Търговска тема.
Модератор: Общи модератори
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Re: Търговска тема.
Не е задължително да се пазари или да лъжеш. Бай ти Джобс е пример. Аз познавах една лелка дето кат идеш да си купиш хляб си излизаш с тенекия сирене примерно. Иначе по темата-мога го, но ако съм на кеф. Но нямам професионалното отношение да продам на всяка цена и затова не ставам) за купуването ми е трудно да кажа, че покупки от олх примерно или подобни не правя. Иначе просто си питам дали може отстъпка и каквото ми кажат това е. Не ги убеждавам))
Хм,хм...
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
TNT написа:Факт е, че вече в почти всяка фирма има хора на една позиция с доста различни заплати.
Това е така... във всички фирми има големи разлики в заплатите и зависи как се договориш. И няма връзка с хубава или лоша фирма това.
Не се ли договориш в началото добре после е много трудно да компенсираш. Разликата като се разбере просто този, който е на ниска заплата ще тръгне да напуска...
Работодателя ще му предложи по-висока ако е ценен ако не прав му път и така.
Аз не съм добър в продажбите на някакви неща, в които не вярвам и затова се занимавам с неща, в които не ми се налага да го правя.
Според мен е умение да манипулираш хората, което на някои им идва отвътре определено. Аз съм по директен и не ставам за тази работа, но пък така ми е по-лесно
да отсявам хората около мен.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
steeN написа: и зависи как се договориш.
На мен по-скоро са ми интересни хора, които не са си поискали повече пари, а се оплакват. Дори познавам хора, на които са им дали повече, отколкото са поискали и пак са недоволни.
Това са си модерните "soft skills". Не случайно са модерни, вече се знае колко са важни са "успеха в живота". Реално и съм сигурен всеки може да се седи за колега, способен, професионалист... с който обаче е много трудно да се работи и да се разбереш за елементарни неща.
Последна промяна TNT на 18 Авг 2020, 13:24, променена общо 1 път

steeN написа:Това е така... във всички фирми има големи разлики в заплатите и зависи как се договориш. И няма връзка с хубава или лоша фирма това.
Не се ли договориш в началото добре после е много трудно да компенсираш.
Това не говори ли за проблем на самата фирма и управлението? Този принцип, поне пречупен през моята сфера на дейност, говори за абсолютна неадекватност в управлението на фирмата и отсяването на кадрите. Дайте примери с конкретни дейности, където това е възможно, че ми стана интересно. Може би са дейности, в които по правило върви текучеството на кадри и на шефа му е все едно дали на дадена позиция седи кадърен човек или бай Х*й.

Bogat-Beden написа:TNT написа:И за 5 часа интервюта (както е модерно), не знам колко толкова ще преценят какво можешФакт е, че вече в почти всяка фирма има хора на една позиция с доста различни заплати. И не е според колко са добри в работата, а колко добри са били на интервюто. 200лв отгоре са почти 10 бона за 4 години
В ИТ сферата тази цифра за 4 години може и да е първоначална вноска за апартамент. Иначе не знам някой да обича интервюта.
Не си чел всичко, което съм писал, такава фирма не ти трябва, текучеството ще е огромно. Такива разлики в заплатите не остават тайна, каквото и да подпишеш като договор. Рибата се вмирисва откъм главата, щом шефа/собственика е г.омно, фирмата от-до е също шит, независимо колко са големи.
Ако не могат да преценят колко можеш и какъв си като човек след подробно CV и интервю, значи са смотани.
Но все пак акъл не се налива, акъл се изстрадва.
Това го има навсякъде в България и ще го има още дълго, особено имайки предвид, че тук не сме с ясни заплати още от обявата, както са в САЩ/Англия например

А и си представете ситуацията служител Х почва на 1000 лева, които към този момент са добра заплата. Бачка 3 години, доволни са от него, всяка година го повишават с 250 лева. Взема 1750 лева. Идва служител Y след 3 години, трудно се намират такива кадри вече, има голяма конкуренция и т.н. И почва на 2000 лева, което е новият стандарт за добра заплата за същата позиция (дигаме стандарт, инфлации и т.н.). Кой крив, кой прав?! Само ще вметна, че за големите корпорация не си мислете, че ще дигнат всичките служители Х колко новите Y

Да се пазариш със сигурност на някои хора им идва от вътре и им е по-лесно, но може и да се понаучиш. Трябва да си запознат с темататика повечко и се получават нещата при финно говорене

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- steeN
- старши ентусиаст
-
В щатите ги обявяват, ама това е начална точка за преговори. Там трудовия кодекс е много по-различен. Може един човек да има 20 дни отпуска, друг 10 на една позиция... та там разликите може да станат още по-драстични като се тегли четата.
Колкото е по-голяма компанията толкова повече тези неща се изравняват, но в малки компании всичко се договаря и тук и там.
Колкото е по-голяма компанията толкова повече тези неща се изравняват, но в малки компании всичко се договаря и тук и там.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- TNT
- младши ентусиаст
-
Особено, ако трябва спешно човек. Тогава спокойно може да се "изстиска" повече. Нали тук хората не си мислят, че ако една компания има бюджет 2000лв, а някой ОК кандидат поиска 1500лв... ще му дадат 2000лв ? Макс да го зарадват с 1600-1700лв 
Същото е и в продажбите. Ако знаеш, че продавача е на зор, а за такава стока няма много кандидати - може да натискаш. Ако пък продаваш вила на язовир Батак (примерно) и си единствената вила, която се продава... и купувача има кинти, много иска вила на язовира... няма защо да клякаш.
Като цяло:

Същото е и в продажбите. Ако знаеш, че продавача е на зор, а за такава стока няма много кандидати - може да натискаш. Ако пък продаваш вила на язовир Батак (примерно) и си единствената вила, която се продава... и купувача има кинти, много иска вила на язовира... няма защо да клякаш.
Като цяло:
Rainbow написа: Трябва да си запознат с темататика повечко и се получават нещата при финно говорене![]()

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Rainbow написа:А и си представете ситуацията служител Х почва на 1000 лева, които към този момент са добра заплата. Бачка 3 години, доволни са от него, всяка година го повишават с 250 лева. Взема 1750 лева. Идва служител Y след 3 години, трудно се намират такива кадри вече, има голяма конкуренция и т.н. И почва на 2000 лева, което е новият стандарт за добра заплата за същата позиция (дигаме стандарт, инфлации и т.н.).
Аз съм бил точно в такава главна роля, ами кой е крив- шефът разбира се!
Ако трябва да си иска увеличение на заплатата, значи си при грешния шеф, точка по въпроса.
За да не подскочат пак модерните нелиберални теоретици в темата, ще кажа, че аз напуснах след скандал (естествено бях вече преуморен и много демотивиран), след мен напуснаха не само добрите, а 80+ процента от всички служители, това бяха обучени и работещи хора, с над 2-5 години опит в тая фирма!
Съветвам колегите да не стават буквояди, всички сме гледали мотивационни клипчета и сме чели едно друго, амерканският модел не работи на 100 процента у нас, има си специфики на народопсихологията, икономиката ни, и каквото се сетиш още..
Плюс, че там са масово по-глупави хората, у нас младите и образовани хора са по-интелигентни и знаещи и с евтини телемаркетинг или "car sales" фрази не се лъжат толкова лесно.. Почва се у нас на ниска заплата по принуда, не от глупост..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- TNT
- младши ентусиаст
-
Никой не казва как е по-правилно да е. И на мен ми е било странно като хора от 10 години във фирмата взимат колкото мен, а аз буквално съм бил без опит за позицията. Ама факт - така е. И за съжаление за сериозен ръст в заплатата, често се налага да се смени работното място. Поне в България. Не мисля обаче, че в САЩ или Австралия е по-различно. А в край на сметка се търсят и резултати. Ако "новият пич без опит" за 2 месеца подмине половината опитни практици... другите да не реват, че им е много малка заплатата 
И по същата причина не ти и вдигат заплатата. Щото знаят, че има ипотека, колата е на кредит, а децата чакат да ядат. А смяна на работа нито е лесно, нито е безрисково начинание. И не си в ситуация да се "пазариш". Докато при новият работодател вече си. Щото вече смотана работа си имаш
Ако на пазара само ти продаваш лимони, ще им сложиш и 10лв/кг. Да, в другото село има по 5лв, ама трябва да пътуваш, ще отнеме време, не се знае дали няма да са свършили или отвътре изгнили. Ама ако има няколко човека на пазара с лимони, няма да е 10лв цената
Това са си прости правила, които даже не са правила, а са си направо закони.

Bogat-Beden написа:Почва се у нас на ниска заплата по принуда, не от глупост..
И по същата причина не ти и вдигат заплатата. Щото знаят, че има ипотека, колата е на кредит, а децата чакат да ядат. А смяна на работа нито е лесно, нито е безрисково начинание. И не си в ситуация да се "пазариш". Докато при новият работодател вече си. Щото вече смотана работа си имаш

Ако на пазара само ти продаваш лимони, ще им сложиш и 10лв/кг. Да, в другото село има по 5лв, ама трябва да пътуваш, ще отнеме време, не се знае дали няма да са свършили или отвътре изгнили. Ама ако има няколко човека на пазара с лимони, няма да е 10лв цената

Това са си прости правила, които даже не са правила, а са си направо закони.

- steeN
- старши ентусиаст
-
Мотивационни клипчета
Реалността е, че ако не ставаш за нищо (да дадем драстичен пример), колкото и да гледаш клипчета все тая. Но може да получаваш по-малко защото ти куцат тези умения и това често е така, защото никой не се ражда научен.
И точно този случай има нужда да се обсъжда, другия е ясен. Не всеки човек на една и съща позиция в една компания еднакво ценен за нея, върши еднакво работа, донася същата добавена стойност... затова и различно заплащане е нещо нормално.
Изключително грешно е да си мисли човек, че ако трябва да си искаш увеличение от шефа, то компанията е скапана.

И точно този случай има нужда да се обсъжда, другия е ясен. Не всеки човек на една и съща позиция в една компания еднакво ценен за нея, върши еднакво работа, донася същата добавена стойност... затова и различно заплащане е нещо нормално.
Изключително грешно е да си мисли човек, че ако трябва да си искаш увеличение от шефа, то компанията е скапана.

- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
Съгласен съм че търговията се учи,но и без да го имаш вътре в себе си не става.Като бях малък 4-5 клас баща ми ме заведе до Илиянци за пръв път, и аз бях ей така
очите ми бяха не на понички а на грамофонни плочи станали
и от там си взех не друго а торбички
Тогава беше модерно не с чанти а с торбички да ходим на училище ама повечето бяха някви обикновенни нямаше готини а аз взех шарени,на марки парфюми на марлборо,лъки и тн. повярвайте ми като ги занесох в даскало шрез междучасието от съседните класове идваха деца да купуват от мен,чина ми ставаше на сергия
.Не помня колко наще ми даваха на ден но аз например се връщах с по 5 пъти повече пари,отделно съученичките почнаха така да се каже да ме гледат с други очи
И така винаги досега и в момента отделно с това с което основно се занимавам има и нещо за продаване.Обичам и да се пазаря,и като купувам и като продавам.Някак си без да има нещо коментар не ми е кеф да има сделка
Шапка им свалям на турците и арабите като цяло,много са добри в това!

И така винаги досега и в момента отделно с това с което основно се занимавам има и нещо за продаване.Обичам и да се пазаря,и като купувам и като продавам.Някак си без да има нещо коментар не ми е кеф да има сделка
Шапка им свалям на турците и арабите като цяло,много са добри в това!
Последна промяна kiko на 18 Авг 2020, 18:59, променена общо 1 път
- carmanf1
- младши ентусиаст
-
Borymeckata написа: ... Умеете ли да се пазарите, да убеждавате, да отстоявате интересите си при преговори? ...
Професията ми е да преговарям. И така вече 15 години. С това си вадя хляба и си гледам семейството.
Пазарене и преговори са крайно различни неща.
Преговорите, са на първо място стратегия, която понякога отнема 1, 2 или 3 години да се изгради (в някои случаи може и повече)
Но, никога не съм можел да се пазаря

За мен пазаренето е, ... за друг тип хора. Като тези от близкия изток например - индийци, евреи, араби и т.н.
Но те пък, нямат никакъв шанс при добре изградена стратегия за преговори

И да, преговрите се учат!!! Иска се да имаш дарба, но обученията са основополагащи. И после, години, години, практика за изграждане на стратегии и опознаване на пазара.
Относно пазаренето, според мен трябва да си имаш вродена наглост и безочие, за да ти се отдава. И то после си идва от самосебе си пазаренето

- E34
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: Ееее шейсе
- Мечтае да кара: кънки
В Япония на самураите търговците са се считали за трета категория хора. В древна Гърция на търговците не се е гледало с добро око, също и по време на Римската империя. При въшливите и ненавиждани евреи и техните братовчеди арабите е издигната в култ, но пък така са оцелели хилядолетия. С една дума, за да се оцелее тряя се прайш на циганин
Лично аз съм мноо добър...без да се хваля 

" Акулата е най-добрия учител по плуване " - Тихоокеанска мъдрост
Bogat-Beden написа:...
Аз също съм бил в ролята на служителя Х и аз след като не се разбрахме напуснах в рамките на 2 месеца и отидох на двойна заплата

Както някога един мой шеф ми каза - недейте гледа какво работи и как е зад океана - това което работи там, няма да работи тук или на изток, и обратно.
Отделно тук имаме много културни различия (за заплатите). В САЩ примерно е нормално да се изтъкваш колко си добър, даже колко си по-добър от еди кой си и така да те повишават. В България според мен сме научени повечето хора да не се хвалим сами и съответно чакаме да бъдем забелязани и повишени. Ако това не се случи - или си траеш, докато можеш да търпиш, или напускаш

За финал бих казал нещо от един американец на конференция в София - пробвайте да промените каквотo не ви харесва във фирмата - 1-2-3 пъти. Ако не стане - животът е твърде кратък да го пилеете с глупости и просто отидете там, където ще ви ценят, все пак не е ваша лична компания

П.С.: За самото пазарене бях силно изненадан в Катар, че не поддават грам, уж араби хаха. Даже едни индийци пред мен, където се пазариха за 3-4 магнита щяха да ги набият

Бившето возило: E92 335i, 2007, ръчни, 396 whp, 639 nm, 100 октана
Mfactory helical LSD, ST XA Coilovers, H&R sway bars, M3 control arms, D2 BBK 356mm floating + RLS29/Yellowstuff + Goodridge, 313 Performance 19" / 2Forge ZF1 18", OEM turbos
JB4 + Rev3, MHD JB4 BEF, BMS Clutch stop, Custom catless dоwnpipes, VRSF 7" FMIC, VRSF CP + Tial BOV, VRSF OEM Silicone inlets + OCC, Yokohama AD08R, BMS CDV
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
E34 написа:В Япония на самураите търговците са се считали за трета категория хора. В древна Гърция на търговците не се е гледало с добро око, също и по време на Римската империя. При въшливите и ненавиждани евреи и техните братовчеди арабите е издигната в култ, но пък така са оцелели хилядолетия. С една дума, за да се оцелее тряя се прайш на циганинЛично аз съм мноо добър...без да се хваля
По преди това обаче един друг е изгонил търговците от храма ...

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
45 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3