къща от дърво или от тухли?
Модератор: Общи модератори
Re: къща от дърво или от тухли?
BMW_POWER написа:stefanoff написа:BMW_POWER написа:bum_bum написа:Че аз живея на 300 квадрата. Топля 150 от тях и е къща, т.е. по-зле от апартамент и пак с 3000кв се оправяме като всичко е на ток.
Koлега, прости ми невежеството, ама 3000кв са някакви 8.22кв на ден средно. Би ли споделил, какви мощности използваш за отопление, осветление, домашни електроуреди, защото ме заинтригува?
Колега айде в първи клас да си припомниш математиката3000kW са средно по 100кв на ден или малко над 4кв на час , което ако се отнася за отопление с ел. котле си е съвсем нормално. Ако е с климатици, ми се струва малко множко
Първи клас, я да си припомня нещо:
А - годината има 365 дни (ако в бг са друга цифра, моля да ме поправиш)
В - Колегата е споменал 3000кв
Та В:А = 3000:365=8.219кв за 24 часа (поне толкова часа има денонощието тук)
Това е средна цифра.
Имаме:
А - денонощие от 24 (стандартни) часа
В - 8.219кв, които се падат на денонощие от горната задача
Та В:А=8.219:24=0.342кв или 342 вата на час
Ще си изхвърля лично дипломата на боклука, ако ми обясните как се топлят, осветяват, перат, готвят, бойлери, 300в конзола и т.н. 150м2. с 342в на час средно. Колкото и енергоспестяващ да си, математиката не ми се връзва, ако живееш постоянно там.
Е извинявай тогава, ти явно не живееш в БГ. Тука сметките са на месец, при вас явно са на година

А инак по темата - наскоро си достроявах 3 стаи - бетонни колони + тухли , излезе ми около 150Е квадрата материали + труд /проект не съм правил

Не Мы такие, Жизнь такая
разликата в сметките идва от там, че единия смята на база месец, а другия на база година 

Mи аз съм си сложил фактурата за година (359дни). Там са 9000кв. Колегата е споменал, че на него 3000кв му стигат. Ако това са за месец, на мен лично ми се плаши окото. За четирите най-студени месеца, аз имам 5200кв. Колегата има 12000кв. (8000кв, приравнени към 100м2). Отделно тук зимата не е -10С, ами е -25С, стига и до -35С. Просто дървото и бетона нямат никакви допирни точки като топлоизолация. Къща за цял живот. Айде стига глупости, да останело нещо за поколенията. Страната е пълна с празни резиденции, в които никой не живее. Идете в което искате село.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Не съм казал, че ще оставям нещо за поколенията. Просто не ме кефи идеята да живея в къща от картон, мукава и шперплат. Ти щом си ОК с тая идея значи всеки е намерил това, което го радва. Не виждам проблема. Ти си живей у кондото па аз ще си страдам в енергонеефективната си резиденция
Аа, освен тва и имам фитнес на третия етаж. Ако у ващо блокче имам да правя тяга си представям кво ще стане като пусна 200 кила от половин метър височина.

Аа, освен тва и имам фитнес на третия етаж. Ако у ващо блокче имам да правя тяга си представям кво ще стане като пусна 200 кила от половин метър височина.

- rosendaal
-
-
- Кара: '74 3.0CSi
- Мечтае да кара: made by pininfarina
- Детайли за колата: винаги над 200 к.с.
Не си е работа в такава къща да се инвестира или живее дългосрочно и това е.
Мен ми отърва наема ,топло е,разходите не са големи.....но това е.За всичко друго предпочитам монолитното.Ако цената на ''сглобяема къща'' беше около 150 евро на квадрат с обзавеждането съм за.Но иначе не,мерси.
Или поне смесено строителство най-малкото.Аз имам за себе си проект за две нива по 120 квадрата.Първи етаж-монолит ,огромен дневен тракт със секционно отделяне на кинозона,трапезария-кухня-гостна ,миникафетерия ,санитарни.На втория-три спални от сглобяем принцип сандвич панели със ПВЦ сайдинг имитиращ бял бор, които ползват плочата на първи етаж като фундамент.Така вече цената става доста приемлива.А реално аз поне в спалнята отивам само да се спъна за дуспа и да падна за 5-6 часа.
Климата в България много добре благоприятства ''мокрото'' строителство,сеизмологичните фактори също изискват монолита,да не говорим за традициите в мисленето ни.
п.п. на познат в една алпийска хижичка в Австрия едни MBL Akustikgerate за по-малко от час слушане на музика нацепиха окачения таван и част от фурнира на ТВ бара .Не ми се мисли какво ще стане при един чалга парти купон в сглобяема къща с 20 беснеещи тийнове вътре.
Мен ми отърва наема ,топло е,разходите не са големи.....но това е.За всичко друго предпочитам монолитното.Ако цената на ''сглобяема къща'' беше около 150 евро на квадрат с обзавеждането съм за.Но иначе не,мерси.
Или поне смесено строителство най-малкото.Аз имам за себе си проект за две нива по 120 квадрата.Първи етаж-монолит ,огромен дневен тракт със секционно отделяне на кинозона,трапезария-кухня-гостна ,миникафетерия ,санитарни.На втория-три спални от сглобяем принцип сандвич панели със ПВЦ сайдинг имитиращ бял бор, които ползват плочата на първи етаж като фундамент.Така вече цената става доста приемлива.А реално аз поне в спалнята отивам само да се спъна за дуспа и да падна за 5-6 часа.
Климата в България много добре благоприятства ''мокрото'' строителство,сеизмологичните фактори също изискват монолита,да не говорим за традициите в мисленето ни.
п.п. на познат в една алпийска хижичка в Австрия едни MBL Akustikgerate за по-малко от час слушане на музика нацепиха окачения таван и част от фурнира на ТВ бара .Не ми се мисли какво ще стане при един чалга парти купон в сглобяема къща с 20 беснеещи тийнове вътре.
Зависи и къде е къщата, че при по-сериозно застудяване, има вероятност бай мангал да напъне някоя от стените, да сгрее айшетата и асанчетата в къщи 

Между другото верно гледам някакви оферти за такива къщички 30кв, по 60лв квадрата уж, демек 1800лв за целото удоволствие
Че на мен само паркета ми е по скъп ама айде
Нарочно нема да слагам линк към "офертата" защото според мен това си е измама отвсякъде, ма знае ли човек ...

Не Мы такие, Жизнь такая
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
rosendaal написа:сеизмологичните фактори също изискват монолита,да не говорим за традициите в мисленето ни.
Картонените къщи също нямат проблем със земетресенията, щото са леки. Ама предполагам вътре се усеща доста прилично. Аз лично тия земетресения последните ги проспах и на другия ден от форума разбрах за тях.

Като цяло не е чак толкова лоша подобна къща, но имайки в предвид липсата на комфорт от шумовете и недълготрайноста като цяло цената би трябвало да е далеч по-ниска.
Да не говорим, че ги рекламират като "еко" пък те само от слепени плоскости и само за година може да поемеш формалдехид за 3 живота напред.
Тия по 60лв квадрата са без плочата вероятно и без труд пък и то 30 квадрата е будка, а не къща. Колко повече да струва един павилион?
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
аз живея в близо сто годишна дървена къща,не сглобяема,а си е построена на място.миналото лято и смениха оригиналната дограма
за шумоизолация няма да говоря,само ще кажа ,че отвън не се чува абсолютно нищо.проблема с шумния втори етаж си истава,но тук масово на втория етаж са спални.влизал съм нерядко в дървени къщи на по 250-300 години,които нямат промяна по конструкцията и са си цели и читави.има и тухлени къщи по наш тертип,но не са много.причините вероятно са ,че тук е първо много влажно и второ тухлената къща е много по бавна за строене следователно много по скъпа.тухлена къща оправдавам само при евтина работна ръка.

- sambeto
- ентусиаст
-
- Кара: Е65 745d
- Мечтае да кара: Мотор с Кош!
- Детайли за колата: Огин!
magareto_yori написа:...
тухлена къща оправдавам само при евтина работна ръка.
Мале баце недей така,че ако знаеш евтината работна ръка колко скъпо ще ти излезе после.
Нали ги виждам и ги гоня от обектите

Изпратено от HTC ONE
- magareto_yori
- ентусиаст
-
- Кара: е21
така де ама в БГ дневния надник тука се прави за 30 мин.от тая гледна точка казвам ,че тука дето съм аз с тухла не е изгодно да се строи.Просто си е в пъти по бавно
- BMW_RIDER
- младши ентусиаст
-
- Кара: prascho, nervaka i redneckmobil
- Мечтае да кара: "samodelna" kola
Колеги много стерео типизирахте нещата със строителството - едното било шумно, пък другото евтино третото здраво..
Истината е ,че всичко зависи от изпълнението и вложените пари. За пример давам как се слага пясък на гредоред за да се натовари и не скърца и не шуми, но това тука никой не го прави.
Съвсем наскоро изпълних една къща 120 кв/м на принципа на дървената рамка и сандвич панелите и в момента е под наем.
Като начало тръгнах с идеята ,че ще е по евтино, но за да се изпълни като хората и да не минеш през стената като по американските филми си отиват пари като за монолитна. За шума немога да преценя - да старото монолитно строителство от 30-40те години е доста по тихо, но що се отнася до ново строителство положението е даже по зле.
Иначе плюсовете са безспорни, много по кратък срок за изпълнение - буквално стана за няколко месеца от 5 човека бригада. което за някой който се интересува чисто инвеститорски е голямо предимство. Машините и работата са доста по леки и почти целия строителен материал си го извозих с пикапа. Няма го целия тоя прах и мръсотия като при тухлите и бетона, после всичко което искаш да си закачиш или монтираш на стената се прави с най прост винт.
Сметките за ток са по малки дори и в сравнение с изолирана тухла или бетон. Което пак е голям плюс ако инвестираш в такива имоти, защото наемателите са доста доволни като сметката им за 120 кв къща е 130лв със се тока и отопление.
Като минус бих казал ,че са малко по податливи на влага и гризачи...и има доста специфики които ако фирмата изпълнител не спази после ше има псувни и съжаления.
Иначе както бях писал по рано ако парите не са проблем - масивна дървесина( финландска къща) може да се залъгвате колкото си искате с здравината на бетона и там разни глупости с пожари, но чисто естетически и здравословно не се сещам за по добро..
Истината е ,че всичко зависи от изпълнението и вложените пари. За пример давам как се слага пясък на гредоред за да се натовари и не скърца и не шуми, но това тука никой не го прави.
Съвсем наскоро изпълних една къща 120 кв/м на принципа на дървената рамка и сандвич панелите и в момента е под наем.
Като начало тръгнах с идеята ,че ще е по евтино, но за да се изпълни като хората и да не минеш през стената като по американските филми си отиват пари като за монолитна. За шума немога да преценя - да старото монолитно строителство от 30-40те години е доста по тихо, но що се отнася до ново строителство положението е даже по зле.
Иначе плюсовете са безспорни, много по кратък срок за изпълнение - буквално стана за няколко месеца от 5 човека бригада. което за някой който се интересува чисто инвеститорски е голямо предимство. Машините и работата са доста по леки и почти целия строителен материал си го извозих с пикапа. Няма го целия тоя прах и мръсотия като при тухлите и бетона, после всичко което искаш да си закачиш или монтираш на стената се прави с най прост винт.
Сметките за ток са по малки дори и в сравнение с изолирана тухла или бетон. Което пак е голям плюс ако инвестираш в такива имоти, защото наемателите са доста доволни като сметката им за 120 кв къща е 130лв със се тока и отопление.
Като минус бих казал ,че са малко по податливи на влага и гризачи...и има доста специфики които ако фирмата изпълнител не спази после ше има псувни и съжаления.
Иначе както бях писал по рано ако парите не са проблем - масивна дървесина( финландска къща) може да се залъгвате колкото си искате с здравината на бетона и там разни глупости с пожари, но чисто естетически и здравословно не се сещам за по добро..
When I'm on that bike, it's just me and God...And He better be holding on
- vladi_a_i
- костинбродчанин
-
- Кара: е60 530д
- Мечтае да кара: М3 Компакт
- Детайли за колата: Няма много...
Нещо дървено,само ако е вила.За живеене тухла
.За апартаментите-без коментар/чист затвор/.

БМВ и пак БМВ и пак БМВ...БМВ
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
BMW_RIDER написа:масивна дървесина( финландска къща) може да се залъгвате колкото си искате с здравината на бетона и там разни глупости с пожари, но чисто естетически и здравословно не се сещам за по добро..
В къща от масивна дървесина и аз бих живял ама колко ще струва? За здравословно едва ли можем да говорим в днешни дни и при двата типа строителство. Въпреки, че при конвенционалното бих посочил керамичните блокове на leitl направени от лечебна глина ама и там цената е приятна.