Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в София?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

master of the force
Аватар

Re: Дърводелец или друг човек за изработка на тонколони в Со

Мнение от alx » 12 Юни 2020, 3:19

Аз мисля, че при така зададената задача най- евтино ще е да се купят готови колонки. За това малко помещение ще ти свърши работа произволни колонки но нека поне да слизат до 30 херца отдолу и отгоре да ходят до 13-14 килохерца. И да са по е 90тина децибела чувствителни... нека да не усложняваме нещата :)

Сигурен съм че никъла се подсмива тука ама не знаете защо :angel:
алекс
трабант 601с
разни други возила

ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 320 Touring

Мнение от SpeedyMan » 12 Юни 2020, 5:00

BMW_POWER написа:
SpeedyMan написа:....

Докато ядеш поредния пакет семки, прочети долното:

madafaka_donkele написа:Оставете TS параметри, обеми и др. изчисления. Темата не е за това. Няма да се правят колони за 100 000лв. бройката, няма да се ходи на състезание по надсвирване, няма и да се слуша в студио среда или dedicated аудио стая.

p.s. Ма мнооо убаф аватар имаш :OT: :OT:

Е точно. Щом ще се ползват вкъщи, ако колоните не се сметнат, може да ти навредят и на слуха. Качеството на баса и дълбочината му са на второ място.

Какво толкоз ти харесва аватара? Нормално Е91.

alx написа:Аз мисля, че при така зададената задача най- евтино ще е да се купят готови колонки. За това малко помещение ще ти свърши работа произволни колонки но нека поне да слизат до 30 херца отдолу и отгоре да ходят до 13-14 килохерца. И да са по е 90тина децибела чувствителни... нека да не усложняваме нещата :)

Сигурен съм че никъла се подсмива тука ама не знаете защо :angel:

Под 30 херца е трудна работа, а и не е толкова важно. Ако искаш такива колони, ще трябва да плащаш, но по-добре отделен събуфер, ще излезе по-евтино.

Всъщност се сещам за един вариант: едни колони на SONY, които мисля, че могат да го направят - 4 лентови са, като има съб-бас, мид-бас, средни и високи.

Не са супер-мощни за сватба, но за стая са повече от достатъчни.
Трябва да си поиграеш с високите обаче.
Правих тунинг на едни такива, подмених филтъра на линията на високите, както и премахнах това малкото лъскавото говорителче и сложих добър електродинамичен високочестотен (Мисля че беше HERTZ, защото беше с необходимата чувствителност)

Изображение
Изображение Изображение
Изображение BMW 320d Touring Изображение MB A170 CDI

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 12 Юни 2020, 6:47

madafaka_donkele написа:..........

От въпросите ти разбирам,че търсиш изпълнител,но към момента нямаш конкретно задание. :dunno:
Всъщност не съм убеден,че знаеш какво точно търсиш...
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 12 Юни 2020, 8:27

alx написа:Аз мисля, че при така зададената задача най- евтино ще е да се купят готови колонки. За това малко помещение ще ти свърши работа произволни колонки но нека поне да слизат до 30 херца отдолу и отгоре да ходят до 13-14 килохерца. И да са по е 90тина децибела чувствителни... нека да не усложняваме нещата :)

Така казано ми прилича на историята с моя кум, който нямаше никакви претенции за това, какъв хотел да наемем на морето, само да е на първа линия и с частен плаж, ;)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Юни 2020, 9:31

Ако колегата наистина няма претенции за саунда и не му се занимава с изработка най добрия вариант е да си купи готови колони . Всички други варианти с дърводелци и пуснати вътре говорители просто така , са хвърлени пари на вятъра . По принцип изработката на сандъците е най малкия проблем в едно озвучително тяло . С изключение на разни екзотични устройства примерно хорните и до някъде оупън бафълс , другото се смята за няколко минути с калкулатори за такава работа . Майстор който прави колони няма да захване такъв проект щото е наясно че няма да излезе нищо смислено от такава работа , и така отиваме пак на някакви къстъм колони според виждането на майстора което си е нещо много различно от първоночалната приказка в началото на темата .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: BigBlockV8
Мечтае да кара: бангия с предно
Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.

Мнение от Nickelback » 12 Юни 2020, 10:09

BMW_POWER написа:Духът на Никълбека витае над темата :OT:

alx написа:Сигурен съм че никъла се подсмива тука ама не знаете защо :angel:

:ok:
Винаги са ми интересни такива теми, ама аз от колони и акустика не разбирам много чак. Правил съм преди симулации и АЧХ измервания разни за шефа ми, ама не съм задълбавал :)
Иначе като гледам таргет диаметъра на баса на мадафаката и ми става ясно, че се искат сериозни тупалци :ok: И се сещам за тия например :ok:
https://www.harmanaudio.com/W15GTI+MKII_.html

Иначе @madafaka_donkele, според мен ако искаш DIY колони потърси някой изпробван дизайн с добри отзиви - размери кутия, материали, драйвери, филтри и т.н. и се опитай да го копираш. Още по-хубаво, ако има и симулации, да си видиш какво се случва овреме.
Ако пък тръгнеш да правиш DAC, усилвател и т.н. там повече бих могъл да помогна :D

ПС: Иначе по темата щях да те насоча към тоя момък, щото го познавам и знам какво и как изработва, но той преди 15 години беше изрУд, сега си представям какви висши пилотажи прави... Съмнявам се да му се занимава на дребно вече :dunno:
http://www.33oborota.com/systems/dani.html

Тоя кар аудио драйвер дето го споменах го беше набутал три пъти в една негова система - един голям (15") в subwoofer-а и по един малък (10") в всяка колона от стерео чифта :ok: "Кутишките" - 2x40мм MDF - бяха облицовани с мраморни плочи :ok: Ние тогава помагахме малко за колоните, и МНОГО, за клас А моноблок усилвателите :mhihi: Това преди 15 години с "ограничен" бюджет, сега не го знам докъде е стигнал, не съм го виждал от поне 10 години чУвекУ :ok:
Изображение Изображение

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 12 Юни 2020, 14:23

Nickelback написа:
BMW_POWER написа:Духът на Никълбека витае над темата :OT:

alx написа:Сигурен съм че никъла се подсмива тука ама не знаете защо :angel:

:ok:

Тия колони май се готвят за твоята сватба :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 12 Юни 2020, 16:28

Nickelback написа:Иначе като гледам таргет диаметъра на баса на мадафаката и ми става ясно, че се искат сериозни тупалци :ok:

Снимката я дадох, като пример за вид/дизайн, не за размер, далеч съм от сериозни мощности и тупалки :mhihi: Няма да озвучавам селото :mhihi: Бих минал и с 8" за нискочестотни, но не слизат достатъчно ниско, пък тези, които слизат са 5 торби пари, та ще се търси нещо 10-12", ама там пък са проблем огромните мощности, та ще падне търсене :mhihi: Ама 15-18" дискотечни твърдо нье :mhihi:

Nickelback написа:Ако пък тръгнеш да правиш DAC, усилвател и т.н. там повече бих могъл да помогна :D

Big mistake, са ше те наспамя на ЛС :mhihi:

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 12 Юни 2020, 16:49

madafaka_donkele написа:
Nickelback написа:Иначе като гледам таргет диаметъра на баса на мадафаката и ми става ясно, че се искат сериозни тупалци :ok:

Снимката я дадох, като пример за вид/дизайн, не за размер, далеч съм от сериозни мощности и тупалки :mhihi: Няма да озвучавам селото :mhihi: Бих минал и с 8" за нискочестотни, но не слизат достатъчно ниско, пък тези, които слизат са 5 торби пари, та ще се търси нещо 10-12", ама там пък са проблем огромните мощности, та ще падне търсене :mhihi: Ама 15-18" дискотечни твърдо нье :mhihi:

Nickelback написа:Ако пък тръгнеш да правиш DAC, усилвател и т.н. там повече бих могъл да помогна :D

Big mistake, са ше те наспамя на ЛС :mhihi:

Ще слушаме "Бяла роза" на хай куалити Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от madafaka_donkele » 12 Юни 2020, 20:26

BMW_POWER написа:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 12 Юни 2020, 20:30

15 инча за стая са много. Аз моите като ги усиля и пада секцията. При отворени джамове иначе стават на сол. Те тия точно колони правят 30 херца на равна характеристика.
Изображение Изображение

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 12 Юни 2020, 20:51

madafaka_donkele написа:
BMW_POWER написа:

...

Оооооо, аз отдавна го дебна и сега ми е паднал. Само да разбера датата и ще му залепя един цигански оркестър зад г*за. В нета е пълно с обяви. И ще им платя двойно, ако ми го заснемат :ok:
Шъ му го правя известен после :mhihi: :mhihi: :mhihi: Как взима булката, как ..... то си е реда ;)

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 12 Юни 2020, 21:24

SpeedyMan написа:Те тия точно колони правят 30 херца на равна характеристика.

Кои са тез тонколони-монколони,дето правят 30Hz на 0 dB :lol: ? Без еквализация?
15 инча били много...? :lol: Прекалено голям х_й няма,зависи какво ще жертваш :lol:
п.п.Аз така и не разбрах авторът какво точно търси...?
Последна промяна немо на 12 Юни 2020, 21:26, променена общо 1 път
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 12 Юни 2020, 21:25

немо написа:
madafaka_donkele написа:..........

От въпросите ти разбирам,че търсиш изпълнител,но към момента нямаш конкретно задание. :dunno:
Всъщност не съм убеден,че знаеш какво точно търсиш...

ukelichko написа:

Така казано ми прилича на историята с моя кум, който нямаше никакви претенции за това, какъв хотел да наемем на морето, само да е на първа линия и с частен плаж, ;)

БлагодарЪ че ми спестихте писане :ok:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

ентусиаст
Аватар

Мнение от SpeedyMan » 12 Юни 2020, 22:04

немо написа:
SpeedyMan написа:Те тия точно колони правят 30 херца на равна характеристика.

Кои са тез тонколони-монколони,дето правят 30Hz на 0 dB :lol: ? Без еквализация?
15 инча били много...? :lol: Прекалено голям х_й няма,зависи какво ще жертваш :lol:
п.п.Аз така и не разбрах авторът какво точно търси...?

Тонколоните са доработвани от мен в специална лаборатория. 15 Херца резонансна честота на баса и 150 литра обем с подходящ фазоинвертор. Направо са си като черни перални..

П.с. Мери си приказките, че като гледам имаш нужда да те натикам в кутията та да си "поизпереш" езика... :mhihi:
Изображение Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата