"Шеф" или "експерт"..?
Модератор: Общи модератори
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Re: "Шеф" или "експерт"..?
Той има предвид от този тип експерти дето шефовете им ги крият в мазето, щото като си отворят устата пред някой външен човек и той се отказва моментално.
А пък като са в мазето си вършат работата страхотно и наистина са ценни кадри. Не всички са такива, но техническите специалности логично привличат повече такива хора.
Затова е много лесен начин да се диференцираш, ако имаш умения за работа с хора.
А пък като са в мазето си вършат работата страхотно и наистина са ценни кадри. Не всички са такива, но техническите специалности логично привличат повече такива хора.
Затова е много лесен начин да се диференцираш, ако имаш умения за работа с хора.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Nickelback написа:Alex_P написа:Отново говорейки през призмата на ИТ сферата, според мен си струва човек да се замисли за ръководна позиция с напредване на възрастта, тъй като ученето става по-трудно с годините.
Това и аз не го изключвам за себе си, но при вариант да го почна изначало в малка фирма с тенденция тя да растеВ корпорация да ставам "шеф" - ай сиктир засега
TNT написа:Шеф е добре да си "баш шеф", т.е. да няма отгоре. Иначе по средата взимаш яко негативи, ама без всичките плюсове.
Ами според мен "баш шефът" е "баш шеф", ама и "баш експерт", иначе няма как да станеПоне аз така го виждам като съм си мислел за мой си бизнес
По книгите пише, че ако бизнеса не може да съществува без шефа да е там постоянно там, значи за него това не е бизнес, а работно място. Повечето малки бизнеси са така. Ако шефа го няма да е баш експерта по всички въпроси, 1 месец не може да изкара фирмата от много експерти

Последна промяна TNT на 18 Сеп 2020, 16:14, променена общо 1 път

- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Petrolhead написа:къде прочете мързелив?
Намери си го сам в писаниците, аз ли да ти го търся. Отделно от това е безсмислено да чоплим думи.
По темата: Експерта може да бъде и шеф. Именно това направих аз и едва сега след години труд отдела ми най-сетне тръгна бавно, но нагоре. Изпитах на гърба си що е то шеф без никви, ама никви познания за материята в която шефства. Трагедия.
А най-лошото....хората като цяло по земята все стават все по-мързеливи, некомпетентни, капризни, използвачи, егоисти и алчни братче! Всевъзможни конфликти постоянно и за всевъзможни глупости:) Супер остър глад както за експерти, така и за обикновена, неквалифицирана работна ръка, как да се случват нещата? Има и още разбира се, ма ай ще се спра

Та...с такъв колектив си прави каквото си искаш, влагай всевъзможни качества и карай нещата напред и нагоре

Последна промяна ivoaudi на 18 Сеп 2020, 16:26, променена общо 1 път
9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
Alex_P написа:...И трето, когато станеш мениджър, спираш да се интересуваш и занимаваш толкова с технологиите, знанията залиняват и ако в даден момент решиш да си търсиш работа или те съкратят, е доста по-трудно да си намериш работа, тъй като ръководните позиции са в пъти по-малко.
Nickelback написа:Ей това (технологиите) мен лично да ми е двигател "номер 1", който ми помага да уча нови и нови неща. Оттам нататък следва и сигурността да имаш гарантирана заетост като експерт. Чак жал ми става за закостенелите мениджърчета насам и натам, които са толкова надълбоко в задника на съответния им "шеф", страхувайки се да не литнат, че едва ли някога ще излязат оттамСкоро някои мениджъри и HR-и ще трябва да кодят и да дебъгват, понеже не останаха хора
Нищо лично към никой, просто си спомням конкретни личносто от практиката ми
![]()
Бил съм многократно свидетел на такива "мениджъри", а дори и директори. Много жалка картинка. В една от много големите фирми в БГ имаше подобен индивид на позиция директор, който по стечение на обстоятелствата става такъв, след като известно време е работил за компанията в друга страна и когато отварят офис в БГ му предлагат да го назначат именно на тази позиция, защото е трябвало да наемат бързо хора. Човекът може да е бил добър в това което прави, но като директор беше просто кръгла нула. Long story short, правеше всякакви мизерии само и само да си остане на позицията. Да не казвам какво поведение имаше

- Bogat-Beden
-
-
- Кара: много бавно бенве
- Мечтае да кара: Порше
- Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!
Petrolhead написа:до тук всички са експерти, сладка работа, чоплиш си там твоята си задачка и нищо не те интерсува.
лошото е аз като клиент като попадна на такива свещени крави. самочувствие до небето, а не може да ти свърши за 5 стотинки работа, защото трябва да вземе решение, което му излиза извън зоната на комфорт.
Аз съм излизал "извън зоната си на комфорт" , вършейки чужди задачи, заради такива пишман клиенти като теб, със "самочувствие до небето"

Над 80 процента от мненията ти са заядливи, замисли се само светът ли е крив, само ти ли си прав..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"
- Phil
- ентусиаст
-
- Кара: G30 540xi, S1000r, EXC 450, R1300GS
Определено предпочитам да съм "експерт".
Преди време се набутах да стана ТЛ на екипа, в който работих и малко по малко взех да пиша повече малоумни мейли, отколкото тестове. Когато пък хората над теб нямат никаква идея от работата ти, но пък за сметка на това изказват "компетентно мнение" и се опитват да ти го налагат нещата стават супер зле.
В крайна сметка ми писна и напуснах компанията. Сега ще си търся работа като "експерт"
Преди време се набутах да стана ТЛ на екипа, в който работих и малко по малко взех да пиша повече малоумни мейли, отколкото тестове. Когато пък хората над теб нямат никаква идея от работата ти, но пък за сметка на това изказват "компетентно мнение" и се опитват да ти го налагат нещата стават супер зле.
В крайна сметка ми писна и напуснах компанията. Сега ще си търся работа като "експерт"

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
ivoaudi написа:А най-лошото....хората като цяло по земята все стават все по-мързеливи, некомпетентни, капризни, използвачи, егоисти и алчни братче! Всевъзможни конфликти постоянно и за всевъзможни глупости:) Супер остър глад както за експерти, така и за обикновена, неквалифицирана работна ръка, как да се случват нещата?
Баш

TNT написа:Nickelback написа:TNT написа:Шеф е добре да си "баш шеф", т.е. да няма отгоре. Иначе по средата взимаш яко негативи, ама без всичките плюсове.
Ами според мен "баш шефът" е "баш шеф", ама и "баш експерт", иначе няма как да станеПоне аз така го виждам като съм си мислел за мой си бизнес
По книгите пише, че ако бизнеса не може да съществува без шефа да е там постоянно там, значи за него това не е бизнес, а работно място. Повечето малки бизнеси са така. Ако шефа го няма да е баш експерта по всички въпроси, 1 месец не може да изкара фирмата от много експертиРазбира се, много е трудно да се задвижи една машина да работи без постоянно някой да я побутва. Хората, които го постигат, са истинските бизнесмени за мен. Аз лично познавам само 1 такъв.
А, веднъж задвижил нещата с доверени и кадърни хора е ясна работата

Аз например от заварки (например) не разбирам, ама п'а смятам, че съм сръчен предвид с какви други сходни неща съм се занимавал, п'а имам и усет и познания за техниката, и мисля, че би ми се получило да задвижа подобен бизнес, ако реша. Ама не ми се занимава, имам си по-важни работи да си движа

Bogat-Beden написа:Petrolhead написа:...
Над 80 процента от мненията ти са заядливи, замисли се само светът ли е крив, само ти ли си прав..
Той затова се самоцензурира със "zzz" чат-пат, понеже му тежи на съвестта сигурно

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- K_Ilkov
- старши СПАМ ентусиаст
-
- Кара: е30 чат-пат
- Мечтае да кара: варел
- Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40
Bogat-Beden написа:Petrolhead написа:до тук всички са експерти, сладка работа, чоплиш си там твоята си задачка и нищо не те интерсува.
лошото е аз като клиент като попадна на такива свещени крави. самочувствие до небето, а не може да ти свърши за 5 стотинки работа, защото трябва да вземе решение, което му излиза извън зоната на комфорт.
Аз съм излизал "извън зоната си на комфорт" , вършейки чужди задачи, заради такива пишман клиенти като теб, със "самочувствие до небето"и съм получавал само хвалебствия и потупване по рамото. Затова разбирам хората, които казват 'not my fucking job" и толкоз. Кат' си кисел клиент, говори с шефа

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.
...
Nickelback написа:Аз например от заварки (например) не разбирам, ама п'а смятам, че съм сръчен предвид с какви други сходни неща съм се занимавал, п'а имам и усет и познания за техниката, и мисля, че би ми се получило да задвижа подобен бизнес, ако реша. Ама не ми се занимава, имам си по-важни работи да си движа
Аз работя като “елсперт” с 2ма 3ма, които се занимават с това и трябва да ти кажа, че да разбираш от заварки ще е най-малкото, което ти трябва, за да изващаш десетките хиляди на месец да работи машината. Поради това си стоя и експерт де. Шеф бих станал на макс 3-4 човека в мини срруктура от горната. За тези, с които работя почивка/ваканция има около 5-10 дни в годината от 365, ако се припознавате в тая схема, шефството е за вас

А ако сме почивали за 5 години 10 дни какви сме?Алкохоли......работохолици или що? 
На мен ми се ще да съм шеф ама на мен си.Ама не става поне на този етап.Затова го играя "експерт" а.к.а. "специалист по всичко"...,аааа таковата "скъпо платен общ работник".
Аз съм си я измислил длъжността,че в характеристиката пише толкова много работи,че понякога и аз се изненадвам какви неща трябва да мога.

На мен ми се ще да съм шеф ама на мен си.Ама не става поне на този етап.Затова го играя "експерт" а.к.а. "специалист по всичко"...,аааа таковата "скъпо платен общ работник".

Аз съм си я измислил длъжността,че в характеристиката пише толкова много работи,че понякога и аз се изненадвам какви неща трябва да мога.

- Top Gun Maverick
- Старши спамър
-
- Кара: Кон
- Мечтае да кара: Сърф
- Детайли за колата: Немски кон
Предпочитам да съм тоя, който взема парите. Дали шеф, експерт или мияча на тоалетни ми е все тая. Колкото може повече пари от дадена работа и толкова. В повечето случаи това значи шеф, ама досега освен на себе си, на друг шеф не съм бил. 

In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.
I feel the need, the need for speed.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач.

I feel the need, the need for speed.
- ivoaudi
- старши ентусиаст
-
- Кара: e46 318i N42B20AB
- Мечтае да кара: хората да мислят
- Детайли за колата: свежа и поддържана!
Всъщност има и нещо друго, което може да се окаже, че е още по-важно и от най-важните неща, описани в темата до тук
Шеф, експерт, чистачка, коминочистач.....все тая. Важното е това, което работиш да ти харесва. Ако намериш себе си, това, което те вълнува и интригува така или иначе ще се усъвършенстваш. Ще учиш, ще полагаш усилия, ще правиш жертви, ще градиш. Кефи те и това е, не са нужни други фактори. Дори и да не станеш шеф, много важно, можеш да се окажеш несравнимо по-значим от него. От там и свободите да определяш ранга си във фирмата, в която работиш, повече отпуска и повечко кинти ако искате
Абе.... усъвършенствайте се, потърсете себе си! Всички до един сме супер силни в нещо си! Дори и най-най-глупавите и некадърни от нас!
Пожелавам го на всички от все сърце! Даже на тия, които не успяват да преглътнат, че съм се именувал ivoaudi!

Абе.... усъвършенствайте се, потърсете себе си! Всички до един сме супер силни в нещо си! Дори и най-най-глупавите и некадърни от нас!

Пожелавам го на всички от все сърце! Даже на тия, които не успяват да преглътнат, че съм се именувал ivoaudi!

9K714 OKA SS-23
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
ПУ 9П71 ТМ 9Т240
9М714Б АА-75 9Н-63
- kikko
- младши ентусиаст
-
- Кара: E60 525d
Към момента(от 8 години) го играя "експерт". След 10-15 години бих се опитал да го играя ръководител на "експерти" като мен в момента. До тогава имам още да уча и попадам в гадни ситуации, защото работата е отговорна и не е за "млади меринджеи" с много "скилс" придобити от видеа в нета.
E60 M57TUD25 Sedan Silbergrau metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
E87 M47D20 Hatch Sparkling Graphite metallic
E65 M67TUD44 Sedan Black Sapphire metallic
E34 M50B20 Sedan Calypsorot metallic
Шеф не искам да бъда никога. То и самата тема е създадена подвеждащо, защото шеф в общия случай е мръсна дума.
В България има глад на опитни и кадърни мениджъри. Много хора преследват титлите и от експерт се превръщата в мениджър и пренебрегват разликата в отговорностите и си мислят, че като са добри в едното ще са добри и в другото, което всъщност е изключение от правилото. В голяма част от случаите на експертите им липсва част от контекста и "оценяват" мениджърите си с половината от детайлите.
Лично аз работя добре с хора, които могат да поемат отговорности и ownership върху даден проблем независимо от ролята(но в тяхната експертиза). Много експерти мислят, че ще се справят по-добре от мениджъра си в дадена ситуация и като им се даде възможност и гълтат бастуна и почват оле-ле-ле майко в стил - не мога да спя, burn out-нах, между чука и наковалнята съм и т.нат.
На чужд гръб и 100 тояги са малко.
И още нещо да не забравяме, че и мениджъра и експерта работят, за да създават СТОЙНОСТ за бизнеса.
В България има глад на опитни и кадърни мениджъри. Много хора преследват титлите и от експерт се превръщата в мениджър и пренебрегват разликата в отговорностите и си мислят, че като са добри в едното ще са добри и в другото, което всъщност е изключение от правилото. В голяма част от случаите на експертите им липсва част от контекста и "оценяват" мениджърите си с половината от детайлите.
Лично аз работя добре с хора, които могат да поемат отговорности и ownership върху даден проблем независимо от ролята(но в тяхната експертиза). Много експерти мислят, че ще се справят по-добре от мениджъра си в дадена ситуация и като им се даде възможност и гълтат бастуна и почват оле-ле-ле майко в стил - не мога да спя, burn out-нах, между чука и наковалнята съм и т.нат.
На чужд гръб и 100 тояги са малко.

И още нещо да не забравяме, че и мениджъра и експерта работят, за да създават СТОЙНОСТ за бизнеса.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
vlad0 написа:Лично аз работя добре с хора, които могат да поемат отговорности и ownership върху даден проблем независимо от ролята(но в тяхната експертиза).
Да ама работата е там, че всеки може да работи лесно с такива хора. Те просто не се нуждаят от управление.
Наистина добрите мениджъри могат както му викат разглезените западняци - да управляват "стадо от котки".
Това вече е много трудно и си е точно експертиза.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes