С какво се отоплявате зимата?
Модератор: Общи модератори
- vixx
- кандидат ентусиаст
-
- Детайли за колата: 320d
Re: С какво се отоплявате зимата?
bum_bum написа:На мен ми е силно съмнително честно казано спането на отворена врата заради чист въздух точно в София.
Факт, правилната дума сигурно е "свеж", или поне по-свеж от този, който е иначе ако цяла нощ е затворена стаята. Че не е чист е ясно. Явно най-добре да изчакам да мине зимата и да видя реално дали можем да сме на отворено през цялото време. Ама малко ме съмнява, особено в най-студените дни.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
- Кара: турбо бмв
И зимата едва ли. Колкото и да е изолирано. Аз спя поне 9 месеца на отворено. Зимата не пускам и печката изобщо ама ако и отворя си е баси и бахъра.
- kiko
- старши ентусиаст
-
- Кара: сребърна звезда
- Мечтае да кара: RAUH
взимайте по едни алпийски спални чували и сте вие
само сутринта да не ви залепнат босите крака на плочките 

- Фидел Кастро
- младши ентусиаст
-
И аз имах един състудент, който при як студ навън спеше на отворен прозорец след поето солидно количество високоалкохолни напитки, но вече годинките си казали думата и ми спомена, че престанал.
Същият този даже беше отворил леко прозореца на спален вагон и спътниците му се бяха събудили с вкоченени крайници и то добре, че овреме.

Същият този даже беше отворил леко прозореца на спален вагон и спътниците му се бяха събудили с вкоченени крайници и то добре, че овреме.

За период от 135 години стигнахме от Стефан Стамболов до Бойко Борисов. Ако това е еволюцията в политическия елит много скоро ще гласуваме за едноклетъчни.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
След снимката си с Б.Б., Робърт де Ниро бил много доволен, че най-после се снимал с истински мафиот.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Аз съм също така - на полу отворен прозорец 9-10 месеца , затварям само когато е сериозно под нулата щото е неприятно сутрин да има скреж и навял сняг в стаята
Идеята не е да влиза студен въздух , а да не се натрупва въглероден двуокис от дишането . Само 1-2 % повишено съдържание във въздуха е достатъчно да предизвика неприятни симптоми на хронична умора , недоспиване и други такива . Една максима на източната медицина гласи - когато спим краката на топло , главата на студено .Неприятното е че с тия ПВЦ дограми апартамента е така уплътнен че няма никаква естествена вентилация .

Идеята не е да влиза студен въздух , а да не се натрупва въглероден двуокис от дишането . Само 1-2 % повишено съдържание във въздуха е достатъчно да предизвика неприятни симптоми на хронична умора , недоспиване и други такива . Една максима на източната медицина гласи - когато спим краката на топло , главата на студено .Неприятното е че с тия ПВЦ дограми апартамента е така уплътнен че няма никаква естествена вентилация .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- blacksapphire
- ентусиаст
-
- Кара: G02 ///M40d
Това ми е целият отоплителен сезон за 4 радиатора. Изолация вътрешна+външна + тавани. 7камерна PVC дограма. Блок с 14 апартамента, в който всички ползват парно. По-лесен, ефективен и евтин начин на отопление засега не е измислен.

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Jordana написа:Неприятното е че с тия ПВЦ дограми апартамента е така уплътнен че няма никаква естествена вентилация .
Митове са това. 99% от пластмасовите дограми са некачествено изработени или монтирани и си влиза доволно въздух.

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
В повечето случаи е монтирането проблема. А и тук всеки разбира от всичко. Едни познати (които никога не са слагали дограма) си я монтираха скоро сами. "То не било сложно, даже много хубаво си станало"
Преди години в една квартира... дори светлина минаваше между дограмата и стената 

- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Това, че всеки разбира от всичко идва от там, че този който се предполага че трябва да е специалист и да си разбира от работата обикновено чеп за зеле не става от него.
Та хората се принуждават да станат специалисти по нещо, което хич не им е работа.
Та хората се принуждават да станат специалисти по нещо, което хич не им е работа.
- vladi_totev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: магистратура
Здрвейте, да споделя малко от моя опит. Наскоро и аз правих основен ремонт на апартамент и забелязах, че всеки мисли как оптимално да запечата апартамента , как да направи максимално добра изолация , но никой не мисли за вентилацията в жилището, в което живее. И това е масова практика в България - в чужбина това си толкова важно , колко да имаш вода в жилището си. Та така - направих и аз добра изолация на външни стени и на тавана, че дори и на пода( едвам намерих каменна вата с достатъчно плътност за пода- Podplus na rehau). В момента в който за захванах с изолзациите се замислих за вентилацията. Вариантите бяха следните - про поръчка на дограмата, ако човек си вземе качествена дограма към самата серия винаги предлагат устройства подобни на мини рекуператори, които се монтират на допълнителен профил над дограмата и постоянно подменят въздуха в помещението - задава им се влажността, която трябва да се стремят да подържат и готово. Минуса на едно такова у-во е че е около 1000 евро на прозорец на марките Shueco и Salamander. Има и такива за по 40-50 лева , ама от тях файда няма. Другото решение е малък(портативен рекуператор) - цената му е около 800 лв. за помещение около 50 кубически метра. Голям е колкото климатик и пак му трябва отвор в стената но с размер Ф120 мм. Върши работа и не е толкова шумен колкото го представят. Трети вариант е да се пробие отвор в станата Ф300 мм и там пак може да са монтира портативен рекуператор, който представлява една перка в пред нея филтър , за да пречиства малко от малко въздуха , който навлиза в жилището. За този вариант е нужно обаче и отвор в противоположния край на помещението или апартамента от който да излиза въздух , за да не става повишено налягане а и да излиза влажния въздух. Минуса и тук е че най-евтиния вариант на такъв , които намерих в нета е около 800 лв. Затова аз пробих отвори Ф120 , намерих подходящи вентилатори, достачно тихи и мощни, направих си филтри за там , които хем не пропускат толкова прах хем звуко изолират(живея близо до шумна улица) в противоположните краища пробих отвори , които да отвеждат въздуха добре е входните отвори да са над или на нивото на горния край на прозорците , а изходните долу(отработения мръсен въздух е по тежък и слиза долу) . Дали ще има ефект от това мое упражнение ще разбера тази зима, но по пъвроначални изчисления би трябвало да нямам влага в апартамента и да не се появяват мухъл и плесен.
П.П. Най- влажната стая след банята по проучване е спалнята. Там задължително трябва такава вентилация.
Към вентилацията ще включа и аспиратора , който имам в кухнята - той създава обрано налягане и за да работи ефективно в кухнята пак се прави отвор , колкото отвора диаметъра на аспиратора( в моя случай Ф150мм) и там е сложен пак малък вентилатор за да вкарва въздух, вързан за захранването на аспиратора . Когато пусна аспиратора тръгва и той. Така аспиратора работи най-ефективно.
П.П. Най- влажната стая след банята по проучване е спалнята. Там задължително трябва такава вентилация.
Към вентилацията ще включа и аспиратора , който имам в кухнята - той създава обрано налягане и за да работи ефективно в кухнята пак се прави отвор , колкото отвора диаметъра на аспиратора( в моя случай Ф150мм) и там е сложен пак малък вентилатор за да вкарва въздух, вързан за захранването на аспиратора . Когато пусна аспиратора тръгва и той. Така аспиратора работи най-ефективно.
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Аз мисля, че да е ефективна вентилацията цялото нещо трябва да се свърже в една система. От "мръсните" помещения теглиш и вкарваш в чистите. Цялото това нещо се свързва в рекуперативен блок. Там седи и филтъра,а въздуха който постъпва в него е добре да минава през заровена в земята серпентина (съответно неприложимо за блокове).
Ако просто теглиш и вкарваш въздух с вентилатори енергийната ти ефективност от изолацията и дограмата отива на кино. Единсвения плюс е, че имаш филтър.
Освен тези у-ва, които се монтират на дограмите Саламандър предлагат и прозорец, който седи отворен на 4мм с цел вентилация.
Ако просто теглиш и вкарваш въздух с вентилатори енергийната ти ефективност от изолацията и дограмата отива на кино. Единсвения плюс е, че имаш филтър.
Освен тези у-ва, които се монтират на дограмите Саламандър предлагат и прозорец, който седи отворен на 4мм с цел вентилация.
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Това с 4мм просвет на прозореца е супер . Иначе ако имате такива вентилации със нагнетяване и изхвърляне винаги трябва вкарващия вентилатор да е с по-голям дебит за да създава напор иначе ще развърта ароматизатора от кенефа из целия апртамент . Компесаторна решетка с клапа е най простия начин да има свеж въздух като се пусне изхвърлянето .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- Cyberloner
- младши ентусиаст
-
- Кара: е53
Най-после подкарах парното в къщата и мога само добри думи да кажа. Разхода е около 1 чувалче за денонощие. В къщата е 20-22 градуса постоянни. Котлето си го командвам от телефона/компютъра.
Ако някой е решил да си прави парно и иска всичко да е направено както трябва - да ми пише на лично ще споделя коя е фирмата търговец и кой е подизпълнителя.
П.п. някой да поръчва пелети тия дни?
Ако някой е решил да си прави парно и иска всичко да е направено както трябва - да ми пише на лично ще споделя коя е фирмата търговец и кой е подизпълнителя.
П.п. някой да поръчва пелети тия дни?
- bum_bum
- старши ентусиаст
-
Казвай тук направо- марка, модел, цена и т.н. При положение, че си си купил горелка за къщата едва ли да си им рекламен агент. 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Някой може ли да даде като база за сравнение - преди/след изолацията каква е била консумацията на енергия за отопление? Също и за каква изолация и тухли става въпрос.
При мен са стени с тухли Wienerberger Porotherm 38 N+F, някакъв "фибран" 4см. + 8см. каменна вата. Звучи добре, но реално не знам какво да очаквам другата зима и дали ще мина само с подово отопление, въпреки че е изцяло южно изложението
При мен са стени с тухли Wienerberger Porotherm 38 N+F, някакъв "фибран" 4см. + 8см. каменна вата. Звучи добре, но реално не знам какво да очаквам другата зима и дали ще мина само с подово отопление, въпреки че е изцяло южно изложението

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.