Здравословен живот, или...

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Re: Здравословен живот, или...

Мнение от dhtj » 31 Юли 2026, 17:05

Правилната загрявка/ разтягане/ раздвижване е много важна преди тичане, а често се пренебрегва.
Сигурно има хубави клипчета в нета, но най лесно виж футболистите преди мач как загряват, със сигурност знаят как. Трябва най малко 10 минути, а по книга май са по-скоро 20...

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 31 Юли 2026, 17:53

Не съм съвсем съгласен, за леко recreational бягане тип крос/джогинг или както искате му викайте самото бягане е достатъчна загрявка. По-целенасочена такава евентуално ако правиш някаква по-специфична тренировка - интервали, спринтове, отсечка срещу наклон и тн. Но дори и за тях просто трябва 15-20мин леко бягане за загрявка.

Футбола не е добър пример, защото не загряват за да бягат, те загряват за да играят футбол. Където има резки смени на посоката, резки спирания, тръгвания, единоборства - все неща които всъщност са опасност от контузии и които в бягането ги няма. Та една загрявка като футболист не че ще ти попречи, но със сигурност не е задължителна ако просто ще бягаш.

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: E90 330d Individual, CBR1000RR
Мечтае да кара: яка атмосферка ръчка на задно от време на време...

Мнение от dhtj » 31 Юли 2026, 18:05

Явно зависи от гледната точка.
За мен е така, защото съм (бил) футболист.
И когато съм имал някакви паузи по няколко месеца без спорт, дали заради контузии, дали заради тежко студентство, съм усещал буквално как някои мускули, които преди съм ги развил, започват да "заспиват".
И след едно хубаво разтягане и раздвижване на всичко възможно по краката, усещам че се чувствам много по-добре и тези мускули се разбуждат.
Естествено, аз като отида на стадиона, освен загрявка и бягане, правя и останалите футболни тренировки - совалки, осморки, спринтове, скокове, бягане настрани и т.н...

Ако просто ходя или бягам лекичко, при мен остава едно дървено, схванато чувство в краката, все едно не съм свършил нищо...

Та и това искам да му препоръчам на колегата, като е отишъл на стадиона да задълбочи заниманията, а не просто да джогва.

младши ентусиаст
Аватар
Кара: E39 528i, Simson S51
Мечтае да кара: Е39 М5
Детайли за колата: Powered by шпер

Мнение от drifty » 03 Авг 2026, 17:10

По принцип като ходя да бягам, загрявката е основно фокусирана в краката. Иначе нормалната загрявка ми е доста дълга и обстойна за цяло тяло.
Ще пробвам следващия път по-задълбочено, въпреки че, както каза колегата Бубо, аз правя много лежерна тренировка когато бягам, няма спринтове, спирания, резки завои, но ще добавя още някое упражнение при загрявката за проба.
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 03 Авг 2026, 20:27

За нормално тичане какво има да загряваш, то самото си е загрявка до някакъв момент. Почваш да търчиш, евентуално с по-ниско темпо и това е.

Спринтовете са друго нещо. Там ако направиш максимално ускорение от първата серия може и да е проблем. Не точно с коленете, по-скоро мускулите от вътрешната страна на бедрото и ахилеса.

За коленете както ти каза Бубо, единия вариант е просто да не смогват сухожилията, връзките, фасцията, а другия е да си е травма на връзките. Има много упражнения за тях, които помагат много. Потърси из тубата и пробвай кои ти помагат. Ако бягането ти е проблем на първо време може и да го намалиш или направиш по-леко, но не е добре да се почива. Травма се лекува с активност, не с лежане.

Колкото до загрявките тия културистичните, които са си половин тренировка отнемат адски много от прогреса, защото изморяваш мускулите, преди да свършат някаква важна и наистина полезна работа. Загрявката трябва да е кратка и правилно таргетирана и да си абсолютно свеж след нея. Т.е. повечето са статични упражнения, "отваряне" на ставите и др. подобни според зависи какво се тренира.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 04 Авг 2026, 10:21

Според треньора в залата , където се занимаваме с бойни изкуства, при мен нещата идват от глезените и от неправилно ходене в продължение на години. Доста време се чудих защо обувките ми винаги се износват от вътрешната страна и кракът "потъва" на една страна като стъпя. Та той ме накара да обикалям из залата и да наблюдава и ми показа как глезените ми са наклонени един към друг докато ходя. От доста време постоянно се наблюдавам докато ходя дали стъпвам правилно. Като му споделих за колената и ме върна на разговора за глезените и че от стъпалата идват повечето проблеми нагоре.

Иначе спирка няма, ще му намеря решение на този проблем по един или друг начин. :bchug:
Изображение

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Авг 2026, 11:27

Това е чест проблем за много хора и е напълно възможно да е от това и даже много вероятно след като го имаш.

Можеш също да се загледаш в ходилата как ти седят естествено, дали единият не е по-отворен навън като застанеш прав и ги гледаш отгоре. Ако е така, това ще рече, че и тазът е крив.

Оправя се, но трябва постоянство.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 04 Авг 2026, 14:04

Има сякаш малка разлика в ъгъла, под който стоят като застана прав. Но е къде къде по-добре в сравнение с това, което беше. Вече четвърта година ходя в тази зала и черпя съвети от треньорите. Виждам много подобрения, но си прав, изисква много време за качествена промяна. В таза вероятно има изкривяне, като правим упражнения за разтягане на земя, в които целта е да седнеш и на двете половини на седалището , при мен не се получава още, но съм близо.
Изображение

кандидат ентусиаст
Аватар
Кара: Tesla M3LR, e90 330xd, gsxr 600 k8

Мнение от b_u_b_o » 04 Авг 2026, 15:08

Ако наистина проблема е в паднал свод намери си упражнения за това в тубата и почвай всекидневно да ги правиш. Това е просто мускулен дефицит и се оправя с постоянство. Но е голям проблем защото наистина удря по всички точки нагоре - колене, кръст, гръб, та даже и до врата стига. И бих ти препоръчал да се огледаш за боси обувки за ежедневно ходене.

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 04 Авг 2026, 16:39

Нали се сещаш ако иде при терапевт или доктор и каже, че иска да носи боси обувки със свръхпронация, евързия или валгус на стъпалото как ще го обявят за луд. Все едно да му кажеш, че искаш да лекуваш диабет с кето :mhihi:

Такива дистанционни диагностики нямат много смисъл, но предвид нивото на повечето доктори и треньори може и да има по-голяма полза от тях :mhihi: Вероятната причина е слабост или лош контрол на tibialis posterior и/или мускулите на ходилото и прасеца.

Потърси д-р Aaron Horschig, има сайт, Епъл подкаст, канал в тубата. Там търси „Don’t Forget the Foot!“ и „The Tripod Foot“ мисля се казваха модулите за да се ориентираш в ситуацията и концепцията.

Като вденеш там нещата и започнеш да правиш упражненията виж и "dorsiflexion" на глезена. Проблемът може и да не е в стъпалото а в компенсация на влошена мобилност там.
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от drifty » 04 Авг 2026, 17:37

Благодаря!

Ще разгледам.

За боси обувки също съм се навил вече да си взема.
Изображение

Предишна

Назад към Извън Темата