България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
младши ентусиаст
Аватар
Кара: G20
Мечтае да кара: RS Cosworth
Детайли за колата: B48B20А

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от streetz » 09 Окт 2025, 19:11

Не е сигурно как се е случило. Пред мен съм виждал как котка се хвърли да минава под движеща се кола. На влизане успя да мине пред задна дясна гума, но на излизане задна лява я засече и мина през нея. Остана да се гърчи на пътя, неприятна гледка.
The free market is perfect. If anything unexpected happens, bananas are suddenly $47 and you have to sell your blood for firewood.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Окт 2025, 19:28

Ама разбира се, че не е ясно как котката се е хвърлила на пешеходната докато някой си е минал с 20 както се минава от там и нито тя може да реагира, нито топ карача зад волана.
Аз пък случайно явно съм виждал как всички блъснати котки са ударени от меко казано бързащи коли, а котки съм виждал да се връщат рязко и да отърват кожата от почти невъзможни ситуации. Котка блъсната с 20 не вим виждал защото обикновено с тази скорост има шанса заради структурата си да спре пред минаващата кола, да се изпикае и да избяга. Говоря за градска среда не на средата на някой скоростен булевард на който се лети с минимум 100(котките рядко ходят по такива места)не за между градски райони където ходят нощем да ловуват, а за градска среда в която всеки нормален кара с 20.

Относно коланите на запад...глобяват ги, затова карат с колани. Не мислете, че всеки е типичния Ханс с мисъл какво ще стане при ПТП ако няма колан.
Последна промяна Top Gun Maverick на 09 Окт 2025, 19:29, променена общо 1 път
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 09 Окт 2025, 19:29

Счита се че имат 9 живота , но тази явно е била на лимита вече с изгърмяни жокери ... :dunno: Между другото днес чаках на един светофар и нямаше много коли , на другата страна едно куче чакаше и като светна зелено си премина спокойно по пешеходната . Дори нямаше хора на пешеходната да мине с тях както обикновено правят , то си пресече само като културно животно ... :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 09 Окт 2025, 19:38

Понякога ако нямаш конкретно какво да кажеш по темата не е лошо да се опиташ да не го правиш задължително и във всеки случай с неподходящ "хумор", който минимум не е смешен.

Всеки знае как се движат котките, но това в никакъв случай не оправдава безхаберието ни по пътищата в силно градска среда, особено в жилищните зони.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 09 Окт 2025, 20:14

Аз нашата уличница веднъж я видях как тръгна да пресича в час пик три ленти, на средната долетя един с пасат и вече виждах как минава през нея, но тя в последния момент скочи и му направи един спонт в предната врата и избяга обратно и аз така :shock: А тоя си се движеше поне с 50. Оттогава даде две реколти, като две от тазгодишната са още с нея, ама ни напълни мазето пак с бълхи и спрях да й "говоря" :mhihi:
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи... :mrgreen:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nickstorm » 09 Окт 2025, 20:19

Jordana написа:на другата страна едно куче чакаше и като светна зелено си премина спокойно по пешеходната .

доколкото знам, кучетата са далтонисти по дифолт или виждат само няколко цвята
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и назначил Румен Спецов за шеф на ЕмТиВи... :mrgreen:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 09 Окт 2025, 20:33

nickstorm написа:
Jordana написа:на другата страна едно куче чакаше и като светна зелено си премина спокойно по пешеходната .

доколкото знам, кучетата са далтонисти по дифолт или виждат само няколко цвята

Да , така е . Кучето има ограничено цветово възприятие , което е различно от далтонизъм . Преди много години имах един познат който случайно разбрах че е далтонист . Имаше книжка и караше кола , но се правеше на ударен с мокър парцал . Не знам как е минавал тестовете ... Викам как се оправяш със светофари едно дуго , вика че ги различавал цветовете ама не че вижда зелено червено жълто . Така че и кучето предполагам е нещо като човек далтонист с шофьорска книжка , различава някакви цветове ама не че не ги вижда изобщо .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Окт 2025, 6:44

То защото е много трудно като минаваш светофар да знаеш, че най-горният сигнал е забраняващ, а най-силният разрешаващ.
Когато човек няма един способ за ориентир, веднага си намира друг. Ако не различава все пак никак червено от зелено точно, на някои кръстовища с допълнителни топки със стрелкички отдясно на основните светофари пак ще се ориентира по другите коли кога е спряло движението и кога не. Говоря за тези допълнителните за надясно, които са на някои кръстовища.

А и знаем, че в БГ има неписано правилно, което дори много хора мислеха през годините за писано :mhihi: и че ту го приемат пак, ту го забраняват, а именно десен завой на червено е разрешен. :ahah:

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nickstorm » 10 Окт 2025, 9:15

Top Gun Maverick написа:То защото е много трудно като минаваш светофар да знаеш, че най-горният сигнал е забраняващ, а най-силният разрешаващ.
Когато човек няма един способ за ориентир, веднага си намира друг. Ако не различава все пак никак червено от зелено точно, на някои кръстовища с допълнителни топки със стрелкички отдясно на основните светофари пак ще се ориентира по другите коли кога е спряло движението и кога не. Говоря за тези допълнителните за надясно, които са на някои кръстовища.

А и знаем, че в БГ има неписано правилно, което дори много хора мислеха през годините за писано :mhihi: и че ту го приемат пак, ту го забраняват, а именно десен завой на червено е разрешен. :ahah:

Аз съм виждал куче да пресича точно по пешеходна на кръгово, съвсем съзнателно, щото можеше да си цепи напряко, ама си мина културно по пешеходната :mhihi:
По Немачко на места си има такива светофари с допълнителен знак (табела) зелена стрелка за надясно и може да си минеш на червено, ако няма трафик. Даже съм се възползвал от офертата :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 10 Окт 2025, 10:31

Аз имам лоши спомени от такава оферта . Преди много години на 2 януари сутринта чакам така на светофара за десен завой свети червено няма нито 1 кола пълно мъртвило пък беше с много дълго червено там секцията и викам ще спазя правилото . Обаче завивам и след 20 метра изскача ушевия от една пресечка откъдето изобщо не се вижда моята секция на светофара , дай книжката дай това дай онова какво работиш ...редовните глупости да се завърти приказката за някой лев . Обаче викам си какво да му давам на тоя бухал 2 януари почивен ден ще ми почне годината с даване и така ще отиде ...Писа ми акт 3 нарушения - минаване на червено , говорене по телефона и без колан . Явно си чакаха точно там заради десния завой щото е спорен момента да си наберат рушвети ... :mhihi:

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 10 Окт 2025, 13:15

И в БГ има такива светофари със светещо зелено, но говорим когато го няма.

Как ти написа за червено, телефон и колан? Та то така оставаш почти без точки. :shock:
И другото, от къде знае на какъв сигнал минаваш?

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Лястовица с рамка

Мнение от Tenata » 10 Окт 2025, 13:27

nickstorm написа: Немачко на места си има такива светофари с допълнителен знак (табела) зелена стрелка за надясно и може да си минеш на червено, ако няма трафик. Даже съм се възползвал от офертата :mhihi:

Никой в Пловдив не го знае това и като му светне зелената секция на дясно си мисли, че е с предимство, а през това време тези който са на зелен светофар не могат да минат защото чакат тия, реално и двамата не знаят кой е с предимство :mhihi: :mhihi: :mhihi: . Въри ги разбери!
ИзображениеИзображение
на пътя и пред БОГ, всички сме равни!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 10 Окт 2025, 13:29

Top Gun Maverick написа:И другото, от къде знае на какъв сигнал минаваш?

Другият светофар е светил зелено. Сега да, може адвокатски глупости, ама той светофара е бил повреден и т.н., но ще направят една експертиза, че е изправен и накрая и нея ще платиш :lol:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от nickstorm » 10 Окт 2025, 13:58

Струва ми се че не ме разбрахте... стандартен сфетофар-червено, жълто, зелено само че до зеления сигнал има монтирана малка черна табела с нарисувана зелена стрелка, сочеща надясно. В случая имаш право да завиеш надясно, дори да свети червено, ако няма да засечеш тези на които им свети зелено в момента. Да уточня че лентата си беше само за надясно, но светофара беше общ за тези направо и тези надясно. Изход от паркинга на голям строителен магазин беше организиран така :)

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 10 Окт 2025, 15:09

Как ти написа за червено, телефон и колан? Та то така оставаш почти без точки. :shock:
И другото, от къде знае на какъв сигнал минаваш?
Аз си бях без колан , пък този видя държа телефона в ръката ...ааа вика , и по телефона говориш .Чисто заяждане за пари . Ама помислих че ще пише фиш само за червеното викам кво толкова , той направо ми изпраска акта . Те тогава ушевите не бяха само КАТ ушеви , излизаха да берат рушвети и патрули ушеви от РПУтата . После им забраниха щото ги хващаха 1000 пъти като им пускат пари през прозорчето . Аз съм имал такива куриозни сценки с такива , едни бяха паркирали пак настрани в пресечката патрулката с отворен багажник . И тоя ушака вика иди отзад пусни парите в багажника ... Има и на земята съм пускал до патрулката , в книжката пъхнати най различни варианти викам няма накъде повече . Ама и направо в багажника можело ...:mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата