Забраната за пушене
Модератор: Общи модератори
- zenite
- Потребител
-
- Кара: Y22DTR
- Мечтае да кара: BMW M550d xDrive Touring
Re: Забраната за пушене
За сега забраната за тютюнопушене на обществени места остава! Ето тук, тук и тук.
EDIT:
Защо мислиш така? Аз също преди дни бях на границата да съобщя за същото в една пловдивска кръчма. Не съм длъжен заради чувството за безнаказаност на някой си собственик/управител на заведение да се тровя докато се забавлявам и си хапвам.
EDIT:
ivoo написа:На такива като теб навремето им викаха доносници , сега обаче сте обикновени клюкари.
Защо мислиш така? Аз също преди дни бях на границата да съобщя за същото в една пловдивска кръчма. Не съм длъжен заради чувството за безнаказаност на някой си собственик/управител на заведение да се тровя докато се забавлявам и си хапвам.
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
ей т'ва е - и държавата и непушачите са загрижени за здравето на всичко - нооо НЕ, друго си е да се тровите 
пушенето е толкова безсмислено, колкото и да направиш кантар на тротоара от 3тия етаж на къща..

пушенето е толкова безсмислено, колкото и да направиш кантар на тротоара от 3тия етаж на къща..
ръб написа:ей т'ва е - и държавата и непушачите са загрижени за здравето на всичко - нооо НЕ, друго си е да се тровите
То и това дето се случва на снимката на аватара ти е безмислено ама ...
- ръб
- младши ентусиаст
-
- Кара: E63 650i
като изключим, че не е вредно за здравето 

- Elesar74
- старши ентусиаст
-
- Кара: Долното
- Детайли за колата: Toyota Yaris D4D 2015.
Темата не е вече актуална, забраната остава в сила. Намериха се и умни хора в тази държава.
Човек си личи какъв е, не по това колко от високо гледа, а по това колко ниско може да се наведе.
ръб написа:като изключим, че не е вредно за здравето
Да бе, сученето на лево на десно и после в спирката не е вредно, както и пушека от гумата помага против косопад.
П.С.
Нема значение, да не се отклоняваме.
Re: Отпада забраната за пушене
flame написа:Колега, вероятно си съгласен с максимата, че всеки има права, стига да не засяга правата на другите. Виж долу 2 примера.
1 - Ако пушач пуши в ЗАКРИТО заведение, то той трови непушачите => на пушачите им се нарушават правата (да си стоят неодимени, без да пречат никому)
2 - Ако пушач си пуши НА ОТКРИТО, то дима му няма да отрови никой => ако непушачите настояват за забрана и на открито, тогава вече на пушачите им се нарушават правата (да си пафкат, без да пречат никому)
Просто не мога да рабера как нарушаваш правата на човек, който е влязъл ДОБРОВОЛНО на място, което не е предназначено за него. Влязъл е ДОБРОВОЛНО с ясното съзнание, че вътре е за пушачи. Не е отишъл ДОБРОВОЛНИО в заведението за непушачи...
Все едно да отида на стадиона и да се сърдя, че некви долу на тревата играят мач. Или да отида в стрелбището и да се оплача, че се гърми. Ама то е направено за това. За такива хора. Има си и други заведения. Да има опери и дискотеки, да има кина и театри, да има пиано барове и дискотеки, да има фитнес зали и стадиони, да има заведения за пушачи и непушачи ... и всеки да е свободен да избере къде му е приятно и да отиде там.
Никой на никого няма да наруши правата в такъв случей.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Както и за пушачите така и за НЕпушачите ходенето по заведения не е фактор от първостепенно неотложно значение.Напротив даже .Ако няма места /заведения нормативно гарантирани че отговарят на условията за двете групи си е чиста дискриминация .Законната продажба на тютюневи изделия предполага и правото на закупилите да ги употребяват.Няма такова ограничение при закупуването на цигари да се употребяват само в къщи или само на 10метра от непушач.Също и правото на пушачите да се сдружават и организират за да отстояват правата си би трябвало да е гарантирано от закона.Всичко друго е настройване на едни групи хора срещу други и чист популизъм.
Съвременото общество бъка от такива крещящи противопоставяния разделяне и насъскване на една група хора срещу други че още едно е напълно излишно.
Съвременото общество бъка от такива крещящи противопоставяния разделяне и насъскване на една група хора срещу други че още едно е напълно излишно.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
dimov_ написа:Просто не мога да рабера как нарушаваш правата на човек, който е влязъл ДОБРОВОЛНО на място, което не е предназначено за него. Влязъл е ДОБРОВОЛНО с ясното съзнание, че вътре е за пушачи. Не е отишъл ДОБРОВОЛНИО в заведението за непушачи...
Принципно си прав. Обаче ако ти си ми приятел и си пушач, пък аз не пуша и ти ми кажеш "Ай да излезем по барове довечера" - аз няма да те обявя за прокажен и да страня от теб като бял от негър по време на апартейда, ами по-скоро ще направя компромис и ще стане ей тва долу

flame написа:от 10 души компания само 1 да е пушач - и аааааайде сички у задименото![]()
И по твоята логика не трябва например да се предприемат мерки за ограничаване на смога и вредните емисии в големите градове - щото всеки се е заселил у градо с ясното съзнание, че възхудът е много по-вреден от този на село

ivoo написа:ogata написа:В Бургас също се пуши след 22ч на някой места.
Довечера ще стане интересно, след като днес сигнализирах правилните хора на бившото работно място
На такива като теб навремето им викаха доносници , сега обаче сте обикновени клюкари.
Аз пък ако мога да го кажа възможно най-ясно и разбираемо - ГЕРМАНЦИТЕ СА НА ТОЯ ХАЛ, ЩОТО СИЧКИТЕ СА КЛЮКАРИ И ДОНОСНИЦИ! Щото там няма никаква толерантност и към най-дребните нарушения и затова всичко им е наред. Ако някой хвърли фас на улицата, средностатистическият германец ще се възмути дълбоко и ще се обади където трябва - а БГ селтака ще се ухили с оправдание от сорта на "Ай ся за 1 фас проблем ли ще правиме?!".
Затова считам, че постъпката на колегата е много правилна и похвална! Трябва у всички нас като членове на това общество да се развие нетърпимост към всичко нередно - за да изчезнат явленията, свързани със селските тарикати, които бутат 20-левки на катаджиите, но същевременно реват кански против корупцията в държавата

flame написа:Принципно си прав. Обаче ако ти си ми приятел и си пушач, пък аз не пуша и ти ми кажеш "Ай да излезем по барове довечера" - аз няма да те обявя за прокажен и да страня от теб като бял от негър по време на апартейда, ами по-скоро ще направя компромис и ще стане ей тва долу
flame написа:от 10 души компания само 1 да е пушач - и аааааайде сички у задименото![]()
И по твоята логика не трябва например да се предприемат мерки за ограничаване на смога и вредните емисии в големите градове - щото всеки се е заселил у градо с ясното съзнание, че възхудът е много по-вреден от този на село![]()
Относно първото ти твърдение : Законът не може да контролира взаимоотношенията между приятели. Това, че ти или друг непушач решава да направи компромис със себе си, за да може да бъде със своите приятели е въпрос на личен избор и свобода на индивида. Такива компромиси, различни от пушене или непушене, всеки от нас прави ежедневно и законът не може да се опитва да ги регулира.
По повод второто: Мерки за ограничаване на смога се предприемат, но никой не ти забранява да си караш колата, щото видиш ли било вредно.
Напълно съм ЗА да се забранят изцяло цигарите. Производство, продажба и употреба. Но докато са законни, държавата няма право да забранява на частни лица да обособяват частната си собсвеност в помещение за употреба на тези законни продукти.
Собствеността е ЧАСТНА, но предназначението й е ОБЩЕСТВЕНО (на барове, ресторанти и всички останали места, на които се пуши) - това е колкото тънка, толкова и съществена разлика, която ти изглежда неглижираш, умишлено или не
Ако напр. си поканиш приятелите вкъщи или на вилата - никой няма да ви забрани да пушите, защото тук не само собствеността, но и целта на сбирката е частна.

flame написа:Собствеността е ЧАСТНА, но предназначението й е ОБЩЕСТВЕНО (на барове, ресторанти и всички останали места, на които се пуши) - това е колкото тънка, толкова и съществена разлика, която ти изглежда неглижираш, умишлено или неАко напр. си поканиш приятелите вкъщи или на вилата - никой няма да ви забрани да пушите, защото тук не само собствеността, но и целта на сбирката е частна.
Не я неглижирам, даже ще я натъртя: Щом цигарите са законни, държавата няма право да забранява на частни лица да обособяват частните си имоти в помещения за общесвено ползване на тези законни продукти. И то с търговска цел. Като всеки гражданин е свободен да реши дали иска да посети това място или не. Така е с абсолютно всичко останало. Има помещения за хазарт, за стрелба с оръжия, за игра на футбол, за стиптииз, за правене на секс и т.н.
Това е в основата на демокрацията и пазарната икономика. Забраната, която в момента е наложена е комунизъм.
Ти всъщност даваш много добър пример - оръжията. Щом оръжията са законни, значи ли това, че всеки, който има разрешително за оръжие, може да ходи с автомата/пищова в кръчмата или училището?
Тази забрана според мен не е комунизъм, а мярка в обществен интерес. Същото важи и за пушенето.

flame написа:Ти всъщност даваш много добър пример - оръжията. Щом оръжията са законни, значи ли това, че всеки, който има разрешително за оръжие, може да ходи с автомата/пищова в кръчмата или училището?Тази забрана според мен не е комунизъм, а мярка в обществен интерес. Същото важи и за пушенето.
Разбира се, че не. Точно така трябва да бъде и с пушенето - не навсякъде.
Но и за двете е редно да има закрити общесвени места, където човек може да си ги употребява.
За оръжията има - нарича се стрелбищен комплекс. Но за пушенето - няма.
dimov_ написа:Точно така трябва да бъде и с пушенето - не навсякъде.
Но и за двете е редно да има закрити общесвени места, където човек може да си ги употребява.
За оръжията има - нарича се стрелбищен комплекс. Но за пушенето - няма.
Да бъде забранено пушенето навсякъде (имам предвид на открито) няма никакъв смисъл - защото пушенето на открито не вреди на никой, освен на самия пушещ - и в такъв случай пушачите наистина могат да се оплачат от дискриминация, защото не вредят на никого, а ги лишават от любимо удоволствие.
Оръжията е "вредно" да се употребяват на обществени места и затова има специализирани обществени места (стрелбища). Пушенето на открито обаче не вреди никому и не е забранено - и затова всяко място, на което погледнеш нагоре и виждаш небето е един вид "специализирано обществено място" за пушене.