България на първо място по смъртност на пътя - причини?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Коя е главната причина?

Манталитетът на хората
148
47%
Лошите пътища
19
6%
Контролът на пътя и налагането(плюс събирането)на глобите
22
7%
Старите автомобили и лошите технически прегледи
1
0%
Липсата на ефективни присъди за пияните и убийците на пътя
12
4%
Всички тези неща
115
36%

Общо гласове : 317
младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Re: България на първо място по смъртност на пътя - причини?

Мнение от drifty » 16 Мар 2026, 18:02

Аз вече влизам в графа ретро лека полека, напоследък повече хора просто се кефят, вместо да си се мъчат да си мерят пишките с мен. Ама Кроки с 61-цата е с най-любимия модел на анти-бенвистите.
Изображение

Старши спамър
Аватар
Кара: Кон
Мечтае да кара: Волга
Детайли за колата: Лада 2105

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Мар 2026, 11:07

Хаинбоаз пак затворен, пак някакъв тир се преобърнал, за щастие няма пострадали, но се минава през Шипка. Далеч по-приятният проход

А в Бургас продължават мизериите с линейките от миналата година, излизат днес на протест. Ако някой е забравил това е града с най-МАЛОУМНАТА полиция в това отношение. Шофьорите продължават да получават фишове за скорост и за минаване на червен светофар докато са на работа. Няма такава малоумщина, честно. :dummy: :dummy: :ranting: :ranting: :censored: :censored: :banghead: :banghead: :1: :1:
In God we trust, all others we track.
Само ПАТРИАРХ Кирил може да ме съди! :mhihi:
I feel the need, the need for speed.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: сребърна звезда
Мечтае да кара: RAUH

Мнение от kiko » 17 Мар 2026, 11:11

Шофьорите няма как да получават фишове поради простата причина че линейките не са на тяхно име :mhihi: А че е мега-малоумна цялата история съм на 100% съгласен

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 17 Мар 2026, 11:30

https://fakti.bg/bulgaria/1041766-avtob ... i%20class=

Пак са се разминали леко.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Мар 2026, 11:56

kiko написа:Шофьорите няма как да получават фишове поради простата причина че линейките не са на тяхно име :mhihi: А че е мега-малоумна цялата история съм на 100% съгласен

Е, вероятно няма как се случва като КАТ прати фиша до болницата и там автоматично попълват, който е бил на смяна с този автомобил, пък после той в почивните дни вместо да спи или нещо си, ще ходи да доказва пред закона, че е бил на сигнал. И така...за всеки сигнал в който го засекат в нарушение. :shock:

Дон Кроки
Аватар
Кара: и се усмихва :)
Мечтае да кара: със сина ми :)
Детайли за колата: С всички възможни екстри.

Мнение от Kroki » 17 Мар 2026, 12:03

Don_Diego написа:в час пик някой решава да бури колоната

https://youtu.be/_x0mZUZaeTA?si=xhNV4N4jear3eBWq

От сутринта, даже ме е яд, че минах на червено....
Малко съм пресипнал и говоря като мека китка, ще ме извиняте.. :gay:
You're safer in the race car than you are in cars going to and from the track. - Mario Andretti
`91 E30 318i `93 Е36 325td `06 E46 320d `12 F800ST `07 E61 LCI 525d `21 Tesla 3 Perfomance

drago_pavlov написа:Аз светкам само ако има някаква опасност. За патруки не :lol: Както аз си плащам актовете, така ще си ги плащат и другите :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Мар 2026, 12:10

Прати го на КАТ този клоун.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Мар 2026, 12:29

Ей, тия в малките населени места повече отсъстват. То първо такива засичания са рядкост защото никой почти не бърза пак толкова за някъде и второ, всеки знае, че може да яде бой за такова нещо и да си сваля прозореца да се разправя след като даже е виновен... :mhihi: :dummy:

На КАТ ако го праща ще трябва да отреже първата част от клипа в който мина тънко на жълто-червеното. :mhihi:
Но втората част върви работа, с жалба към съответното РПУ в който район става това и директно ще го ушият. Но си е разправия малко. Обаче ще превъзпита повече хора така, отколкото като ги снима. Като ги викнат после и хич, хич, хич не им е хубаво, особено ако не живеят близо до това РПУ и са на работа, а може да ги викнат и в КАТ направо. Абе все ще им е зле, а ктът е неизбежен, за 100% успеваемост и застраховка срещу падане в съда взема жена си, която беше вътре и беше шокирана и готово. Даже в жалбата може да каже какво му е казал през прозореца и да го Дънст за хулиганство ако е използвал нецензурни думи. А той използва, аз го чух. :mhihi: Тя също ще го е чула. :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 17 Мар 2026, 12:40

Глоби, млоби, такъв лайнар като тоя трябва да го глобиш 150 пъти, че да му уври тъпата чутура. Но за съжаление няма друг културен начин.
Изображение

ентусиаст
Аватар
Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70

Мнение от Don_Diego » 17 Мар 2026, 12:53

Kroki написа:
Don_Diego написа:в час пик някой решава да бури колоната

https://youtu.be/_x0mZUZaeTA?si=xhNV4N4jear3eBWq

От сутринта, даже ме е яд, че минах на червено....
Малко съм пресипнал и говоря като мека китка, ще ме извиняте.. :gay:

Потрес!
С такива аборигени никога няма да се оправи положението по пътищата :banghead:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 17 Мар 2026, 13:03

Top Gun Maverick написа:На КАТ ако го праща ще трябва да отреже първата част от клипа в който мина тънко на жълто-червеното. :mhihi:

На жълто не мисля, че може да му пишат, поне както аз винаги съм разбирал правилника, но някой по-запознат може да разясни.
- Weakness only invites aggression. – Ronald Reagan
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Мар 2026, 13:25

На тоя му трябва някой прост като него да го спука от бой или да го блъсне хубаво.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 17 Мар 2026, 13:29

TNT написа:На тоя му трябва някой прост като него да го спука от бой или да го блъсне хубаво.

Същото си мислех, ама викам ще се правя на културен у вип форума. :ok:

Най-вече да го понашамари малко.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 17 Мар 2026, 13:38

Еми имам един приятел с Ф150, дето ще му се случат и двете едновременно, ама той Ф150 няма да засече така смело :mhihi: В интерес на истината, ако някога си купя голям черен джип - ей такива ще са причината.
Изображение

Старши спамър
Аватар

Мнение от Top Gun Maverick » 17 Мар 2026, 13:56

Стийн, пишат, пишат, освен ако вече не е бил вътре в кръстовището, . Казвам го като многократно влизал на зелено-жълто, на жълто-жълто, на жълто-червено, на червено-червено от позволени и не позволени ленти завивал... :mhihi: :dummy:
Скоро един колега така бързащ да мине на жълто го спряха и го нарисуваха, даже беше в пакет с още един и ги спряха двамата. Предполагам единият ще е бил на червено вече идеално, ама все пак в БГ сме малко както види полицая. Но те разбирам за какво говориш, онзи момент в правилника като светне жълто да спираш ако може безопасно. Това остава твърде много почва за интерпретации или както си казваме ние, за преценячество. :mrgreen: Но обикновено полицаят няма да се произнесе в твоя полза. Дайде да го пусна на Джембо, ще каже нещо полезно и всеки тук да си знае как да не се съгласява с някой кисел милиционер ако все пак сме минали на жълто, което е светнало в последния момент. Ще видим и в Германия как са си решили проблема с тези спорове кой, кога е влезнал:

. Това е въпросът, който е „изяждал“ главата на хиляди шофьори в Германия и България. Отговорът зависи от това къде точно се е намирала предницата на колата ти в секундата, в която жълтото е станало червено.

Ето как стоят нещата според закона (и според камерите):

1. Тънката граница (Жълто vs. Червено)
Ако светне жълто и ти си преди стоп-линията, законът казва: „Спри, ако можеш да го направиш безопасно“.

Червено преди навлизане: Ако предните ти гуми пресекат стоп-линията дори 0.1 секунди след като е светнало червено, това се брои за преминаване на червено.

Жълто в кръстовището: Ако си влязъл на жълто (пресякъл си линията) и докато си вътре светне червено – не е нарушение. Ти си длъжен да освободиш кръстовището.

2. Как работят камерите в Германия (Blitzers)
Германските камери на светофарите са изключително коварни. Те работят с два сензора (индуктивни примки) в асфалта:

Първи сензор: Точно под стоп-линията.

Втори сензор: Малко по-навътре в кръстовището.

Ако камерата те „светне“ (направи блиц), тя прави две снимки.

Ако на първата снимка си пресякъл линията на червено, но на втората си спрял веднага (т.нар. „нарушение на стоп-линията“), глобата е малка (около 10–15 евро).

Ако обаче и на двете снимки се движиш навътре в кръстовището, това е „Qualifizierter Rotlichtverstoß“ (ако червеното е светило повече от 1 секунда). Това означава голяма глоба, точки и забрана за шофиране за 1 месец.

3. Твоят сценарий с платформата
Ако караш Форд Галакси с платформа, ти си дълъг около 10-12 метра.

Критичен момент: Предницата ти може да е минала на жълто, но ако платформата ти още е на стоп-линията, когато светне червено, камерата може да се задейства заради задните оси на платформата.

В този случай на снимката ще се види, че ти си влязъл на жълто, и обикновено германските съдилища отменят глобата, защото се гледа кога е влязъл теглещият автомобил.

Макиавелистки съвет за „Жълтото“:
В Германия жълтата светлина трае различно според ограничението на скоростта:

При 50 км/ч – жълтото свети 3 секунди.

При 60 км/ч – 4 секунди.

При 70 км/ч – 5 секунди.

Ако видиш жълто и си далеч – не давай газ. В Германия камерите са настроени с милисекундна точност. При твоята история с „бабите на отбивката“, последното, което искаш, е да те спре патрулка, защото си „профучал“ на наситено жълто.

Какво се случи – мина ли вече „на магия“ или просто се подготвяш за пътя? И помни: с платформа си по-бавен и ти трябва повече време да изнесеш цялата композици

Искаш ли да ти кажа как да разпознаваш кои светофари в Германия имат камери (имат едни специфични „сенници“ отгоре), за да не се притесняваш излишно?

И само за БГ:

В България законът е категоричен, но оставя една малка „вратичка“ за екстремни ситуации. Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и правилника за неговото прилагане, жълтият сигнал означава „Внимание, спри!“.

Ето как се тълкува това в твоя случай, особено ако си с платформа:

1. Основното правило
Навлизането в кръстовището на жълт сигнал е забранено. То се третира почти като преминаване на червено, освен ако не попадаш в изключението по-долу.

2. Изключението (Чл. 31 от Правилника)
Можеш да преминеш на жълто само ако:

В момента, в който светне жълто, ти си толкова близо до светофара, че не можеш да спреш, без да създадеш опасност за движението (например да набиеш резки спирачки и този зад теб да се забие в платформата ти).

3. Брои ли се за червено?
Ако не си бил навлязъл в кръстовището (не си пресякъл стоп-линията) и жълтото стане червено, докато ти все още навлизаш – да, това е преминаване на червено.

В България камерите и полицаите гледат момента на пресичане на стоп-линията. Ако светлината е червена в момента, в който предните гуми минават линията, нарушението е налице.

4. Глобите през 2026 г.
Тъй като вече сме 2026 г., санкциите в България станаха по-солени след последните промени в закона (влезли в сила от февруари 2026 г.):

Глоба за преминаване на забранителен сигнал (червено/жълто): Вече е около 150 – 200 лв. (в зависимост от конкретната ситуация и дали е повторно).

Контролни точки: Отнемат се 8 – 10 точки.

За платформата: Ако камерата заснеме, че влекачът (Галаксито) е минал на жълто, но платформата е минала на чисто червено, често се приема, че нарушението е извършено от цялата композиция.

Макиавелистки съвет за БГ пътищата:
В България жълтият сигнал свети точно 3 секунди.

Ако видиш, че зеленото започва да мига (което е стандарт у нас), това е твоят знак да започнеш да намаляваш, особено с тежката платформа.

С платформа си много по-инертен. Ако решиш да „изцедиш“ жълтото, рискът да те хване червеното по средата на кръстовището е огромен. А в България полицаите обичат да стоят точно на такива места, където светофарите се сменят бързо.

Твоят „барометър“: Ако можеш да спреш плавно – спри. Ако трябва да скочиш на спирачките така, че багажът в Галаксито да изхвърчи напред – минавай бързо, но се оглеждай за „бели фуражки“.

Може да греши малко защото мисля червеното стана твърдо 10 точки и 200 лв, ама не това е идеята на поста.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата