По-добре ли бяхме през соца?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

По-добре ли бяхме през соца?

Да
137
41%
Не
144
43%
Не мога да преценя
51
15%

Общо гласове : 332

Аватар
Кара: 4х4
Мечтае да кара: 6х6

Re: По-добре ли бяхме през соца?

Мнение от efren » 21 Окт 2016, 19:35

Гарантирането на влоговете е начин да се точат банки както стана с КТБ. От една страна изглежда добре да гарантираме влоговете, но всъщност много бързо забравихме времето, когато се предвиждаше затвор за хората отпуснали необезпечени кредити. царя дойде на власт и отмени чл.220 ал.3. Тогава нямаше фалирали банки. Преди и след това имаше. И ще има още.

http://m.blitz.bg/news/article

Това са фактите, а ако някой иска може да им вика диабетици, социално слаби или етнически онеправдани. Аз не виждам връзката.
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

Аватар
Кара: много бавно бенве
Мечтае да кара: Порше
Детайли за колата: топ, топ, топ! unikat full!

Мнение от Bogat-Beden » 21 Окт 2016, 19:48

Мхм, притеснил се българският Мадофф за члена от закона или по-скоро със завлечените стотици милиони закона му е през члена...Познайте верния отговор..Стига наивност,кога богат и истински влиятелен от "белите якички " е влизал в затвора у нас.. И не,не е проблемът в закона
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар
Кара: мфили

Мнение от cod-cdbp » 21 Окт 2016, 19:52

bum_bum написа:Кое е неуместното с диабетика? Че аз давам 4 цифрена сума месечно за да се храня добре. Че не съм накусвал захар от месеци, да не кажа години въпреки че умирам за сладко а ти ще се тъпчеш като свиня с кви ли не боклуци щото "няма да живеем 100 години" и "той и въздъха вреден" и утре аз ще ти плащам инсулина и статините. Ми не ми изглежда честно от мойта гледна точка.

Бум, нищо лично, нито се заяждам, но диабета и захарта са две коренно различни неща, които нямат общо в 99,9% от случаите.
До тук знам само за един захарен диабетик, всичките други, които познавам, ти гарантирам, че са го придобили от нерви :winky:

ПС Извинявам се за офтопика
Изображение

Аватар

Мнение от efren » 21 Окт 2016, 19:58

bum_bum написа:Еми аз заеми не съм имал, че да правя спекула с тях. Имах влог в друга банка и за една добра сума след 3 месеца видях, че са ми дали 70лв лихва.

Понеже някой ми каза, че в КТБ лихвите са добри ги занесох там. Нито ме е интересувало на кой е, какво правят и т.н. На вратата пише "банка", т.е. предполага се, че БНБ я държи под контрол.

Как да е. Имах възможност да изтегля парите ама се изтъпанчи шефа на БНБ и каза, че неговата институция гарантира, че никой вложител няма да изгуби и лев в КТБ. Реших да не ги тегля, щото така е редно. Да не подклаждам и аз паниката. Е, изгубих.. постигнатото за 10 години.

И да. Олигофрен съм, тъпанар съм и съм малоумен че продължавам да живея в подобна държава. Потресен бях наистина колко хора злорадстваха за това, че някой си е изгубил спестяванията в тая банка. Това беше нещото, което наистина не очаквах.

Кое е неуместното с диабетика? Че аз давам 4 цифрена сума месечно за да се храня добре. Че не съм накусвал захар от месеци, да не кажа години въпреки че умирам за сладко а ти ще се тъпчеш като свиня с кви ли не боклуци щото "няма да живеем 100 години" и "той и въздъха вреден" и утре аз ще ти плащам инсулина и статините. Ми не ми изглежда честно от мойта гледна точка.

Ако постигнатото за 10 години за теб се изразява в пари ти предлагам да следваш една проста формула - парите или ги има или ги няма. Ако ги държиш в стабилна банка с малка лихва може и да ги имаш. Ако гледаш на тях като на капитал от който да печелиш си поемаш риска и се стараеш да правиш по добър анализ на бизнеса си (за теб явно е било бизнес, защото си търсил печалба от лихви). Най вероятно тъй като се "тъпча като свиня" както ти го наричаш, понеже не ям шоколадови изделия почти, лимита ми на алкохол се движи между 25-100 гр (според повода), не пуша и няма диабетици в рода си нито по майчина нито по бащина линия, шанса да ме хване твоето кълнане е малък, и ВЪПРЕКИ това, аз съм от онези балъци които ще плащат твоите гъвкави финансови експерименти до 100 000лв. Другия път когато човека, който лобира за отмяна на затвора за необезпечени кредити ти каже, че всичко е наред можеш да направиш връзката :winky:
Какво означава М54 - означава, че двигателя може да изгори 54 литра масло от смяна до смяна при спазване препоръките на производителя, тоест longlife-04 и смяна на около 20к км.

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Мнение от bum_bum » 21 Окт 2016, 20:12

cod-cdbp написа:
bum_bum написа:Кое е неуместното с диабетика? Че аз давам 4 цифрена сума месечно за да се храня добре. Че не съм накусвал захар от месеци, да не кажа години въпреки че умирам за сладко а ти ще се тъпчеш като свиня с кви ли не боклуци щото "няма да живеем 100 години" и "той и въздъха вреден" и утре аз ще ти плащам инсулина и статините. Ми не ми изглежда честно от мойта гледна точка.

Бум, нищо лично, нито се заяждам, но диабета и захарта са две коренно различни неща, които нямат общо в 99,9% от случаите.
До тук знам само за един захарен диабетик, всичките други, които познавам, ти гарантирам, че са го придобили от нерви :winky:

ПС Извинявам се за офтопика

Имам в предвид всеки, който по някакъв начин си съсипва здравете за което после плащаме колективно. Диабета просто като пример. От глупост, незнание или просто лакомия. Като казвам "ти" не визирам никой конкретно. Не кълна никой, както колегата твърди. Последното нещо, което бих пожелал на когото и да е било е болест.

efren написа:Ако постигнатото за 10 години за теб се изразява в пари ти предлагам да следваш една проста формула - парите или ги има или ги няма. Ако ги държиш в стабилна банка с малка лихва може и да ги имаш. Ако гледаш на тях като на капитал от който да печелиш си поемаш риска и се стараеш да правиш по добър анализ на бизнеса си (за теб явно е било бизнес, защото си търсил печалба от лихви). Най вероятно тъй като се "тъпча като свиня" както ти го наричаш, понеже не ям шоколадови изделия почти, лимита ми на алкохол се движи между 25-100 гр (според повода), не пуша и няма диабетици в рода си нито по майчина нито по бащина линия, шанса да ме хване твоето кълнане е малък, и ВЪПРЕКИ това, аз съм от онези балъци които ще плащат твоите гъвкави финансови експерименти до 100 000лв. Другия път когато човека, който лобира за отмяна на затвора за необезпечени кредити ти каже, че всичко е наред можеш да направиш връзката :winky:

Парите в днешно време са средство, когато имаш цел. В този смисъл съм изгубил 10 години, защото точно толкова време съм събирал откраднатото. Финансов експеримент не е било. Вложих ги 3 месеца преди фалита, защото както казах по-горе ми се видя обидно за 3 месеца да получа лихва 70лв при положение, че ако ги бях изтеглил като кредит за същата сума сигурно същата банка щеше да ми прибере 4000лв.

Гарантираните бяха 196к, а не 100. ;)
Изображение

Е30 Fanatic
Аватар
Кара: Ford Ranger 2019
Мечтае да кара: corvette c7 zr1

Мнение от N.Mihaylovski » 21 Окт 2016, 20:25

Leon написа::bowdown:

А във финансов аспект - ако няма гарантирани депозити, няма банкова стабилност (от там различни сценарии), парите не стоят в банките (други сценарии), нараства сивата икономика, от там сценарии още повече.

За жалост, няма банкова стабилност.
Ако имате пари не ги дръжте в банка. това е просто хартия без стойност, направете парите в злато, диаманти те поне ще са ликвидни във война примерно, малко се отклоних...
Пол Роше: „Мощността най-вероятно бе около 1400 к.с., но ние не знаехме точното число, защото динамометърът не можеше да измери повече от 1280 кс”. - BMW 87г. //М3

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 21 Окт 2016, 20:26

Идеята не е че еди си кой е тъп и еди си кои е умен. Това е изключително опасен начин на мислене. Просто държавата подвежда хората да си дадат парите в КТБ като им дава фалшива сигурност. Както се вижда тя дори няма ресурса да защити влоговете, а трябва да го вземе на заем или да принуди другите банки да платят за безотговорното поведение на една, което какви сигнали подава... Това, че без гаранция на влоговете няма стабилност на банковата система е просто клише, което не е вярно очевидно. След като има държави, в които няма такава и не са от най-бедните.

Иначе ако се върнем към говорене за принципи, това е различно - хората не избират дали да получат диабет. Сега може да спорим дали диабета си го причиняваш сам или не... но в общия случай, човек не избира дали да получи диабет, докато избира дали да си даде парите в банка.

п.с. мда, съгласен съм. няма нищо сигурно. гаранцията, която дава държаввта е илюзия, която само влошава нещата.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”

Аватар

Мнение от efren » 21 Окт 2016, 20:33

Грешката е моя 100к евро. Съжалявам за разликата над 100к евро, но аз, когато фалира КТБ поради някакво недоразумение имах пари които също седяха в банка (в пъти по-малко) и лихвата не ми се струваше обидна, просто бях доволен да отида и да си изтегля парите. Само по спомени, но гарантирането на влоговете в КТБ струваше около 2 млрд. лв. 2 млрд лв по малко за диабетиците, за сираците, за спорта, за пътищата и за каквото се сетиш. И ако някои хора не гледаха лихвата тези 2 млрд нямаше да изчезнат. Поздравления за това, че за 10 години си спестил доста над 100к евро.

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Окт 2016, 20:37

Добре,къде трябва/може да си държи парите средностатистическия гражданин,ако не в банка?
А за изявлението по-горе,че не трябва човек да си търси лихва от парите,ами то в момента си е така-доходността по депозитите е отрицателна,ама ипотечните кредити не ги дават с - лихва,да излезе че вноската по главницата ти намалява и плащаш все по-малко,накрая си изплатил 10на годинки предсрочно и пей сърце :lol: Това,че банката ти съхранява парите срещу крадци (уж, на теория...) ,не означава че не работи с този капитал,да не е благотворително дружество..Всеки иска като има една сума настрани -не само да я съхрани,ами ако може и да я умножи,нормално..
"Може да решава тоя, който има e60 бе! Щом немаш e60, какво ще решиш ти бе? Ти немаш право да решаваш!"

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Окт 2016, 20:43

Не твърдя, че парите не трябва да се държат в банка. Но държавата не трябва да подава фалшиви сигнали на хората. Депозитите са инвестиционен продукт и никога не е трябвало да са гарантирани от нея. Гарантирани трябва да са само спестовните сметки и то много по-малка сума, за да може хората да не си държат всички яйца в една кошница и т.н. Освен това никой не знае как щяха да се развият банковите продукти, ако държавата не беше спряла развитието с тази гаранция, която им премахва нуждата от иновация (което в същност е огромния проблем тук!!!)... без това развитие е много трудно да се премахнат гаранциите напълно на този етап.

Някой икономисти предлагат full reserve banking за спестовните сметки. Т.е. спестовната ти сметка е все едно си оставил парите си в сейф. Банката не може да ги използва. Но не печелиш нищо. Ако искаш печалба трябва да поемеш риск с депозит. Ще кажете няма да се дават заеми. А ми да, ще се види реалната цена на парите... Или твърдите, че е добре ако подвеждаш хората да дават заеми, като им гарантираш фалшива сигурност?
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat

Аватар

Мнение от Bogat-Beden » 21 Окт 2016, 20:56

Е ако няма големи депозити ,как тогава ще работи онова нещо -"паричен мултипликатор"?
Системата си е супер и в момента,няма какво да го мъдрим-необходими са превантивни мерки от централната банка и евентуално последващи от съдебната система, това е!
Дълбоко вярвам и сигурно всеки средноинтелигентен разбира,че откраднатите пари от КТБ са наистина просто взети,а не загубени в следствие на неудачна високорискова инвестиция-в стил частен строеж на АЕЦ,или контактен център на Марс със служители извънземни -разликата е огромна!

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от steeN » 21 Окт 2016, 21:53

Никой не е казал, че няма да има големи депозити. Ако хората се чувстват сигурни в системата, ще има големи, ако не се чувстват сигурни ще има малки. Цената парите ще е пазарна и няма да се определя от централните банки. Ако хората не искат да взимат или дават заеми, не трябва някой да ги натиска на сила. Хората не са тъпи :) Няма нищо супер в системата. Замръзнала за 100, че и повече години и няма никаква иновация. В 21ви век сме със банкова система от 19ти век и за това... нужно ли е да казвам кой е виновен :ok:

Потребител
Аватар
Кара: е34 516i с 19ки
Мечтае да кара: ЗиЛ
Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!

Мнение от alex_th » 21 Окт 2016, 21:58

steeN написа:Никой не е казал, че няма да има големи депозити. Ако хората се чувстват сигурни в системата, ще има големи, ако не се чувстват сигурни ще има малки. Цената парите ще е пазарна и няма да се определя от централните банки. Ако хората не искат да взимат или дават заеми, не трябва някой да ги натиска на сила. Хората не са тъпи :) Няма нищо супер в системата. Замръзнала за 100, че и повече години и няма никаква иновация. В 21ви век сме със банкова система от 19ти век и за това... нужно ли е да казвам кой е виновен :ok:

Маркс и комунистите естествено!

Аватар

Мнение от efren » 21 Окт 2016, 22:40

alex_th написа:
steeN написа:Никой не е казал, че няма да има големи депозити. Ако хората се чувстват сигурни в системата, ще има големи, ако не се чувстват сигурни ще има малки. Цената парите ще е пазарна и няма да се определя от централните банки. Ако хората не искат да взимат или дават заеми, не трябва някой да ги натиска на сила. Хората не са тъпи :) Няма нищо супер в системата. Замръзнала за 100, че и повече години и няма никаква иновация. В 21ви век сме със банкова система от 19ти век и за това... нужно ли е да казвам кой е виновен :ok:

Е може ли така да го кажеш направо! Можехме две страници да разтягаме локуми докато го разберем!

Потребител
Аватар
Кара: е34 516i с 19ки
Мечтае да кара: ЗиЛ
Детайли за колата: Много върви, чак ме е страх сутрин да я паля!

Мнение от alex_th » 22 Окт 2016, 0:19

efren написа:
alex_th написа:

Е може ли така да го кажеш направо! Можехме две страници да разтягаме локуми докато го разберем!

Забравих да спомена Русия и Путин, извинявам се за пропуска.

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата