Покупка на климатик????

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

младши ентусиаст
Аватар
Кара: му се на вода

Re: Покупка на климатик????

Мнение от frizzante » 17 Сеп 2013, 10:26

Здравейте колеги! Вече взех 1 Дайкин 18 ка по ваш съвет и съм доволен. Сега питането ми е за малка стая спалня - 11 м2, 2,60 висока, ПВЦ 5 камерен прозорец с външна изолация, ново строителство ютонг. Пода е 2 см фибран и 1 см ламинат. Искам да сложа нещо по-скромно, важно ми е да е инвертор. Смятам, че 9 ка ще е достатъчен или греша? Предложете нещо. Ще се ползва за отопление главно.

Sent from the moon
Никой да не се качва на автобуса преди да е дошъл!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 17 Сеп 2013, 11:05

Няма по добър избор цена /качество в момента от HAIER особено когато новите модели с повишено КПД са на промоция 12ката 900лв с включен монтаж !
Не се хвърляй на ефтини панасоник самсунг и хитачи - зимата умират прави под -5
Ако все пак не ти е спешно по добре си вземи пак дайкин като имаш възможност - така и двата ще са от една марка и ще се обслужват вероятно от една фирма .Главоболията са по малко а и комфорта с дайкина е по добър.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 330д
Мечтае да кара: Е24S

Мнение от VanDal » 17 Сеп 2013, 11:11

Аз съм с Мицубиши, 12-ка, за стая около 22-24кв.м. Сложих го миналата есен, тогава ми струваше 1200лв. с монтажа. Доволен съм, даже доста доволен - с малко дете съм и климатика работи постоянно през зимата.
Не успях да го пробвам как е при охлаждане това лято, като че ли не бяха чак такива жеги.

младши ентусиаст
Аватар

Покупка на климатик????

Мнение от frizzante » 17 Сеп 2013, 11:18

Благодаря за мненията, но ако ми предложите конкретен модел ще е по-добре. Искам да е инвертор. 9 ка или 12 ка е въпроса?

ПС. Какво ви е мнението за 9 ка на Дайкин?

Sent from the moon

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW E60
Мечтае да кара: BMW

Мнение от ilia1984 » 17 Сеп 2013, 14:45

frizzante написа:ПС. Какво ви е мнението за 9 ка на Дайкин?

По точно кой модел само да не са китайските на GREE иначе 9-ка за това помещение е напълно достатъчна :D

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 18 Сеп 2013, 9:56

Някой ще ме светне ли защо са толкова скъпи подовите климатици сравнени с конвенционалните и защо им е толкова нисък КОР-а сравнено с другите.

Отделно ми прави впечатление един и същ СОР, едни и същи киловати, а 7 квадрата (и съответните кубици) разлика в препоръчителната за отопление квадратура между два различни модела. :kuku:

Спрял съм се на 5 модела. Някой има ли отзиви за някой от тях?

http://vimax.bg/productv/5530/podov-kli ... ional.html
http://vimax.bg/productv/5582/podov-kli ... 9lvca.html
http://vimax.bg/productv/6424/podov-kli ... -09la.html
http://vimax.bg/productv/5648/podov-kli ... zjx-s.html
http://vimax.bg/productv/5538/podov-kli ... exura.html
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 18 Сеп 2013, 10:09

Скъпи са защотто са в малки серии и компонентите са специфични на вътрешното тяло.Външния агрегат е един и същ при стенен и подов вариант.В общи линии цената е формирана според виждането на производителя.
Тия които даваш са почти аналогични с разлика не повече от 10% в параметрите .
Каквито и изхвърляния да правят производителите 9ка си е до 20м2 за българския тип строителство и климатичен пояс.
Ефективноста на климатика е разтеглива материя и няма начин да ги обориш тия цифри по никакъв начин -приемаш ги на доверие и тва е.
Отделно че тия данни които са написали - примерно 33м2 са напълно изсмукани от пръстите.При каква външна температура какви загуби в помещението каква зададена вътрешна температура каква методика е ползвана и по кой стандарт е сертифициран пък за енергоспестяване само оня с дръпнатите очички си знае.
Евро стандартите залагат на вътрешнозаводския контрол на качеството.Щом производителя е декларирал съответствие на стоката по някакъв стандарт се приема че е така.Ако имаш съмнение грижата да доказваш нещо е твоя.Нормативните изисквония са насочени главно към стандартизиране и окачествяване условията в които се произвежда една стока .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Сеп 2013, 11:26

Аз гледам предимно номиналната мощност спрямо кубатурата. В момента имам 191 кубика, които според специалистите от Ви-Макс би трябвало да се отопляват с една Нокрия 14-ка + един инвертор 12-ка. Общо 10кв средна мощност или 0.52 вата на кубичен метър. Което ми се струва крайно малко, а то си е щото определено не се оправят.

Като е по-студено вън само на климатици не успява да качи повече от 21-22 градуса вътре. В тоя ред на мисли търся да добавя някъде 3.5кв средна отоплителна мощност за да имам по 70 вата на кубик. Отделно Нокрията ми я сложиха точно над главата като обясняваха, че нямало да духа. Само че не е баш така и зимата почти не мога да си седна на компютъра. Та сега мисля да го разкарам от там за да сложа подов на това място.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от frizzante » 18 Сеп 2013, 12:09

ilia1984 написа:
frizzante написа:ПС. Какво ви е мнението за 9 ка на Дайкин?

По точно кой модел само да не са китайските на GREE иначе 9-ка за това помещение е напълно достатъчна :D

Модела е Daikin FTXN25L / RXN25L. Не разбирам защо споменаваш GREE колега? Бюджета е 1000 лв. Какво мислите за това помещение с тези пари може ли да се намери нещо по-добро?

Sent from the moon

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 18 Сеп 2013, 12:25

Това е точно ефекта на некоректната реклама и силно завишени параметри само и само да се привличат клиенти.
Тия двата климатика посмъртно не могат да изкарат отоплителна мощност 10квт ..е може би когато навън е +10 може би но не са адекватен избор за такава голяма кубатура.
Другия проблем е много специфичен в зависимост от мястото на климатика и помещението.Често при правилно оразмерен климатик но поставен в единия край не може да постигне равномерна температура.
За такова помещение 200м3 ти трябва климатик с голямо вътрешно тяло и мощен вентилатор за да има нужната циркулация на въздуха .Иначе затопля около него и толкова.
Подовия е добро решение защото засмуква студен въздух от долу и прави по добра циркулация .
Проблема при тебе и че просто нямаш истински 10квт в студените месеци с ниски външни температури.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 18 Сеп 2013, 13:29

frizzante написа: Не разбирам защо споменаваш GREE колега? Бюджета е 1000 лв. Какво мислите за това помещение с тези пари може ли да се намери нещо по-добро?

Защотото въпросните Дайкин се правят във завода на GREE като цяло са менте с лепенка Дайкин !!!!! За 1000 лв читав климатик в България забрави поне 1500лв за нещо което си струва !!!
Изображение
bum_bum написа: В момента имам 191 кубика, които според специалистите от Ви-Макс би трябвало да се отопляват с една Нокрия 14-ка + един инвертор 12-ка. Общо 10кв средна мощност или 0.52 вата на кубичен метър. Което ми се струва крайно малко, а то си е щото определено не се оправят.

Слагаш 2 броя Нокрия 14-ка и си ти ;)

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от frizzante » 18 Сеп 2013, 13:51

Със сигурност си прав, но това е положението. Просто търся "по-малкото зло" така да кажем и предпочетох този Дайкин пред разни Мидея, Беко, Самсунг и ала-бала. Тия от фирмата твърдо ми заявиха, че НЕ Е китаец 100% а е...Малайзиец и няма нищо общо с GREE. И т'ва трябва да е хубаво ли ся? На Дайкина който имам в дневната пише Чехия...Имат и едни Панасоници тия, но ми каза (приятел ми е) ако искам такъв да си го взема от Технотата за да не се гледаме накриво някой ден. Та имам още малко да поразмисля и взимам нещо.

Sent from the moon

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 18 Сеп 2013, 14:36

Jordana написа:Това е точно ефекта на некоректната реклама и силно завишени параметри само и само да се привличат клиенти.
Тия двата климатика посмъртно не могат да изкарат отоплителна мощност 10квт ..е може би когато навън е +10 може би но не са адекватен избор за такава голяма кубатура.
Другия проблем е много специфичен в зависимост от мястото на климатика и помещението.Често при правилно оразмерен климатик но поставен в единия край не може да постигне равномерна температура.
За такова помещение 200м3 ти трябва климатик с голямо вътрешно тяло и мощен вентилатор за да има нужната циркулация на въздуха .Иначе затопля около него и толкова.
Подовия е добро решение защото засмуква студен въздух от долу и прави по добра циркулация .
Проблема при тебе и че просто нямаш истински 10квт в студените месеци с ниски външни температури.

Нокрията духа бая яко ама там е и част от проблема, щото е на кофти място. Сега ще го местя с всичките произтичащи от това проблеми и последствия- дупки, инсталации.. Надявам се като добавя още 3.5 киловата да се получи сметката. Те реално са работили на макс цяла зима явно.

Колко вата на квадрат трябва да имам като гледам най-ниските характеристики за студени температури в горе-долу добре изолирана къща със стъклопакет?
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Е53

Мнение от sa_hellrot » 18 Сеп 2013, 14:37

bum_bum написа:Някой ще ме светне ли защо са толкова скъпи подовите климатици сравнени с конвенционалните и защо им е толкова нисък КОР-а сравнено с другите.

Отделно ми прави впечатление един и същ СОР, едни и същи киловати, а 7 квадрата (и съответните кубици) разлика в препоръчителната за отопление квадратура между два различни модела. :kuku:

Спрял съм се на 5 модела. Някой има ли отзиви за някой от тях?

http://vimax.bg/productv/5530/podov-kli ... ional.html
http://vimax.bg/productv/5582/podov-kli ... 9lvca.html
http://vimax.bg/productv/6424/podov-kli ... -09la.html
http://vimax.bg/productv/5648/podov-kli ... zjx-s.html
http://vimax.bg/productv/5538/podov-kli ... exura.html

70 вата на м3 смятам мощността аз. При теб 200 м3 х 70 Вт. = 14 кВт - тоест още един би трябвало да реши проблема. И да , имаш 10 кВт мощност при +7 градуса. При -15 предполагам остават около 5 - 6 кВт.
На някои климатици им дават данни за мощност и при -10 и -15..,но колко е вярно...Например Mitsubishi MSZ-FH35VE при -15 дава 3,2кВт.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от ilia1984 » 18 Сеп 2013, 15:24

sa_hellrot написа:На някои климатици им дават данни за мощност и при -10 и -15..,но колко е вярно...Например Mitsubishi MSZ-FH35VE при -15 дава 3,2кВт.

Повечето нормални производители имат такива данни дават се в таблица рязко пада C0P-a под -5 градуса както и максималната мощност мощност стига се до -20,-25 градуса и C0P-a е 1 и това при добрите модели инвертори евтините модели под -10 не работят :lol:

bum_bum Нокрия е един от най добрите модели климатици за отопление без проблем работи до -25 градуса :clap:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата