Икономическа тема

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Икономическата криза 2020-2022

Мнение от steeN » 03 Апр 2022, 19:02

Българина няма да слезе от колата и 500 лв на литър да стане. Из който и квартал да се разходиш жив човек не можеш да видиш, но трафика от коли е нон стоп дори по най-малките улички, през която и да е част на деня.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: 320i мнооо убаво )))
Мечтае да кара: Еххх...
Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.

Re: Икономическата криза 2020-2022

Мнение от Моджо » 03 Апр 2022, 20:20

Слатаник, то и аз съм я запалил още в 6. Ма през деня не се топли вече, нали?
Хм,хм...

ентусиаст
Аватар

Мнение от slatanic » 03 Апр 2022, 21:55

Честно казано не съм пипал програматора.
6 тръгва и гони някаква температура(не помня колко баш,че го промених преди 2 седмици) и после в 22 отива пак на температурата която е до 6.Там май 20 градуса беше.
И дали тръгва,дали спира си е работа на програматора.Ако е захладняло се включва.Ако не е си стои на стендбай.
Та така.
Ма си е екстра.
Ръгнах му 6-7 чувала днес в бункера и го оставих да се оправя самичко.
Блага работа е.
Сега ако намеря и пелети на около 500лв май/юни месец съм капитан планета направо. :ok:
Дърва няма да купувам,че имам 12/13 кубика и на бабата ще и стигнат.
Догодина ще пазарувам дърва ако сме живи и здрави и така. ;)

ентусиаст
Аватар
Кара: Е90 330d
Мечтае да кара: по Аутобан
Детайли за колата: снегорин

Мнение от NGneer4eto » 03 Апр 2022, 22:39

Най-трагичното е, че в момента суровият петрол се продава на същите цени както лятото на 2013 година. А тогава литърът дизел по бензиностанциите беше 2,60лв макс. Даже в Стара Загора една бензиностанция продаваше на 2,35. Сега петролът стигна същите цени ама дизелът стана 3.05лв. Всички бизнеси ореваха, че трябва да вдигнат два пъти стоките и т.н. А 2013 да видим какви бяха цените! Тогава как всичко функционираше и цените бяха двойно по-ниски? И въпреки, че 2015 горивото падна на половина, цените не ги свалиха и лев. Всички си гледат печалбицата. Ама после им се връща тъпкано на всички потребители.
Ако някой не помни или не вярва цък:
https://tradingeconomics.com/commodity/crude-oil

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Апр 2022, 23:18

А курса на долара същия ли беше през 2013? Сметни цената в евро сега и 2013 г. А си инженер уж. :banghead:
Ти в долари ли купуваш на бензиностанцията или в евро (левоте са фиксирани към еврото и курса не е сменян никога)?
Жокер... еврото беше МНОГО по-скъпо спрямо долара тогава.

И най-жалкото е, че такива неориентирани индивиди като теб, като им обясниш, че грешат не вдяват продължават да си
пеят песничката. Дано не съм прав.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от enigma » 03 Апр 2022, 23:30

Руските танкери сега обикалят с изключени транспондери :lol: .
Пак се мислят за най-големите хитреци, все едно няма да ги видим през сателитите кого зареждат.
enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 03 Апр 2022, 23:38

steeN написа:

Да де ама цените на такситата знаеш ли колко бяха тогава и колко са сега, сигурно ще да е от долара :mhihi: До преди месец килограм картофи в зеленчуковия до нас беше 80ст, а сега е 1,50. Питам откъде идва тази разлика, било заради цената на торовете :mhihi: И 10 пъти да са скочили цените на торовете пак няма да се отрази толкова на крайната цена. Всеки вдига както му е кеф за щяло и не щяло :banghead:

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 03 Апр 2022, 23:58

Едното е обезценяване на еврото спрямо долара. Той сравнява цена в долари преди и сега.

Това за което говориш ти е основно инфлация. На теб може и да ти изглежда, че просто някой си вдига ей така цени щото му е кеф. Ма нещата не са точно така. Инфлация се получава грубо казано, като хората внезапно имат повече пари без да са произвели неща (държавни помощи), които да съотвестват на тях или предлагането се е свило (затваряне на производства). Ние имаме и двете неща заради пандемията.

кандидат ентусиаст
Аватар

Мнение от seimo » 04 Апр 2022, 0:06

Ами добре щом казваш сигурно е така :mhihi:

младши ентусиаст
Аватар
Кара: както може
Мечтае да кара: както не може...
Детайли за колата: от миналия век

Мнение от drago_pavlov » 04 Апр 2022, 0:14

Я да питам тук експертите - сърбите нали уж са дупе и гащи с путягата, 'що няма евтина нафта за тях?
Днес гледам към 3.30 лв/л е по техните бензиностанции.
Нещо не се връзват опорките :mhihi:
I kill a communist for fun, but for a green card... I'm gonna carve him up real nice.

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Апр 2022, 1:45

enigma написа:Руските танкери сега обикалят с изключени транспондери :lol: .
Пак се мислят за най-големите хитреци, все едно няма да ги видим през сателитите кого зареждат.

ми.. толкова си могат... мисля, че от 100 години не са мръднали като мислене... личи им във всичко... като почнеш от икономиката (или по- скоро липсата й на заинтересованост да произвеждат за хората), минеш през ценностите им и свършиш при военната тактика... и не мисля, че са се изкофтили напоследък- винаги са си били такива, но сега просто ясно се вижда защото всичката информация която е нужна за да се правят изводи- е налична.
алекс
трабант 601с
разни други возила

младши ентусиаст
Аватар
Кара: e46 328i

Мнение от BaDxBoY » 04 Апр 2022, 9:48

3186 написа:
BaDxBoY написа:https://btvnovinite.bg/svetut/germanija-pomaga-na-domakinstvata-s-dobavki-kam-zaplatite-i-po-evtino-gorivo.html

Все пак 1.90евро им е много на литър. Тука 3лв и никой не му дреме на шапката ...

На каква основа искаш да имаме *драстично по-евтино гориво от произволна европейска страна, като нито ние, нито те го произвеждаме?

*представям си ако тук стане 1.90евро

Не искам нищо друго, освен хората да се събудят малко. Такива зомбита са всички, че дори на моменти не мога да повярвам. Храните с 30% по-скъпи- дреме му на българина, горивото мина 3 лева, дреме му на българина, всичко поскъпна - дреме му отново на шапката... Инфраструктура, здравеопазване и като зяло никой сектор не работи като хората, освен тоя за бързите кредити , и на никой не му прави впечетление, най-много някъде във фейсбук да видя нещо и едни 5 човека дето протестират в Несебър .. :dunno: :dunno:

старши ентусиаст
Аватар
Кара: 328i

Мнение от Leon » 04 Апр 2022, 13:20

alx написа:

ми.. толкова си могат... мисля, че от 100 години не са мръднали като мислене... личи им във всичко... като почнеш от икономиката (или по- скоро липсата й на заинтересованост да произвеждат за хората), минеш през ценностите им и свършиш при военната тактика... и не мисля, че са се изкофтили напоследък- винаги са си били такива, но сега просто ясно се вижда защото всичката информация която е нужна за да се правят изводи- е налична.

Точно така. Там приоритет на държавата е военно дело, пропаганда и политически боричкания - властта като самоцел. Всичко друго е на самотек и каквото дойде. Не че при нас не е подобно в някои отношения, но там си живеят по времето на Петър I, само имат ядрени ракети и яхти в Монако.
Never mistake motion for action...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i
Мечтае да кара: E39 ALPINA B10

Мнение от Grozdanoff » 04 Апр 2022, 14:24

Leon написа:
alx написа:

Точно така. Там приоритет на държавата е военно дело, пропаганда и политически боричкания - властта като самоцел. Всичко друго е на самотек и каквото дойде. Не че при нас не е подобно в някои отношения, но там си живеят по времето на Петър I, само имат ядрени ракети и яхти в Монако.

А ние какви сме, и докъде сме стигнали последните 100години... защо във всяка тема Ви избива да хулите Русия, вместо да обсъждате бъдещето на България!
alx написа:Маратона април го избягах грубо за 3 часа което за аматьор като мене хич не е зле- рова е квалификационно време на две възрастови групи под моята. Висок съм малко над 180см и тежа 82кг сутрин… пиша ги тези неща щото явно нещо правя вярно :)

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 04 Апр 2022, 14:31

Grozdanoff написа:
Leon написа:
alx написа:

А ние какви сме, и докъде сме стигнали последните 100години... защо във всяка тема Ви избива да хулите Русия, вместо да обсъждате бъдещето на България!

Ние -винаги- сме гледали на запад. Не че Запада е е*авал някога за нас, но малко от малко сме прихванали желанието за развитие и създаване на едно по- добро общество с цел по- добър живот на индивида.
алекс
трабант 601с
разни други возила

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата