Цена на горивата

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Re: Цена на горивата

Мнение от Сондьора » 28 Фев 2011, 15:01

Е.Димитров написа:Само има и още нещо което е съществено,сорт "Брент" е най-качественият сорт нефт в света и цената му е най-висока,в българия,по-специално лукойл преработва руски нефт който е значително по еФтин,освен това инсталациите на лукойл не могат да преработват сорт "брент"

Всичко което си написал не е ти верно :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: конджул

Мнение от Jim Beam » 28 Фев 2011, 15:05

Трябва да се отпусне от държавния резерв и ще се регулират нещата :dummy:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: F
Мечтае да кара: Самолет

Мнение от Е.Димитров » 28 Фев 2011, 15:12

Сондьора написа:
Е.Димитров написа:Само има и още нещо което е съществено,сорт "Брент" е най-качественият сорт нефт в света и цената му е най-висока,в българия,по-специално лукойл преработва руски нефт който е значително по еФтин,освен това инсталациите на лукойл не могат да преработват сорт "брент"

Хайде бре

Еталонови сортове нефт. Има така наречените еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси. Няколко са основни: Северноморския Brent, West Texas Intermediate / WTI / ,саудитския Middle East Saudi Light, Dubai Crude, OPEC Reference Basket и други. Независимо, че сорта Brent e само 2% от световния добив, то този сорт е признат за еталон и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт. Така руския нефт Urals-смес от лек сибирски нефт с тежкия и сернист нефт на Башкирия и Татаристан- не е еталонен и неговата цена се определя като % на цената Brent.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: на фотосинтеза

Мнение от ineedmoney » 28 Фев 2011, 15:22

daddy_ написа:
Yanko Petrov написа:В групата във фейсбук се организира протест за София:
11 март 2011 г. · 18:30 - 20:30

Бензиностанция OMV на бул. Г.М.Димитров - кръстовището с бул.Кл. Охридски

Я да питам аз. Каква е целта на групата?

Мисля че се организира един вид Априлско възтание...идеята (поне до колкото разбрах щот съм член и следя групата) е да се организира протест в колкото се може повече градове в страната по едно и също време. Не съм сигурен обаче, освен с един не толкова сериозен дневен спад в проходите на бензиностанциите и пречене на бизнеса да си върши работата, как ще повлияем на цената :paranoid:
Стрелката на оборотомета сочи към цифри ,но всъщност изразява Ващето съкровенно ЖЕЛАНИЕ!
Изображение
╭∩╮(︶︿︶)╭∩╮
And the greatest rapper that dared to touch the mic, tattooed on his belly the words of "thug life".

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 28 Фев 2011, 15:25

Е.Димитров написа:
Сондьора написа:

Хайде бре

Еталонови сортове нефт. Има така наречените еталонови сортове нефт, които са предмет на търговете на световните борси. Няколко са основни: Северноморския Brent, West Texas Intermediate / WTI / ,саудитския Middle East Saudi Light, Dubai Crude, OPEC Reference Basket и други. Независимо, че сорта Brent e само 2% от световния добив, то този сорт е признат за еталон и неговата котировка определя цената на 65% от добивания в света нефт. Така руския нефт Urals-смес от лек сибирски нефт с тежкия и сернист нефт на Башкирия и Татаристан- не е еталонен и неговата цена се определя като % на цената Brent.

Тоя червения е най-хубав, Лукойл вкарва какъвто неин нефт е под ръка, но това не означава, че е руски, и за преработката, до скоро "не можеха" да преработват, light crude, а не брент, и то не, че неможе, ами има много фира.
Също както си посочил за Urals, има и Azeri, който доста играе по нашите борси..Но те са от т. нар руска кошница..
п.п. А защо е към лондонската борса, ми щото сме в ЕС. Ако не бяхме в ЕС, можеше да е много по еФтин, ма на нали сме в Европата..

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 28 Фев 2011, 15:40

ineedmoney написа:Мисля че се организира един вид Априлско възтание...идеята (поне до колкото разбрах щот съм член и следя групата) е да се организира протест в колкото се може повече градове в страната по едно и също време.

Така де. И аз следях групата и бях член :mhihi: Ама не е ли целта да има повече хора, за да се постигне нещо. Ама там едни младежи започнаха да говорят, че не трябвало да се канят не знам си кви, а трябвало да са 20 човека, ма сплотени. Ми нека са сплотени и да видим на 20 човека дали някой ще им обърне внимание. Почнаха да плюят кой канел хора, кой от групата бил еди къв си. Почнаха едни епитети там и си набих чукалата от тая група и така! Тия работи стават с хора! 400 превозвачи са изпратили подписка на 10 000 човека служители и няма кой да ги чуе, а камо ли 20!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 28 Фев 2011, 16:04

Колко от вас днеска гледаха по БТВ позорното обяснение защо горивата са с толкова високи цени?
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 28 Фев 2011, 16:23

deyan-enchev написа:Колко от вас днеска гледаха по БТВ позорното обяснение защо горивата са с толкова високи цени?

Тия са :banghead: :banghead: :banghead:
http://www.btv.bg/shows/tazi-sutrin/raz ... odina.html

ентусиаст
Аватар
Кара: VOLVO XC60 2016 Feiclift D3

Мнение от Демирев » 28 Фев 2011, 17:14

Интересен факт и въпрос който възниква за мен.

Нафтекс Петрол - Петролна База Варна продава 1000 л. евро дизел за 1976 лева без ддс - цена към 7.50 ч. 28.02.2011г.
С ДДС 1000 литра евро дизел излиза 2371 лв. за 1 тон! 2.37 лв. и цена 2.54 лв. за литър във всички Петрол бензиностанции :shock:
Borymeckata написа:БМВ къща разваля... Момата е казала: "Или аз, или желазарията!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: малки котета на задната седалка
Мечтае да кара: по-леко
Детайли за колата: Черна скрап

Мнение от deyan-enchev » 28 Фев 2011, 17:18

Именно и тоя въпрос се засегна сутринта, ама мутрата в ляво на екраните ви говореше глупости и цитираше един доклад на ЕУ като незнаеше какво да каже.
А пикльото от комисията за защита на конкуренцията повтаряше - пазарна икономика и законен монопол
Последна промяна deyan-enchev на 28 Фев 2011, 17:19, променена общо 1 път
Understeer is when you hit the wall with the front of the car. Oversteer is when you hit the wall with the rear of the car. Horsepower is how fast you hit the wall. Torque is how far you take the wall with you. Spoilers and bodykits are how much of a mess you leave on the wall. Rollcages and windownets are how much of the wall you take with you.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от MatriX_Fucked » 28 Фев 2011, 17:18

Буахахаххахахахахах, наистина се чувствам глупаво! :) Според държавните институции бензин А-95 в България струва 2.26, и подава такива данни за Европа... :lol: :lol: :lol: :clap: :clap: :mhihi: :mhihi:

НЕ ПРЕД ОМВ!!! ПРЕД СКАПАНОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ ТРЯБВА ДА Е ПРОТЕСТА!
Без страх, без спирачка!

ентусиаст
Аватар

Мнение от dan-dam » 28 Фев 2011, 17:41

Ай, стига сте ревали. Не разбрахте ли, че зареждате за 1,13 евро на литър дизел (1.13 x 1,95567717 = 2, 2099лв)! Така пише в статистиката, която е много по-важна от цената на бензиностанцията!

Аватар
Кара: e39 M52 газов котлон
Мечтае да кара: колело на кило ракия

Мнение от dbanchev » 28 Фев 2011, 17:46

Стига сте мръкали ве пичове! Почвайте да сипвате без да плащате масово и това е. Само така ще ги ударим и ще ни обърнат внимание, всичко друго е мрънкане и чесане на езици! Разберете го това с мрънкане не става, трябва да почнаме и ние да ги мачкаме! И недейте да разправяте, че това не е начин, щото ако днес 50 000 хиляди души сипят по 20литра 95* 2.45 лв литър -> смятайте колко прави това.... 2450000лв пара, а па да не е невъжможно и ние да ги мачкаме а ? :ranting:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E30

Мнение от zzuzi » 28 Фев 2011, 18:40

Явно все пак са ни забелязали,щом цитираха писмото,което беше пратено в БТВ от групата във фейсбук.Дано нещата продължат в същата посока и се даде повече гласност на нещата.Има предложение на 13 март да се присъединим към протеста на превозвачите.
п.п.тоя костюмар в ляво накрая тотално се изсра-много по важна е цената в статистиката от тази на бензиностанцията.Аз при следващото зареждане ще си платя на 2,25 в Еко и ще кажа,че толкова пише в статистиката. :lol:
Изображение Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: му се E39
Мечтае да кара: Е39

Мнение от ALiGaToR » 28 Фев 2011, 18:43

Ама тези двамцата в ляво на екрана са наистина големи балъци. Тези данни за тая статистика незнам от къде ги взимат? Да вземат да кажат къде е такава цената да ходим да зареждаме от там на 15-20 стотинки по-евтино.
Ама и наистина тези от Нефтохим-а хванали мющерия всичките и изравняват цените като с Европа. Защо ли? Щото могат.
Трябва да се направи искане и да се пусне информация какво точно формира тази цена на горивата и защо при по-ниски заплата на работниците от навсякъде в Европа, цената на горивото е същата като в останалите страни.
Кое е по добро, че цената е такава. Според мен има няколко неща.
- Заплатите на работниците в Нефтохим-а са същите като в Европа и качеството на горивата е същото.
- Рафинерията ни е по-добра и произвеждаме по-качествени горива а работната ни ръка е евтина.
- Рафинерията ни е много зле и за да се постигне някакво добро качество трябва да се хвърлят много средства и от там се оскъпява и цената на горивата и се стига до нивата в Европа.
- Рафинерията ни е с на същото ниво като в Европа и качеството е същото, имаме евтина работна ръка и шефовете на Нефтохим-а си прибират малко повечко парички за себе си.
- Рафинерията ни е що годе добре , работната ръка евтина, горивата излизат много по-евтини с пъти и просто защото могат да се оправдаят с Европа, изравняват цените и си прибират една доста солидна печалба.

Затова трябва да се изиска разбивка на цените на горивата и да се види от къде идва тази цена. Ако не искат да предоставят такава информация значи си набиват голяма печалба.
Ако се окаже, че всичко е както трябва с рафинерията и с качеството, то тогава пък означава че работниците в Нефтохим-а взимат някакви огромни заплати, което не е никак честно на фона на общата мизерия и на средната заплата в България.
Ако е от последното то пък ще ни се даде и възможност да имаме искания да се повиши минималната работна заплата с доста, че да не кажа поне два пъти.
А за качеството на горивата няма как да мине номера, защото ние нямаме "премиум" горива. Затова както в интервюто се спомена, че фирмите си внасят премиум горивата от техните рафинерии.
До скоро се вайкаха и вдигнаха цената на нафтата, защото трябвало да отговаря на стандарт Euro5.
А пък преди няма да се учудя ако са кръщавали газьола и котелното гориво за нафта преди да са ги накарали да отговарят на стандарта.
Вярвайте няма нещо дето да ме учуди вече.
Аз съм на това мнение. Не знам, споделете прав ли съм или не съм. Това е моята гледна точка като на 22 годишен младеж. Нека си изразят мнението и по-улегналите и по-разбиращите от мен.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата