ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Модератор: Общи модератори
Re: ЗА или ПРОТИВ АЕЦ "Белене"
Elesar74 написа: За пример мога да посоча скл. с английската банка HSBC договор за консултация по проекта. В него има клауза, за определено възнаграждение. Но има и клауза, според което, ако банката консултира проекта в положителна посока, демек строителство, възнаграждението се увеличава драстично.
Има ли го публикувано някъде това ?
Да се изкажа и аз по тази тема, че леко е свързано с професионалната ми ангажираност.
Първо от икономическа гледно точка ако централата се окаже не рентабилна, то ние ще сме уникален случай в света.
Второ ако не се построи и след 10тина години се спре Козлодуй, цената на тока няма да скочи с проценти, а в пъти. Между другото май лиценза на останалите два блока в Козлодуй е до 2017година, а с темповете с които се строи Белене до тогава може и да пуснем един блок.
Трето отностно цената на проекта, не си мислете, че ако беше Американски или Френски, щеше да е по-евтин.
Четвърто горивото не е задължително да се взема от Русия, но за нещастие само тя предлага преработка на отработеното гориво след това.
И на края тези които публично "ритат" срещу нея, НЕ СА българи, а платени чуждестранни марионетки.
Първо от икономическа гледно точка ако централата се окаже не рентабилна, то ние ще сме уникален случай в света.
Второ ако не се построи и след 10тина години се спре Козлодуй, цената на тока няма да скочи с проценти, а в пъти. Между другото май лиценза на останалите два блока в Козлодуй е до 2017година, а с темповете с които се строи Белене до тогава може и да пуснем един блок.
Трето отностно цената на проекта, не си мислете, че ако беше Американски или Френски, щеше да е по-евтин.
Четвърто горивото не е задължително да се взема от Русия, но за нещастие само тя предлага преработка на отработеното гориво след това.
И на края тези които публично "ритат" срещу нея, НЕ СА българи, а платени чуждестранни марионетки.
Аз не мога да разбера защо има по-развити държави от нас в които няма АЕЦ а и не съм чул да се напъват да имат.
Иначе и аз съм на мнение че е по-добре да имаме Белене.
Иначе и аз съм на мнение че е по-добре да имаме Белене.
- Alpina_fanatic
-
-
bavarec написа:Иначе и аз съм на мнение че е по-добре да имаме Белене.
Защо си на това мнение ?

Alpina_fanatic написа:bavarec написа:Иначе и аз съм на мнение че е по-добре да имаме Белене.
Защо си на това мнение ?
Щото си е богатство.
Същото е като да си имаме петрол,газ,злато,диаманти.
- Alpina_fanatic
-
-
bavarec написа:Щото си е богатство.
Същото е като да си имаме петрол,газ,злато,диаманти.
Искренно се надявам да не го мислиш това

Antonii написа:ако не се построи и след 10тина години се спре Козлодуй, цената на тока няма да скочи с проценти, а в пъти
...
горивото не е задължително да се взема от Русия, но за нещастие само тя предлага преработка на отработеното гориво след това

- Alpina_fanatic
-
-
flame написа:Antonii написа:ако не се построи и след 10тина години се спре Козлодуй, цената на тока няма да скочи с проценти, а в пъти
...
горивото не е задължително да се взема от Русия, но за нещастие само тя предлага преработка на отработеното гориво след това
Ей тва са 2-та най-големи проблема, които накланят везните към "За"
И двата "проблема" са глупости

1.Никой не е казал, че след като спре Козлодуй цената на тока ще е "х", а само разни предположения...

2.Горивото за руските централи ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се купува от Русия

Alpina_fanatic написа:Никой не е казал, че след като спре Козлодуй цената на тока ще е "х", а само разни предположения...![]()
Викаш такива прогнози са ала-бала

Трябва да изчакаме първо да спре Козлодуй, пък след това да видим ко ши праим

- Alpina_fanatic
-
-
flame написа:Alpina_fanatic написа:Никой не е казал, че след като спре Козлодуй цената на тока ще е "х", а само разни предположения...![]()
Викаш такива прогнози са ала-бала![]()
Трябва да изчакаме първо да спре Козлодуй, пък след това да видим ко ши праим

Ти как си формира позицията те питам? Цената на тока скачала? Как? Колко? Кой ти го каза? Ама щом спира Козлодуй и цената ската и туй то

Alpina_fanatic написа:Ти как си формира позицията те питам? Цената на тока скачала? Как? Колко? Кой ти го каза?
Чел съм прогнози от различни източници и ВСИЧКИ сочат повишаване на цената на тока при закриването на Козлодуй

Освен това от доста отдавна е известно, че атомната енергия е най-евтина в сравнение с останалите (поне у нас)

Та по гореописания начин, без да съм специалист по атомно-енергийно счетоводство, си направих изводите

- Alpina_fanatic
-
-
flame написа:Чел съм прогнози от различни източници и ВСИЧКИ сочат повишаване на цената на тока при закриването на Козлодуй![]()
Освен това от доста отдавна е известно, че атомната енергия е най-евтина в сравнение с останалите (поне у нас)![]()
Та по гореописания начин, без да съм специалист по атомно-енергийно счетоводство, си направих изводите
Радвам се, че вярваш на празни приказки

Alpina_fanatic написа:Радвам се, че вярваш на празни приказкиА е факт, че нито една сериозна институция не е направила анализ и да е излезнала с конкретна позиция. Да разни "експерти" си дават тежката дума ей така " по принцип"
, но това е несериозно. Ти ако си мислещ човек е редно да си изградиш собствена позиция, която да е подплатена с факти...Факти тук няма, а "по принцип" не е валидно, защото принципите си имат изключения
Аха - и като отида на доктор и той ми предпише нещо - аз не му вервам на празните приказки, а си изграждам собствена позиция

Когато не съм тесен специалист по нещо - съставям си мнението от становищата на специалистите, без да им вярвам безусловно разбира се

Та ти ако си експерт ще се радвам да чуя и твоето мнение - освен ако мнението ти не е "Каквото и да говорят - винаги има изключения"