Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6615
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от steeN » 16 Май 2025, 10:41

dhtj написа:Сигурен съм че със сегашните технологии могат да направят практически вечни крушки примерно...


Много просто защо. Защото една такава крушка ще е в пъти по-скъпа от всичките крушки, които ще купиш през живота си...
Другото... би ли ползвал 13 инчов или колко беше цветен телевизор Велико Търново в момента (ако го бяха направили никога да не му избледнява кинескопа) :mhihi:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 299
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от TNT » 16 Май 2025, 11:11

Чак вечно нищо няма да стане, но да кажем, че могат драстично да вдигнат живота на много стоки без цената да скача в пъти.
Изображение

Старши Алкохолик
Аватар
Мнения: 3928
Регистриран на: 13.03.2006
Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от zAcK » 16 Май 2025, 11:44

b_u_b_o написа: Поне от към хранителни качества, вкуса е субективно понятие.


Вкуса при месото е пряко свързан с начина на отглеждане и най-вече хранене на животните :bchug:
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 67
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от alekangg » 16 Май 2025, 11:44

Телевизора какво общо има с храните, а и има десетки неща, които са си практически същите или с минимална разлика и мен не ме бърка да ползвам котлони, фурна, хладилник, прахосмукачка, тигани, вилици, пералня, климатик или кола на 25+ год като концепция, даже предпочитам пред всичко днешно. Като гледам 90% от новите неща не ми трябва, изключеният са тъпите телевизори, телефони, камери, които просто ги е нямала преди.
Последна промяна alekangg на 16 Май 2025, 11:47, променена общо 1 път

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 148
Регистриран на: 22.01.2010
Пол: Мъж
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от dhtj » 16 Май 2025, 11:46

steeN написа:
dhtj написа:Сигурен съм че със сегашните технологии могат да направят практически вечни крушки примерно...


Много просто защо. Защото една такава крушка ще е в пъти по-скъпа от всичките крушки, които ще купиш през живота си...


Всъщност програмираното повреждане често пъти усложнява и оскъпява дадено изделие. :lol:
За телевизорите нарочно не казах нищо, щото ми е ясно че има прогрес, но при стъклените чаши какъв прогрес има според теб? :lol:

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 67
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от alekangg » 16 Май 2025, 11:46

b_u_b_o написа:
zAcK написа:може да тества Черен ангел


Важното е как е гледано и хранено прасето, не породата. Ако е навряно в някое хале и се тъпче с фураж все тая ангел ли е, дявол ли е или най-обикновена бяла свиня. Поне от към хранителни качества, вкуса е субективно понятие.

Така е, както и обратното.
Вземи бяла свиня и иберико и ги храни на открито с най-доброто, няма да са еднакви на вкус или породата си има значение.

младши ентусиаст
Аватар
Мнения: 299
Регистриран на: 30.04.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж
Мечтае да кара: 911

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от TNT » 16 Май 2025, 12:12

alekangg написа:Телевизора какво общо има с храните, а и има десетки неща, които са си практически същите или с минимална разлика и мен не ме бърка да ползвам котлони, фурна, хладилник, прахосмукачка, тигани, вилици, пералня, климатик или кола на 25+ год като концепция, даже предпочитам пред всичко днешно. Като гледам 90% от новите неща не ми трябва, изключеният са тъпите телевизори, телефони, камери, които просто ги е нямала преди.

Има го и момента, че и сега има чугунени тигани и от неръждавейка, но се купуват с всевъзможни покрития, сакън да не залепне нещо. Донякъде за залепването играе роля и анти-мазната пропаганда. А и чугунените не стават в съдомиялна :ok: Жената не мога да я накарам да готви в чугунения, само аз го ползвам :dunno:

С храните е същото. Масово се купува и нещо, което "по-лесно се готви", направо си е готово или полуготово. Също и масово се купува готова храна, която пък е правена от най-евтинкото, с изтичаща годност.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 6615
Регистриран на: 7.04.2004
Местоположение: CA
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от steeN » 16 Май 2025, 12:28

dhtj написа:
steeN написа:
dhtj написа:Сигурен съм че със сегашните технологии могат да направят практически вечни крушки примерно...


Много просто защо. Защото една такава крушка ще е в пъти по-скъпа от всичките крушки, които ще купиш през живота си...


Всъщност програмираното повреждане често пъти усложнява и оскъпява дадено изделие.
За телевизорите нарочно не казах нищо, щото ми е ясно че има прогрес, но при стъклените чаши какъв прогрес има според теб?
Примера беше саркастичен, щото тука припадат по соца :) Тия чаши, кой илЬОменат ги е спрял? За да го няма нещо на пазара или е скъпо или не върши работата толкова добре колкото други неща... Останалото са tin foil hat глупости. Чугунените тигани са добър пример, те са дори по-евтини в много случаи... но се искат умения за да се ползват и време да се грижиш за тях и не са криминални :)
Последна промяна steeN на 16 Май 2025, 14:45, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 67
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от alekangg » 16 Май 2025, 12:46

TNT написа:
alekangg написа:Телевизора какво общо има с храните, а и има десетки неща, които са си практически същите или с минимална разлика и мен не ме бърка да ползвам котлони, фурна, хладилник, прахосмукачка, тигани, вилици, пералня, климатик или кола на 25+ год като концепция, даже предпочитам пред всичко днешно. Като гледам 90% от новите неща не ми трябва, изключеният са тъпите телевизори, телефони, камери, които просто ги е нямала преди.

Има го и момента, че и сега има чугунени тигани и от неръждавейка, но се купуват с всевъзможни покрития, сакън да не залепне нещо. Донякъде за залепването играе роля и анти-мазната пропаганда. А и чугунените не стават в съдомиялна :ok: Жената не мога да я накарам да готви в чугунения, само аз го ползвам :dunno:

С храните е същото. Масово се купува и нещо, което "по-лесно се готви", направо си е готово или полуготово. Също и масово се купува готова храна, която пък е правена от най-евтинкото, с изтичаща годност.
В нас всички тенджери и някои тигани са неръждавейка.
Нямам с покритие нищо.
И аз се чудя като не готвят масово, защо изобщо си купуват посуда.
Лично съм виждал нов тристаен апартамент без никаква кухня, само малък хладилник.
Поне човека не е правил, за да я показва само.

Потребител
Аватар
Мнения: 29
Регистриран на: 30.11.2007
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Spunky » 16 Май 2025, 14:35

Не разбирам мрънкащите, при положение че още има качествена храна и продукти и това естествено струва повече пари от масовото индустриално производство, което оптимизира за ниски цени и голям обем. Трябва да си направиш домашното и малко да вкараш усилия при пазаруването. Масата го кара по пътя с най-малко съпротивление и удобството се предпочита пред качеството. Не бъди от масите.

Старши Алкохолик
Аватар
Мнения: 3928
Регистриран на: 13.03.2006
Местоположение: в Е32 740iL в мечтите си
Кара: E60 LCI 535d
Мечтае да кара: E24 635CSi
Детайли за колата: Немска петица с многооо екстри. Ама не всичките, де! Такива има само нов внос от Италия :D

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от zAcK » 17 Май 2025, 12:11

Перелик, Мерелик, в Родопите така са приготвяли месото още от времето на траките :censored: :help: :banghead:

После що! Що ли....

Изображение
Хубави години бяха, 'га бяхме млади фенове с M20-ки с големи 'жанти! :mhihi: :mhihi: :mhihi:
Изображение
E34 520i / E39 520i / E39 540i / E60 535d - Love at First Sight is Real :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 10745
Регистриран на: 16.09.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: 328i

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Leon » 22 Май 2025, 12:55

Ами родопско си е - от непродаденте картофи правят нишесте и го влагат в салама, а от тютюна извличат консерванта и антиоксиданта. :mhihi:
Never mistake motion for action...

старши ентусиаст
Аватар
Мнения: 12076
Регистриран на: 22.07.2003
Местоположение: София
Пол: Мъж
Кара: турбо бмв

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 22 Май 2025, 17:35

zAcK написа:Перелик, Мерелик, в Родопите така са приготвяли месото още от времето на траките :censored: :help: :banghead:

После що! Що ли....


Не знам защо се учудваш при положение, че си интелигентен човек и лесно можеш да се сетиш защо така се получава.

Ще се опитам да обясня по-подробно от позицията на човек, произвеждащ храни.

Този "бекон" се прави от формовано месо. Месото в него разбира се е най-евтиното - свински прат, баадер или още известно като МОМ (механично отделено месо). Какво представлява и дали изобщо е месо в смисъла на думата, който влагаме обикновено няма да разсъждавам, всеки може сам да си провери в Гугъл.

После имаме вода. Безплатен ресурс, който да намали себестойността. След това соев протеин. Преди време използваха основно млечен, но предвид че сега цената му е вече 15-20лв, а на прата вероятно не повече от 2-3лв е ясно защо се минава на соев. После имаме картофено нишесте, защото месна боза и вода няма как естествено да седят заедно в някаква форма. И всичките други технологични добавки, които имат за цел да придадат форма, текстура и хомогенност на продукта.

След това идват консервантите, които да подтиснат бактериалния растеж и целия тоя сбирщайн и несвързана вода да не мухлясат скоропостижно. Ароматите, които да му дадат аромат на нещо приготвено от месо. И консервантите, които да предотвратят оксидацията.

И тъй накрая на целия този процес в който сме използвали само и единствено разрешени от законите и наредбите абсолютно безвредни за човешкото здраве съставки (не ми се смейте, дори и тук са ме оборвали с подобни твърдения, че щом нещо е в храната то е доказано безвредно) получаваме един продукт, който грубо има себестойност някъде около 3, максимум 4 лв за килограм с всички разходи по производството.

И сега идва важният въпрос - за колко да го продаваме? Малките гаражни производства, реализиращи продукцията си в малки магазинчета из страната ще сложат някъде максималната за подобен вид стока цена - около 20лв. По-големите намазани фирми с реноме, които обаче имат и по-ниска себестойност поради икономията от мащаба и по-ниските цени на суровините и продават в по-елитни магазини ще сложат цена 30-40лв.

Има и още един тип играчи на пазара - бекона се прави от цяло месо. Качеството на месото според производителя е екстра, супер, мега, хипер, от непорочни теленца и прасенца и т.н. Разбира се, всеки с малко повече от половин мозък ще се сети, че месото там е пълен шкарт, промишлено произведена масовка на цена 4-5лв килото на едро от фермите в Западна Европа. Там цените почват от 30-тина лв и свършват в космоса.

И тъй ние, недоволни от цялата тази несправедливост и липса на качествена храна решаваме да започнем производство на наистина качествени колбаси от истинско фермерско месо, от животни хранени добре, без химии и със спазване на всички технологични процеси.

Отиваме при фермера и се сблъскваме с първия проблем. Месо няма. Можеш да си купиш 1-2 или 10 прасета, но с такова количество какъв бизнес ще правиш? Но да речем намерим такова месо. Фермера го продава на 10лв живо. И отстъпка не прави, защото това е пазар на продавача. Мераклии има, но месо няма.

Но явно имаме късмет, спазаряваме се с фермера и успяваме да набавим месо. Носят ни го от кланницата и след като са махнати всичките там кожи, косми, копита, черва, лайна, кости и т.н., себестойността на чистото месо от което ще правим великите качествени колбаси вече отива на близо 20лв за кг.

Ко прайм? Вкарваме една хубава шестцифрена сума за да си отворим цеха и почваме. Конкуренцията бълва продукция всеки ден. Ние обаче сме съвестни. Колбасите зреят, технологичното време е 10, 20, 30 и нагоре пъти по-дълго. Загубата ни е по-висока, защото нищо не държи водата в колбаса за да не се изпарява. Режийните разходи са високи.

Но най-накрая в един прекрасен ден продукцията ни е готова. И сядаме да смятаме цена на която да продаваме. Месото ни е 20лв грубо. Загубите от сушене да кажем 10%, ако правим бекон, производствените разходи да кажем 15% или грубо, себестойността на кило шунка вече отива на 25лв.

Шок, бонба, ужаст.. че те другите на тия цени продават :shock: Ама нищо, ще убедим хората да купуват нашето, защото ще разкажем как се прави. Всички останали продават с 4-5 пъти надценка, което ако го сложим на нашата себестойност вече килото на шунката ни отива на 100-130лв. Тия пари за кило шунка обаче, не ги дават и най-успелите програмисти, затова ще трябва да се лишим от една немалка част от печалбата и да преглътнем факта, че въпреки, че правим нещо супер качествено ще трявба да го продаваме с далеч по-ниска печалба от всички останали боклуци.

И хоп- готово, пускаме по магазините бекона на 50лв, което е съвсем разумна цена, предвид това, което предлагаме и инвестициите, които сме направили в производството, особено като сметнем и дистрибуционните разходи, които са едни 30-40%. Правим грубата сметка и се оказва, че от нещо, което се произвежда бавно и трудно и продаваме на 50лв за нас я останат 10лв, я не. Преглъщаме и тая жаба и пускаме бекона в магазина с идеята, че хората ще разберат какво правим и ще печелим от оборота, а не от надценката.

Да ама не. Никой не го купува. Защо? Защото не сме никои. Направили сме си сайт, брошурки и какво ли още не да обясняваме колко хубаво, качествено месо използваме, как спазваме технологията, с какво сме по-добри от конкуренцията и т.н., но няма особена полза. Та те всички останали използват същите думички за да приласкаят потребителя. Но и нещо друго много важно - когато продаваш с 4-5 пъти надценка лесно можеш да си наемеш който си искаш инфлуенсър да обясни каквото му кажеш. Защото можеш да платиш реклама. Защото можеш да дадеш по-висока търговска отстъпка. Защото можеш да влезеш във веригите. Защото може да те пишат по вестниците.

И най-вече, защото масовия потребител е тъп. Тъп даже е твърде ласкаво определение. Всеки мъж знае и се интересува какво гориво слага, колко сяра и колко биокомпонент има в него. Какво масло, какъв вискозитет, какъв стандарт и т.н. Всяка една жена знае една камара лайна с които ежедневно се маже по физиономията и косата, един куп процедури за които дава хиляди левове, че да заприлича на останалите клонинги. 70% от висшата мода се купува от хората с ниски и средни доходи! То знае Баленсиага, Валентино, Фере, но няма и идея какво яде. Изключително малък процент от хората имат дори бегла идея какво ядат днес! От какво и как е приготвено и какво отражение има то върху здравето им. Облечени са като милионери, а ядат като просяци. Масово!

На масовия тъпак, което е сигурно 95% от потребителската маса само му сложи някой от тия, които са известни с това, че са известни да му каже, че това е качествено, хранително, протеиново, веган, пълноценно, здравословно и гледай кво става. И той дори изобщо не осъзнава, че онзи отсреща е по-тъп и от него, знае дори още по-малко за храната и повтаря там някакъв наизустен речетатив.

Е, как и защо да има качествена храна? Как и защо някой изобщо да се наеме да я произвежда? Само преди 20 години тоя "бекон" никой нямаше и с пръчка да го докосне. След още 20 вероятно ще е един от най-качествените продукти в магазина. Като се замисля, даже ни е малко. Някой по-умен може да продава къде-къде по-големи боклуци и с по-голяма печалба.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Мнения: 67
Регистриран на: 5.01.2008
Местоположение: София
Пол: Мъж

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от alekangg » 22 Май 2025, 20:33

За инфо известния у нас Маджаров, е основен купувач на картофено нишесте с тонове става дума на месец. Цената на нишестето до е под левче за кило. Та познайте къде ли го влага и с колко надценка го продава по саламите...
Инфото е от човек, работил за фирмата продаваща нишестето.

ентусиаст
Аватар
Мнения: 1376
Регистриран на: 14.04.2008

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от slatanic » 22 Май 2025, 21:19

Реално погледнато пазара е 99% боклук.
Та както каза Иво всички са си евали майката.
Не този или онзи.А всички.
И не е до цена.
Просто няма кой да го купи като си струва цената,а никой не може да работи на загуба.
П.С.Поради тази и други прични днес ми пристигнаха още 24 буркана лешников крем. :ok: :mhihi:

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани

Последни теми
Facebook