Да се върне ли казармата?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Re: Да се върне ли казармата?

Мнение от Bogat-Beden » 22 Фев 2014, 4:13

ами и аз ще се съглася с тебе, понеже не разбирам .Да,нека не е един месец а 3 .Или 6 или няколко по 3,но да е военно,строго профилирано- стрелково, бойно, армейско обучение,точно и само :idea: каквото е нужно.
А за физическата подготовка- на минус 15 в 1 -2 посред нощ след работа редовно си ходя да тренирам-не винаги гол до кръста,но често.
Кое е по-добре-1,2 години насила или години наред по желание? :dunno:
"Капката дълбае камъка не със сила, а с постоянство."

П.С.
еми извинявайте пичове,ама сам си бях тръгнал към Черни връх от Железница и подминах по пътя група от ВП (Военна Полиция)
При слизането ми след над половин час почивка горе-те тъкмо пристигаха .Това какво трябва да означава? :dunno:
не категоризирайте по такъв елементарен признак :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

Аватар

Мнение от F3P » 22 Фев 2014, 11:33

klintan66 написа:Озадачават ме мненията, че било хубаво да си дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар....

Я сега да ни разясниш ти какъв си в реалният живот- в смисъл професионално, с какво се занимаваш. Ама нека е подробно- сфера на работа, ниво на което си (работник ли си, бизнесмен ли), колко човека са над теб (началници, ръководители, проверяващи институции) и т.н.

И после пак ми обяснявай колко си различен от нас дето сме били в казармата- ти си същият "дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар". Когато реално зависиш от някой тъпанар (де ще ти е шеф, де ще е проверяващ дето може да ти затвори бизнеса) който изисква някоя простотия имаш цели 2 варианта- или я изпълняваш псувайки, или те уволняват/затварят бизнеса. Имаш избор точно колкото Адам когато Господ създал Ева и му казал "Избери си жена." :mhihi:

Просто винаги има някой идиот с повече права от теб който да ти лази по нервите- в казармата сме се нагледали на толкова много идиоти, изпълнили сме толкова тъпи заповеди (човек НЕ ходил в казармата и за 3 живота няма да види толкова простотии), че вече не ни пука и докато ти псуваш като пиян матрос и изпълняваш поредната тъпотия, ние просто я изпълняваме с едно "Бах мама му" ей тъй- за цвят просто.

ПС: Много лоши неща има в казармата- спор няма. Има и не 1 и 2 положителни неща. Но като гледам днешната младеж какви пикльовци са си мисля, че ще има полза от казармата- доста отрезвяващо действа прехода от цивилният живот, купоните и ку*вите към строгият режим в армията. Може до вчера да си бил голямата работа, днес обаче си на дъното- докато служих видях 4-5 такива случая и е трагично положението.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 22 Фев 2014, 12:24

F3P написа:
klintan66 написа:Озадачават ме мненията, че било хубаво да си дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар....

Я сега да ни разясниш ти какъв си в реалният живот- в смисъл професионално, с какво се занимаваш. Ама нека е подробно- сфера на работа, ниво на което си (работник ли си, бизнесмен ли), колко човека са над теб (началници, ръководители, проверяващи институции) и т.н.

И после пак ми обяснявай колко си различен от нас дето сме били в казармата- ти си същият "дисциплинаран и послушен , подчинен просто заради идеята ,на някой тъпанар". Когато реално зависиш от някой тъпанар (де ще ти е шеф, де ще е проверяващ дето може да ти затвори бизнеса) който изисква някоя простотия имаш цели 2 варианта- или я изпълняваш псувайки, или те уволняват/затварят бизнеса. Имаш избор точно колкото Адам когато Господ създал Ева и му казал "Избери си жена." :mhihi:

Просто винаги има някой идиот с повече права от теб който да ти лази по нервите- в казармата сме се нагледали на толкова много идиоти, изпълнили сме толкова тъпи заповеди (човек НЕ ходил в казармата и за 3 живота няма да види толкова простотии), че вече не ни пука и докато ти псуваш като пиян матрос и изпълняваш поредната тъпотия, ние просто я изпълняваме с едно "Бах мама му" ей тъй- за цвят просто.

ПС: Много лоши неща има в казармата- спор няма. Има и не 1 и 2 положителни неща. Но като гледам днешната младеж какви пикльовци са си мисля, че ще има полза от казармата- доста отрезвяващо действа прехода от цивилният живот, купоните и ку*вите към строгият режим в армията. Може до вчера да си бил голямата работа, днес обаче си на дъното- докато служих видях 4-5 такива случая и е трагично положението.

Без да влизам в подробности - имам собствен бизнес и се опитвам да съм независим до колкото мога. Нямам началник, но съм зависим от администрацията - това е ненормално особенно кагато попаднеш на някой буквояд/бюрократ препратка - устава .
При всички случаи казармата е УРАВНИЛОВКА.Кой както иска да си я възприема , но НЕ ТРЯБВА ДА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!!! Самия термин - задължителна - е ненормален когато става дума за свободно общество.
Правила и култура - ДА. Задължително -Не !!!
Все едно тези дето не са загубили 2 години от живота си са били във вакуум ... Мили пиянски спомени ,другарски песни и танци по плаца, уважение към стария боен другар , озлобен старшина школник , любов към майката на ротата ....Момчета/мъже не разбирам как това ви липсва,дори да е имало и "някои хубави моменти" /това е реакция на психиката за да запази организма да издържи непривичната ситуация /
пп.
Между другото - Служех на пъпа на София на 200м от Цум и сама по себе си службата ми беше от най-най-леките. На този фон на цивилизацията, цинизма и простотията вътре ми оставиха наистина незабравим и отвратителен спомен.

!!!Проблема е в изопачения смисъл на казармата!!!
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

ентусиаст
Аватар
Кара: Нафтова печка.
Мечтае да кара: През просото...
Детайли за колата: Х3 (Е83) 3.0d, 2004г.
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 22 Фев 2014, 12:30

Bogat-Beden написа:ами и аз ще се съглася с тебе, понеже не разбирам .Да,нека не е един месец а 3 .Или 6 или няколко по 3,но да е военно,строго профилирано- стрелково, бойно, армейско обучение,точно и само :idea: каквото е нужно. ...

Виж Колега, военното обучение не е измислено от вчера и не е "патент" на соц-казармата. Казармена гонка е имало още в армиите на Александър Велики, Сун Дзъ и Атила, при походите на Анибал и Троянската война. Нали сте гледали филма "Триста"? Това е холивудска дивотия, но почива на реална случка - отбраната на прохода Термопили от спартанците. Тогава са воювали с мечове и копия - значи взимат те от селото, 3 дни да се научиш да въртиш меча, още три - да хвърляш копието и за една седмица си готов войник? Така ли е? Защо тогава са служили в армията с години? Не е ли по-добре тия 20 000 здрави и прави мъже да ги пуснеш да работят по нивите и само в случай на нужда - да ги събереш под знамената? А вместо това - ги храниш, поиш и обличаш години наред без да произвеждат нищо, а само си тренират с мечовете и копията? Толкова глупави ли са били древните пълководци - да не се сетят, че за седмица обучение простото селско момче става войник?

Всичко това има причина, повярвай ми. Казвате - за два дни се научаваш да стеляш с Калашник. Ама как? Лежиш си на слъчевата полянка, никой не те притеснява - спокойно си зареждаш оръжието, спокойно прикладваш и взимаш равна мушка. Стреляш и ... уцелваш мишената на 100 метра! Браво на момчето, научи се да стреля ... :clap: :clap: :clap: Така ли е? Нищо подобно Братче, ти даже не си започнал обучението си като стрелец...

Уцелил си от позиция лежешком фигура в цял ръст на 100 метра. Ами от коляно? Ами прав? Ами ходейки? Ами на бегом през калното разорано поле - щото обникновено така се атакува противниковата позиция? Ами с противогаз на муцуната и гумени ръкавици? Ами същата фигура, но на 300 метра? Ами на 400? Ами нощем? Ами ако целта се движи - щото противниците обикновено не стоят на едно място? Ами при дъжд, мъгла, снеговалеж, силен вятър? Ами пак на 300 метра, но само гръдна фигура - щото противниците обикновено залягат? Ами ако целта се показва само за 3 секунди и е маскирана - нарочно е боядисана камуфлажна? Ами ако тичаш през препятствия или пълзиш през бодлива тел? Ами ако не си сам, а покрай теб стрелят други хора и горещите гилзи от техните автомати чукат по каската ти и влизат в яката на куртката ти? Ами ако над главата ти стрелят танкове, прелитат снаряди, ПТУРС-ове и гранати? Ами ако в същото време противникът стреля по теб? Ами ако стреляш от движеща се машина, която подскача из полето, през амбразура колкото кутия за цигари и няма за какво да се хванеш, щото държиш оръжието с две ръце? Ами ако не си сам в БТР-а, ами сте 8 човека вътре и всички стрелят? Или докато се блъскаш в мятащия се БТР и се чудиш къде е зелената мишена в зеленото поле, майор Нейков те налага с юмрук по каската и ти крещи: "Защо не поразихте целта, другарю школник?"... Повярвай ми Колега, през всичко това съм минал 1:1. Само не ми казвай, че е било безсмислено...
Последна промяна Borymeckata на 22 Фев 2014, 12:34, променена общо 1 път
Excellent! Steven is my name!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: E34TDS , CL 500, Е65

Мнение от klintan66 » 22 Фев 2014, 12:30

super_mario написа:Може да се защити разбира се ще им изиграе едно лебедово езеро и тези мародери ще си плюят на петите :mhihi:

Разсмя ме , ...а ти предполагам с военната си подготовка от казармата ще им маршируваш или ще им белиш картофи, и ще ги направиш на пух и прах ....
Хора, които много говорят, и не ви става ясно от първото изречение какво искат да кажат, обикновено искат пари, искат да ви излъжат или поне да ви заблудят !

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 22 Фев 2014, 13:10

Интересни хора сте баси.. вийника не трябва ли да може да марширува? Сигурно и строй не трябва да има, а всеки да си ходи както му е угодно? Освен това основното маршируване е до клетвата. После почти или изобщо няма строева подготовка.

Относно картофите обикновено ги бели една машина подобна на пералня с камък на дъното. Ама ти си служил на връзкарска службица и едва ли някога ти се е налагало да си в работно в кухнята та няма от къде да знаеш. Но ако ще ви е по-удобно в случай на война може да се назначат цивилни белачи на картофи, миячи на чушки..
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 22 Фев 2014, 13:22

bum_bum написа:Интересни хора сте баси.. вийника не трябва ли да може да марширува? Сигурно и строй не трябва да има, а всеки да си ходи както му е угодно? ...

Ти не разбираш бе Колега, мозъкът ти е промит в казармата... Маршируването в строй, униформата и дисциплината като цяло нарушават основни човешки права. В името на демокрацията в армията вече всеки може да върви накъдето си иска, да се облича както е модерно, а стрелбата по противника е въпрос на личен избор и убеждение...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Фев 2014, 13:26

Вярно ли в Школата сте стреляли по гръдна фигура на 300 метра? :shock: Аз едвам уцелвах от 100 и то не всеки път, пък се имах за много точен :mhihi:
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: каквото има
Мечтае да кара: FERRARI 458 Italia

Мнение от Larbi » 22 Фев 2014, 14:03

какви 300 метра? Познавам един където разправя, че са стреляли на 700 с калашници и бил улучвал всеки път. Викам му да не е било СВД това с което сте стреляли на 700 метра, той вика не - беше си вика калашник, много точна работа :mhihi:
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 22 Фев 2014, 14:15

bum_bum написа:Вярно ли в Школата сте стреляли по гръдна фигура на 300 метра? :shock: Аз едвам уцелвах от 100 и то не всеки път, пък се имах за много точен :mhihi:

Да, с АК - две гръдни фигури (картечен разчет) на 300м., но от рубежа, лежешком. От движение (ходом) целехме фигури в цял ръст и на по-къса дистанция. През амбразурата на БТР-а от движение целехме бягащи фигури (движещи се, в цял ръст), а с кратко спиране (3 секунди) стреляхме по противотанково оръдие пак на 300м. Но това си беше повече на късмет, както викаше ротният - огън за подавяне на целта... С автомата - толкова като точност. Разбира се - стреляхме само на редове, изобщо не ни даваха да пускаме по 1 или 2 куршума.

Имаше и едно "каубойско" упражнение - не ни даваха да вдигаме автомата до очите, а стреляхме само от хълбок. И това си беше на късмет. Също и нощните стрелби - целехме някакви мигащи лампички на 300м., дето трябваше да имитират отблясъци от изстрели. Излишно е да казвам каква "точност" постигахме, единствено с трасиращите патрони имаше някакъв шанс. На 700 метра - абсурд, на такава дистанция изобщо не можеш да видиш целта без отпика.

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 22 Фев 2014, 14:27

Borymeckata написа:На 700 метра - абсурд, на такава дистанция изобщо не можеш да видиш целта без отпика.

Имали са оптика ама разправя, че са стреляли с калашници щото далекобойността му била до 700 метра нали така се води, ама я стигне точно я не все пак вятър тва онова :mrgreen:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Фев 2014, 14:52

Върви им разбери тактиката на шапкарите :mhihi: На нас по гръдната ни даваха само по двойки да стреляме. Тя понеже беше дървена и като я уцелиш си личи със сигурност, щото някои от металните не винаги падаха. Та като съм сигурен, че съм уцелил изкарвах каквото е останало на автоматична да си направя кефа,а ротния още преди да съм докладвал край на стрелбата ми загряваше врата яко. :mhihi: От 100 метра имах може би 80% успеваемост изобщо в разграфеното на мишената. От 300 сигурно щях да съм нула, особено на автоматична.

Попадение от 700 метра и със снаиперова пушка си е майсторство, кво остава за автомат :kuku:
Изображение

ентусиаст
Аватар
M57TU-A5S390R-ATC400

Мнение от Borymeckata » 22 Фев 2014, 14:55

Абе автоматът изобщо не е предназначен за точна стрелба. Наистина мерникът на АК е разграфен до 700м., но реално сме стреляли до 300. Оптика за АК-47 (с такива съм служил) изобщо не съм виждал, имаше едни визьори за нощно виждане, но те се прикрепяха отстрани, на специално монтирана релса. На обикновен Калашник просто не виждам къде ще закрепиш оптиката... А и самата идея за оптика на автомат ми изглежда безумна - при стрелбата той скача нагоре, та какво ще видиш с тази оптика?

На 600 метра, ако успееш да видиш целта и ако успееш да я определиш като такава (щото ти не можеш да гърмиш по каквото ти падне...) - евентуално с картечницата (ПК) от двуногата можеш да направиш нещо - при ясна видимост, безветрие и идеално простреляно оръжие. Всичко друго е в сферата на фантазиите и ... казармения фолклор.

На 100 метра - по принцип не трябва да имаш проблем да уцелиш, ако автоматът ти е прострелян добре. Поне първите 2 куршума със сигурност ще вкараш, а къде ще иде третия и следващите - Божа работа...

Потребител
Аватар

Мнение от Larbi » 22 Фев 2014, 16:51

Borymeckata написа:Абе автоматът изобщо не е предназначен за точна стрелба. Наистина мерникът на АК е разграфен до 700м., но реално сме стреляли до 300. Оптика за АК-47 (с такива съм служил) изобщо не съм виждал, имаше едни визьори за нощно виждане, но те се прикрепяха отстрани, на специално монтирана релса. На обикновен Калашник просто не виждам къде ще закрепиш оптиката... А и самата идея за оптика на автомат ми изглежда безумна - при стрелбата той скача нагоре, та какво ще видиш с тази оптика?

това му казвам и аз и това е идеята, че не са стреляли с калашник, а нещо друго което прилича на калашник. Това е идеята, че много хора които са били в казармата си нямат и наидея какво са правили и т.н.

Апропо ся се сещам за един набор който изглежда умно момче ама дълго време след казармата спореше, че АК-47 не било калашник и НИКОГА НЕ СА ИМ КАЗВАЛИ В КАЗАРМАТА, ЧЕ Е АК-47, а само калашник са го наричали и заради това не е възможно да се казва ак-47 :shock: :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 22 Фев 2014, 17:18

Познатия ти явно е просто луд :mhihi: С калашник едва ли можеш да уцелиш нещо на повече от 300 метра заради отката. С Драгунов може и на километър и отгоре, но едва ли е толкова лесно да се научиш. Да не говорим, че е не възможно да стане от движение.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата