България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от Jordana » 02 Авг 2025, 14:41

Според мене само за бакшишите и градския транспорт трябва да има такива курсове щото возят хора . Все пак носят отговорност за живота на хиляди пътници . Пилотите в гражданската авиация как ги сертифицират постоянно дали са в час ?!!! :ok:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 02 Авг 2025, 15:35

Подкрепям, за бакшишите трябва много да има даже, ама вече практически няма. Направиха психото щом веднъж си го изкарал да важи завинаги, което е много тъпо. Но то откакто е в частни ръце се взема лесно. Преди в ДАИ беше зор и който не можеше, даваше рушвети. Трябва просто да се направи пак в ДАИ, но да е с камери както са изпитите. Повярвайте ми, над половината таксиджии няма да вземат последната програма за натискане на бутоните на бърза степен на машината. Там може да се объркаш дали бялата светлина е за цвета или за ляв или десен педал на самата машина. Отделно нисък и висок звук честота може да те обърка, другите цветове са лесни. Първата програма е лесна защото практически сам задаваш времето с натискането на верния бутон и тогава светва новия. Втората обаче е за време и накрая се забързва кофти. Ако не си концентриран или некоординиран по природа, никакъв шанс да я минеш. Та преди имаше рушвети, сега в частни ръце трябва да си чисто луд за да не го минеш.
Имаше и една програма да зачертаваш фигури за време, както и една друга да им чертаеш опашки за време. При тези двете също е зор защото реално не знаеш колко грешки може да допуснеш. Целта е да се действа под напрежение, никой не ти казва с Х грешки минаваш, с Y грешки не. Само ти казват, че е по-добре да имаш по-малък брой зачертани, но верни, отколкото да бързаш и да грешиш.
Удостоверението за водач просто го подновяваш също само, като пускаш документите и си готов, целта е...ако имаш неплатени глоби да ги платиш. Вече ако изтървеш 5 години и не го подновиш, трябва пак да го караш.

За автобусите какви изпити периодични, те индийци вкарват, които свикнали там да карат както им падне...
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Авг 2025, 15:50

На път по Струма бях изключително културен в опит да свикваме с новата ситуация със средната скорост.

Не, че обикновено карам с 200, но на много места до сега не съм спазвал тия 120-100-120, които го има и извън тунелите.

Обаче на два пъти ми се лепят румънски коли и ми дават зор, че карам основно в лявата, щото ме е страх да не излети тулето.

По принцип давам път, но тия двамата бяха изключително напористи още отдалеч.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 02 Авг 2025, 16:38

Ако аз карам с лимита и изпреварвам, да дават зор колкото си искат, ще чакат. Даже ще си взема времето да се прибера в дясно :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 02 Авг 2025, 19:13

Единия път изпреварвах, в другия карах в ляво, че беше баси нивата в средната.
Тръгнах да се прибирам достатъчно рано, но мамалигата отдалеч почна да ми показва, че му преча.

За мен просто едно потвърждение, че в мърлявата къщичка всички са мърлячи. В Гърция не ми се е случвало да светнат.

Бях им намислил сценка с която да ги накарам да седят поне 2-3 часа на място ако ги засека на някоя от бензиностанциите по пътя ама шанс..
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Мнение от Spunky » 02 Авг 2025, 19:19

Правят го щото знаят, че няма последствия при нас. Единствения разумен начин да ги възпитаваш, според мен, е да се правиш, че не им обръщаш внимание и че все едно ги няма. Вътре му кипва на боклука и това ми е достатъчна награда.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 02 Авг 2025, 19:32

Е, толкова ли са прости тези румънци? В Румъния така ли карат? Май не... , поне не съм ги виждал така. Време е правителството да измисли начин как да ги глобява и да СЪБИРА глобите им, а не да 'друсат' само нас!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 02 Авг 2025, 19:37

И какво толкова нередно са направили, че не разбрах ? Светкали са? Е, и ? Ми да си светкат. Двама от хиляди.
Утре ми предстоят 800 км ако не ме домързи ще пиша как е било.
Хм,хм...

Предишна

Назад към Извън Темата