Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

годината на голямата резачка

2020
35
30%
2021
32
28%
2022
14
12%
2023
3
3%
2024
4
3%
2025
3
3%
2026+
24
21%

Общо гласове : 115
младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Re: Кога ще е следващия срив в цените на имотите?

Мнение от TNT » 09 Окт 2020, 12:16

Leon написа:в България

В София* :yes:

Ако селото беше на 3-5км, изобщо нямаше да го имаш този проблем. Имам приятели в Пловдив, в квартал с кофти инфраструктура - Прослав. Бъзикам ги, че обикалят 3км, докато стигнат до града. Първите села са на толкова. В софийският случай обаче, нормални цени за къща си започват от поне 20км. Което си е далече. Ако сложим и обикалянето по задачи различни от работа, ако прибавим и втората кола... "семейно" ще се въртят по над 100км дневно. Миналата година направих 6 месеца на работа в едно от близките села - бързо се стигаше, не е проблем. Ама и километрите бяха наполовина. В София селата покрай околвръстното отдавна не са села, а са си квартали. За да си "на село", отиваш далеч.

И накрая гледаш линка от предните страници за къщата в Тексас и си задаваш въпроса "къв го диря тука" :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от pampo » 09 Окт 2020, 12:22

Leon написа:Та в резюме - в България може да се живее в къща извън града или ако има кой да помага с логистиката с децата, или ако разполагаш напълно с времето си и по-високите ежемесечни разходи за поддръжка не те притесняват.

Или ако имаш И апартамент в града :)
Последна промяна pampo на 09 Окт 2020, 12:24, променена общо 1 път

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 09 Окт 2020, 12:27

badboy21 написа:...

В Германия няма congestion charge в градовете както има в Лондон, само ограничения за емисиите по зони. Иначе в Лондон съм живял и работил половин година и този град никога няма да си го причиня повече, въпреки че пътя с метрото ми беше към 30 мин до Кенсингтън, което е уникално за там. Може пък да ми е ясно нещо... едното място няма общо с другото.

Leon написа:Детето - макар и на 14г няма как да го пуснеш зимата да пътува само за училище с някакви маршрутки, рейсове и т.н.

А на каква вързраст може да се пусне детето да пътува само? :paranoid:
Последна промяна steeN на 09 Окт 2020, 12:28, променена общо 1 път
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Окт 2020, 12:27

Вчера ходих до гарата, 1:30 часа в двете посоки. От къщата до центъра по същото време - 45 мин.

Да, има неудобства, има пречки но в къщата всеки ден като се прибереш си вече на почивка. Или поне в къщата за която аз мисля.

Събота и неделя не ми трябва да мисля как да “избягам” от града. Излизам от вратата и в отзад е гора, отпред е планина, по пътя нагоре е екопътека. Квото му е кеф на човек.

Колкото до социалния живот, ако има лев за едно басейнче, вероятно няма да има отърваване от гости. :mhihi:
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Мечтае да кара: 911

Мнение от TNT » 09 Окт 2020, 12:57

`жакузи по-яко :ok: За мен инвестиция за басейн не е оправдана - прекалено малко месеци в годината ще може да се ползва.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 09 Окт 2020, 13:03

bum_bum написа:..................

Колкото до социалния живот, ако има лев за едно басейнче, вероятно няма да има отърваване от гости. :mhihi:

Скъсах се да ги каня това лято моите авери на басейн, на барбекю... уви още си чакам, като Пабло. :mhihi:

Вярно че обстоятелствата бяха малко различни, но забелязвам, че хората им е трудно да излязат от рутината си дори в прекарването на свободното време. :dunno:

Забелязвам също, че това което за мен и теб са плюсове на къщата за доста хора са минуси. Аз примерно нямам проблем да си поддържам къщата, двора, басейна и т.н. дори ми доставя удоволствие след цял ден работа на компютър.

Като показах на един приятел обаче какво се изисква, за да ти е готино в двора и на басейна, той ме обяви за луд, че си го причинявам.

......За мен инвестиция за басейн не е оправдана - прекалено малко месеци в годината ще може да се ползва.

Миналата година без нагревател мисля че 3 пъти е ползван(Юли-Август) :mhihi: . Тази година с нагревател верисия 1.0 :mhihi: два месеца и половина. За следващата година мисля да преработя системата и може да успея да стигна 3 месеца.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Окт 2020, 13:11

Нямате ли топла минерална вода при вас :ok:
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E60 530i

Мнение от Speed_Am_All » 09 Окт 2020, 13:19

3 км със софийска инфраструктура не стигат да отидеш до съседния квартал. От Кръстова вада до Изток са 6.5 през телевизионната от където обикновенно е най-бързо (~16-18 мин през деня ако няма задръстване). Ако си в час пик нещата може да отидат и на 40мин. Гледането на деца на село не е лесна работа по много причини, които вече бяха описани в няколко поста. Бих добавил, че и въздуха не е толкова чист като се запалят зимата печките. Според мен също ако искаш детето да получи читаво образование, би било добре от първи клас да учи в хубаво училище. Много приличен вариант за гледане на деца в София е в затворен комплекс или блок с хубав затворен двор. Това е по-добър вариант от това детето да си играе само в двора на къщата. Относно цените, направило ми е впечатление, че където съм ходил навсякъде на запад средностистическия човек изплаща жилище 30 години. Т.е. ако се вдигне още стандарта ще се вдигнат и още цените. В Щатите е 100% така. Мен също ме развълнува къщата в Хюстън/Тексас. Но имам приятел в Далас/Тексас които беше много горд че си е купил за 250к долара къща която в района на Силикон Валей струва 2-3 млн. (Защото имаше опция да работи и там). Само че 10 години по-късно още не е изплатил половината въпреки, че взима над средната заплата. Освен това освен цената на самата къща имат и доста сериозни данъци и такси, които на практика директно влизат в кредита като едни допълнителни 2-3% на година. Това е най грубо казано, иначе в Щатите в един и същи град/мегаполис цените варират в пъти и порядъци зависимост от локацията.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E36 328i

Мнение от TheDriver » 09 Окт 2020, 14:12

steeN написа:Нямате ли топла минерална вода при вас :ok:

:OT: Има, даже тръбата е относително близо до мен.

Включването обаче е свъразно с връзки, рушвети, корупционни схеми и като цяло е достъпно само за "наши хора". Отгоре на това има купища проблеми със "студения" водопровод, а тези с топлия са допълнение.

Общо взето не ми се занимава с тия "л***а" и се спасявам самостоятелно като типичен българин. :ok: Имам си кладенец за басейна и двора + хидрофорна помпа за основния водопровод(предложения сайт от bum_bum доста помогна), а водата я топли слънцето. Не че не ми се въртят постоянно някакви схеми за минералната вода в главата, но за сега съм го оставил на заден план. За сега само басейна на детето е минерален благодарение на багажника на комбито и няколко социалиситчески 30 литрови туби. :mhihi:

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 09 Окт 2020, 15:32

N.Mihaylovski написа:колегата Илков може да сподели колко струваше неговата

750 лева на квадрат, минаваш през Технополис за електроуреди, поръчваш матраци и диванЯ и започваш филма :ok:

bum_bum написа:Събота и неделя не ми трябва да мисля как да “избягам” от града. Излизам от вратата и в отзад е гора, отпред е планина, по пътя нагоре е екопътека. Квото му е кеф на човек.

наааай-якото :yes:

Аз съм вила мод, но усещането е същото … Петък кацам и не мислля къде да ходя, да пътувам и тн.
Лятото пътувах до София на бач няколко пъти , прибираш се , едни панталонки и си навън до 11ч
Има неща, които ще ги правиш в апартамент събота/неделя и те е яд, че не си излязъл някъде - тука просто си си навън по дифолт

В апартамент ако е гадно времето си седиш в къщи, тука ако е гадно си седя на верандата и нек' си вАли

За съжаление с децата си е проблем за мен … има още няколко години докато може да му се зачисли кола на моя и тогава ще му мисля пак :lol:
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от 3186 » 09 Окт 2020, 15:49

"Вила мод" е може би най-оптималното при наличие на деца под 18, но тогава удоволствието вероятно ще се превърне в задължение - на море ли да ходиш, в чужбина ли да се разходиш, или да ходиш да си поддържаш имота.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 09 Окт 2020, 16:07

Аз пък за себе си не намирам смисъл във вила мод. Това да поддържам 2 места ми се вижда много зор, аз сега само с къща едвам успявам да свърша всичко, представям си ако трябваше и апартамент. И постоянно да снова м/у двете. Но си е личен избор разбира се, за мен най-оптимално е къща в такава околност на софия в която има поне градски транспорт, по възможност детски градини и училище.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от nxn » 09 Окт 2020, 16:28

b_u_b_o написа:Аз пък за себе си не намирам смисъл във вила мод. Това да поддържам 2 места ми се вижда много зор, аз сега само с къща едвам успявам да свърша всичко, представям си ако трябваше и апартамент. И постоянно да снова м/у двете. Но си е личен избор разбира се, за мен най-оптимално е къща в такава околност на софия в която има поне градски транспорт, по възможност детски градини и училище.

Честно казано и моя личен избор вече натам отиде. Гледам познати с къщи уикенда не почиват, ами работят на къщата, за това си стоя в кутийката и като реша тридневен уикенд и се пускам някъде, където да има кой да сменя хавлиите.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 09 Окт 2020, 16:35

Какво има толкова да му поддържаш на този имот, ще стане малко по-висока тревата като те няма за 3-4 седмици, чудо голямо. :lol:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 09 Окт 2020, 17:12

Ми зависи какво имаш. Аз с някакви 300кв двор 2 години не си седнах на задника ама си гледах и зеленчуци. Пък и къщата беше нова и си имаше доста работа по двора да заприлича на нещо. После веранда, барбекю, пещ.. ма си беше кеф да си седнеш сутрин навън.

Изображение
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата