Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
Модератор: Общи модератори
Re: Инфлация, цени... спекула! Размисли и страсти...
В калифорния имат същия проблем, добра реколта, но не се купува толкова, защото хората пият по-малко алкохол и това е глобално. Тренда е надолу още и особено масовото взимане на GLP лекарства за отслабване удря здраво всички индустрии, зависими от зависимости
Хората не им се пие толкова, не им се ядат боклуци, не им се пуши и даже и на хазартни типове им намаляват желанията да трошат пари.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
ildivvy написа:Ами ... да свалят цените, хората да го изкупят и готово! Голямото количество по ниската цена ще направи пак тяхната обичайна печалба! Просто е!
Иска им се и те да са в далаверата лев=евро за тва
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
Spunky написа:..не им се ядат боклуци..
Понеже това е едно от малкото неща от които имам идея, правилния израз по-скоро е "на хората им се ядат боклуци, но искат на опаковката да пише, че не е боклук". И същевременно най-добрия шанс да си купиш страшен боклук е да вземеш нещо на което е написано колко не е боклук.
Колкото до гроздето, пролемът там е, че наще просто не могат да произведат читава и евтина продукция. Торовете струват майка си и баща си, защото са внос. Нашия завод го затриха, че нали беше комунистически, т.е. гаден. Растителната защита също.
После идва някой с продукция, където е произведена и набрана от евтини работници, а тук всички са трейдъри, програмисти, инвеститори, спекуланти и т.н. и няма кой да бачка на полето. А лозето е голям чеп, не е просто да го насадиш и да чакаш да береш. 3-4 месеца в годината е спокойно, но през останалото време си там.
В тоя смисъл се търси отговорност от държавата, защото с всичко, което стана през последните години тук просто няма кой да работи нискоквалифицирана работа. Или ако му дадеш такива пари, че да иска да я работи, то продукцията ти става неконкурентна.
Същевременно местната продукция не е защитена по никакъв начин от евтин внос, включая и от внос на хранителни продукти произведени в трети страни по начин, който в ЕС не е позволен.
Пазарната икономика е хубаво нещо от една страна, но от друга заради нея в момента в България на практика не можеш да си купиш елементарни неща като сирене, кашкавал и салам.
- dhtj
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 330d Individual, JGC, MT-09
- Мечтае да кара: Mustang GT
bum_bum написа:Колкото до гроздето, пролемът там е, че наще просто не могат да произведат читава и евтина продукция. Торовете струват майка си и баща си, защото са внос. Нашия завод го затриха, че нали беше комунистически, т.е. гаден. Растителната защита също.
После идва някой с продукция, където е произведена и набрана от евтини работници, а тук всички са трейдъри, програмисти, инвеститори, спекуланти и т.н. и няма кой да бачка на полето. А лозето е голям чеп, не е просто да го насадиш и да чакаш да береш. 3-4 месеца в годината е спокойно, но през останалото време си там.
Моите наблюдения за лозята в северна България са други. Не се тори. Само се реже, пръска и бере. Евентуално може да се пусне някое култиваторче или фреза между редовете да разрови големите треви веднъж-дваж през лятото. Други косят. Трети не правят нищо. Пак си ражда.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
То за раждане, ражда.
Но ако ако искаш грозде, което да е с качества, които търсят производителите ще трябва да работиш както другите за добро или лошо.
Но ако ако искаш грозде, което да е с качества, които търсят производителите ще трябва да работиш както другите за добро или лошо.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Нямало проблем с качеството... Гроздето си било хубаво! И да, не се тори, но това не е важно в случая...
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!
Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!

Ако отбиеш и пропуснеш колоната зад теб, защото си бавен, няма да ти се скъси нищо!!!
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Аз съм малко със смесени чувства. Със сигурност им се извиват ръцете да си продават стоката на ниска цена. Но то всичко по веригата е... лозето не се гледа масово и е с кофти качество. После вино и ракия е с лошо качество. Цената в магазина настига и подминава френски, испански, италиански и т.н. Да ме извиняват нашите производители, ама 10-15 евро бутилката вина с утайки на дъното на всяка чаша... А по заведения и ресторанти няма смисъл да коментираме цени. Там нещата са
Аз за бира отдавна съм отписал нашите производители, сега се опитвам и за вино, ама напипвам още кое става, кое не
На нашите просто не хванеш ли няква супер турбо промоция или не отидеш директно от производителя... не става. Като от производителя директно пак зависи. Пак има риск за скъп боклук.
Аз за бира отдавна съм отписал нашите производители, сега се опитвам и за вино, ама напипвам още кое става, кое не - alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Ако е много хубаво, ще се намери кой да го купи, ако пък няма, приключват и това е.
Ясно е, че прозиводителите на родни вина, карат с каквото падне и от където падне и то в хубавите/скъпи им вина..отдавна са доста по-скъпи от идентични в Европа, та не мога да ги мисля и тях.
Само у нас, може да си донесеш грозде от Сърбия и да правиш вино във Варна и това е абсолютно легално.
Да, цената няма значиен у нас, може да е скъпо и да е повече от зле, може и да е добре, не е ясно.
Но хубавите са както казах по-скъпи от Европа или са в магазин от 15евро и нагоре 20-25+. В Испания, Франция, Италия, Португалия, за тези пари пиеш задължително добро, няма не е ясно.
Ясно е, че прозиводителите на родни вина, карат с каквото падне и от където падне и то в хубавите/скъпи им вина..отдавна са доста по-скъпи от идентични в Европа, та не мога да ги мисля и тях.
Само у нас, може да си донесеш грозде от Сърбия и да правиш вино във Варна и това е абсолютно легално.
Да, цената няма значиен у нас, може да е скъпо и да е повече от зле, може и да е добре, не е ясно.
Но хубавите са както казах по-скъпи от Европа или са в магазин от 15евро и нагоре 20-25+. В Испания, Франция, Италия, Португалия, за тези пари пиеш задължително добро, няма не е ясно.
- TNT
- младши ентусиаст
-
alekangg написа: за тези пари пиеш задължително добро, няма не е ясно.
Това при нас трябва да стане нещо като мото на целия хотелско-ресторантьорски бизнес. Сложиш ли цена, не трябва да се чудиш е ли е, не е ли.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Дългокосия едва ли ще го разбере и одобри, ако изобщо го разбере...
Ex: 96' BMW318ti

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
С други думи цените няма да паднат , ще чакаме качеството да се вдигне ... 
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
- TNT
- младши ентусиаст
-
Или едното , или другото. Както пише Бенджъмин Греъм в книгата си "Интелигентният инвеститор" - "няма добра или лоша акция, има за колко". Това важи за всичко. За виното, за бирата, за хотелската стая, за основното ястие и т.н. В момента или трябва срив на цените, или нереален скок в качеството. Едното става от днес за утре, другото не точно.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Няма как да стане, народа е доволен, след като всичко е пълно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Тук има една особеност. Аз като реших да правя лимонада производител с 30 годишен опит беше безкрайно изненадан, че искам да използвам лимон, портокал и мандарина. Каза ми - ще фалираш. Така и стана.
Та вероятно с ракията и виното е същото - ако ползваш грозде, ще фалираш
Добрата новина поне за тия производители е, че гроздовия концентрат има голямо приложение в хранителната индустрия. Но там трябва максимална захарност. Което ще рече, освен добри природни условия и читаво гледане.
Та вероятно с ракията и виното е същото - ако ползваш грозде, ще фалираш
Добрата новина поне за тия производители е, че гроздовия концентрат има голямо приложение в хранителната индустрия. Но там трябва максимална захарност. Което ще рече, освен добри природни условия и читаво гледане.
- TNT
- младши ентусиаст
-
А вноса от Италия и Испания ? Там как е месо, грозде, мляко и т.н.