Технологиите-размисли и страсти.

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Re: Технологиите-размисли и страсти.

Мнение от cmdkick » 31 Яну 2020, 23:41

Мале мале, а има хора които още не са се научили на “четене с разбиране”.
Tires are evil - destroy them all ...

ентусиаст
Аватар
Кара: S LINE PLUS

Мнение от DigitalExile » 31 Яну 2020, 23:56

Гледам доста хора не харесват технологиите, ми аз да ги питам, що ги ползвате? Триете акаунта във форума, изхвърляте смартфона, пускате си домашния телефон, изхвърляте си лаптопите, компютрите и тн., и сте готови. Аз не знам що си го причинявате, то мъка, мъка. Като чета мненията и се едно някой на сила ви кара да ползвате технологиите :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e70 3.0d
Детайли за колата: remapped

ex: E46 320d 2005
ex: E36 316i 1998

Мнение от cmdkick » 01 Фев 2020, 0:12

Аз вече се чудя как да удебелявам и с къв шрифт да пиша че хората да спрат да четат избирателно и че всяка една дума е сложена нарочно а не без да искам, че да я игнорират и да правят разсъждения тип “какво е искал да каже автора”.

Винаги има някой неразбрал в работа, в университет, в група винаги има някой на който много трябва да се обяснява.
Tires are evil - destroy them all ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 1996 318i, 1987 318i M10B18
Мечтае да кара: E30 M3
Детайли за колата: 1996-та е36 318 М43В18, 2000-а Е36 компакт М43В19, 1987-ма Е30 М10В18 Л-джет

Мнение от michev » 01 Фев 2020, 0:27

Моджо написа:Вече имам повод за коментар, но няма, казах. А и няма да е положителен, ще помоля джордаката, паурката, Валери и колегата дето питаше за руския в темата за вв да напишат по нещо.Стинката също.

Четох. Самият аз, отдавна се замислям над тези неща, и споделям твоето мнение. Да, технологийте са хубаво нещо, улесняват и правят живота на човек по-комфортен, комуникацията по-бърза и всеобхватна. И да, не ми харесва начина, по който растат децата сега. Многодетен баща съм, с дъщери на 25 и 20 години, и синове на 12 и 10. Темповете на развитие на технологийте са такива, че каките израстнаха във време, когато мобилните телефони бяха само клавиатура с зелена и червена слушалка, а нет в къщи имаше само на компютъра. Ами няма я при тях тази пристрастеност, при синовете, расли в по-ново време е точно обратното. Малкия с бой съм му взимал телефона. Но дори и в къщи да го ограничавам, излиза навън, а там приятелчетата му пак правят същото. Дефакто това си е сериозен проблем. Човека като цяло, атрофира като биологична еденица, като живо същество. При един сериозен природен катаклизъм, или война недай боже, и последвалата загуба на повечето "благинки" тези нови, технократски поколения много трудно биха се адаптирали и оцелели.
only rear wheel drive

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 01 Фев 2020, 1:05

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 01 Фев 2020, 1:57

На тоя свят има за всеки по нещо и всеки трябва да си намери своя баланс.
Както с всичко залитането в крайности не е добро нещо.
Такова обобщение за технологиите е малко алабала.

Може би искате у вас да нямате пералня, хладилник, течаща вода и т.н. Дейба технологиите дали :lol:

А какво иска да каже автора. Всички технологии след като аз съм израстнал са гадни... всички технологии от преди да съм израстнал са готини :dunno:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 01 Фев 2020, 7:21

Добро утро.
Понеже, техно маняците по дефолт са функционално неграмотни ще болдна и оцветя в първия пост една дума.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Фев 2020, 9:56

От социална гледна точка няма какво да добавя в повече . Изписал съм доста в различни теми . От гледна точка на физиологията и вредите които нанасят тия "гаджети " тип смартфони и залъгалки за убиване на времето при децата мога да споделя някои неща които са малка основа който се интересува да прочете повече или да се предизвика интерес .
За да добием представа какъв е ефекта , първо трябва да се запознаем поне минимално със физиологията на човешкия мозък . Ето тук са показани функционалните полета в кората на човешкия мозък . Умишлено не давам връзка към специализирани източници защото е по достъпно написано тука .
https://medpedia.framar.bg/%D0%B0%D0%BD ... 1%8A%D0%BA
Тези функционални полета както още много особености на човешкия мозък ни формират като личности с определени специфични способности и умения . За съжаление или за радост , те не са даденост или някакъв стандарт който ни се дава от природата . Функционалните полета могат да бъдат различни по големина , разликата в отделни индивиди може да е до 40 пъти а в определени случаи някои полета може дори да липсват и за това видимо да няма никакви белези .
Структурата на функционалните полета в кората на мозъка се формира от така наречената цитоархитектоника . Развитието на човешкия мозък в детска възраст е пряко зависимо от средата на живот и специфичните дразнители . Филма свършва около 20 годишна възраст с хормоналното съзряване , мозъка започва с живота си с определен краен брой клетки който също варира при различни индивиди . През живота ни нови клетки не се образуват . Така че това което се получи в периода на съзряването на индивида след раждането до около 20 годишна възраст това остава за цял живот . Тука мога да вметна че поради тая причина никакво клониране на човешки мозък не може да има защото това не е генетично заложено на 100% . С други думи, примерно ако човек расте във среда в която няма дразнител на функционално поле 39 много е вероятно той да си остане със затруднение с четенето и писането до края на живота си . Как ни променят смартфоните ако ги ползваме от ранна детска възраст в следващия пост :)
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 01 Фев 2020, 11:13

Язе с моите 25 лета на Земята вероятно тук няма да бъда взе насериозно, но пък, кот такоа :D

Според мен както с много други неща, прекаляването с нещо е вредно. В случая технологиите - ми да, вредно е когато прекалиш с тях, също както е вредно ако прекаляваш с алкохол, цигари и т.н.

Така че, технологиите имат плюсове и минуси. За мен проблемът идва, когато не осъзнаваш до какво води един вид пристрастяването.

Но на мен лично ми е най-наприятно как се променят отношенията между хората, което обаче съвсем не е дело само и единствено на технологиите. Но пък имам няколко примера, точно свързани с тях. Преди време излизах с една девойка - всичко вървеше нормално до момента, в който "фоня" не ме измести под формата на месинджър. Стана така, че докато сме навън и си говорим /подчертавам, говорим си и няма някакви неловки моменти/, тя непрестанно си беше на телефона и си пишеше с други хора. Една конкретна вечер буквално ме изкара извън нерви, качих я в колата, оставих я пред тях и това беше повратна точка в отношенията ни. Убеден съм, че не осъзнаваше какво точно прави и как това ме кара мен да се чувствам.

За щастие, имам няколко близки приятели, с които като се видим, се връщаме в началото на века, забравяме за интернет, телефони и т.н - наистина е страхотно. Затова и при удобна възможност излизам на разходка без телефон, като цяло гледам в някаква степен да ограничавам зомбенето без някаква реална дейност на фоня или лаптопа /като тук не включвам играенето на игри, което лично за мен е начин да разпускам/.

Но пък от друга страна, част от тези приятели заминаха за различни точки на света и технологиите много ни усесняват в комуникацията, но не ни пречат, когато пък сме на едно място и се видим.

Та, за мен лично трябва да има баланс между всичко, тогава можеш да извлечеш максимума от двата свята - този на технологиите и този на Флиндстоун. Прекаляването с единия свят води до проблем - в единия случай ставаш роб на технологиите, не можеш да живееш без тях, в другият ставаш аутсайдер, защото модерният свят изисква да имаш някаква идея от технологии, за да оцелееш като социално същество.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 01 Фев 2020, 13:01

В Южна Корея и Африка не са развити много технологиите, никой не е спрян да ходи там :lol:
Соц носталгиците намериха ново поле за изява :mhihi:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 01 Фев 2020, 15:13

Bogat-Beden написа:В Южна Корея и ... не са развити много технологиите...

Северна сигурно имаше предвид :)

Иначе по темата - аз от технологии си вадя хляба и няма как да не съм в час и да ги ползвам активно, ща не ща :dunno: Кое повече, кое по-малко, но да си имам идея най-малкото :yes:
Не ме напрягат до момента, в който имам контрол върху тях (на съответното ниво). Не ме напрягат до момента, в който почнат да се правят на "по-умни" от мен. Не ме напрягат до момента, в който не почнат да си искат своето от един известен праг нататък - я поддръжка под някаква форма, я кинти, я други технологии. Оттам нататък ме изнервят и ги приключвам буквално... или измислям и имплементирам друга технология, която да се впише в моя usecase... и всичко пак е точно ;)
Та определено не смятам, че съм им роб, зависим, или нЕк'ви подобни глупости, просто 'щото "аз" съм им "създател" и няма никога да допусна нещо подобно да ме контролира и манипулира дори на подсъзнателно ниво :yes: Бил съм с лист хартия, тетрадка, молив, някоя друга отверка, клещи и поялник, бил съм и със свръхмодерни "компютри", софтуери и услуги за стотици хиляди долари и добре знам пътя от едното до другото и кое не е/не би било наред и никога не бих се поддал на... "нищо" ;)
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2020, 16:40

Много го мислите... всяка отрова е в дозата ...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 01 Фев 2020, 18:43

Мисля че трябва да се направи някаква диференциация за какви технологии става въпрос , защото така на ангро да се говори за всичко е малко прекалено . Нови технологии има от производството на тоалетната хартия до космическите полети . Няма място където да не се прилагат съвременни технологии .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от mangini » 01 Фев 2020, 20:16

Това, което не харесвам на днешното технологично време е, че комерсиализацията е прекалена и съответно консумацията на качествени неща спада рязко. Като казвам консумация, визирам буквално всичко - от храни и напитки, през музика, кино, книги, та чак до човешките взаимоотношения. Конкретен пример - винаги съм бил голям меломан и постоянно слушам музика - в колата, на работното място, изобщо винаги, когато условията го позволяват. Преди известно време си бях пуснал радио в колата, няколко радиостанции постоянно облъчват с едни и същи хитове - модерни, с перфектно звучене. В един момент се почувствах тотално задръстен, извадих от жабката произволно избран диск - Black Sabbath и просто си го пуснах. Е няма такъв кеф! Албум, правен преди половин век :shock: ! На момента ми се изпариха от главата всички съвременни хитове, които иначе са перфектно изпипани откъм звук, качество, реклама, визия на изпълнителите и т.н. Онова от 70те години ме размаза - дух, атмосфера, абе всичко. Тази случка ме накара сериозно да се замисля, колко претрупан е информационният фон около нас. От цялата информация, с която сме заливани ежедневно, 99% е тотален bullshit, обаче понеже е навсякъде и постоянно, лека-полека те превзема. Това не ми харесва и все по-често намирам време например да си сготвя сам, вместо да отида на ресторант или пък да изляза сред природата, вместо да заседна да гледам сериал. Като съм на почивка в някой хотел, зарязвам телефона в стаята с изключен звук и почти не го поглеждам до края на престоя. Всичко е въпрос на баланс и е строго идивидуално, но все пак съм на мнение, че човек трябва да си наложи да не ползва технологии в свободното си време или при срещи с приятели.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 01 Фев 2020, 21:02

mangini написа:Това, което не харесвам на днешното технологично време е, че комерсиализацията е прекалена и съответно консумацията на качествени неща спада рязко. Като казвам консумация, визирам буквално всичко - от храни и напитки, през музика, кино, книги, та чак до човешките взаимоотношения. Конкретен пример - винаги съм бил голям меломан и постоянно слушам музика - в колата, на работното място, изобщо винаги, когато условията го позволяват. Преди известно време си бях пуснал радио в колата, няколко радиостанции постоянно облъчват с едни и същи хитове - модерни, с перфектно звучене. В един момент се почувствах тотално задръстен, извадих от жабката произволно избран диск - Black Sabbath и просто си го пуснах. Е няма такъв кеф! Албум, правен преди половин век :shock: ! На момента ми се изпариха от главата всички съвременни хитове, които иначе са перфектно изпипани откъм звук, качество, реклама, визия на изпълнителите и т.н. Онова от 70те години ме размаза - дух, атмосфера, абе всичко. Тази случка ме накара сериозно да се замисля, колко претрупан е информационният фон около нас. От цялата информация, с която сме заливани ежедневно, 99% е тотален bullshit, обаче понеже е навсякъде и постоянно, лека-полека те превзема. Това не ми харесва и все по-често намирам време например да си сготвя сам, вместо да отида на ресторант или пък да изляза сред природата, вместо да заседна да гледам сериал. Като съм на почивка в някой хотел, зарязвам телефона в стаята с изключен звук и почти не го поглеждам до края на престоя. Всичко е въпрос на баланс и е строго идивидуално, но все пак съм на мнение, че човек трябва да си наложи да не ползва технологии в свободното си време или при срещи с приятели.

Баси готиния пост
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата