Часовници
Модератор: Общи модератори
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Re: Часовници
Ето това вече е истинска спасителна мисия . А не някаква си там просто разглобяване и сглобяване за време все едно е АР15
https://bntnews.bg/news/otkriha-chasovn ... 9news.html

https://bntnews.bg/news/otkriha-chasovn ... 9news.html
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Jordana написа:Най важния инструмент на аматьора часовникар е ...перманентния магнит . Като фръкне онова ню ню винтче на килима единствения ти шанс за намиране иглата в купа сено е да тралиш с магнита за да го намериш .Ама ако нямаш фурна да печеш синтетични рубини и сапфири и прецизни инструменти за рязането им, по-добре не казвай, че се занимаваш с часовникарство
нали?

но определено- някоя част като реши да се присъедини към "swiss space program" - аз съм подготвен

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
Давай по същество, стига натюрморт на "какво си купих"
Искам да я видя тая Вселена отвътре как се случват нещата - наистина ми е интересно
Няма само аз да ви спамя с моите глупости 

"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Наистина евала за търпението и ентусиазма да се занимаваш с такова пипкаво занимание
Интересно ми е обаче до какъв price tag си склонен да човъркаш

Don_Diego написа:Наистина евала за търпението и ентусиазма да се занимаваш с такова пипкаво занимание![]()
ми средната цена "учебните класики" - сейко nh34-35-36 e $30-40 само за калибъра... това ми е за момента комфортната зона... но по принцип не идвам срамежлив и предполагам тука до година- две няма да ме е страх от нищо и ще върша качествено обслужване. решил съм да "тегля чертата" до почистване, смазване и замяна с готови резервни части и рубини.. което също е предизвикателство защото за по-скъпите марки части се продават само ако си официален сервиз на марката... та един вид нямам намерение да се пускам да правя части или да се сертифицирам за да имам достъп до части- каквото има по онлайн магазините и ибей- това е... все пак ми е хоби и имам други приоритети...
Последна промяна alx на 16 Дек 2024, 22:20, променена общо 1 път
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Мен ми е интересно какъв е минималния . Сигурно не пипа нищо под пиге примерно с перпетуал календар фази на луната и кукувичка ... 

Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
Jordana написа:Мен ми е интересно какъв е минималния . Сигурно не пипа нищо под пиге примерно с перпетуал календар фази на луната и кукувичка ...
е написах то го- сейко nh34, nh35, nh36... това на масата разглобеното е nh36.. учебния iwc дето ми е от курса е калибър 375- стар, но класика (какво е "стар" в часовникарството баси...? такова понятие сега разбирам, че няма)- и той е горе долу там като пари- може би малко повече, но не е скъп...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- Don_Diego
- ентусиаст
-
- Кара: E39, D3 W12, E89, U11, G09, G70
Alx, евала за “топките” - щом от сега го мислиш, че след време дори по-сложни механизми няма да ти се опрат за по-елементарни ремонти/обслужвания значи ще го направиш
Питах от любопитство само и си представих следния сценарии: идва момента да почистиш и смажеш механизма на 26585CE.OO.1225CE.01 и вместо да даваш луди пари и да чакаш, сядаш и го разпарчетосваш, почистваш, смазваш и сглабяш за един уикенд

Питах от любопитство само и си представих следния сценарии: идва момента да почистиш и смажеш механизма на 26585CE.OO.1225CE.01 и вместо да даваш луди пари и да чакаш, сядаш и го разпарчетосваш, почистваш, смазваш и сглабяш за един уикенд

- nickstorm
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: на късмет и надежди...
- Мечтае да кара: "бяла служебна баничарка"
- Детайли за колата: seats and a steering wheel....
На Христофор Колумб будилника....
Щом ти харесва да човъркаш пипкави работи, ето ти едно по-полезно хоби...
https://www.youtube.com/watch?v=8nGYo01pYa4

Щом ти харесва да човъркаш пипкави работи, ето ти едно по-полезно хоби...

"Работи, работи!"-казал Иван Вазов и легнал да спи
Don_Diego написа:Alx, евала за “топките” - щом от сега го мислиш, че след време дори по-сложни механизми няма да ти се опрат за по-елементарни ремонти/обслужвания значи ще го направиш![]()
въобще нямам съмнения. този като го гледам има 4 усложнения, но са класически заучени положения и като цяло не е особено сложен защото няма хронометри- които обикновено са на отделен модул (омега) или са вградени във общата машинария (лонжин примерно) и тогава е ... сложно... та на този само ще трябва да намеря списъка със маслата му за различните части защото (както всички езотерични марки) изисква негови си масла и не става със общоприетите като moebius с които генерално работи индустрията...
цената на един часовник рядко е отражение на майсторството вътре а по-често на умението на маркетинговия отдел. тази истина я научавам на малки порции тука от известно време насам. много оче-отварящо е. има скъпи калибри които вътре не са нищо особено (ролекс ми идва наум) и има (по)-евтини калибри които отвътре може с часове да ги съзерцаваш с лупата или микроскопа (повечето класически брегет/омега/лонжин ми идват на ум)
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
nickstorm написа:На Христофор Колумб будилника....![]()
Щом ти харесва да човъркаш пипкави работи, ето ти едно по-полезно хоби...![]()
![]()
Това е прекалено лесно. Тия работи сме ги учили в 1ви курс, ако не и в гимназията …

enigma
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
የተጨቆኑትን ነጻ አውጡ
- Centurione
- кандидат ентусиаст
-
- Мечтае да кара: M5 E39
- intention
- младши ентусиаст
-
- Кара: Е34 Alpinweis Е39 Silver
- Мечтае да кара: BMW с несвалени наелони на седалките!
- Детайли за колата: С Vanos без Vanos - все М50В20
Centurione написа:Здравейте, каишки Омега някой знае ли къде може да има?
Освен поръчка по официалния ред, варианти за Nato или силикон колкото искаш.
Последно поръчвах от DrWatchstrap и Strapbrothers.
За кой модел и каква каишка търсиш?
Jordana написа:Аурата на класиките от 80те години леко е претопена в морето от безлични возила .
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
Я по-опитните да кажат - какви са признаците, че маслото е за смяна ? Имам Тисот с ЕТА , но напоследък доста често спира. От 4,5 години го имам.

TNT написа:Я по-опитните да кажат - какви са признаците, че маслото е за смяна ? Имам Тисот с ЕТА , но напоследък доста често спира. От 4,5 години го имам.
… гледай дата на производство ако я имаш- Тисо използва стандартни Моебиус масла които изкарват 5-10 години преди да дадат фира.
И да- ако е работил добре, но започва да изостава и/или спира го занеси да го чуят на таймграфер или там както се вика на български и ще ти кажат дали е за смяна на маслото. Отнема 5 минути. Предполагам е за смяна.
По темата- края на зимата завърших IWC сертификацията и сега съм 50% минал през курса на Омега за хронометри. Напред и нагоре …
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила