Как си възпитавате децата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Е39М54В30

Re: Как си възпитавате децата?

Мнение от zvetiko » 27 Апр 2025, 15:08

alx написа:Породено от една друга тема…

Та темата с децата винаги ми е била малко чужда и съм чувал цял живот доста противоречиви мнения - та реших да питам тука… така и така сме станали на бг мама :ok:

Гледам го един приятел- с две деца- първото яко грижи, всичко за детето, частни уроци, спортове както си трябва- и… ми не е напред с материала. Другия му син - (двама сина) имаше същите условия и родителски подход ама детето пълен отличник и е доста смислено. Горе долу си приличат физически, едни и същи родители- ама резултатите коренно различни. wtf?

Къде е истината/ баланса?

От единия син ще стане прекрасен роб на системата, перфектен служител някъде, правещ пари за други хора, които ще си живеят живота така както им хрумне. А неговия ще бъде всеки ден от-до, от-до. Другият има доста по-голям шанс да си живее живота, така както иска, само е необходимо някой да му даде да прочете някои книги, когато му дойде времето.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E-klasse, BlueTec, 2017

Мнение от E.5KOV » 27 Апр 2025, 15:27

Не мислете за възпитанието на децата а за своето. Това е така, защото децата, така или иначе един ден ще приличат на Вас...

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Апр 2025, 9:22

alekangg написа:Да разбирам ли, че пускащият темата няма деца??

Че да знаем дали има изобщо смисъл да се пише

То половината писали нямат :dunno:

E.5KOV написа:Не мислете за възпитанието на децата а за своето. Това е така, защото децата, така или иначе един ден ще приличат на Вас...

Така е, примера е номер едно. Всичко друго няма значение, при лош пример.

На мен сега ми е лесно, щото си е бебе. Предполагам първия зор ще е като тръгне по ясли/детски градини и почне да учи глупости от другите :lol: В момента трябва да давам само отпор на жената, като тя залита по глупости от приятелки/баби :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2018 G30 540ix

Мнение от empar » 28 Апр 2025, 9:25

E.5KOV написа:Не мислете за възпитанието на децата а за своето. Това е така, защото децата, така или иначе един ден ще приличат на Вас...

В арабския свят това е доста известна поговорка. :yes:
"Ако те видя с цигара ще ти строша главата" е казал един родител, палейки поредната! :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 28 Апр 2025, 12:53

empar написа:

"Ако те видя с цигара ще ти строша главата" е казал един родител, палейки поредната! :mrgreen:
Това действа, аз така на 7 години някъде, една оставена цигара 2 пепелника и посягам да я взема само, такъв шамар получих, че майка ми помислила да не пада някоя керемида, може би и за това не съм пушач.

Изпратено от моят motorola edge 50 neo с помощта на Tapatalk

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от barabqga » 28 Апр 2025, 12:54

TNT написа:
alekangg написа:Да разбирам ли, че пускащият темата няма деца??

Че да знаем дали има изобщо смисъл да се пише

То половината писали нямат :dunno:

Така е, примера е номер едно. Всичко друго няма значение, при лош пример.

На мен сега ми е лесно, щото си е бебе. Предполагам първия зор ще е като тръгне по ясли/детски градини и почне да учи глупости от другите В момента трябва да давам само отпор на жената, като тя залита по глупости от приятелки/баби :mhihi:
Хубаво е да даваш отпор за глупости, но ако детето вижда в общия случай еднакъв подход към живота и от двама ви, и да се сте на едно мнение относно възпитание особено докато в по-малко, няма да се обърква и да се чуди кой прави.

Това от опит от моето семейство.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 28 Апр 2025, 13:24

barabqga написа:
empar написа:

Това действа, аз така на 7 години някъде, една оставена цигара 2 пепелника и посягам да я взема само, такъв шамар получих, че майка ми помислила да не пада някоя керемида, може би и за това не съм пушач.

На мен пък още като дете ми дадоха веднъж да дръпна от една цигара и беше толкова гадно, че до ден днешен не мога да понасям цигари и се радвам, че е така.

Е.Димитров написа:Родителите на първо място имат думата за възпитанието, след това социалната среда, в която се пуска младият индивид.
Ако родителите са да кажем изключително възпитани и с авторитет и по някакъв начин ограничат отрочето почти от външният свят, то определено ще стане индивид с висок морал и възпитание.
Този метОд не е приложим обаче , защото много малко родители могат да упражнят такъв тотален репресивен контрол.

Струва ми се доста кофти метод да отгледаш дете. Ако ограничиш едно дете от социалния свят, е много вероятно да стане много интровертно, което не винаги е приятно.

Аз например съм спрян от детска градина да ме гледа едната баба. Понякога си мисля, че още оттам тръгват затрудненията ми с комуникацията с хората. Та и мен не ми се нрави идеята да правиш деца, пък да ги гледат баби, дядовци и т.н нон стоп.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Апр 2025, 13:42

zvetiko написа:
alx написа:Породено от една друга тема…

Та темата с децата винаги ми е била малко чужда и съм чувал цял живот доста противоречиви мнения - та реших да питам тука… така и така сме станали на бг мама :ok:

Гледам го един приятел- с две деца- първото яко грижи, всичко за детето, частни уроци, спортове както си трябва- и… ми не е напред с материала. Другия му син - (двама сина) имаше същите условия и родителски подход ама детето пълен отличник и е доста смислено. Горе долу си приличат физически, едни и същи родители- ама резултатите коренно различни. wtf?

Къде е истината/ баланса?

От единия син ще стане прекрасен роб на системата, перфектен служител някъде, правещ пари за други хора, които ще си живеят живота така както им хрумне. А неговия ще бъде всеки ден от-до, от-до. Другият има доста по-голям шанс да си живее живота, така както иска, само е необходимо някой да му даде да прочете някои книги, когато му дойде времето.

Абе ти да не ни познаваш мен и брат ми :mhihi:
Еднакъв подход може да има коренно различен резултат при всеки индивид защото всеки индивид е безкрайно различен от всеки друг, два еднакви няма, дори близнаците.

Още нямам деца, надявам се скоро да има...тогава на момента ще го мисля как е най-правилно. За момента най-важно е да намеря правилният човек, с който да правя деца: да имаме еднакъв поглед на света, близка ценностна система и да се подкрепяме. При здрава семейна двойка даваща добър пример и поне малко контрол над средата на детето, обкръжението му и това до какво има достъп в интернет в първите си години си мисля, че е добра основа за отглеждане на добър човек.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2025, 13:48

Диего, правилно си се ориентирал. Най-важен е човекът, който ще намериш, има безброй примери за това.
barabqga написа:
empar написа:

При мен пък беше обратно. Майка спряла да пуши докато е бременна и после след кърменето събирайки се с приятелки всичките пушачки, пак почват. Баща ми може да се каже не пушеше, когато се събираха с други семейства(по време на комунизма всичките май пушеха)се случваше да запали цигара, я на нова година, я на някое голямо събиране с много хора, но два-три пъти годишно макс, че да му се радват всичките как уж не пуши, пък пушел за келешлик без да ги дърпа. И имам много ясен спомен как на около 4 или 5 годишна възраст вървим из Созопол, на море нали сме, но съм малък защото още ме носеше на конче като се уморя. :mhihi: И аз такъв мърморя да ми извадят една цигара, че да пробвам какво е. :shock: Хиля се нали, майка ми се възмущава, но си пуши фасовете междувременно. И бащата какво му стана, винаги ми е обяснявал колко гадни са цигарите, ама аз се чудех що пък пушат. И изведнъж вървейки ме пита дали искам да пуша, аз викам айде дай да видя или нещо такова като се хиля. Запали той една цигара, майка ми взе да вика как можело, той се хили обаче и каза нещо от сорта сега да дръпна като ми я държеше. :mhihi: Аз дръпнах, като взех да кашлям от този боклук, като ми се насълзиха очите и я изплюх и му викам как може изобщо да пушат. :mhihi: От там насетне цигара сложих веднъж в устата си на около 21 годишна възраст след казармата да покажа на приятелката ми, че мога да изпуша една и да не изпитвам никакво желание да пуша. Още я помня, Давидофффф. :mhihi: След това след много години съм опъвал два пъти пак да покажа същата тъпотия и това е за цял живот. Ама аз малко така и не пия алкохол понякога с години, а много рядко опитвам някоя бира, три пъти съм се напивал, веднъж на 17, веднъж в казармата и веднъж като се роди големия. И още два три пъти по половин път като единия път ме има документиран да пея Robert Plamer - Addicted to love на жената. :mhihi:
Пак имах пример от баща ми, който на млади години пиеше много умерено, позволяваше си с гости чат пат, което на фона на битовия алкохолизъм, който съм виждал в онези години спадаше към непиещиете щом все го базикаха като дойдат гости. :mhihi:
Да съм изпил 10 кафета в живота ми, пак баща ми от малък ми казваше, че е вредно, но голяма роля имаше и спорта, все ми казваха как по-малко ще тичам от цигарите и т.н.
Тези цигари така го мразех, че криех на майка ми кутиите и бащата все се кефеше. :mhihi: Тя също спря, ама след 15 години пушене сигурно.
Но примера специално с цигарите е много, много важен. Жената като ученичка пушела и като ме срещна още пушеше малко. Като забременя спря от раз и се ядосваше изобщо как някога е пушела. Много анти цигарите е, не сме пропускали да обясним на децата, намекнем и каквото се сетиш колко е кофти да се пуши, нооооооо...без забрани! Всеки знае, че ако иска да пуши си е за него. Вкъщи гости пушат на терасите или вън. Големият ще прави 17, отвратен от пушещи съученици,, мрази и алкохол, от малък го следя как мисли, според мен шанса да пропуши е 0.1% и то просто защото не обичам да казвам 100. Малката ще прави 11, засега върви точно по неговите стъпки.
Отказвал съм 3 момичета от цигарите с обяснения, но имаха желание.
Та относно децата според мен със забрана не в опция. Да, през комунизма беше практика(и малко след него)да се яде бой за някакви неща, но мен не ме биеха и станах без тия пороци. Първият ми братовчед го биеха, пропуши к пропи въпреки това. Леля ми е казвала за баба ми, че я е смазвала от бой като ученичка да не пуши и пак е пушила. Та в тон с началото на темата както писа Моджо, няма универсален подход защото при едни работи, при други не. Някои деца само чакат като моите да им кажеш пуши и пий като искаш. Всичко е субективно и ролята на родителя е хем да дава пример, но ако не може (не иска, за мен няма не може)то да знае как биха се повлияли децата му и да се моли да сработи това.

П.п: Гледам и Дрифти са му натъпкали цигара като малък. :ahah:
Много ярък спомен наистина, много! :mhihi:
Последна промяна Top Gun Maverick на 28 Апр 2025, 13:53, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 28 Апр 2025, 13:52

Няма такова нещо като отглеждане на втори дете в същите условия като първото. Най-малкото самото наличие на първото е огромна разлика при второто. Да не говорим, че и родителите на са същите хора минали веднъж през процеса и не е задължително опита от първото да е положителен за второто. Абе изключително комплексно нещо е да създадеш човек и според мен повечето хора го поценяват. А е може би най-важният проект с който човек може да се захване. Не случайно хората са казали "за да се отгледа едно дете трябва цяло село хора".

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 28 Апр 2025, 14:04

Top Gun Maverick написа:Д

Какво говориш, един от най-ярките ми спомени, на една тераса в един панелен блок на гости на роднини бяхме. Не помня на колко години съм бил, ама бях много малък.

Диего, да не сте се сдърпали с милото бре?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 28 Апр 2025, 14:21

drifty написа:
Top Gun Maverick написа:Д

Какво говориш, един от най-ярките ми спомени, на една тераса в един панелен блок на гости на роднини бяхме. Не помня на колко години съм бил, ама бях много малък.

Същата е и моята съдба, на 7 майка ми ми даде да си дръпна. Плюх, кашлях, мразя ги вече 22 години след това. :lol:

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 28 Апр 2025, 14:21

Брей, ставаме за 3-5-8 така, айде още един за 4-ка белот. :mhihi:
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 28 Апр 2025, 14:24

Подобен метод помня при брат ми. При мен дойде по естествен път, още не харесвам, изпушил съм 1-2 през живота си. С пурите е друго :ok:
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 28 Апр 2025, 14:25

drifty написа:Диего, да не сте се сдърпали с милото бре?

Не :bchug:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата