Шоферите от Лесидрен......
Модератор: Общи модератори
Re: Шоферите от Лесидрен......
pampo написа:ylaine написа:steeN написа:ylaine написа:Ако ли не, другите не са длъжни да мислят за неговото здраве и за неговия живот.
За тва, момчета и момичета, ще си останем дълго бананова република
Не ме разбра. Много ясно, че всеки пред който изскочи поредния самоубиец ще се опита да реагира и да го спаси. И в повечето случаи го прави. И какво получава в замяна - недоумяващ поглед, псувня или нещо подобно от тъпото говедо, което не знае къде се намира и какво прави. Но в крайна сметка рано или късно някой може и да няма шанса да реагира и да стане белята. И в тези случаи не са виновни "по-големите" или ти си знаеш твоята песен?
Не, колега. Представи си следната фикция. Правиш ремонт в апартамента си и на всеки час ти звънят различни майстори, в същото време в работата ти е свинщина и ти звънят всякакви колеги за всичко. През тва време вървиш пеша и автоматично пресичаш с 200 някаква пешеходна пътека почти тичайки. Тогава се чуват спирачки, псувни и някой бива грозно засечен от теб, но той внимава и е достатъчно разумен да не кара с 80 в този участък. В този момент ти му се извиняваш, махате си за приятен ден и всичко се разминава без жертви. Представи си обаче, че този някой е някой от хубавците от Лесидрен, кажи ми какво правим тогава? Трябвало ли е да те качи на капака си в 2милионна София, където в делничен ден навсякъде и постоянно има пешеходен и авто-трафик, трябва ли да слезе с бухалка да те набие ако успее да спре, трябва ли ти да му натрошиш колата, защото си на пешеходна пътека? Кажи, какво трябва да се случи в тази критична ситуация, за да продължи животът да си тече нормално без да си убиете хиляди неврони с глупости и мерене на пишки?
Всички трябва да внимават! Е тва трябва да стане! Точно заради такъв се пребих със скутер, щото реши да изтича на пешеходната... Извини ми се и се разминах с протрити дънки.
ogata написа:Просто преглеждаш всичките огледала от време на време. Да, ей така - съвсем спонтанно и без причина.
Щото тва непоглеждане после може да ти коства много време и нерви.
Ти си решаваш
На кръстовище предпочитам да гледам там, където трябва. Ти си гледай за НЛО-та в дясното огледало... Ти си решаваш

Последна промяна alX3m на 20 Авг 2015, 1:09, променена общо 1 път
- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
bum_bum написа:От дясно на кола никога не се минава в кръстовище, ако продължаваш направо. И не мисля, че някой изобщо го прави или ако да, то той е кръгъл идиот.
може би в България правилника е друг...в Дания, Германия и Швеция никога не съм виждал колоездач да мине между колите. става въпрос за път, където няма вело алея. караш си в дясно и това е. колите просто се съобразяват с теб.
alX3m написа:Denmark написа:има ли кръстовище, гледаш дясното огледало и ако няма колело, тогава минаваш..защо изобщо се спори за глупости..пътя него позволявал..
Защо ми е на кръстовище да гледам в дясното огледало за колело, ако няма да завивамот тази глупост тръгна спора за поглеждането...
колега alx3m, естествено, че ако си направо е без значение. но ако завиваш на дясно, не е. защо е глупост?

Denmark написа:колега alx3m, естествено, че ако си направо е без значение. но ако завиваш на дясно, не е. защо е глупост?
В България няма такова нещо, ако няма велоалея! Честно казано ми се струва опасно, щом и бумбум каза, че трябва да си идиот, да го направиш

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Това го казвам за нашите условия. Ако в другите страни колите са длъжни да следят дали си им в дясно и при десен завой да ти дадат предимство може. Но тук нещата не са урегулирани и за това ако искаш да продължиш направо е добре да не го правиш от дясно на автомобила защото той може да завива на дясно без да е дал мигач.
Цялата беля е, не че няма пътища или нещо друго, а че в ЗДВП има точно 5 реда за колелетата и край. А ние без да ни е написано черно на бяло не искаме да се съобразяваме или да даваме предимство на който и да е било.
А такова нещо и на велоалея няма в България. На един чичо му свети червено за десен завой, но той решава да завие все пак по Ломско шосе. Аз си карам по алеята и тоя на метър пред мен завива
Добре, че го имах в предвид и спрях. След като му направих забележка скочи на бой. 
Цялата беля е, не че няма пътища или нещо друго, а че в ЗДВП има точно 5 реда за колелетата и край. А ние без да ни е написано черно на бяло не искаме да се съобразяваме или да даваме предимство на който и да е било.
А такова нещо и на велоалея няма в България. На един чичо му свети червено за десен завой, но той решава да завие все пак по Ломско шосе. Аз си карам по алеята и тоя на метър пред мен завива

- Denmark
- младши ентусиаст
-
- Кара: E39 Touring
alX3m написа:Denmark написа:колега alx3m, естествено, че ако си направо е без значение. но ако завиваш на дясно, не е. защо е глупост?
В България няма такова нещо, ако няма велоалея! Честно казано ми се струва опасно, щом и бумбум каза, че трябва да си идиот, да го направишясно е, че датчаните и немците са друг вид хора...
е да де, ама нали за това става въпрос. не е ли по-правилно колелото да си кара вдясно. така няма да се чудиш от коя страна на колата е, а просто знаеш, че е там. на кръстовището го изчакваш да мине (велосипедистите също трябва да подават сигнал с ръка, за да индикират посоката си на движение), ако ще завиваш на дясно, а той е направо.
ако колелото ще завива на ляво, би трябвало да спре на отсрещния светофар и да тръгне с тяхното зелено.
и така, няма драми. единствено колата трябва да изчака колелото, ако колата завива на дясно, а колелото продължава на право. за това казах, че си поглеждаш огледалото.
колелото, което завива на дясно пък изчаква пешеходеца, който пресича.
и да, колегите дето писаха по-нагоре за спринтьорите по пешеходните пътеки и разните малоумни пресичания, разбира се че не е правилно.
в случая вело алеята няма значение.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Правилно е ама няма кой да го напише, щото иска малко мислене пък на ония не им се отдава много, а не ги и интересува. Важното е да се лае за "войната по пътищата". 

Войната по пътищата... Обърнах те го на войната във форума. С колелета. Играта на тронове ама по български- с шамари и псувни и подръчни оръжия....
Аз пак ще ви върна на темата. Закон има. Много си е хубав ама е писан за нормални хора. А нашите водачи... Много от тях им липсва човешкото. Липсва им себеуважение. Ако могат да те засекат. Държат се на пътя все едно няма други. Ще дам пример. Преди месец бях в родината. Трябваше да ходя до Пловдив, после до Варна. Правил съм го и преди. Все едно и също. Бях взел хубав голям автомобил. От тия дето им се пазят общо взето. По магистралата съм карал със 120-130.. По двулентовите пътища- доста по- бавно.... Е ми ще ме извините, ама аз такава селяния не бях гледал отдавна. 10 пъти трябваше да правя място на някой дето ще изпреварва ама не му стигат конете и гледа да се скрие пред мене. Изпреварвания- на най невероятните места- без никаква видимост, с коли които при 100км нямат никаква динамика- доускорение, поведение на пътя... Нагли, опасни безсмъртни младежи карат като за последно. Никаква колегиалност. На пръстите на едната ми ръка се брояха тези които ги виждаш че могат да карат- това къде е колата преди по време и след завоя, употреба на спирачки, никаква идея. Но хвърчи със 160 и музиката да свири... Жена ми до мене ги гледа като изоглавена (а тя е с доста дебела кожа като опре до агресивно каране) и ми вика "за къде са се забързали?"... Викам й- знам ли. Ама като ги гледам - за където и да е- закъснели са генерално"....
При едно състезание на писта където всеки се ръга да бъде първи има повече уважение...Там и да се сбутате поне знаеш защо...
При този пейзаж аз не знам как няма повече сакатлъци на пътя. Оправията не я виждам.
Мисълта ми беше че не е само разните самозвани рейсъри по разни специфични населени места. Навсякъде из родината се кара така... и решението не е в по добрите пътища, фаровете или дебелите глоби дори и да имат събираемост. Решението е чувството за отговорност пред обществото, децата ни и самите нас...
И като споменах децата- няма милост и за тях. Без колани, малки деца отпред, коли пълни с деца се опитват да надвият законите на физиката... А децата са ни на- скъпо то. Тях ако не ги пазиме с цената на -всичко-... Нещата са генерално и много страшно объркани...
Аз пак ще ви върна на темата. Закон има. Много си е хубав ама е писан за нормални хора. А нашите водачи... Много от тях им липсва човешкото. Липсва им себеуважение. Ако могат да те засекат. Държат се на пътя все едно няма други. Ще дам пример. Преди месец бях в родината. Трябваше да ходя до Пловдив, после до Варна. Правил съм го и преди. Все едно и също. Бях взел хубав голям автомобил. От тия дето им се пазят общо взето. По магистралата съм карал със 120-130.. По двулентовите пътища- доста по- бавно.... Е ми ще ме извините, ама аз такава селяния не бях гледал отдавна. 10 пъти трябваше да правя място на някой дето ще изпреварва ама не му стигат конете и гледа да се скрие пред мене. Изпреварвания- на най невероятните места- без никаква видимост, с коли които при 100км нямат никаква динамика- доускорение, поведение на пътя... Нагли, опасни безсмъртни младежи карат като за последно. Никаква колегиалност. На пръстите на едната ми ръка се брояха тези които ги виждаш че могат да карат- това къде е колата преди по време и след завоя, употреба на спирачки, никаква идея. Но хвърчи със 160 и музиката да свири... Жена ми до мене ги гледа като изоглавена (а тя е с доста дебела кожа като опре до агресивно каране) и ми вика "за къде са се забързали?"... Викам й- знам ли. Ама като ги гледам - за където и да е- закъснели са генерално"....
При едно състезание на писта където всеки се ръга да бъде първи има повече уважение...Там и да се сбутате поне знаеш защо...
При този пейзаж аз не знам как няма повече сакатлъци на пътя. Оправията не я виждам.
Мисълта ми беше че не е само разните самозвани рейсъри по разни специфични населени места. Навсякъде из родината се кара така... и решението не е в по добрите пътища, фаровете или дебелите глоби дори и да имат събираемост. Решението е чувството за отговорност пред обществото, децата ни и самите нас...
И като споменах децата- няма милост и за тях. Без колани, малки деца отпред, коли пълни с деца се опитват да надвият законите на физиката... А децата са ни на- скъпо то. Тях ако не ги пазиме с цената на -всичко-... Нещата са генерално и много страшно объркани...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- jorsenbmw
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: S63TUB44
Приеми ,че явно си остарял и някои неща вече те дразнят повече от преди
Винаги така се е карало в България и така и ще се кара.И от времето на жигулите и осмаците беше така.Само че тогава се ''пазехме'' от волгите ,а сега ти пак по чисто български манталитет споменаваш ''от тея големите дето сами им се пазят''. Манталитетче,кво да правиш.Ние българите все имаме очакването ,че като сме се облекли или седнали в нещо от категорията ''по- по- най-'' и другите сами трябва да се дистанцират от нас на база респект от показано финансово надмощие.
Разликата е само ,че автопарка в България макар и масово от коли Н-та ръка внос еволюира и се подновява,както и нараства.Навлязоха масово така наречените ''скутерчета'',модерни велосипеди.От там и броя на преживените или видяни ексцесии из пътищата също расте.
Всичко се свежда до много прости житейски норми-възпитание,възпитание и пак възпитание.Както и търпимост и уважение към останалите личности не само на пътя,ами и в дискотеката,на опашка пред някоя институция,в обществения транспорт и т.н и т.н.....
Иначе ще продължаваме да си купуваме с пари, които не сме изкарали още едни неща, които не ни трябват за да впечатлим едни хора ,които не ги еве за нас,за да ''се пазят сами''.

Винаги така се е карало в България и така и ще се кара.И от времето на жигулите и осмаците беше така.Само че тогава се ''пазехме'' от волгите ,а сега ти пак по чисто български манталитет споменаваш ''от тея големите дето сами им се пазят''. Манталитетче,кво да правиш.Ние българите все имаме очакването ,че като сме се облекли или седнали в нещо от категорията ''по- по- най-'' и другите сами трябва да се дистанцират от нас на база респект от показано финансово надмощие.
Разликата е само ,че автопарка в България макар и масово от коли Н-та ръка внос еволюира и се подновява,както и нараства.Навлязоха масово така наречените ''скутерчета'',модерни велосипеди.От там и броя на преживените или видяни ексцесии из пътищата също расте.
Всичко се свежда до много прости житейски норми-възпитание,възпитание и пак възпитание.Както и търпимост и уважение към останалите личности не само на пътя,ами и в дискотеката,на опашка пред някоя институция,в обществения транспорт и т.н и т.н.....
Иначе ще продължаваме да си купуваме с пари, които не сме изкарали още едни неща, които не ни трябват за да впечатлим едни хора ,които не ги еве за нас,за да ''се пазят сами''.
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Нещо пак взехте да преекспонирате ми се струва. Всичкита тая западна, възпитана, себеуважаваща се и н'ам к'ва си велика паплач, като дойде да поостане тук - започва да се държи, включително и да кара по същия начин като нас "туземците". Като се загледа човек в статистиките, в щатите, да речем, колкото и да са ги гепили куките за врата и да си ги вкарали в някви коловози - цифрите са съизмерими. Аз лично, по бездарни шофьори от канадци и американци рядко съм виждал по света, а не е като да не съм пообиколил
Тая мания за помията по българското, все не мога да я разбера 

Ubi dubium, ibi libertas
Предлагам да прекръстите темата на " Шофьори vs велосипедисти", че последните няколко страници на там обърнахте темата 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Да, да, за малко да ти повярвам... само, че в колко държави може да пресечеш улица със затворени очи? Щото САЩ и Канада са точно две от тях. (не знам що всички го обръщате на "майсторство", тва няма нищо общо).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- vicho
- старши ентусиаст
-
- Кара: M340i
- Мечтае да кара: Калибра
- Детайли за колата: Portimao Blue, Turbo бензин
имам 2 стотинки по темата:
нисък коефициент на интелигентност = слабо и опастно шофиране
демек, като си тъп --> мреш
лошото в случая е, че мрат и невинни!
кофти нация сме си
мир на праха на децата, те не са били тъпи
нисък коефициент на интелигентност = слабо и опастно шофиране
кофти нация сме си

You said: "Time will change!" What if it changes you?
- cod-cdbp
- старши ентусиаст
-
- Кара: мфили
vicho написа:нисък коефициент на интелигентност = слабо и опастно шофиране
кофти нация сме си![]()
Мерси, не исках аз да го казвам.

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Има и друго. Тук човешкия живот има много ниска цена. Колкото е по-напред една държава, толкова по-скъп става човешкия живот. Просто щото, един човек произвежда повече. Грубо, но факт. Другото е че, частната собственост нищо не значи тука. Малко по-различно ще се гледа на катастрофите, ако наистина трябва да плащаш щетите. Сега некви "майстори" с по няколко тотализирани коли плащат застраховка все едно, че историята им е чиста като сълза.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- hell's angel
- младши ентусиаст
-
- Кара: овца във вълча кожа...
Аре пак , частна собственост - ала, бала ...
Да, да ... не, не... Канадците по-добре се справят (но пък трафика им е бая по-разреден), само зимата малко се надценяват ( ама зимата там е кофти). Щатите - малко ги сложи всичките под общ знаменател, та няма к'во да ми ги хвалиш как си пресичал със затворени очи - нали си по статистиките
Вади си, гледай, сравнявай
Кое има общо .... нагледал съм се на дебили на дифензив/адвансид драйвинг курсовете - никва ориентация, не могат да спират, не знаят къде да гледат, 80% още като видят стика и слизат ... предполагам ти е ясно к'во се случва като почнат да завиват задните гуми
хай уей майлс икспириънс
Добре, че са им сложили прангите сериозно, че иначе хаоса ще е тотален ...

steeN написа:Да, да, за малко да ти повярвам... само, че в колко държави може да пресечеш улица със затворени очи? Щото САЩ и Канада са точно две от тях. (не знам що всички го обръщате на "майсторство", тва няма нищо общо).
Да, да ... не, не... Канадците по-добре се справят (но пък трафика им е бая по-разреден), само зимата малко се надценяват ( ама зимата там е кофти). Щатите - малко ги сложи всичките под общ знаменател, та няма к'во да ми ги хвалиш как си пресичал със затворени очи - нали си по статистиките

Ubi dubium, ibi libertas