Да се върне ли казармата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

User
Аватар
Кара: 330XD
Детайли за колата: the silent power

Re: Да се върне ли казармата?

Мнение от b00st » 20 Фев 2014, 11:30

И кво толкова се научава в казармата къде примерно не може да го научиш сам? Да се переш и да си самостоятелен веднага се научава като останеш сам от мама и тати, че даже и да си готвиш, а не да ядеш пумия. Адаптирането в ситуациите, инициативност и такива неща са строго индивидуална характеристика, как пък без казармата Стив Джобс, Бил Гейтс и други такива хора са успели не знам :mhihi:
Оръжията стига да имаш интерес винаги може да се научиш да стреляш с тях, още на 13 имах въздушна пушка с оптика къде сам си прострелвах, после се научих да стрелям с пистолет, надцевка и ловна карабина. Ако трябва с автомат и снайпер да стрелям за да си пазя дома, значи по-добре да си опаковам багажа.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Kris » 20 Фев 2014, 11:52

Идеята не е само да се научиш да стреляш, всичко е екипна работа. А тя се гради когато е гадно, както всички знаете на маса приятели много, но в ситуация ...
Колко от не ходилите казарма ще минат една нормална полоса? А в екип? В моя взвод имахме колега 130кг, който през стената го прехвърлахме и бяхме на състезанията едни от първите (това с пълно бойно). А на въпроса на един от войниците, че при ситуация "тоя дебелия" трябва да го отавим, командира отгововори: ако той единствен е лекар или има способности които другие нямат? Заминавате си всички!
Да има и много смотани работи, но като цяло не мисля, че е загуба на време.

Sent from my Toaletna using Namachkan Vestnik 2

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 20 Фев 2014, 12:12

b00st написа:И кво толкова се научава в казармата къде примерно не може да го научиш сам? Да се переш и да си самостоятелен веднага се научава като останеш сам от мама и тати, че даже и да си готвиш, а не да ядеш пумия. Адаптирането в ситуациите, инициативност и такива неща са строго индивидуална характеристика, как пък без казармата Стив Джобс, Бил Гейтс и други такива хора са успели не знам :mhihi: ....

Да Колега, напълно си прав - човек може да стане самостоятелен и без казарма. Но за доста момчета тя е единствения им шанс за това. Ето конкретен пример ще дам, при това - от вчера.

Работя в голяма консултантска форма в енергетиката. По принцип не се навирам между шамарите, но преди месец ме сложиха отговорник на задача по един проект. Има няколко млади момчета, които работят по тази задача, аз също бачкам, но и отговарям за крайния продукт. Вчера 6 (шест) пъти връщах чертежа на един от тях, за да го коригира. Накрая хлапето започна да нервничи и да ми прави фасони, един вид - какво съм се заял с него... А чертежът просто не беше верен - една врата на разпределението е широка 1,80м., а на фасадите същата излиза 2,20м., на различните разрези височината на халето различна, в спесификацията половината елементи ги няма и още десетки такива пропуски... Значи ако тоя синковец беше служил в армията, ако го бяха карали по 16 пъти подред да си оправя леглото (щото не го изпънал добре), щеше да си направи една проста сметка. А сметката е следната: Тоя чертеж трябва той да го оправи. Аз няма да се занимавам, защото си имам друга работа, а на друг не мога да го дам, защото другият трябва отначало да се ориентира в неговите драсканици. На Клиента такава недомсилица не мога да пусна, защото ще ме разцепи при приемането - значи ще го връщам, докато го направи като хората. И вместо да ми прави фасони - да седне и да прегледа всичко внимателно, зор не му давам... Щото накрая може и да не му одобря часовете, през които е "работил" и какво правим тогава...?

Казваш - хлапето може и само да стигне до тези изводи, без да е служил в армията. Да, ама как? Той е софиянец - средно и висше образование е изкарал в родния си град, никога не е живял на квартира. В казарма също не е ходил и няма такива изгледи. За всичките си 25 години най-много да бил няколко дни на екскурзия някъде, през другото време не се отделял от тенджерата на майка си и портфейла на баща си. Кога да стане самостоятелен?
Excellent! Steven is my name!

Старши ентусиаст
Аватар
Кара: F11 535d, E84 2.3d

Мнение от vld » 20 Фев 2014, 12:14

Kris написа:Идеята не е само да се научиш да стреляш, всичко е екипна работа. А тя се гради когато е гадно, както всички знаете на маса приятели много, но в ситуация ...
Колко от не ходилите казарма ще минат една нормална полоса? А в екип? В моя взвод имахме колега 130кг, който през стената го прехвърлахме и бяхме на състезанията едни от първите (това с пълно бойно). А на въпроса на един от войниците, че при ситуация "тоя дебелия" трябва да го отавим, командира отгововори: ако той единствен е лекар или има способности които другие нямат? Заминавате си всички!
Да има и много смотани работи, но като цяло не мисля, че е загуба на време.

Sent from my Toaletna using Namachkan Vestnik 2

Няма смисъл да се хабите да им обяснявате, който не е ходил няма как да го рабре, но като седнете на маса на мъжки приказки и тия дето не са ходили слушат за казармата с отворена уста и широко ококорени очи :shock: щото преживяното там няма как да го видиш никъде на друго място в житейската обстановка, нито на филм нито в уикипедия или гугъл :yes:

П.С. имам чувството, че във всеки звод е имало по един тюлен, дето другите го влачат на гръб :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Фев 2014, 12:23

То си личи кой се е приспособил и намерил полза и кой само е хейтил и си спомня единствено лошото от казармата.

А най-много ме кефи някой като каже "не искам да съм като масата", пък кара е36 и живее в панелка :mhihi: Голям проблем, че си бил на подчинение на някой. Все едно си се родил директор и цял живот занапред само ще командваш :kuku:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E36 compact

Мнение от Benedetto » 20 Фев 2014, 12:24

super_mario написа:Може да се защити разбира се ще им изиграе едно лебедово езеро и тези мародери ще си плюят на петите :mhihi:

Интересна логика. Имаш впредвид, че ходилите в казарма не се притесняват от мутри, от цигански набези, от кражби? Или това че си ходил в казарма, ти дава право да притежаваш КНО или автомат? :banghead:

Borymeckata написа:...А сега как си, Колега? ...

Сега, както казваше Тодор Колев (лека му пръст), изборът си е мой - на държавна работа, в офис или на свободна практика - но изборът си е мой.

Borymeckata написа: Ами на пътя - нали всяко неграмотно ченге може да те направи на маймуна... Още - данъчни, пожарникари, разни инспекции - всеки може да те разиграва, както си иска (зависи какво работиш). Жена ми е директор на детска градина и направо я побъркват от проверки - ХЕИ, пожарна, инспекция по труда, някакъв комитет по образованието, отделно от общината... Питай я нея колко началници има. Та не ми обяснявай колко подтиснат съм бил в армията - там поне знаех на кого съм подчинен и за какво.

БИ ми било интересна статистика за различни държави - задължителна казарма и ефективност на държавните служители. Щото май-май в повечето държави, в които пътните полицаи ти говорят на Вие, няма задължителна казарма.

Но това което си изброил - това са предимства на военна кариера пред цивилна такава. Говорим за донаборна служба - след УВО-то, момчетата пак ще се сблъскват с нещата, които си описал по-горе.

А за момчето - това е проблем на българското образование (и висшо и средно). Защото както работи при теб, така е правил и проектите си в университета. И ако преподавателите не бяха приемали проектите му с грешките, той нямаше да има диплома и нямаше да припари до позицията си в момента.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 20 Фев 2014, 12:26

и кое им е на мъжките приказки за старшината дневалния и т.н -бахти гордостта :shock:
през 2 страници и 2та лагера дъвчем едно и също
Ясно -стрелбата и като цяло военна подготовка определено никак не е излишна-но може да е за в пъти по-кратко време и на други начала

Как преминава службата във Швейцарската армия ?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи , не мият мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители.
Може би това обстоятелство означава че са на курорт ? Не. Според военните специалисти , бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света. Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на “бегом”. Физическа подготовка , алпийска подготовка , бойни стрелби , обслужване на техниката…. и така до отбой , който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия “армейски живот” и до абсолютен максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения.

оттук- http://www.extremecentrepoint.com/archives/7164

човек,който няма лична мотивация за спортуване и дисциплина ,ще се държи само насила различно 1-2 години и като излезе ще си се върне към обичайното състояние на плужек,какъвто винаги си е бил-примери хиляди,ай стига с това не си ходил нищо не знаеш :banghead:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 20 Фев 2014, 12:28

Borymeckata написа:Казваш - хлапето може и само да стигне до тези изводи, без да е служил в армията. Да, ама как? Той е софиянец - средно и висше образование е изкарал в родния си град, никога не е живял на квартира. В казарма също не е ходил и няма такива изгледи. За всичките си 25 години най-много да бил няколко дни на екскурзия някъде, през другото време не се отделял от тенджерата на майка си и портфейла на баща си. Кога да стане самостоятелен?

Сега ако говорим за някакви разглезени градски деца, които на 25 живеят с родителите си... Това за мен е въпрос на възпитание. Щото нормалното е да го изритат или просто да почнат да му искат наем като стане на 18. Ма пък иначе се води в статистиката, че живее в собствено жилище :mhihi: Иначе, че има проблем има. Живеем си в един родовообщинен строй в България и самостоятелността не е нещо, което се "насърчава".
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 20 Фев 2014, 12:40

Абе каквото и да си говорим още тинейджър да те вкарат в спалното с едни 40-50 други коча, да спиш и се храниш под режим. По цял ден да маршируваш (особено първите 40 дни), да слушаш лекции, да тичаш, да тренираш на лостовете, а вечер след 6 когато си заминат шапкарите и се препдолага, че трябва да започне почивката тепърва да се почва със сапунки, метене, чистене,шев и кройка и т.н.. определено има отрезвяващ ефект ако си имал някакви грешни представи какво те чака в живота.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: BMW 530d '00
Мечтае да кара: F10
Детайли за колата: Брутилда

Мнение от ico530d » 20 Фев 2014, 13:54

steeN написа:
Borymeckata написа:Казваш - хлапето може и само да стигне до тези изводи, без да е служил в армията. Да, ама как? Той е софиянец - средно и висше образование е изкарал в родния си град, никога не е живял на квартира. В казарма също не е ходил и няма такива изгледи. За всичките си 25 години най-много да бил няколко дни на екскурзия някъде, през другото време не се отделял от тенджерата на майка си и портфейла на баща си. Кога да стане самостоятелен?

Сега ако говорим за някакви разглезени градски деца, които на 25 живеят с родителите си... Това за мен е въпрос на възпитание. Щото нормалното е да го изритат или просто да почнат да му искат наем като стане на 18. Ма пък иначе се води в статистиката, че живее в собствено жилище :mhihi: Иначе, че има проблем има. Живеем си в един родовообщинен строй в България и самостоятелността не е нещо, което се "насърчава".

Е добре (не се обиждай), ама като имаш дете няма да го изгониш или да му поискаш наем като навърши пълнолетие. Защото ако го направиш съм сигурен, че няма да те погледнат децата ти. твой дълг е да се грижиш за тях, до момента, в който те сами не започнат да се издържат и да имат семейство. Ако съм те разбрал правилно те чакат доста безсънни нощи и посещения при кварталните полицаи, понеже на 18 всеки си мисли, че е от клана :Дънкън Маклауд".

Плюс това, да живееш в друго жилище и да не се издържаш сам, не означава, че си самостоятелен (напълно). А ако не друго казармата може да покаже на всеки, че живота може да бъде доста неудобен и неприятен. :yes: :yes: :yes:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Да се върне ли казармата?

Мнение от steeN » 20 Фев 2014, 20:39

Стой та гледай :). Финансовата помощ е съвсем отделно нещо, но и то е до време... и тя след един момент нататък води до някаква зависимост. След 18 трябва да почнеш да ставаш самостоятелен и началото на това е да живееш сам. Най-малкото да видиш, че хладилника не се пълни сам и че сметките за ток и парно са нещо съвсем реално :) Аз като отидох от Бургас в София на 18 да не са ми светили нашите какво съм правил. Дори не са виждали къде съм живял без една от квартирите. Едва ли съм някакво изключение.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Детайли за колата: Focus,Opel Monza/Senator,MX5 nb

Мнение от немо » 20 Фев 2014, 22:24

bum_bum написа:Абе каквото и да си говорим още тинейджър да те вкарат в спалното с едни 40-50 други коча, да спиш и се храниш под режим. По цял ден да маршируваш (особено първите 40 дни), да слушаш лекции, да тичаш, да тренираш на лостовете, а вечер след 6 когато си заминат шапкарите и се препдолага, че трябва да започне почивката тепърва да се почва със сапунки, метене, чистене,шев и кройка и т.н.. определено има отрезвяващ ефект ако си имал някакви грешни представи какво те чака в живота.

Винаги съм се чудил на абитуриентите кое им е толкова големия празник???Щото след бала се нанизваш на големия х_й.Ама преди да се нанижеш идея си нямаш за какво иде реч.А казармата е тренировка за тая ситуация->хем си на издръжка,хем си в положение "спасявай се"...
И да,действа отрезвяващо и мобилизиращо,много бързо можеш да рабереш/да ти се покаже,че не си "голямата раота"
Шофирането е превантивен анализ на това,което може да се случи на пътя....

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Комбайн
Мечтае да кара: Фадрома

Мнение от ukelichko » 20 Фев 2014, 23:40

Как преминава службата във Швейцарската армия ?

Службата преминава горе-долу добре. Войниците (редовни или на сборове) не белят картофи , не мият мръсните съдове, не метат казармите и не дават караул – всичко това се извършва от частни фирми и частни охранители.
Може би това обстоятелство означава че са на курорт ? Не. Според военните специалисти , бойната подготовка на швейцарската армия е една от най-високите в света. Ставане сутрин в 05.00 ч. и всичко се изпълнява на “бегом”. Физическа подготовка , алпийска подготовка , бойни стрелби , обслужване на техниката…. и така до отбой , който е в 23.00 ч. До абсолютен минимум е сведено отвличането на бойците от битовия “армейски живот” и до абсолютен максимум е доведено ангажирането им със строго професионалните военни умения.

Кога за последно тази армия се е била в реална битка. Това да не ви е олимпиада с хотелите и частните фирми и разните спортисти. Беленето на картофи и сапунките си имат своето предназначение. Като се изнесе полка на някаква позиция и трябва да стои там един месец при една реална война и няма частни фирми да обслужват войниците, нали за една седмица ще плъзне холера и всякакви болести. Че се прекаляваше със сапунките и другите простотии е вярно, но се създаваха и хигиенни навици в екипна обстановка. Кои са най-приспособимите войници? Защо никой не победи Афганистан и Виетнам? Шибаните манекенски американци с многото им джаджи точно в такава обстановка са слаби. А муджахидина си е мизерник и може да изкара в пещерата и една година на мизерия. А виетнамците в джунглата? Значи това го слушах в местната кръчма от един участник в чуждестранния легион, който се е провалил на някакъв изпит и не знам си кво и се беше върнал, та не знам дали е истина, но нашата казарма като гонка и като обстановка в сравнение с чуждестранния легион е направо спа център. Ама чуждестранния легион е номер едно по подготовка и не се плаши от партизанска война. В крайна сметка всяка война прераства в партизанска и там подготвените спортисти манекени се провалят. Казвате че е добре за няколко седмици да се научите да стреляте и готово. Ами като отидете на фронта с тази си подготовка ще сте направо радост за врага. Във Виетнам нали такава е била системата, няколко месеца в школа и хайде в джунглата. За две години обаче човек се научава да се приспособява. А оцеляват приспособимите, не най-силните.
Изображение

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Фев 2014, 1:48

Колега, за спора спориш май...
Ти им е.а майката на швейцарците- викаш нямат от векове войни и за у,й не стават :dunno: Има си хас българите да не знаем всичко и да не сме по можещи (за съжаление почти винаги на теория)
За партизанската война имам само едно да ти кажа,което знаеш не по- зле -собствен терен!!
Я ги прати виетнамците и афганистанците във Флорида и да си говорим пак.(съвсем друг е въпроса американците къв у.й търсеха на тези две места...)
1-2 години-за толкова време се учи или най малкото се проговаря чужд език!не знам как е при програмистите ,но може и нов програмен да се учи за толкова ако имаш основа..Който иска мизерия,мръсотия,простотия и уравниловка- Северна Корея другари още я има!
Свободният свят гледа надругаде и се движи от друг тип хора/манталитет,свободомислие!
Хайде със здраве,че утре съм дневален в офиса :ok:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 21 Фев 2014, 9:45

Bogat-Beden написа: ... човек,който няма лична мотивация за спортуване и дисциплина ,ще се държи само насила различно 1-2 години и като излезе ще си се върне към обичайното състояние на плужек,какъвто винаги си е бил-примери хиляди,ай стига с това не си ходил нищо не знаеш :banghead:

Тук си прав Колега, но ... и не съвсем. Мотивацията е много важна (да не каза - основна) за всяка човешка дейност. Но някои неща се правят само по принуда. Ако всяка зимна сутрин в 5:30 не те изритват от леглото гол до кръста на ледения вятър при -18 градуса да правиш лицеви опори - сам няма да излезеш, повярвай ми, от личен опит го казвам. Просто няма чак такъв мазохист... И доста други такива "упражнения".

Не казвам че "нищо не знаеш", ти като интелигентен човек можеш да си съставиш доста точна предава за казармата от наличната информация. Но не можеш да я почувстваш, просто го нямаш този опит. Което не е фатално, разбира се - не си пропуснал нещо от изключителна важност за живота си.

А това твърдение, че за 1 месец можеш да научиш всичко необходимо за военната служба - тук бъркате, пичове. Не е така, дири ако говорим за най-простия род войски - пехотата... Казвате - стрелба са учи за 2 дена. Да, ако беше само стрелбата. В едно кашишко отделение (9 човека) има 5 различни видове оръжие (АК, ПК, РПГ, ПКТ и КПВТ) и всеки един войник от отделението трябва да може да работи с всяко едно от тях - иначе ако ти ранят гранатомИНетчита - оставате без противотанково въоръжение. Та всяко едно от тези трябва да можеш първо да го заредиш - за всяко има по няколко вида боеприпаси. Ако ти дам РПГ с две граната раглобени - ще видиш, че не е толкова просто... После да го приготвиш за стрелба - което значи да се оправяш с мерните прибори. После - стрелбата - всяко стреля по различен начин, с различни боеприпаси, на различни дистанции и по различни цели. Трябва да можеш да изпразниш оръжието. Ако засече - да знаеш как да го оправиш. А също и да го обслужиш след стрелбата - което значи разглобяване, почистване и смазване. Трябва да познаваш устройството му - ако се наложи, дори дребни ремонти да правиш. И това ти е само огневата подготовка (дори не цялата) - а представи си, че освен нея имаш още физическа, строева, тактическа, свързочна, инженерно - сапьорна, химическа, медицинска, транспортна, разузнавателна и всякаква друга подготовка. Близо 30 изпита съм държал за 10-те месеца в Школата в Плевен... И тук говорим за кашимерията - най-простия и нискотехнологичен род войска. Ами как е при артлеристите, танкистите, зенитките, противотанкистите, свързочниците, разузнавачите? Това всичкото не се учи за 1 месец, искам да ви кажа.
Excellent! Steven is my name!

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата