България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 13 Авг 2025, 10:55

https://news.bg/auto/politsiyata-v-lond ... aunda.html

Общо 72 скъпи коли са иззети при полицейска операция срещу нарушаването на обществения ред при шофиране в лондонския квартал "Уест Енд", след оплаквания от фирми, местни жители и посетители за скъпи автомобили, нарушаващи спокойствието в "Хайд Парк" и около него, в централния район "Кенсингтън и Челси".

Това с шума ще се случи и тук. Назрява критична маса... тук там вече се тества.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 13 Авг 2025, 11:03

Като бонус-малуса :mhihi: След 10 години още ще се говори.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 13 Авг 2025, 11:06

https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/685853 ... do-5000-lv

Не мисля. Виж шумовите камери (noise cameras), може да им отнеме толкова да ги открият от КАТ.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 13 Авг 2025, 11:19

Общо 72 скъпи коли са иззети при полицейска операция срещу нарушаването на обществения ред при шофиране в лондонския квартал "Уест Енд", след оплаквания от фирми, местни жители и посетители за скъпи автомобили, нарушаващи спокойствието в "Хайд Парк" и около него, в централния район "Кенсингтън и Челси".

Британската столична полиция обяви, че колите, сред които два лилави автомобила "Ламборгини", са били или непригодни за движение в конкретния район или са били шофирани в нарушение на закона.

Полицията и Бюрото за автомобилни застрахователи са предприели през миналия уикенд съвместни действия по издаване на глоби за редица нарушения, включително шофиране без застраховка, без шофьорска книжка, отнета правоспособност, фалшиви документи и регистрационни номера.

Открити са няколко крадени автомобила. Засечени са 10 коли били без валиден технически преглед, а 11 - без пътен данък.

Чакай сега малко. Как така? Какви са тия коли без преглед, без данък, без застраховка, без книжка с фалшиви документи и номера в центъра на Лондон? Не е възможно. Сигурно са били българи! Нали ние сме джигитите, ганьовците и ниендерталците в Европа?

Чудно ми е всичките тия "72 скъпи коли" дали са били с тунек? Или си купуваш кола за стотин хиляди паундове, плащаш десетки хиляди данък за нея и изведнъж се оказва, че е почнала да бучи повече от угодното за живущите наоколо?

Знам, знам - те ти я прибират, пък после ще доказват дали има нещо пипано по нея. Много европейско - виновен до доказване на противното.

А тук кой точно ще санкционират, тези 1% коли, които не са дизели и някой сменил гърнето? Всичко си оправихме, че шумните коли останаха проблемът.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Авг 2025, 11:21

steeN написа:https://www.dnes.bg/a/1-bulgaria/685853-sdvr-s-noshtna-aktsiya-sreshtu-shumnite-avtomobili-globite-sa-do-5000-lv

Не мисля. Виж шумовите камери (noise cameras), може да им отнеме толкова да ги открият от КАТ.

ламботата изгореха :mhihi: :ok:

bum_bum написа:А тук кой точно ще санкционират, тези 1% коли, които не са дизели и някой сменил гърнето? Всичко си оправихме, че шумните коли останаха проблемът.

по принцип вечер не е много приятно като живееш до гладък и прав булевард, но да... шум "на ухо", изменение на конструкцията "на око" и те така

п.с. добре, че рейс-кара вече си е рейс кар, че хич не ми се занимава с "умни" полицаи :ok: :mhihi:
You said: "Time will change!" What if it changes you?

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Сърф
Детайли за колата: Немски кон

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Авг 2025, 11:29

И другото крадени коли...че как ги крадат някъде и ги пускат в законния Лондон, където всичко с камери и е топ?
Колкото щеш паплач и в този Лондон и правят каквото им кефне, само гледат да не ги хванат, а после...манталитета бил виновен.
In God we trust, all others we track.
Да караш с ръчна кутия в САЩ е умение и си нещо като пилот. В Европа ако не можеш да караш ръчка е срам и си нещо като неможач. :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Авг 2025, 12:22

bum_bum написа:А тук кой точно ще санкционират, тези 1% коли, които не са дизели и някой сменил гърнето? Всичко си оправихме, че шумните коли останаха проблемът.

по принцип вечер не е много приятно като живееш до гладък и прав булевард, но да... шум "на ухо", изменение на конструкцията "на око" и те така

п.с. добре, че рейс-кара вече си е рейс кар, че хич не ми се занимава с "умни" полицаи :ok: :mhihi:[/quote]

Не е. Мен редовно ме будеха дрифтъри на кръговото до нас, но какво оправихме да е вече наред, че с тях се захванаха сега?

Аз кола, дето бучи нямам, а мотора ми си е заводски с акрапович, не съм махал заглушителя и не ми дреме ама аман вече да се търсят някакви врагове на народа, докато не се прави нищо реално, а само се търсят начини да се насъскваме един срещу друг.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: HYMER,ix35,116i,320d,Toyota и ски
Мечтае да кара: BMW 2002 tii

Мнение от mr_petroff » 13 Авг 2025, 12:32

Оправяли се британците :banghead: Джоньовци :banghead: Добре били :banghead: :banghead: :banghead: Ай сиктир съдраната държава :ranting: Беззаконие и схеми :banghead: Даже и в ЕС не са :D

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 13 Авг 2025, 13:56

Даунсайзинга, хибридните технологии и електромобилите не са достатъчни, трябва и секира за да се откажеш от ДВГ.
Нещата от които се възмущавахте на предишната страница:

Вярно че говори за едни и същи теми, дава едни и същи примери, и размахва едни и същи статистики (а и изглежда че си е повярвал повече), но е единствения който съм чувал да превъзпитава манталитета на водачите не с глоби а с разяснителни кампании, както и да казва че полицаите на пътя трябва да са в услуга на водачите, а не да се държат като инквизитори.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 13 Авг 2025, 14:32

То само със суха статистика не става, но като цяло е прав. 2015 средната възраст на автомобил е бил произведен ~1995 - там знаем какви са системите за безопастност. 2025 е автомобил 2005-та. Между Е36 и Е90 разликата е от земята до небето в безопастността.

Ако никой не се трепеше по пътищата, на никой нямаше да му пука кой с колко кара.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 13 Авг 2025, 15:24

Или пък ако на някой от всичките там отговорни боклуци му пукаше за това колко човека умират годишно на пътя нямаше да правят всичките тия неща, които правят.

Падна лампа в тунела и уби жената - виновни няма, да вдигнем глобите. Обърна се автобуса заради лош път - да вдигнем глобите. Друг катастрофира заради лоша инфраструктура - да вдигнем глобите. Да повишим събираемостта като спираме хората по митниците, после по магистралите, на пункта за ГТП и т.н. И като съберем едни хубави пари какво да ги правим ... ами командировки в чужбина, тонер касети, тоалетна хартия и шампанско :yes:

Че я вижте с колко пъти се повишиха глобите в последните 10 години - от страната с най-ниски глоби в Европа задминахме Германия и какво стана? Намаляха ли смъртните случаи и катастрофите? 2025-та убитите са с 300 по-малко, но ранените с 1000 отгоре спрямо 2010-та. С 15 години по-нов и сигурен автопарк... станали сме по-културни или колите по-сигурни?

Любовта към хоя обаче имам чувството, че ни е национална черта. Вероятно наследена след толкова години робство. Днес било 100лв, утре става 200 и Ганя реве - малко е! Още го вдигнете! Затова и цените ни са такива и всичкото.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от TNT » 13 Авг 2025, 15:34

Тоя в клипа спомена и за 90% събираемост на глобите, т.е. това вече не е проблем.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E46, G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: M54B22
B48B20

Мнение от streetz » 13 Авг 2025, 15:40

St.Trinity написа:
Вярно че говори за едни и същи теми, дава едни и същи примери, и размахва едни и същи статистики (а и изглежда че си е повярвал повече), но е единствения който съм чувал да превъзпитава манталитета на водачите не с глоби а с разяснителни кампании, както и да казва че полицаите на пътя трябва да са в услуга на водачите, а не да се държат като инквизитори.

Бившия шеф на КАТ-София и другарче на Гешев ли ще ни дава акъл? Навремето видя, че има хляб в темата за ПТП-тата и си направи фондация да скубе пари и да харчи безотчетно. Даже беше направил втора фондация с подобно име, че в ГФО-то на първата бяха се появили любопитни разходи. Правеше подписки и да се създаде обединение на Държавна агенция Пътна безопасност, АПИ и Изпълнителна агенция Автомобилна администрация - целта разбира се беше да стане директор на цялото нещо, без да се замисли, че първото контролира другите 2 и няма как да бъдат едно цяло. За щастие не му вързаха тогава. А и другата "ескпертка" Диана Русинова напоследък взе да го измества и горкия явно в чудо се е видял да търси пари.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Потребител
Аватар

Мнение от St.Trinity » 13 Авг 2025, 15:59

Аз не казвам да направим подписка с която да го върнем като шеф на КАТ-София, коментара ми беше със смесени чувства.
Изглежда ми като да се има за нещо повече отколкото е, накрая ще излезе че е обикновен популист.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 13 Авг 2025, 16:33

Богдан Милчев е шеф на чорлавата експертка Русинова , това е една и съща организация или институт ли как там го водят не е важно . Брюксел им отвори очите на времето за тая агенция , и практически я направиха специално за Милчев и той е шеф до ден днешен . Между другото се финансира от държавата , в Европа само България си немала гугу и това беше мотива да го сложат на хранилката тоя .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Предишна

Назад към Извън Темата