колата: Stage 1 435hp/545NM, заредена до гърба
bum_bum написа:Ако нямаш жена с поне малко вкус е направо задължително. Иначе става мазило
Така е. Опитът е много важен. Аз правих моя апартамент с архитект и нямаше пропуски. Ако се нагърбиш сам и си зелен ще има проблеми...Друго си е някой за ръчичка да те преведе през целия процес. Самите архитекти имат отсъпки навсякъде и може почти да се избие хонорарът им по този начин. Разбира се понякога те водят към некви много красиви и качествени неща - да се чете скъпо. Правиха ми оферта за пердета за 2-3 стаи за 3 бона. Аз им казах, че повече от 1200-1500лв няма да дам. Получи се в друг магазин с пердета, които видимо са толквоа добри, но може би материята не е същата...Много важно все пак не съм милионер

Последна промяна bai_ILIA на 17 Юни 2019, 12:43, променена общо 1 път
"Чемодан, вокзал, Москва"
- b_u_b_o
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8
Бих те посъветвал да помислиш добре за окабеляването. Аз се възползвах, че заради подовото правих замаска и пуснах доста кабелни канали насам натам. Окабелих си за сота, пуснах FTP+коаксиален до хола и 3те спални, плюс по един FTP за всеки етаж за wifi. Пуснах и още няколко жици за ток до места където сметнах, че ще ми трябват. А да, пуснах си и канали в хола за кабелите на 5+1 колоните на домашното кино, щото като цяло много мразя да се мотат каквито и да е кабели.
Колкото до home automation(тва дето му викат smart home, ама няма нищо смарт в него) всичко там ще ми е безжично. Управление на отопление, бойлер, осветление, камери, дворна и гаржни врати, напояване и още няколко неща. Изобщо голямо облъчване ще пада
Като всичко по тая система си го павя сам, с любезното съдействие на алиекспрес
Не харесвам готовите решения които предлагат, първо защото са безобразни сумите, после че не предлагат и половината неща които искам, повечето им се изчерпва списъка с фийчъри със ламбите и щорите... И не на последно място, така цялата ми система си е абсолютно локална, не да ми спре интернета или някой китайски облак да падне и да нямам и отопление или осветление. 
Колкото до home automation(тва дето му викат smart home, ама няма нищо смарт в него) всичко там ще ми е безжично. Управление на отопление, бойлер, осветление, камери, дворна и гаржни врати, напояване и още няколко неща. Изобщо голямо облъчване ще пада

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Контактите също са добра идея, щото навремето като купувах аптамент по БДС , сичкото къртене дето имаше беше да праим канали и дупки за контакти. Половината блок се изреди да гледа да не бутаме стени
)) Тогавашното гадже беше с вкус, само за завеси и пердета дадохме сума пари.
По три вида на джам
)

По три вида на джам

Хм,хм...