Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Здравословен живот, или...

Мнение от bum_bum » 26 Юли 2025, 17:20

Те са стабилизирани с гасена вар за да не поемат повече вода.

Като минат през стомаха обаче и идат в червата отново са силно хигроскопични.

И там вече преяждането с тях може да причини сериозен проблем, включително да се наложи да се отваря за да се махне хирургически.

Това са крайни случаи, малко вероятно да се случат, но го има като риск. Обикновено яденето на повечко минава само с малко запек.

Имаше ги в Лидъл по едно време, но не помня дали сме купували. Аз си имам конджак и като ни се преяде си правим.
Изображение

Потребител
Аватар
Кара: F90
Мечтае да кара: 507

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от Spunky » 26 Юли 2025, 17:53

Не знам бих ли тръгнал да правя, но изглежда лесно

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 26 Юли 2025, 18:03

Ние така или иначе си правим всичко. И трудно да е, едва ли ще ида да ги купя. Навик.

Още повече, че долу в склада имам конджак за поне 20-30 хиляди километра спагета :mhihi:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 26 Юли 2025, 19:41

enigma написа:
Jordana написа:Какво е това коджаку .....въглехидрати без въглехидрати ? Бира без алкохол , кока кола без захар , кафе без кофеин , месо без протеин ...че за какво да го ядеш тоа корен ? :roll:

Еее, ти нали си фен на японската кухня за сметка на корейската / там всичко е “нищо без нещо” :ok:

Не съм фен на никаква азиатска кухня ,корени соя водорасли и сурова риба не ям . От спагети не се дебелее , спагетите са 50 грама продукт с литри вода , след половин час пак си гладен . Така че за какво да се наказвам с тия заместители на оригиналния продукт след като той си е гола вОда ? Освен това на определена възраст човек трябва да спре с тия зеленчуци и растителни храни че правят камъни в бъбреците :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 26 Юли 2025, 20:33

Пробвал ли си корейско барбекю? Имат много хубаво телешко.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 26 Юли 2025, 21:05

Хубаво червено месо има на много места, само у нас няма или е на луди пари внос.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 27 Юли 2025, 9:19

Порция спагети е по-скоро 80-100g

От които имаш 30гр въглехидрати, никакви мазнини и малко долнокачествен протеин.

Проблемът с тях е, че поради тия факти горе имат висок гликемичен индекс.

Съответно ядеш спагети - вдигаш кръвната захар. Панкреасът изпомпва инсулин за да я свали.

Но понеже почти всеки хранещ се по подобен начин има нарушен въглехидратен метаболизъм не отделя правилното количество инсулин.

Спадът на кръвната захар след хранене е също така рязък, както и скокът след хранене.

Съответно това изпраща сигнал за хипогликемия, който се проявява в желанието за още храна и по възможност сладка за да се върне захарта в нормалните нива.

Което ни вкарва отново в началото на същия кръг.

Инсулинът в мощен и полезен хормон, когато си върши работата и е в количества с каквито тялото може да работи безопасно.

Но когато цял ден в тялото ни циркулират прекомерни количества инсулин това рано или късно води до това, което виждаме около нас по плажа например.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от alekangg » 27 Юли 2025, 11:04

Винаги съм се чудел, как италианците, които ядат всеки ден спагети или пица или и двете, масово не са дебели или поне са по-слаби от българите.
Има ли някакво обяснение?

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 27 Юли 2025, 11:23

bum_bum написа:Съответно ядеш спагети - вдигаш кръвната захар. Панкреасът изпомпва инсулин за да я свали.

Но понеже почти всеки хранещ се по подобен начин има нарушен въглехидратен метаболизъм не отделя правилното количество инсулин.

Спадът на кръвната захар след хранене е също така рязък, както и скокът след хранене.

Съответно това изпраща сигнал за хипогликемия, който се проявява в желанието за още храна и по възможност сладка за да се върне захарта в нормалните нива.

Което ни вкарва отново в началото на същия кръг.

Аз ям 1 или 2 пъти на ден, но ям "по навик", почти никога не изпитвам глад или трябва да не съм ял 24 часа за да почувствам нещо.

Това значи ли че ми е наред въглехидратния метаболизъм, въпреки че обичам и хляб и шоколад?

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 27 Юли 2025, 12:51

Най-вероятно да. Лесно може да се провери като се изследва гликиран хемоглобин и инсулин. Гликирания хемоглобин си има целеви стойности, инсулинът идеално е около 1:1 към кръвната захар. До 1:2 е добре. Всичко нагоре е повод за размисъл. 1:3 вече е чал.

Принципно въглехидратния метаболизъм е доста жилав и е много трудно да се повреди, ако човек има и капка поне здрав разум. Дори и да яде пици, спагети и сладко.

Въпрос е на това колко често и в какви количества.

Избягването на пакетирани храни с неща като малтодекстрин, модифицирани нишестета и др. подобни е ключово.

Хранене с разумни количества храна и избягване на рафинирани въглехидрати и нишестета обикновено е напълно достатъчно да се поддържа прилично здраве.

Да, губим някои от противовъзпалителните свойства, които може да има храненето и различните възрастови дегенеративни заболявания са по-вероятни да се случат, но като цяло ще сме си добре.

Дядо ми беше така.
Цял живот яко бачкане. Умерено хранене, въпреки, че предимно ядеше въглехидрати.
Сух на барут, целия във вени и мускули.
Но на 55 някъде му оперираха едното коляно. На 60 другото. После вени някакви за тромбофлебит. После диабет. След това деменция. Но въпреки всичко живя близо до 90.

За италианците не знам от къде идва поверието, че са слаби.
Близо половината са с наднормено тегло според статистически данни.
Принципно за дебели ги смятат като минат BMI 30 (не, че BMI е удачен мерител), но BMI 30 вече е тотална свиня.
Проблемът почва далеч по-рано.

Всичкото мъж с телесни мазнини над 15 и жена с над 20 е редно да се замисли какво и как яде, докато е време.

Тия с 30-40% и да мислят и да не мислят вече все тая. Там трябва да се действа и то веднага.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 27 Юли 2025, 13:05

bum_bum написа:Всичкото мъж с телесни мазнини над 15 и жена с над 20 е редно да се замисли какво и как яде, докато е време.

Тва как се мери най-адекватно като изключим декса скенер, който планувам в някакъв момент да си направя, ама нещо все не ми се дават пари просто за експеримента. Щото xiaomi кантара ми показва някакви стойности между 15-16% което по твоите думи е на ръба да трябва да се замислям, а аз съм може би с най-ниските подкожни мазнини от цялото ми обкръжение поне визуално. Майка ми има някакъв друг катар tanita дето има дръжка и уж е по-точен, той пък ме изкарва на нещо от сорта на 7% което също ми изглежда нереално ама в другата посока :mhihi:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 27 Юли 2025, 14:15

Калипер в ръцете на някой, който знае как да го държи или декса.

Калипера е доста точен, но иска опит здравомислие. Че по едно време имаше един герой, който развяваше една тапия, че е 6%, а реално така на око по моему беше между 15 и 20.

Тия импедансните кантари не стават за нищо. Показва там нещо си ама колко е реално .. има някакъв във фитнеса, но аз не съм се мерил.

Имай предвид, че с едни и същи мазнини можеш да изглеждаш коренно различно.
Маратонците и спринтьорите са с еднакви мазнини, но виж ги каква е разликата. Затова на око при теб не става. Ако се виждаш 15-тина, с този спорт най-вероятно да си някъде по-скоро около 10.

Просто ниско интензивните спортове изискват друг вид строеж, количество и тип мускулатура, съответно дават и по-различен външен вид.

Може и тялото ти да компенсира и с малко запас отгоре, което пак не е лошо. Около органите нямаш нищо, а това, което е подкожно тялото ти го пази за запас от енергия и по никой начин не ти пречи здравословно.

При високо интензивните спортове енергията идва на първо място от гликогена, независимо как се храниш и затова там по правило можеш да изчистиш по-лесно и повече.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 27 Юли 2025, 20:56

alekangg написа:Винаги съм се чудел, как италианците, които ядат всеки ден спагети или пица или и двете, масово не са дебели или поне са по-слаби от българите.
Има ли някакво обяснение?
От спагети и макарони не се дебелее , обаче те мухат и хляб с макароните . Разни крутони и препечени хлебчета , и доста захар и мазно ползват . Докато българите са направо хлебомани , българина без хляб не сяда на масата . Тука традиционно се набляга на хляб , картофи , мазни баници , всякакви тестени неща които може да се направят от брашно . Плюс мазно солено и сладко в изобилие , плюс преяждане вечер . Това с въглехидрата не е особен критерий да се генерализира , има много особености които са определящи . Например тибетците основното им ядене е Цампа - ечемичено брашно замесено със огромни количества мазнина и мляко от тия планинските кози . В най различни вариации , или на питки , или на каша , юфка или на запечено тесто . Във всички такива примери по света на неправилно хранене и няма дебели /а те не са малко / има някакъв фактор или комбинация от фактори в диетата който е определящ да се елиминират сериозни здравословни проблеми . Тоест сляпото копиране на някаква уж здравословна диета не е гаранция за нищо , както и обратното .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 27 Юли 2025, 22:03

Е кво чудно има? Ядат разумни калории, физически активни са, не ядат никакви преработени храни.

От какво да са дебели?
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата