Глоба за липса на ГО служебно?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Re: Глоба за липса на ГО служебно?

Мнение от vladye » 12 Дек 2012, 11:55

Колеги, донякъде застрахователите имат право.
До вчера и аз мислех, че не е обмислен закона и е непрактично да се плаща застраховка при положение, че автомобила не е в движение.

Но, не се знае какво може да се случи - давам един пресен пример от първа ръка.

Действието се развива вчера - паркиран ван на тротоар пред блок, не пречи на пешеходците и движението.
Автомобила няма гражданска, защото не се ползва зимата, а сезонно по работа.

Двама пича с някакъв опел се удрят в него - момчетата викат мобилна група и звънят на КАТ, много правилно - всичко както си му е реда.
Идват от КАТ, мобилната група - документи, гражданска и така нататък.

Да, ама гражданска - йок.

Разправии, нерви и негативни емоции - за какво, 40 кинта?
Това е малкия дявол, ами ако се беше случило лошото - какво правим :roll:
virtue and tranquillity

младши ентусиаст
Аватар
Кара: 2 - BMW E30 touring
Мечтае да кара: BMW E30 катафалка
Детайли за колата: Детайлите са перфектни.

Мнение от kokala » 12 Дек 2012, 12:23

vladye написа:...

Добре, ами като колата ми е в двора или в сервиз и нищо не може да се случи, за какво трябва да плащам тая гражданска?
Той закона хубаво е обмислен, нали трябва да си пълнят гушките... като нямаш ГО и стане нещо такова каквото ти каза, че се е случило, всеки ще си понася последствията ама да ни задължават... :kuku:
Изображение Изображение Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 12 Дек 2012, 18:02

vladye написа:Колеги, донякъде застрахователите имат право.
До вчера и аз мислех, че не е обмислен закона и е непрактично да се плаща застраховка при положение, че автомобила не е в движение.

Но, не се знае какво може да се случи - давам един пресен пример от първа ръка.

Действието се развива вчера - паркиран ван на тротоар пред блок, не пречи на пешеходците и движението.
Автомобила няма гражданска, защото не се ползва зимата, а сезонно по работа.

Двама пича с някакъв опел се удрят в него - момчетата викат мобилна група и звънят на КАТ, много правилно - всичко както си му е реда.
Идват от КАТ, мобилната група - документи, гражданска и така нататък.

Да, ама гражданска - йок.

Разправии, нерви и негативни емоции - за какво, 40 кинта?
Това е малкия дявол, ами ако се беше случило лошото - какво правим :roll:

И нещо не те разбрах.Уж те го удрят спрелия автомобил- той не се движи изобщо тоест те са виновни и за какво ще послужи ГО на тоя автомобил ? Щетата ще се покрие от гражданската на виновния .
То по тая застрахователната логика и къщите имотите трябва задължително да ги застраховаме че ако се запали мойта къща и се прехвърли към комшията пък нямам застраховка и става една мътна и кървава..

Редното е да се спазва презумцията за добросъвестност.Както и в правото презумцията за невинност до доказване на вината.
След като не е платил ГО значи не кара автомобила.Хванат ли те зад волана обаче без ГО си носиш последствията .По просто от това как да го обясня незнам.
А тва че ЗК били си заложили незнам си къв приход разход и кво плащат си е техен проблем .Не на гражданите нито на държавата.Няма държавната администрация да им събира на тях вземанията които сами си втълпяват че някой им дължи.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

.ninja { visibility: hidden; }
Аватар

Мнение от vladye » 12 Дек 2012, 18:11

Казвам какво се случи - даден беше протокол, на базата на който би трябвало да се изплатят щетите.
Нямам идея обаче, при положение че няма сключена гражданска застраховка какво става.
virtue and tranquillity

ентусиаст
Аватар
Кара: 03'Е53 М62TUB44
Мечтае да кара: Е34 540/6 touring
Детайли за колата: Петица с много седмици

Мнение от dan-dam » 12 Дек 2012, 18:15

vladye написа:Казвам какво се случи - даден беше протокол, на базата на който би трябвало да се изплатят щетите.
Нямам идея обаче, при положение че няма сключена гражданска застраховка какво става.

Щетите се поемат от зстрахователя на виновния. Иначе казано на момчетата с Опела

старши ентусиаст
Аватар
Кара: Тъпата кака да маа с черпака
Мечтае да кара: Кадилакът на Долън
Детайли за колата: да има джам таван, кожни седалки, музика сватба, 320спринцофка, барнеш копче джам пада....

Мнение от saleen » 12 Дек 2012, 19:55

Напълно вярно :yes:
Никой не мое ма връне на селу!

младши ентусиаст
Аватар
Кара: Е46 330i

Мнение от Nasko_ » 12 Дек 2012, 20:22

Jordana написа:И нещо не те разбрах.Уж те го удрят спрелия автомобил- той не се движи изобщо тоест те са виновни и за какво ще послужи ГО на тоя автомобил ? Щетата ще се покрие от гражданската на виновния .
То по тая застрахователната логика и къщите имотите трябва задължително да ги застраховаме че ако се запали мойта къща и се прехвърли към комшията пък нямам застраховка и става една мътна и кървава..

Редното е да се спазва презумцията за добросъвестност.Както и в правото презумцията за невинност до доказване на вината.
След като не е платил ГО значи не кара автомобила.Хванат ли те зад волана обаче без ГО си носиш последствията .По просто от това как да го обясня незнам.
А тва че ЗК били си заложили незнам си къв приход разход и кво плащат си е техен проблем .Не на гражданите нито на държавата.Няма държавната администрация да им събира на тях вземанията които сами си втълпяват че някой им дължи.

Аз не виждам застраховател, който ще изплати щети на кола с нередовни документи, било то и паркирана!

И не разбрах какви вземания им събира държавата? :)
Не спори с глупак, защото ще те принизи до нивото си и ще те победи с опит!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 12 Дек 2012, 20:34

Nasko_ написа:
Jordana написа:И си втълпяват че някой им дължи.

Аз не виждам застраховател, който ще изплати щети на кола с нередовни документи, било то и паркирана!

И не разбрах какви вземания им събира държавата? :)

Е не четеш ли отначало темата.ЗК били заложили приход по броя на автомобилите в БГ които трябва да застраховат.Ама понеже неможали да ги застраховат щото хората не искали сега били на загуба.Поради тоя умопомрачителен факт КАТ и държавна администрация трябва да се активират да гонят незастрахованите та паричките да влязат там където трябва да са - при ЗК.За това казах че няма такъв бизнес дето държавата ще ти гарнтира с административния си апарат туй дето си заложил като приход.Няма такъв филм никъде по света.
Само че явно има .Силно застрахователно лоби в парламенто..няколко народни избранници на хранилката и си гарантираш прихода до 9то коляно.
Вижте им само декларираните приходи на ЗК за 2011г колко корпоративен данък са платили колко компании оперират и дали тези компании работят и извън страната и ще разберете една много проста истина.Същите тия работят в други европейски страни по друг начин и по друг стандарт в полза на клиенто не срещу него .Тоест кучето скача според тоягата само дето в БГ се опитват да обърнат нещата - ние да скачаме според тоягата която ни показват. :no:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от гумата » 12 Дек 2012, 21:59

Отговорност за несключена задължителна застраховка
Чл. 315. (1) (Доп. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) Лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл. 249, т. 1 или 2 или което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва със:
1. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) глоба от 400 до 600 лв. - за физическо лице;
2. (изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) имуществена санкция от 2000 до 5000 лв. - за юридическо лице.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 54 от 2006 г.) При повторно нарушение наказанието по ал. 1, т. 1 е 2000 лв., а по ал. 1, т. 2 - 10 000 лв.
(3) Застраховател, който извърши нарушение на чл. 250, се наказва с имуществена санкция от 5000 до 20 000 лв., а при повторно нарушение - от 10 000 до 40 000 лв.

При справка в Кодекса за застраховането излиза, че щом си собственик на МПС трябва да си сключил договор за гражданска отговорност за вредите,които може да настъпят вследствие от твоето виновно поведение. На практика, у нас има множество застрахователни компании с разностранни интереси и само на пътя може да те хванат, че си без гражданска отговорност, а компетентен орган да налага глоба по кодекса за застраховането не е КАТ. КАТ налага глоби по ЗДвП.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 12 Дек 2012, 23:07

Хич даже не са много ЗК. 20 на брой са общозастрахователните.За сравнение в страни като Белгия и Австрия оперират по около 150 такива компании които предлагат ГО от които половината почти са чуждестранни.А в тоа закон една точка или буква да вмъкната между първо и второ четене от лобиста Х и ставаш престъпник ако колата ти стои пред блока и нямаш ГО.
ГО не е данък и задължението по нея не може да произтича вследствие на притежание на движимо имущество.Тва са толкова мъгляви текстове и кво като е закон ? Той сащо подлежи на тълкуване от инстанциите.Писан е от хора често в конфликт на интереси .
Пак да попитам .Каква е разликата между два автомобил паркирани пред блока единия спрян от движение другия си е е редовен та единия ще плаща ГО без да се кара другия няма да плаща и той не се кара ?
И двата са с известни собственици и не са безстопанствени ?

Аватар

Мнение от F3P » 12 Дек 2012, 23:33

гумата написа:...КАТ налага глоби по ЗДвП.

Така е- глобяват по ЗДвП. Сега си отвори ЗДвП и чети следните неща:

Чл. 100, ал. 1, т.3 (т. 5 не ни вълнува)
Чл. 100, ал. 3- пропусни думата "Водачът" и ми обясни как ще спазиш другата част от текста ако ГО ти е изтекла.
Чл. 123, ал. 2- това важи за описаният случай с ударен паркиран бус.
Чл. 171, т. 1, буква Е- това е за каращия колата.
Чл. 171, т. 2, буква В- това е за СОБСТВЕНИКА на колата. Опитай се да намериш и дума за това, че ще го отнесеш когато те спрат- пише само "собственика". Значи ако от ГФ им подадат инфо "Лицето Х няма ГО" логично е КАТ да ти пишат един акт и кварталния да те посети. Общо взето е "много приятен" тоя член.
Чл. 179, ал. 5- чети внимателно дали се споменават думи като "Гаранционен фонд" и "Кодекс за застраховането" и пак ми обяснявай, че КАТ не глобяват по КЗ.
Чл. 183, ал.1, т.2- маловажно е.

Така като гледам КАТ доста занимавки има покрай тая ГО. За мен няма проблем да те глобят докато си седиш у вас, а колата в гаража- закона им позволява.

vladye написа:...Нямам идея обаче, при положение че няма сключена гражданска застраховка какво става.

Случва се това, че трябва от КАТ да пишат акт на собственика на буса за липса на ГО- при ПТП се изискват всички документи на колата. Липсва ГО- акт за 400лв., а и надали застрахователя на онея с ръждата ще плати и стотинка.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 13 Дек 2012, 1:21

Стига ги цитирахте тия точки и алинеи.Кво оправя ГО при по големи щети или смърт ? Нищо ама абсолютно нищо. Аз примерно като пострадал от ПТП водача е имал ГО но мене не ме кефи сумата която застрахователя е предвидил да ме обезщети и сори батка.Граждански иск осъждам те и ти си задръж прехвалената ГО в рамка.
Това не значи че трябва да управляваме автомобила без ГО но това не е манна небесна и ни спасява само от дребни инциденти.
В Германия ако щещ си направи най ниската ако щещ най високата ГО по закон носиш имуществена отговорност до 1млн € .Да не е и повече вече .Разликатта ако те осъди пострадалия си я плащащ от джоба .В БГ е 1млн лв при смърт на повече от 1 лице и 200к за имуществени вреди ама досега е прецедент ако съда присъди такива обезщетения.
Така че какво ме задължава закона - да ми прибира редовно сумата за ГО макар и малка караш не караш но редовно да си тече към застрахователя.
Докато застрахователите не започнат наистина да носят своята отговорност и да изплащат полагащите се обезщетения те това ще е в БГ .
Когато човек получава подобаващата сигурност и обезщетение от ГО сам ще иска да сключи такава не да го гони кварталния и да си пращамаме писъмца с точки и алинеи он закони.

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 13 Дек 2012, 10:51

Jordana написа:Стига ги цитирахте тия точки и алинеи.Кво оправя ГО при по големи щети или смърт ? Нищо ама абсолютно нищо. Аз примерно като пострадал от ПТП водача е имал ГО но мене не ме кефи сумата която застрахователя е предвидил да ме обезщети и сори батка.Граждански иск осъждам те и ти си задръж прехвалената ГО в рамка.
Това не значи че трябва да управляваме автомобила без ГО но това не е манна небесна и ни спасява само от дребни инциденти.
В Германия ако щещ си направи най ниската ако щещ най високата ГО по закон носиш имуществена отговорност до 1млн € .Да не е и повече вече .Разликатта ако те осъди пострадалия си я плащащ от джоба .В БГ е 1млн лв при смърт на повече от 1 лице и 200к за имуществени вреди ама досега е прецедент ако съда присъди такива обезщетения.
Така че какво ме задължава закона - да ми прибира редовно сумата за ГО макар и малка караш не караш но редовно да си тече към застрахователя.
Докато застрахователите не започнат наистина да носят своята отговорност и да изплащат полагащите се обезщетения те това ще е в БГ .
Когато човек получава подобаващата сигурност и обезщетение от ГО сам ще иска да сключи такава не да го гони кварталния и да си пращамаме писъмца с точки и алинеи он закони.

колкото и да ме съдиш, застрахователя си поема разходите, те за това вдигнаха лимитите до 1млн. лв., така че с ГО в НОРМАЛНА застрахователна компания ще ви блъскам наред всичките и няма да извадя 1ст. от джоба си. :mhihi:
Изображение

Аватар

Мнение от F3P » 13 Дек 2012, 20:00

Projektzwo написа:... така че с ГО в НОРМАЛНА застрахователна компания ще ви блъскам наред всичките и няма да извадя 1ст. от джоба си. :mhihi:

Мога да намеря някоя кочина пред разпад- карам ти я, ти ме удряш с някой камион (за да е тоталка кочината), ще изкарам едно медицинско за лека телесна повреда и после си чакам обезщетението. Ако не ме кефи- съдя те. Понеже шанса ЗК да плати подобаваща сума са никакви (а и ми се намира стабилен адвокат за тая цел) водим дело и се пиши осъден да ми платиш още поне 5 бона (скромничко) + адвокатския хонорар. Стиска ли ти да пробваш :?:

Образовай се малко по въпроса- ГО и плащането от ЗК е едно, но аз като пострадал винаги мога (щото не ме кефи колко са дали ЗК по техните тарифи и смятам, че щетите са по-големи) да заведа гражданско дело и там плащаш от джоба си.
Изображение

Аватар
Кара: 200CE

Мнение от Projektzwo » 14 Дек 2012, 12:17

F3P написа:
Projektzwo написа:... така че с ГО в НОРМАЛНА застрахователна компания ще ви блъскам наред всичките и няма да извадя 1ст. от джоба си. :mhihi:

Мога да намеря някоя кочина пред разпад- карам ти я, ти ме удряш с някой камион (за да е тоталка кочината), ще изкарам едно медицинско за лека телесна повреда и после си чакам обезщетението. Ако не ме кефи- съдя те. Понеже шанса ЗК да плати подобаваща сума са никакви (а и ми се намира стабилен адвокат за тая цел) водим дело и се пиши осъден да ми платиш още поне 5 бона (скромничко) + адвокатския хонорар. Стиска ли ти да пробваш :?:

Образовай се малко по въпроса- ГО и плащането от ЗК е едно, но аз като пострадал винаги мога (щото не ме кефи колко са дали ЗК по техните тарифи и смятам, че щетите са по-големи) да заведа гражданско дело и там плащаш от джоба си.

Не ме разсмивай, моля те... купувай кочината и идвай към Плевен да действаме, ама да не се размекнеш по средата на случката...

И по темата съм се образовал достатъчно, но явно ти не си. Пак казвам това е лими за ИМУЩЕСТВЕНИ и НЕИМУЩЕСТВЕНИ вреди, т.е. хубаво няма да си съгласен с изплатеното обезщетение от дадена ЗК, после ме съдиш - ОК, печелиш - ОК, но тънкия момент е аз няма да заплатя нищо от това, което се определили в съда. Взимам си решението и право при застрахователите, от където ти ще си получиш така мечтаните парички.

А преди да започваш да ми развиваш теории, нека ти подскажа, че такива случаи съм до този момент съм имал достатъчно...

Именно поради тази причина е много важно къде се застраховаш, а не само да повтарят всички - "...ами то тази застраховка е за другия, да не е за мене, какво ми пука..." ама като стане ситуация подобна на описаната по-горе и човек започва да се замисля.
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата