По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
кандидат ентусиаст
Аватар

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от alekangg » 12 Юни 2016, 22:57

Търсех го и го намерих това обяснение, точно и ясно. Хайде възхвалявайте колко напред сме били!
http://spodeli.net/3/story-81120.html

Извода, всичко се е крепяло на нереално ниски цени, дотации и т.н. от А до Я.
Понеже се говори и за здраве, не знам дали знаете, но и преди и сега сме си на 1 място е Европа по детска смъртност, а и като цяло, ама се тупаме в гърдите, какво велико здравеопазване сме имали.

"През 1989 г. коефициентът за обща смъртност в Чехословакия и в Дания е 11,6 на 1000, в Австрия -10,6, във Финландия - 9,9, в Швейцария - 9,2, в Холандия - 8,7. Този в България - 11,9 - е един от най-високите в Европа.

Детска смъртност. През 1945 г. детската смъртност е била 144,5 на 1000 живородени деца! Оттогава досега с известни колебания тя проявява тенденция към силно намаление. Независимо от това с равнище 16,9 на 1000 през 1991 г. България се нарежда сред страните с най-висока детска смъртност в Европа. "

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 320i и Карбонова М-ка с педали!
Мечтае да кара: M3

Мнение от dr.peshev » 12 Юни 2016, 23:10

Понеже това е моята сфера : здравеопазването беше "безплатно" и българските лекари бяха най-добрите е най-голямата глупост,казана от най-големите лаици!
Няма нищо безплатно на този свят!
Това,че тогава живеехме на кредит, ще го плащат и внуците ни!
Като имаш цяла държава зад гърба си и теглиш милиарди заеми от гнилите капиталисти, не те прави държавник,а пълен боклук!
Кой би теглил кредит за да живее добре, а децата му да го плащат с лихвите?!
Последна промяна dr.peshev на 12 Юни 2016, 23:17, променена общо 1 път
ЕДИНСТВЕНОТО ПО-ХУБАВО НЕЩО ОТ ШВЕДСКАТА ТРОЙКА Е БАВАРСКАТА! :winky:

Оригинални BMW дискове и накладки F10/F11 Цък :yes:
Оригинални BMW якета - Промоция Цък :yes:

Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 12 Юни 2016, 23:13

Най-вероятно добрите лекари са били завършили в чужбина преди войната... и после тези дето са ги пуснали да ходят в чужбина.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 12 Юни 2016, 23:17

dr.peshev написа:Понеже това е моята сфера : здравеопазването беше "безплатно" и българските лекари бяха най-добрите е най-голямата глупост,казана от най-големите лаици!
Няма нищо безплатно на този свят!
Това,че тогава живеехме на кредит, ще го плащат и внуците ни!
Като имаш цяла държава зад гърба си и теглиш милиарди заеми от гнилите капиталисти, не те прави държавник,а пълен боклук!
Кой би теглил кредит за да живее добре а децата му да го плащат с лихвите?!

Добре, че е от сферата ти, че веднага щяха да кажат, как съм си измислил отново и това е долна капиталистическа лъжа!

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 23:24

Безплатното здравеопазване е това, дето като отиде един човек в болницата и нищо не си плаща. А сега къде отиват парите, които всеки месец внасяме като здравни осигуровки?

По другия въпрос - искате да кажете, че в Русия е нямало добри учени? Или че специалистите, които са учили там за нищо не стават?
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 12 Юни 2016, 23:32

Имало е там където са им оставяли някаква свобода да работят (защото държавата е преценила, че това и е необходимо). Военната индустрия, в енергетиката, абстрактните науки където кухите комунистически лидери изобщо не са можели да се намесят и т.н. Никой не може да създава по заповед. За тва и всичко останало им е боклуци.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 12 Юни 2016, 23:34

Ето затова казвам,че докато не умре и последния,който помни комунизма, няма да се оправим:
какво означава безплатно здравеопазване- то да не пада от небето?
Държавата плаща за него,а държавата сме всички ние! Като не може да го вземе от данъци,го взима от заеми!
Няма НИЩО безплатно на този свят!!!

Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от dreadx » 12 Юни 2016, 23:37

Че медицината като всяко друго нещо струва пари, това е ясно. Аз пък ето затова питам, къде ни отиват парите, които внасяме всеки месец като здравни осигуровки. Само че тогава не е било нужно да се внасят конкретно за здравни или за каквото и да е - внася се един данък, а държавата го разпределя както е необходимо.

И хора, разберете едно единствено нещо. Ако има някой да гладува, това е за да може друг да се вози в С-класа. Земята ражда достатъчно, за да могат всички да ядат. В това, че едните искат да не работят, а да имат - в това е проблемът. И по-точно проблемът е, че са алчни и ако може тези, дето работят за тях да ядат пластмаса от по 20 стотинки килото - ще им намалят още заплатите и онези ще си траят и ще гърбят.

Изобщо не ми пука в чужбина колко е струвал българският лев, като тук за 1 лев човек е можел да се нахрани добре. Ако не можете да си харчите парите по чужбина, какво значение има? На мен ми е все едно в каква валута ще си държа парите, ако знам че и след 10 и след 20 години ще мога да си купя в България същото с тях, което и сега. За съжаление точно това никой не може да ми обещае.. ;)
Последна промяна dreadx на 12 Юни 2016, 23:49, променена общо 1 път
- kaji kvo stana,kopele kvo stana?!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 12 Юни 2016, 23:41

Това и аз, дето това ми е работата, не мога да ти кажа, но знам че не стигат! :kuku:

Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 12 Юни 2016, 23:47

Тва с държавния дълг през соца е като банките през 96та....външнотърговските дружества теглят тоя заем прз 87-89та..до тогава е 2-3млрд, което не е било проблем за държавата. Колко е бил от БВП, а колко са имали да ни дават Ирак и Либия само? Както и да е.
Ся колко е 36 млрд евра, колко е от БВП, колко има да ни дава някой :mhihi:

Аз през соца си карах балканчето, като ме пращаха до супера, не помня да съм се редил на опашка, а суровата наденица я църкахме на филии и само малко сол отгоре :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от dr.peshev » 13 Юни 2016, 0:00

Сондьора написа:Тва с държавния дълг през соца е като банките през 96та....външнотърговските дружества теглят тоя заем прз 87-89та..до тогава е 2-3млрд, което не е било проблем за държавата. Колко е бил от БВП, а колко са имали да ни дават Ирак и Либия само? Както и да е.
Ся колко е 36 млрд евра, колко е от БВП, колко има да ни дава някой :mhihi:

Аз през соца си карах балканчето, като ме пращаха до супера, не помня да съм се редил на опашка, а суровата наденица я църкахме на филии и само малко сол отгоре :mhihi:

То че през т.н. преход крадоха повече,от колкото през комунизма,никой не го оспорва,той и затова беше създаден!
И къде са сега Ирак и Либия,че не ги намирам нещо на картата,но ние дължим пари?!

Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Юни 2016, 0:06

dreadx написа:Ако има някой да гладува, това е за да може друг да се вози в С-класа. Земята ражда достатъчно, за да могат всички да ядат.

Ще ме извиняваш... но това са пълни глупости. Това щеше да е вярно ако богатсвото в света е постоянно. До сега не е спирало да расте и в момента сме в исторически минимум на бедните хора по света.

ентусиаст
Аватар
Кара: E36 M52b20 Touring

Мнение от Сондьора » 13 Юни 2016, 0:10

Докторе, не ти разбрах въпроса добре, ти незнаеш къде са, ама 1-2 поколения твои колеги са изкарвали добри гурбети там, но и двата дълга към нас бяха опростени, както и концесии за нефт..като солидарност към освобожденито им :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 332mxi

Мнение от ogata » 13 Юни 2016, 0:50

Не е много по темата, но е свързано с нея.

Днес бях на Бузлуджа, винаги ми е било мерак да отида там.
Сградата е архитектурно чудо, надминала е времето си.
Обидно е, че е уникален паметник на културата, който не е стопанисан от никой. Да, некой като мене не се кефят на соца, но това не означава, че не е бил част от историята ни и че не трябва да се запази такава мащабна постройка.

От самото проникване в сградата се натъкнахме на огромно фоайе.
Остатъците от орнаменти по тавана само можеха да ме карат да гадая какъв огромен и прекрасен полюлей е имало там.
Изображение

Качихме се през едните стълби. Намерих изпод каманаците парче червен килим, взех си от него.
И тогава се откриха всичките тези пана. Рисувани камъче по камъче, това е страхотен нечовешки труд.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

После открихме, че под самите камъчета бетона е бил дялкан и рисуван на ръка.

Изображение

Направи ми впечатление и остатъка от вентилация по това което може да се нарече таван. През онези години - вентилация ? Смятайййййй ............

:mhihi: :mhihi: :ok:
Изображение

Искаше ми се да вляза в мазето, да обиколя коридорите около овалната част и терасата, както и да разгледам нагоре по спираловидната стълба, която води до червените звезди, но не бях подходящо екипиран. Както и да е. Сградата е меко казано скандална. Накара ме да си задавам много въпроси. Може би това, че има много малко снимки и почти никакви скици и описания кое какво е, я прави загадъчна за мен. Силно се надявам, някой ден да бъде върнато в близък до оригиналния вид.
ИзображениеИзображение
http://www.injectorite.com http://www.klimacicite.com

Потребител
Аватар
Кара: A3, Sportback, 1.8 TFSI, 160 bhp;

Мнение от nqmam_bmw » 13 Юни 2016, 6:25

ogata написа:Силно се надявам, някой ден да бъде върнато в близък до оригиналния вид.

Възстановяват Бузлуджа по нов проект

http://www.economic.bg/bg/news/6/vazstanovyavat-buzludzha-po-nov-proekt.html
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата