По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332
старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от Jordana » 29 Сеп 2016, 23:36

Ти все още не можеш да разбереш че държавата е машина без цвят и пристрастия , инструмент в ръцете на власт имащите . Такива и придават силните на деня - било то фашисти социалисти капиталисти фетишисти :mhihi: каквито да било . Пребоядисва се фасадата и вече всичко е ново , за масите разбира се не за някой друг . Затова хилядолетия тази обществена структура оцелява и продължава да е опора на всяка една власт .
Като ми доказваш как някъде нещо се получило отлично , доказваш единствено че държавата като властова структура работи отлично управлявана от правилните хора . Не държавата се е провалила при соца а шепа дървени глави които се продадоха за пари и осраха шансовете на един народ за просперитет десетилетия напред . Сега има други които ни управляват , но не виждам това да са хора способни да отстояват национални интереси . Хората биха изтърпели много в името на една нова национална кауза , обаче такава няма за момента . И нещата стоят до там дето стигнаха - под кривата круша .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: на късмет и надежди...
Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
Детайли за колата: seats and a steering wheel....

Мнение от nickstorm » 30 Сеп 2016, 0:21

Ха-ха....
Много на малко за Jordana!
Steen, само хъката-мъката ама нищо по същество не казваш. Оплете се като пате в кълчища.
"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 30 Сеп 2016, 0:47

Кво съм се оплел... че хващам Джордана в лъжи колко пъти вече... така ли се оплетох. Ще умра от смях. Нали нямаше закон... е оказа се, че има... ма тва ма онова...

Държавата винаги се проваля. Аз единственото, което показвам е как държавата не е необходима да се случват нещата и не само това.... без нея се случват по-добре...

Ти си този с абсолютно грешното разбиране, че на един пробит кораб като сложиш добър капитан той няма да потъне. Аз такива илюзии нямам и слава богу :) Таа дълго изложение за държавата е поредния fail в опит да се защити режима от преди 89та.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2016, 1:17

Кораба не беше пробит , принудително му отвориха кингстоните и той потъна съвсем закономерно . Добре че поне новия капитан макар и капитан на дървено корито е със самочувствие на капитан на самолетоносач . :mhihi:
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Сеп 2016, 1:24

Не. Всяка държава е един пробит кораб. Някой имат по-големи дупки някой по-малки. А кораба на социалистите не мисля, че някога е отплавал дори. Останал си е на приснището и за тва са заковали прозорците да не вижат пътниците, че никъде не отива.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

големия брат на Монтоя
Аватар

Мнение от BMW_POWER » 30 Сеп 2016, 2:27

K_Ilkov написа:
BMW_POWER написа:Покажи колко плащаш паркинг на седмица, след като за теб 80-90$ за паркинг за 7 дни са "стотинкаджийска работа" :ok:

Плащал съм гараж - на месец и не в долари. Ама сигурно не вАжи и няма да ти кажа колко :winky:

Незнам за кви 7 дни говориш, парите са си пари, идеята да ползваш нещо чуждо и да не платиш е стотинкаджийска ;)

BMW_POWER написа: Нямаш грам познания по история и финанси. Да сравняваш 70-те на 20-ти век с втората десетилетка на 21-ви век е меко казано комично.

Да, нямам :mhihi:
Също толкова комично като цялата тема :idea:
За целите на темата тва не вАжи, че има разлика във времето всичко Убаво е от соца само, нали?
Нещо двоен аршин :winky:

BMW_POWER написа: Сега интернати и т.н. няма, нали?

Пиян ли си, друсан ли си? Кви интернати? Ако за теб интернат и целоседмична ДГ е едно и също няма кво да си говорим ...

BMW_POWER написа: Баси, или БМВ българия нищо не предлагат, или теориите ти за безкрайно богатите български собственици на БМВ някъде куца.

Мне, пич ;) нямам такава теория :yes:

Отговорих ти по същия бастунски начин на бастунския ти намек за некви тъпи секрети :winky:

В тоя форум има хора дето дават сериозни пари за колите си, както и такива дето мъчат работата без пари от ентусиазъм!
Това, че ти си решил да си практичен и да не се занимаваш с коли, а да караш колело си е абЦЕлютно твой проблем
и не виждам защо трябва да ангажираш някого с мнението си и да държиш тон кой как си прави колата!

Също и в Канада вероятно има хора дето карат коли до работа, а не ходят с колело с касетка на багажника ;) (нищо лично)

Кво ше кажеш?

Какво да ти кажа, Колега? Ти твърде далеч се отдалечи от нивото ми, но ще се опитам да ти го обясня още веднъж :dunno:

Тук сме, за да си прекарваме времето приято, не да си бъркаме по разни места, избиваме комплекси или нещо от този род. Поправи ме, ако греша :ok:

Искам да ти кажа, че не е коректно да променяш мнение в цитат и да вадиш заключения от него. Не е коректно да вменяваш мнения на някого, каквито той не е написал и да се изказваш въз основа на това. Не е коректно да използваш мнения изказани по отношение на трети човек и да ги използваш в свое такова.

Аз никъде не съм пускал тема, как да НЕ ПЛАТИШ. Пуснах тема, как да се използва системата и да СЕ ПЛАТИ, но по-малко. Това не е противозаконно в нито една държава по Света. Допитай се до адвокат :yes: Аз миналата седмица използвах това и купих 4 (четири) зимни гуми на женицата по-евтино, отколкото струват две. Един магазин от верига canadiantire правеше ликвидация и имаха една единствена гума от моя размер. Беше намалена от $113.99 на $44.93. Аз си я купих и после с фактурата отидох и си купих още три от други магазини на веригата, независимо че не предлагаха този продукт на тази цена. Те като верига нямат право да ми продават едно и също нещо на две различни цени. Ако не бях попитал, щях да си платя като поп. Няма НИЩО НЕЗАКОННО в това, да използваш една система по различни начини, щом самата тя ти дава тази възможност (мога да ти покажа фактурите, ако не вярваш)

Никъде в темата не съм писал, че ВСИЧКО УБАВО Е ОТ СОЦА. Прочети я отначало. Темата е ПО–ДОБРЕ ЛИ БЯХМЕ ПРЕЗ СОЦА. Аз пиша възоснова на мои преки наблюдения и спомени. Това, че някой не е съгласен с мен не ми дава право да използвам епитети по негов адрес. Колкото хора, толкова и мнения. Предпочитам да водя спор с доводи, а не с нарицателни. Нищо няма да спечеля, поне така си мисля.

Що се отнася до нивото на българския ти език, оставям го без коментар :dunno:

И за да не съм в необятните дебри на спама, както двамата преждеговровши, ето нещо с "по-добре":

Българската здравна система остава една от най-неефективните в света, става ясно от класация на Bloomberg за ефективност на здравеопазването.

Класацията е за 2014 г. и оценява продължителността на живота, разходите за здравеопазване на глава от населението и разходите като дял от брутния вътрешен продукт.

В класацията са включени 55 държави – такива с население над 5 млн. души, продължителност на живота над 75 години и БВП на глава от населението над 5000 долара годишно.

България е поставена на 46-о място заедно с Либия, като е паднала с три места в сравнение с класацията от 2009 г.
Според данните в България се отделят 662 долара на глава от населението за здравеопазване, а средната продължителност на живота е над 75 години.

Преди България са Казахстан, Еквадор, Венецуела, Дания, Тайланд, Алжир и др. В самото дъно на класацията пък са Беларус, Сърбия, САЩ, Йордания, Колумбия, Азербайджан, Бразилия и Русия.

Според методологията за определянето на индекса 60% от тежестта има продължителността на живота, 30% тежест има разходът за здравеопазване като дял от БВП, а 10% тежест – сумата, която се отделя на глава от население.

За съставянето на класацията са използвани данни на Световната здравна организация, Световната банка и др. Взети са предвид всички дейности по превенция, терапевтични медицински услуги, семейно планиране, здравословно хранене, спешна медицинска помощ.

Оказва се, че размерът на отделяните средства за здравеопазване не са решаващи за неговата ефективност. Добър пример е САЩ, където се отделят по 9400 долара на глава от населението и 17,14% от БВП, но ефективността на здравеопазването е по-ниска в сравнение с България, където се отделят 662 долара на човек и 8,44% от БВП отива за здравеопазване.

Голямото увеличение на средствата за здравеопазване също не е от решаващо значение за челните места в класацията. В Швеция например средната продължителност на живота е 82 години, на човек се отделят 6800 долара за здравеопазване и 12% от БВП отиват за здраве. Разходите за здравеопазване от 2009 до 2014 г. са се увеличили с над 50%, поради което тя е слязла с 13 позиции до 27-о място. С други думи, ефективността на здравеопазването в страната е отчетено като по-ниско.

Разходите за здравеопазване в Саудитска Арабия пък са се увеличили с 80%, а тя е слязла с повече от 10 места в класацията – от 18-о на 30-о.

На първо място в класацията е Хонконг, който запазва позицията си от 2009 г. Следват го Сингапур, Испания, която се е качила с 5 позиции от 2009 г. насам, Южна Корея, която пък се е качила с 3 позиции, и Япония.

В топ 10 са още Италия, Израел, Чили, Обединените арабски емирства и Австралия.

Сред държавите, постигнали най-голям напредък от 2009 до 2014 г. са Аржентина и Иран (качили се с 22 места в класацията). Най-голям спад в нивото на здравеопазването пък има в Либия (с 34 места по-надолу в класацията), Еквадор (с 27 места по-надолу в класацията) и Саудитска Арабия (с 21 места по-ниско в класацията в сравнение с 2009 г.), като все пак трябва да се отбележи, че редица държави в тазгодишната класация не са били включени в класацията от 2009 година.

http://offnews.bg/news/Zdrave_18753/Zdr ... 36859.html

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Сеп 2016, 5:32

Как тъй здравеопазването е най-добро където има най-малко държавна намеса. Ебати късметлиите са тия в Хонг Конг и Сингапур... чиста случайност. Не стига тва, а ми ако вземем примерно топ 10 с най-добрите. Тези дето са със малка държавна намеса са и най-евтини и като % от БВП и като реална стойност. Къде са великите скандинавски социалисти в тая класация. Може би не са намерили правилните хора да им управляват здравната каса. :mhihi:

http://www.bloomberg.com/news/articles/ ... -efficient

Най-пресния пример е как Обама закопа американското здравеопазване, като въведе за първи път в историята на САЩ солидарна система...

venceremos другари!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2016, 8:45

В Тибет е най добро здравеопазването , ако считаме разбира се продължителноста на живота Life-expectancy за основен критерий и държавната намеса също я няма никаква . Ама едва ли е така , явно тия кантонски китайци от Spice harbor-а са наистина късметлии . :dunno: Да не би начина на живот и хранене да оказва някакво влияние на резултата ? Като че ли е по-евтино да извършваш превенция на заболяването като водиш здравословен начин на живот без полуфабрикати , химии и обездвижване отколкото да лекуваш после заболявания предизвикани от боклуците с които ни храни глобализираната индустрия . Ама може и да бъркам.
Последна промяна Jordana на 30 Сеп 2016, 9:27, променена общо 2 пъти

старши СПАМ ентусиаст
Аватар
Кара: е30 чат-пат
Мечтае да кара: варел
Детайли за колата: ...
е46 m52b20
е46 m54b30
е83 m54b30
e30 m20b25
е30 m10b18
е46 m54b25
e92 s65b40

Мнение от K_Ilkov » 30 Сеп 2016, 8:53

BMW_POWER написа:Какво да ти кажа, Колега? Ти твърде далеч се отдалечи от нивото ми, но ще се опитам да ти го обясня още веднъж :dunno:

Тук сме, за да си прекарваме времето приято, не да си бъркаме по разни места, избиваме комплекси или нещо от този род. Поправи ме, ако греша :ok:

Искам да ти кажа, че не е коректно да променяш мнение в цитат и да вадиш заключения от него. Не е коректно да вменяваш мнения на някого, каквито той не е написал и да се изказваш въз основа на това. Не е коректно да използваш мнения изказани по отношение на трети човек и да ги използваш в свое такова.

Нивото на демагогия в постовете ти е наистина много високо :yes:

Нищо не съм ти променял, и изобщо не ти разбирам треторазрядния филм дето ти се мотае из главата :yes:

Ето поправям те:
Това ли ти е разбирането за добро прекарване на теб?
BMW_POWER написа:Защо тук ужким всички са мангизлии, пък нямате пари за едни пикливи секретни болтове да си купите?

Да наредиш и нахейтиш ВСИЧКИ :winky:

Нека аз да съм тоя дето праска епитети :yes:
Последна промяна K_Ilkov на 30 Сеп 2016, 22:14, променена общо 1 път
Изображение

Цените са такива, че ако имаш хубава не си струва да я продаваш, а ако търсиш хубава не си струва да я купуваш.

...

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Сеп 2016, 9:37

Jordana написа:Ама може и да бъркам.

Бъркаш разбира се. Напоследък ти е навик.

The average life expectancy for Tibetans rose from 35.5 years in 1951 to over 67 years by the end of 2010.

Ма нещо не ми обясни що в топ 10 има предимно страни с "малки" държави, които не харчат парите на данъкоплатците за глупости и не са "силови". :banghead: Диетата има значение, до колкото средиземноморската диета е една от най-здравословните и за тва са високо конкретно тези държави. И тва не е благодарение на някви държавни чиновници, а на културни особености. Но къде са великите скандинавски социалисти питам? Fail след fail...

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 30 Сеп 2016, 11:03

Нещо грешно го тълкувате -не става дума за добро здравеопазване,а за икономическа ефективност -вложени пари -резултат,и то пак погледнато през някакъв малоумен критерии.. Сравнили там 2-3 показателя и готово..Тази класация е жалка просто..Въобще даже няма нужда от коментар. :dunno:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от Jordana » 30 Сеп 2016, 15:48

steeN написа:
Jordana написа:Ама може и да бъркам.

Бъркаш разбира се. Напоследък ти е навик.

The average life expectancy for Tibetans rose from 35.5 years in 1951 to over 67 years by the end of 2010.

Ма нещо не ми обясни що в топ 10 има предимно страни с "малки" държави, които не харчат парите на данъкоплатците за глупости и не са "силови". :banghead: Диетата има значение, до колкото средиземноморската диета е една от най-здравословните и за тва са високо конкретно тези държави. И тва не е благодарение на някви държавни чиновници, а на културни особености. Но къде са великите скандинавски социалисти питам? Fail след fail...

Азиатците традиционно са с по-голяма продължителност на живота от европейците заради начина на хранене . И заради други особености на живот , опитах се да ти намекна че бъркаш обаче не та не - силовата държава е виновна да живеем по -малко и не знам си какви вещици видя пак . Социалната държава - тя за теб явно е приравнена на военна хунта .

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 30 Сеп 2016, 18:01

Наскоро четох един страхотен коментар-да не се бърка социална и социалистическа :yes:
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 30 Сеп 2016, 22:28

Едно и също е.

Като азиатците живеят по-дълго що в Тибет и в Китай живеят по-малко от нас? Може би не не са азиатци там или какво?

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 30 Сеп 2016, 22:43

steeN написа:Едно и също е.

http://www.vbox7.com/play:10b58e94&start=3

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата