България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от 3186 » 29 Юли 2025, 7:14

bum_bum написа:Имат- нямат глоби, спираме всички и цъкаме по таблетчетата половин час, докато хората бързат към морето.

После някой се изнервил и надал газ. Нищо, пак ще го глобим :mhihi:

Ще се изнерви още няколко пъти и като му писне да плаща прогресивни глоби ще се научи да спазва ограниченията(или да кара така, че да не го глобяват). Има хора у нас, които освен с грубо еване, не схващат какво се иска от тях.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: хората към оринджпилване
Детайли за колата: разделена на 21 млн. бройки

Мнение от Top Gun Maverick » 29 Юли 2025, 8:03

mr_petroff написа:426 мпс и 441 лица - всички водачи са проверени , плюс 15 пасажери ...Само за протокола :yes:

Не знам каква е акцията но и мен вчера ме спряха - проверка за алкохол , документи и на ППС и моите , багажно отделение ,дали са ми изрязани ноктите и изтъркал ли съм си петите , пожарогасител ,аптечка ... 24 минути от работното ми време :roll: . Бах таз проверка ... Че ще закъснееш за нещо си - е ко от туй :bang:

Добре, че ми напомни. Моят е изтекъл март и обикновено го подновявам тука като се активизират да се заяждат с нас служебно из града по някакви акции, та за да не ме обуят петък когато най-сетне ще слезна да я видя тази Гърция, ще взема да си го подновя ей сега и да го кача в другата кола. Че не става обикновено и за деня, тука поне където аз го правя обикновено е от днес за утре, че ги тестват истински и т.н. но поне дават резервен за деня ако ти е нужен.

https://www.flashnews.bg/19-godishno-mo ... atastrofa/
19-годишна....

Някакъв друг пък с 4.29 алкохол...
In God we trust, all others we track.
http://bitcoindeaths.com
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 29 Юли 2025, 9:17

Не знам какво трябва да стане, че тоя малоумен народ да спре да пие/друса и да кара... ЕВАХ ТОО ЗОР!!! :ranting: :banghead:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 29 Юли 2025, 12:49

https://www.waze.com/discuss/t/topic/279309/9

Изглежда отсечките за средна скорост ще се появят и в Waze, когато стане ясно къде са и откъде докъде :bchug:
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 29 Юли 2025, 13:00

TNT написа:https://www.waze.com/discuss/t/topic/279309/9

Изглежда отсечките за средна скорост ще се появят и в Waze, когато стане ясно къде са и откъде докъде :bchug:

Преди си продадох андроид навигацията на е90то, че ме дразнеше ютуба докато карам, но май ще си купя пак заради waze. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 29 Юли 2025, 13:02

В едно от телевизионните интервюта показаха 6 отсечки от София до Пловдив по Тракия. Най-късите и потенциално проблемни бяха номер 2 и номер 6.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 29 Юли 2025, 13:10

Даже май 7 бяха. До Бургас вероятно ще са 15+ :driving: То вероятно повечето глоби ще са по 50лв, щото е доста трудно за средна над 160+ . Остава да измислят как да глобяват и "карам със 120 в лява лента, не се мърдам 20км" :dunno:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 29 Юли 2025, 13:18

TNT написа:Даже май 7 бяха. До Бургас вероятно ще са 15+ :driving: То вероятно повечето глоби ще са по 50лв, щото е доста трудно за средна над 160+ . Остава да измислят как да глобяват и "карам със 120 в лява лента, не се мърдам 20км" :dunno:

Единственият вариант е с цивилни патрулки редовно каращи по магистралата и редовно глобяващи такива индивиди... като глобят 50-100 човека и ревнат из фейсбуци, телевизия, Жоро Игнатов и т.н. ще има някакъв ефект.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 29 Юли 2025, 13:19

Единственото ми притеснение са някакви супер къси отсечки, в които при по-продължително изпреварване може да мина над средната. Макар че пак някъде в интервюта с представител на КАТ казаха, че ще има малък толеранс.

Аз лично за сега няма да си променям стила на каране, особено по отношението на изпреварване. :dunno:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 29 Юли 2025, 13:25

vicho написа:
TNT написа:Даже май 7 бяха. До Бургас вероятно ще са 15+ :driving: То вероятно повечето глоби ще са по 50лв, щото е доста трудно за средна над 160+ . Остава да измислят как да глобяват и "карам със 120 в лява лента, не се мърдам 20км" :dunno:

Единственият вариант е с цивилни патрулки редовно каращи по магистралата и редовно глобяващи такива индивиди... като глобят 50-100 човека и ревнат из фейсбуци, телевизия, Жоро Игнатов и т.н. ще има някакъв ефект.

+ табели след всяко включване на магистралата коя лента за какво е. Щом кроманьонците в Македония могат да сложат такива, би трябвало и ние да можем
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 29 Юли 2025, 13:53

TheDriver написа:Единственото ми притеснение са някакви супер къси отсечки, в които при по-продължително изпреварване може да мина над средната. Макар че пак някъде в интервюта с представител на КАТ казаха, че ще има малък толеранс.

Аз лично за сега няма да си променям стила на каране, особено по отношението на изпреварване. :dunno:

Толеранса би трябвало да си е същия, като при моментна скорост. Няма друг "ценоразпис". Някъде мисля имаше и разписано 3км/ч до 100км/ч и 3% над 100км/ч , което в повечето случаи пак се закръгля на 3. И разбира се до 9 отгоре няма разписана глоба в закона. Т.е. на магистрала за средна 145км/ч няма глоба.

За нормално каращите няма да има никаква разлика. За тези с 200+ до морето, ще чакат БДЖ да предложат скоростни влакове :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: го спокойно

Мнение от ///eMo » 29 Юли 2025, 14:00

Хипотетично ако карам на темпомат постоянно в дясна лента, изпреварвам и се връщам в дясно, но се получава, така че "задминавам" и още 6-7 коли на влакче в лява лента, каращи по-бавно, това прави ли ме джигит?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от vicho » 29 Юли 2025, 14:09

зависи как смяташ уравнението и какви променливи ще зададеш :lol:

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 29 Юли 2025, 14:16

///eMo написа:
Хипотетично ако карам на темпомат постоянно в дясна лента, изпреварвам и се връщам в дясно, но се получава, така че "задминавам" и още 6-7 коли на влакче в лява лента, каращи по-бавно, това прави ли ме джигит?

Проблема е в това, че почти винаги този със 120 си седи в лява лента точно защото застига някакви по-бавни коли и камиони в дясна и си преценява, че няма смисъл да се прибира :lol:

Идеята е целият трафик да е в дясна лента, а лява да се използва само за изпреварване. Реално ако се кара със 140-145км/ч на темпомат ще те задминат не повече от 10 коли и то ако е ден в края на седмицата и всички са се юрнали към морето за партита.
В събота пътувах по Тракия до отбивката за Цалапица - 140км/ч на круиз, само един гастербайтер ме изпревари
В неделя наобратно 130км/ч (имаше повече трафик като цяло) - само една кола даваше зор да минава напред :dunno:

Тук е криво разбрано карането бързо - едни го правят за да се покажат и защото колата им може да се движи бързо, други пък искат да пестят време като и това не правят правилно :lol: .
Да караш със 160 при ограничение 140 не пести време, време се пести когато се движиш почти с двойно по-висока от разрешената скорост и не спираш никъде от т. А до т. Б
Тук масово бабаитите карат 160-180 и спират за кафе, тоалетна, гориво...е заради такива некадърници ще го ядем ние дето се стараем да сме примерни (аз се кротнах вече и работата ми не налага да летя ниско :angel: :ok: )
Изображение

Старши скрапер
Аватар
Кара: ше е21/316, сега 318ci и е93/335dct
Мечтае да кара: е21 без ръжди със S54
Детайли за колата: Powered by M43b19

Мнение от Lenco » 29 Юли 2025, 14:27

Преди малко пътувах София-Дупница-София, от страха за засичане или слънцето страшно много хора се влачеха със 100-110, което не е голям проблем, но яко се изнасяха да изпреварват със същата скорост. В крайна сметка движението беше по-бавно, но не мога да кажа, че е по-безопасно.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата