България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
147
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 316
старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от steeN » 13 Ное 2025, 12:42

Колата им застанала в позиция, готова да посрещне евентуален удар срещу охраняваното лице и така да го предпази

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Какъв е този протокол, който оставя охраняваното лице напълно открито

Изображение

Изображение
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- The only easy day was yesterday.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 13 Ное 2025, 12:55

Don_Diego написа:
.........
За да нямате подобни драми на пътя с кортежи и други ППС със специален режим, ето какво да правите (не е написано нито в здвп, нито в правилника за прилагане на здвп, но е това което очакват "бабаитите") като се натъкнете на такова животно:

Ако идва зад вас - на двулентов път: намаляш, пускаш десен мигач и се прибираш максимално вдясно. В градски условия - следите накъде се опитва да мине и според това реагирате и правите необходимите маневри за да осигурите коридор.
Ако се движи срещу вас на двулентов път: намаляш, пускаш десен мигач и се прибираш максимално вдясно. Няма нужда да се скача в канавки, дерета и да се катерите по дърветата. Просто дайте сигнал, че сте ги видели и ще дадете път.
Ако е официален кортеж винаги ще има пилотна кола отпред, която би трябвало да се движи на средата на пътя. Ако е така правите горното и проблем няма да има. Ако е екип (тези дето се движат в пакет) едва ли ще карат по този начин защото оперативната е само 1 и ще е зад основната кола. Там проблем нямате, но все пак имайте готовност да се приберете леко вдясно

Гарантирам, че никога няма да имате проблем подобен на този в клипа :yes:

Благодаря :yes:

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 13 Ное 2025, 13:11

Да не забравите да излезете от колата ако сте спрели и да почнете да им се кланяте
Като почнат да се движат както е по закон тогаз ще изискват каквото и да било от другите.
Ако земат та утрепат некой ще има едно "извинявай" и толкоз. Ама ако некой от тех се гътне ще е 2 месеца каква заплаха за държавата, конституцията и самото съществуване на българия е случая и какви са лоши гражданите.
"Милиционер, роднина, милиционер, роднина" е целата работа.
Нямам против, винаги съм ги пускал когато е имало такива ситуации, ама да не се правят на много велики ако обичат.
Не са линейки, че да ми карат с 200 е така си, щото некой бръзал.
Хм,хм...

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 13 Ное 2025, 13:42

seimo написа:това от снимката и аз първоначално помислих че е катафалка и викам евала на НСО предвидливо си карат и катафалка ама после като се загледах е твърде високо за такава май или е няква специална каквато не съм виждал.

Това е медицински автомобил/линейка от правителствена болница
Проблема тук според мен пак се корени в манталитета ни :idea: от една страна се напълни с преценяващи,карачи и масовата апатия на бай ганя към всичо и всички от една страна и от друга зачеститлите издънки и все по наглото граничещо с некомпетентно каране на слугите на върхушката...защото не само те карат така, ами голяма част и други тапънари качили се на големи мощни коли и се правят на играчи + другите баш-бабаити и те с по 1-2 коли охрана и те избутват,изтласкват по пътя,препреждат на светофара и тн. и то се събира,и в един момент на човек му писва и не му дреме за живота му важното е да си отстоява скъпоценнато място което някои пореден му е отнел.

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 13 Ное 2025, 15:21

Сещаш ме за един случай. Някакъв Ленд Роувър ли беше, сватбен джип и идва някакъв от малцинствата на ДПС мисля беше, сватба правят някаква. Обаче идвайки го гледам отпред сложил зад стъклото на таблото синя и червена лампа да мигат. Аз ей така. :shock: И се дразня естествено, викам ще звъня на един там катаджия, онзи вика звъни на 112, ама ако не го хванат на място, нищо няма да стане. Звъня аз, описвам, дойде там една патрулка след време, видяха джипа, ама лампата не светела, а и вече не била на таблото, то можело да не е лампа, можело не знам си какво, недоказуема работа...абе викам аз ако на жълтата кола я сложа много бързо ще стане доказуема.
Тоя повече не го видях с такава лампа, явно се усети как да отишли полицаите там.

Друг случай с един полицай, който е от тук, ама работи в Стара Загора. Абе засичам го сутрин на Арсенал редовно оставя жена си и пуска полицейски свирки и квакания с частната си кола. :shock: Веднъж пусна и на мен даже, че нещо не му хареса къде стоя, ама понеже му бях набрал и направо свалих прозореца да се разправям защо иука такава сигнализация в колата, ама си тръгна по пътя. Та явно роднина, милиционер, роднина, милиционер не е случаен лаф. Сина му работи на хранилка и той в общината да обикаля скоби да слага на хората. Случайно естествено защото в кандидатствал по каналния ред. Не, че е много хубава работа де, ама все са някакви бивши полицаи, даяджии или роднина на някой такъв, приятел...

seimo написа:
Top Gun Maverick написа:Как да няма общо като виждам на всички места с камера за средна при ограничение 50 МАСОВО се намаля на 35 :mhihi: защото мислят, че мерят моментна? Та сега как очаквате от хора, които не знаят, че тези камери не са за моментна скорост да знаят как това е участък в който не се мери средна? :mhihi:

П.п: Катафалката от снимката повече прилича на папамобила. :mhihi:

Пак ти казвам от години пътувам всеки ден по два пъти по този маршрут като винаги тръгвам от Сопот по едно и също време разбирай минута и пристигам в Калояново пак по-едно и също разбирай плюс минус 1-2 минути според трафика. Та по тази конкретна отсечка няма абсолютно никаква разлика откакто са въвели средна скорост :D Иначе това от снимката и аз първоначално помислих че е катафалка и викам евала на НСО предвидливо си карат и катафалка ама после като се загледах е твърде високо за такава май или е няква специална каквато не съм виждал.

Така е, аз също често съм го ползвал и си е натоварен, явно и лелката като е било неделя следобяд е хванала малко голямото дърво. :mhihi: Но това на камерите за средна си е така, буууууум спирачки до 35, бааааааам кикдаун...
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 13 Ное 2025, 15:46

steeN написа:
Колата им застанала в позиция, готова да посрещне евентуален удар срещу охраняваното лице и така да го предпази

:mhihi: :mhihi: :mhihi:

Какъв е този протокол, който оставя охраняваното лице напълно открито

Пак ти казвам - бронето не може да закове на място като нормална кола, както и резките маневри също не му допадат.
Ако стане удар на 15м пред тях просто ще мине през ударените коли като таран...ако има обаче 50-60-70м има време за реакция било то спиране или промяна на посоката
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: M340i
Мечтае да кара: Калибра
Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин

Мнение от vicho » 13 Ное 2025, 15:50

https://www.facebook.com/10006483066314 ... YSfUvx1oi#

тигър, бок, машина, легенда

Справка на NOVA показва, че заловеният с алкохол зад волана има 17 акта, 16 фиша, задържане с 2,02 промила, а миналата година – с 3,63 промила. Вероятно му е било отнето свидетелството за управление за около година, но вече е изтърпял наказанието.

"правосъдие" за всеки... с един пиян манг@у не можем да се оправим, какво остава с по-сложни неща
You said: "Time will change!" What if it changes you?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Ное 2025, 16:31

Don_Diego написа:Пак ти казвам - бронето не може да закове на място като нормална кола, както и резките маневри също не му допадат.
Ако стане удар на 15м пред тях просто ще мине през ударените коли като таран...ако има обаче 50-60-70м има време за реакция било то спиране или промяна на посоката

Ти добре ми го казваш, но ми поватяряш нещо, което няма отношение към конкретната ситуация...

Атакуващият няма да се издаде от 3 автобуса разстояние, просто малко преди да се изравни с охраняваната кола може да се отклони и никакво време за реакция няма да имат.
Точно затова пред пазената кола трябва да има друга кола, която да не позволи нещо да се вмъкне между двете.

След като се разминава с Тойотата, няма *абсолютно нищо* между пазената кола и този който снима на 2-3 автобуса разстоние. Празен път между тях.
Наистина ли не го разбираш това или просто отговаряш без да вникнеш? :dunno:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 13 Ное 2025, 17:04

Ако бяха преценили, че наистина представлява опасност щяха да го отнесат на 100%

Тия хора не са роботи, преценяват обстановката в реално време и напасват протокола за секунди към конкретната ситуация.

Ако го бяха отнесли без причина...направо я закриваха тая служба и големците вече щеше да ги пази делта гард :mhihi:

Правилния подход (ако преценят, че се налаха разбира се) би бил да му блокират пътя и видимостта към основната кола, заредено и насочено оръжие и тн докато отмине кортежа... дали щеше да е по-добре приета ситуацията в такъв случай? После не му мърдат задържане от полицията и куп разправии на виновния водач
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 13 Ное 2025, 17:12

Аз нямам против да глобяват тези, които пречат. Но просто не разбирам, защо е толкова срамно всички тези, които ги защитават да посочат грешката им.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: V8 HEMI

Мнение от ivanski_2 » 13 Ное 2025, 17:43

Когато 20 човека казват че една ситуация не е ок изобщо, може би наистина трябва да се замисли човек колкото и да си мисли че е прав, ама знам ли.....
Some cars are made for maximum miles per gallon, and some are made for maximum smiles per gallon... the choice is yours... :)

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Мнение от Моджо » 13 Ное 2025, 19:35

Айде па обяснения кое как било....като си пуснат звуци и светлини тогаз ги защитавайте. Дейва милиционерите, дейва. Насекъде са.
Хм,хм...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 13 Ное 2025, 20:17

steeN написа:
Атакуващият няма да се издаде от 3 автобуса разстояние, просто малко преди да се изравни с охраняваната кола може да се отклони и никакво време за реакция няма да имат.
Точно затова пред пазената кола трябва да има друга кола, която да не позволи нещо да се вмъкне между двете.

След като се разминава с Тойотата, няма *абсолютно нищо* между пазената кола и този който снима на 2-3 автобуса разстоние. Празен път между тях.

Принципно няма такъв филм някой да се изравни с тях , нали затова отбиват насрещния трафик :ok: Тоя снимащия са го преценили, че е някакъв льольо, който не знае къде се намира и само това го е спасило да не гризне бронята на лендкрузера :mrgreen:
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

ентусиаст
Аватар

Мнение от Don_Diego » 13 Ное 2025, 20:37

ivanski_2 написа:Когато 20 човека казват че една ситуация не е ок изобщо, може би наистина трябва да се замисли човек колкото и да си мисли че е прав, ама знам ли.....

Всеки е прав за себе си в случая :ok: Преценка….какво да я правиш, всеки сам си я определя :dunno:

Аз никъде не съм казал, че някой е прав!

Обаче обясних (като човек с опит от първо лице, точно в това нещо) какво е довело до ситуацията на първо място (липса на организация от Пътна полиция и ОДМВР) и защо колата на НСО е предприела тази маневра (не спазване на директно полицейско нареждане (обикновено когато пилотната кола трябва да чисти пътя се ползва и високоговорителя с команди “Отбий вдясно” и “Пропусни колоната”, тук не става ясно дали е направено това) и недаване на предимство на автомобили със специален режим на движение).

Пак гледайте клипа и вижте дали закачат колите, които са реагирали по начина, който описах преди няколко мнения :bchug:

И още нещо: ако ще и плажна полиция с колело да е, на буркан и сирена - трябва да дадеш път! Линейка, патрулка, пожарна, нсо абсолютно едно и също е….няма различни прочити и преценки :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
Мечтае да кара: BMW M2

Мнение от ildivvy » 13 Ное 2025, 21:01

Днес следобед 'бакшишите' в гр.Пловдив сякаш се бяха наговорили и караха супер нагло и просташки! Малоумници!
Ex: 96' BMW318ti

Изображение

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!

Вече съм фен на Марио Драги!

" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев

Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Аз ще гласувам! А ти ще гласуваш ли?

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата