За или против прогресивни данъци?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

?

за плосък данък
40
74%
за прогресивен данък
14
26%

Общо гласове : 54
младши ентусиаст
Аватар
Кара: ...

Re: За или против прогресивни данъци?

Мнение от 520i » 27 Май 2020, 15:12

seimo написа:Учуден съм :mhihi: Във всички теми се реве че искаме да сме като на запад, а не искаме прогресивното данъчно облагане :mhihi:

По-горе ти го написаха и много точно обясниха. Прогресивните данъци са за държави дето не се краде ;)
Първо да оправят контролни органи, НАП, мап,днкса.риокоз,миконос и т.н. да са като назапад, пък после да пипат данъците.

Аз нямам проблем да ми вдигант данъка, но имам проблем с моя данък да направят една улица дето да и се разтече асфалта на 2рата седмица, да не е цялата на бабуни и всяка година да й се прави ремонт без никакъв прогрес ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 27 Май 2020, 15:39

Borymeckata написа:Абе Стийн, ти какво започна всеки ден да ни озадачаваш с икономически въпроси? Данъци (плоски, изпъкнали и вдлъбнати), българската икономика, срив на имотите, аутсорсинг, франчайзинг, икономическа криза... Аз ако попадна на такава дискусия по телевизията - веднага объщам канала. Съсипахте хубавия форум... :mhihi: :mhihi:

Аман бе, пусни някоя по-интересна тема пък ти. :)

grkv написа:Така е ве, ако може хубавите пътища, здравеопазване и ала-бала да ни паднат ей тей, от небето, ама ако може да не ни щипят за тях, че иначе не е интересно...

“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” - А. Буров

Аз и затова не мрънкам от нищо в държавата... като знам колко ми се отделя от моето си, май даже получавам повече, та се чувствам на плюс. :lol:

Хубавите пътища не може ли да дойдат с по-висока цена на винетката ако парите са проблема?
Хубавото здравеопазване какво общо има данък върху дохода... от заплатата ти се взема отделен данък за него :lol: Да вдигнем него?
Алабалата не може ли да дойде с такса за алабалата специфично, а не бъркане в общата каца?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 27 Май 2020, 15:50

един от най- често цитираните недостатъци и основна причина за невероятната сложнотия на американската данъчна система са прогресивните данъци.

родината има едно от малкото положителни неща във финансовата ни система и явно искат да го бутнат по някаква причина неясна за мене. защото една такава промяна ще вкара по-малко пари в хазната от колкото плоския данък. хората с възможности в момента в които ги натиснеш с асиметрични данъци ще си намерят начин да ги избягнат съвсем легално.

и друго. територията я спрягаме за инвестиционна зона. искаме да привличаме чуждестранни инвестиции. такава благоприятна за бизнесите атмосфера не се прави с прогресивен данък
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: f01
Мечтае да кара: r230

Мнение от grkv » 27 Май 2020, 15:54

steeN написа:
grkv написа:Така е ве, ако може хубавите пътища, здравеопазване и ала-бала да ни паднат ей тей, от небето, ама ако може да не ни щипят за тях, че иначе не е интересно...

“Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.” - А. Буров

Аз и затова не мрънкам от нищо в държавата... като знам колко ми се отделя от моето си, май даже получавам повече, та се чувствам на плюс. :lol:

Хубавите пътища не може ли да дойдат с по-висока цена на винетката ако парите са проблема?
Хубавото здравеопазване какво общо има данък върху дохода... от заплатата ти се взема отделен данък за него :lol: Да вдигнем него?
Алабалата не може ли да дойде с такса за алабалата специфично, а не бъркане в общата каца?

Не се хващай за всяка думичка само за да става спор, добре разбираш какво имам предвид...

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2016 m550d

Мнение от ekalchev » 27 Май 2020, 16:01

Друг голям проблем които хора ми споделят от страни с прогресивен данък е следния. Когато заплата ти прескочи някакъв праг, след който % данък скача много става безсмилено за работодателя да ти вдига заплатата. Примерно той ти я вдига с 1000лв но за теб увеличението е символично и всичко отива за данък и става така че заплатите стигат този праг и работодателите спират да вдигат заплати защото за тях става голям разход, а реално работника не получава нищо от този разход. Получава се един таван на заплатите който достигаш и след това няма ръст, защото е безсмислен за работника, а скъпо за работодателя. Друго което съм чул е че много хора отказват повишения ако повишението е малко за да не влязат в по-високия праг. В момента в който влезеш на по-високата ставка на данъка вече не ти се взима 10% от цялата заплата ами 15% примерно и ако работодателя ти е дигнал заплатата с 50-100лв, реално с тоя 15% данък ще ти падне неттната заплата. Тоест като стигнеш до такъв праг вече трябва много голямо повишение, примерно 30% на заплатата за да не си прецакан. Кой работодател може да си позволи да прави такива големи повишения? Ще стане така че масата хора ще стигнат до 3-4хил лв и там ще замръзнат заплатите или ще се дават под масата да не се прескочи този праг... абе пълна смрад.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Compact m43tu
Мечтае да кара: E28

Мнение от sobiss » 27 Май 2020, 18:03

Както вече колегата написа, прогресивния данък слага таван на заплатата. В Германия реално имам възможност да правя по 30-40 часа месечно отгоре, но не го правя по простата причина че работя само за по високи данъци. Часовете са изработени, но нетния резултат в джоба е крайно незадоволителен.

Gesendet von meinem Mi A3 mit Tapatalk

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 27 Май 2020, 18:53

Те вероятно тия проблеми биха могли да бъдат решени по-елегантно с различни социални придобивки върху заплатата, но кому са нужни подобни гимнастики?
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ekalchev » 27 Май 2020, 19:58

bum_bum написа:Те вероятно тия проблеми биха могли да бъдат решени по-елегантно с различни социални придобивки върху заплатата, но кому са нужни подобни гимнастики?

Да, фирмата купува кола като фирмата ти плаща вноските за колата които ти би платил иначе от заплатата ти. Фирмата купила колата не дължи 20% ДДС. От тук губи държавата 20% от цената на кола, защото иначе физическо лице щеше да я купи с да плати ДДС-то. След 4-5 години напускаш фирмата, а колата не си я взимаш а остава за фирмата. Тоест едно бмв с остатъчна стойност 50хил лв. което иначе ти можеш да си изпатил и да е твое остава за фирмата. Не печели държавата, не печели и работника.

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 27 Май 2020, 20:07

ekalchev написа:
bum_bum написа:Те вероятно тия проблеми биха могли да бъдат решени по-елегантно с различни социални придобивки върху заплатата, но кому са нужни подобни гимнастики?

Да, фирмата купува кола като фирмата ти плаща вноските за колата които ти би платил иначе от заплатата ти. Фирмата купила колата не дължи 20% ДДС. От тук губи държавата 20% от цената на кола, защото иначе физическо лице щеше да я купи с да плати ДДС-то. След 4-5 години напускаш фирмата, а колата не си я взимаш а остава за фирмата. Тоест едно бмв с остатъчна стойност 50хил лв. което иначе ти можеш да си изпатил и да е твое остава за фирмата. Не печели държавата, не печели и работника.

Ти видя ли какво написа ???
Тая кола я плаща фирмата през тия 4-5 години не работника, това че приспада ДДС и амортизация е нормално, все пак с нея се върши работа за да се изкарват пари и да се плащат данъци.
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Май 2020, 20:09

Каква работа се върши като фирмата ти я дава да ходиш на работа и обратно :mhihi: Сега вече разбрах що в немцията за толкова работи предлагат и "служебна" кола.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ekalchev » 27 Май 2020, 20:12

N.Mihaylovski написа:
ekalchev написа:

Ти видя ли какво написа ???
Тая кола я плаща фирмата през тия 4-5 години не работника, това че приспада ДДС и амортизация е нормално, все пак с нея се върши работа за да се изкарват пари и да се плащат данъци.

Става въпрос че като удариш тавана на заплатата с прогресивен данък се обезсмисля нататъшно увеличение на заплатата, виж постовете нагоре. Тогава фирмите не увеличават заплатата ами почват да дават различни придобивки. Това което съм описал е придобивка служебен автомобил, който иначе би си купил със заплата. Обаче с тези придобивки губи дъжавата от ДДС и работника губи защото не е собственик на колата ако напусне фирмата. Ти какво би препочел, 3000лв увеличение на заплата и да си плащаш колата сам или фирмена кола която е еквивалент на това увеличение от 3000лв обаче не е твоя собственост?
Последна промяна ekalchev на 27 Май 2020, 20:15, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 27 Май 2020, 20:15

Това, което той си мили е че обикаляш с тази кола по работа. А те тия дават да ходиш до работа и обратно... пък си примерно счетоводител и по цял ден седиш в офиса :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Май 2020, 20:15

Че то преди си имаше прогерисвно облагане в България , може би сте забравили ? И да , точно така беше - дигат ти заплатата и вземаш помалко накрая :mhihi: Облагането прогресивно за бизнеса и на физическите лица са две различни работи . За бизнеса ще опитат да увеличат разходите .....например могат да вдигнат заплатите :mhihi: На запад не знам дали има някъде персонално прогресивно облагане . Облагането е на домакинството и зависи от приходите в семейството и колко члена са , ако си под прага може изобщо да не плащаш данъци . Понеже е ясно че тука няма да стане така и ще сътворят някоя гербаджийска опорна точка от която всички ще плащат повече - аз съм против . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Май 2020, 23:05

Айде още "справедливост" ще вкарват в тая държава. Щото тва че на 1000лв заплата плащаш 100, а на 10 000 плащаш 1000 не е достатъчно. Трябва единия да почне да плаща 50, другия 5000 за да е справедливо в нечии болен мозък. А в крайна сметка да получават едно и също от държавата. От 10 години работя и винаги съм бил на "светло", но в момента в който ми боднат прогресивен данък ще направя всичко възможно да мина в сивия сектор. И тея 1500 дето сега държавата прибира от мен и работодателя ми всеки месец и тях ще ги гледат през крив макарон, камо ли повече. Утре някой да може да има пари да строи държавни бензиностанции и да купува изтребители...айде няма нужда. :censored:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 27 Май 2020, 23:21

Стинка, в колко БОГАТИ ДЪРЖАВИ по света има плосък данък? "Евтиният салам" държавата го субсидира за сметка на събраните данъци. Баджанакът ми е холандец и фирмата му плаща 50% данък. Но когато види дупка на пътя или нещо не ми хареса, веднага звъни. И идват да го оправят. Пак питам. С 200лв годишен данък, какво искате да ви бъде оправено първо?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата