къща от дърво или от тухли?

На братчеда на леля му на зетя й брат му се жени, не мога да избера с какъв цвят обувки да ходя на сватбата?? Помагайте!

Модератор: Общи модератори

старши ентусиаст
Аватар
Кара: турбо бмв

Re: къща от дърво или от тухли?

Мнение от bum_bum » 06 Яну 2014, 17:47

Е то важи и за монолитната. Ако не те кефи- продаваш и чао. После нова на новото място. :dunno: Дали ще я строиш 4 месеца или 8 за мен лично няма особено значение. Но при достатъчно кадърна бригата и нормалното строителство става достатъчно бързо.

Добре е естествено да се поизчка да изсъхнат добре плочите, но ако това е цената на тишината и спокойствието аз мен си струва.
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Яну 2014, 18:06

bum_bum написа:Те хамериканците като са толкоз умни се чудя как не са вдигнали Белия дом от дръвЬе като е по-хубаво от монолитното строителство :mhihi:

белия дом винаги е имал друга функция - по близка до тази на бункер/ крепост от колкото на къща ;) пък и тогава изолацията не е съществувала. повечето къщи от този период са нямали нищо между шпертплата отвън и гиспкартона отвътре. виждал съм няколко такива и до ден днешен-- имат само горе долу една педя празно между двете.като ги намерят такива- за един ден им набиват изолацията - или през дупки в гипскартона (и после ги измазват) или направо свалят гипскартона, слагат ватата (р-15 поне) и после нов гипскартон. правят го за ден - два цялото упражнение...
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Яну 2014, 18:15

Гледал съм ги по филмите. Те даже между двете стени си ходят. :mhihi:
Изображение

master of the force
Аватар

Мнение от alx » 06 Яну 2014, 18:21

bum_bum написа:Тая Р стойност не я разбирам.. при нас е U, коефициент на топлопреминаване мисля му казват. Нещо си там на квадрат на час. За стени е 0.35 по нашите изисквания. В общи линии на нашия пазар има тухли, които го покриват без да се полага изолация.

What is the difference between U-factor and R-value?
While the U-factor is used to express the insulation value of windows, R-value is used for insulation in most other parts of the building envelope (walls, floors, roofs). While they are related, different assumptions and test criteria are used in calculating the two values so they cannot be directly converted. To compare R-value and U-factor, divide 1 by the U-factor number, E.g.: a 0.25 U-factor equals a 1/0.25 = 4 R-value.

демек делиш 1 / у-фактора и получаваш р-стойност.... така у-фактор от 0.35 = 1 / 0.35 = 2.86 р-фактор. стените в америка са с минимално р-фактор от 16 - демек 5.5 пъти по-добра изолация. а както казах моята къща в момента е с р-60 изолация...

ама не е съвсемо точно щото казват че не може да се сравняват директно двете мерки.. малко круши и ябълки идва явно щото у-фактора бил за прозорци а р-фактора- за изолация.
алекс
трабант 601с
разни други возила

старши ентусиаст
Аватар

Мнение от bum_bum » 06 Яну 2014, 20:25

Тук го мерят с U. Или поне така ми пише на техническия паспорт. Има изискване за стойност на стени, плочи, джамове, таван и т.н..
Изображение

младши ентусиаст
Аватар
Кара: BMW///Акулка Кара: плавно/легално
Мечтае да кара: ///Е38 Мечтае да кара: \\\Е32

Мнение от thewolf » 06 Яну 2014, 20:33

IMG_1083.JPG
Импрегнираните дървесни материали колега се ползват САМО и единствено за външно покритие или декор или там каквото щеш. Такива не се използват във вътрешността или скелета на къщата.

Как след 30 години ще са остарели тухлените постройки??? Удряш една четка и е като нова, докато гипса и изолацията трябва основен ремонт. Варта има свойството колкото повече остарява, толкова по-здрава става. Стига с тая дума бункер щото бункерите са по 1.50 бетонни и по повече. Тук има тухли и т.н..

Колегата, който каза, че е живял в Америка, аз ще ти изпратя снимка на 65 годишна къща, в която живях и правих ремонт. Влагата най-, ама най-много се отразява на дървото и на гипса като по-мек от бетона. Едно дърво го остави във вана с вода и виж за колко време ще изгние, остави парче бетон и ще видиш резултата, пълни глупости са тия с влагата.

Колегата дето вика че сеизмичните зони били по-неподходящи за тухлени къщи, напротив. За това колега отдолу се слагат камъни 50 санта големи, трабмоват се, после филц, пак се трамбова и тук дори в Норвегия слагат фибранова изолация, това за пръв път го видях тук. Като строихме фабриката за суши ми стана ясно колко стабилно се строи.

След едно такова преместване на дървена къща дето ги дават по дискавъри, после нищо не става от нея, всички пирони и връзки не са си по мястото, за мен това вече не е сигурна къща премести ли се веднъж, въпреки че го правят често Американците, аз не го одобрявам. За мен като заковеш 2 дъски, колкото повече ги клатиш, толкова по-нестабилни стават. В момента строим училище. Бетонна основа и нагоре само профили и дървении. Бърз строеж, ама не ме кефи.

15 санта изолация хич не е достатъчна, и 50 да сложиш винаги ще се чува. Двоен гипскартон слагаме плюс 200 изолация и пак се чува.

Брат ми веднъж влезна в една дървена баня, следващото желания му беше повече да не се повтаря :)
Същото е като се возих един път на един опел . . . :)

Снимките са от 2009-та година. Мястото е Мериленд точно до океана от 2-те му страни. Такова строителство не ми трябва и не искам. Стреляха се по цяла нощ, щото живеех в центъра, ако ме беше рязнал някой куршум, хич нямаше да го усетя докато спя. Като сложиш плочките изглежда добре нали? Чудя се колко от вас са ремонтирали такива стари къщи на по 65 години и изобщо отваряли ли сте гипса вътре, за да видите какво има там? Все едно да купиш кола и да не отвориш капака на двг майна, същата работа.

Никой нищо не спомена за лятото в найлоновата колибка? Що всички си мълчат???

Строителството с масивна дървесина е изключително красиво и ефективно, харесва ми и ми допада много, но е трудно за поддръжка. Вечното и най-здравото е тухлата, лесно се поддържа и издържа много години.

Завършвам така:

За мен тухлената къща е като старите двг на БМВ, най-здрави, издръжливи, лесни за поддръжка и ВЕЧНИ . . . Ако има някой да допълни нещо и да каже против двг на БМВ само да посмее хихихиххи
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Изображение

Бог отдава дължимото всекиму!

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Яну 2014, 20:46

Това с местенето на къщите какво се хванахте за него... това са глупости от дискавъри чанъл, никой не си мести къщата, нито това е причината да се строи с дърво.

Лятото също не е проблем, ако къщата е по-нова (примерно последните 20-30 години). Имам познати, на които ходя на гости от време на време във Вегас където е 40+ лятото и климатика изобщо не се пуска.

Друго, което ми е прави впечатление в дървените къщи е акустиката... докато може да забравиш за качествена музика в бетонен мавзолей :)
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 06 Яну 2014, 21:00

steeN написа:Това с местенето на къщите какво се хванахте за него... това са глупости от дискавъри чанъл, никой не си мести къщата, нито това е причината да се строи с дърво.

Лятото също не е проблем, ако къщата е по-нова (примерно последните 20-30 години). Имам познати, на които ходя на гости от време на време във Вегас където е 40+ лятото и климатика изобщо не се пуска.

Друго, което ми е прави впечатление в дървените къщи е акустиката... докато може да забравиш за качествена музика в бетонен мавзолей :)

Местят къщите местят :). ахам, ако къщата е нова няма проблем. Е в ново строителство 2013 имаше проблем в Норвегия, не можеше да се диша през лятото с тройна вентилираща система и при това на всичките апартаменти на 6 етажният блок. Около 300 апартамента общо, само най-долните беше по-добре, по-близо до земята, а на 6-тия етаж беше УЖАСССС. А представи си тук е само 25 плюс :)

Това последноот дето го каза за музиката и за акустиката може да поспорим доста :). Акустика съм изучавал . . . :mhihi:

Коя повърхност е по-твърда бетона или дървото? И от какво зависи разпространението на трептенията на въздуха? :) . Я сложи в една стая мебели и да видим каква акустика ще имаш? Моля ти се. На краставичар краставици не се опитвай да продаваш :)
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: през просото
Мечтае да кара: леговището на смог
Детайли за колата: баничарка

Мнение от Jordana » 06 Яну 2014, 21:12

Може би има предвид че дървото поглъща акустичната вълна и има по малко отразени без подтискане завали или подем на носещата .
За американските дървени бараки ....бих казал че за сеизмичен район като България са неприложими. Къща със 20 см фундамент няма как да мине надзор тука така че ич не ги гледайте кво правят зад океана. Като материали може да е приложимо и тука но не и като конструктивни решения и проектиране.
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...

ентусиаст
Аватар
Кара: е21

Мнение от magareto_yori » 06 Яну 2014, 21:13

Василе, колкото по-дълги постове пишеш толкова повече глупости казваш :mhihi: Тва с фибрана на бетона се практикува от доста време и в БГ.Тва каква връзка има с темата незнам.тая мухлясалата баня що си я пуснал незнам.явно е имало теч.кое ти се струва нередно.Тва с местенето на къщи не съществува.тва са бараки ,не къщи и са направени,за да се местят.Къщите които ги строят на място не се местят.земете се в ръце малко.Аз лично съм виждал къщи на по 300 години с отворени стени за смяна на изолацията и изгнило са нямали.Просто всичко е частен случай.Ти не си ли влизал в тухлена сграда където е влажно и мирише на мухъл.Тва трябва ли да значи нещо.Незнам за къв задух говориш в дървените къщи.Новите са с отвори за вентилация.На мен и без вентилация си ми е добре.Виж лятото в Бг като се напече тухлата е друго,едно прохладно такова :mhihi: В крайна сметка всеки си има глава на раменете и си преценя според тва какво търси от къщата,Аз искам да се утоплявам на ток и понеже зимата тук е има няма 8 месеца решавам,че дървото е по-удачно.Бун бум иска да фърля щанги на 3 етаж и си слага плоча.и така
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 06 Яну 2014, 21:27

magareto_yori написа:Василе, колкото по-дълги постове пишеш толкова повече глупости казваш :mhihi: Тва с фибрана на бетона се практикува от доста време и в БГ.Тва каква връзка има с темата незнам.тая мухлясалата баня що си я пуснал незнам.явно е имало теч.кое ти се струва нередно.Тва с местенето на къщи не съществува.тва са бараки ,не къщи и са направени,за да се местят.Къщите които ги строят на място не се местят.земете се в ръце малко.Аз лично съм виждал къщи на по 300 години с отворени стени за смяна на изолацията и изгнило са нямали.Просто всичко е частен случай.Ти не си ли влизал в тухлена сграда където е влажно и мирише на мухъл.Тва трябва ли да значи нещо.Незнам за къв задух говориш в дървените къщи.Новите са с отвори за вентилация.На мен и без вентилация си ми е добре.Виж лятото в Бг като се напече тухлата е друго,едно прохладно такова :mhihi: В крайна сметка всеки си има глава на раменете и си преценя според тва какво търси от къщата,Аз искам да се утоплявам на ток и понеже зимата тук е има няма 8 месеца решавам,че дървото е по-удачно.Бун бум иска да фърля щанги на 3 етаж и си слага плоча.и така

Брат, нали съм бил у вас лятото, знам какъв задух е и какво става без вентилацията. Изгнилата изолация няма теч, защото е от 3 етажна къща и това е на 1-вия етаж Яворе :). Как с 2 думи веднага определящ неща, дето дори не си видял, опасен си :). Влизал съм, даже съм живял в дървената къща дето идвахте на гости преди, нали ти показах мухъла от найлона :). Точно новите дето имаше тройна вентилация Яворе, мога да ти кажа адреса в Осло да видиш :) много бързо определяш неща, които не си дори видял :). Недей така бълва огън и да си толкова категоричен, за неща, за които другите говорят, аз няма да си измислям, само защото да излезна прав :) Има и снимков материал, ама ти веднага имало е теч, майсторе :) Теч на 1-вия етаж от 3 етажна къща малко много трудно :). Та, пак да кажа, когато нещо е направено като хората независимо какво е, то е добро. Но аз в такава къща не искам да живея, въпреки че ако оставам в Норге, ще се принудя, УЖАССС, не ми се мисли :) Изпитвам вече страх, от това дето се задушавах в нашата къща, въпреки че вентилация ще има на новите къщи :). Мисълта е ужасяваща.

Пак да кажа, масивното строителство от дърво много ме кефи, там найлон не ти трябва :)

Бах колко много усмивки съм пуснал . . .
Изображение

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 06 Яну 2014, 21:34

Васко, теч от банята бе мой ,не от покрива :D за да има мухъл трябва да влезе влага от някъде.Незнам да е било задушно вкъщи,аз си спъ с одеяло през цялата година :mhihi: може да е било влажно,все пак съм до водата.И ако има мухъл в изолацията не е от найлона,нещо си се объркал
Изображение

младши ентусиаст
Аватар

Мнение от thewolf » 06 Яну 2014, 21:43

magareto_yori написа:Васко, теч от банята бе мой ,не от покрива :D за да има мухъл трябва да влезе влага от някъде.Незнам да е било задушно вкъщи,аз си спъ с одеяло през цялата година :mhihi: може да е било влажно,все пак съм до водата.И ако има мухъл в изолацията не е от найлона,нещо си се объркал

Ако не беше предното ми стъкло на колата, щях да намразя човека измислил найлона. Аз спирам да споря, като дойда на гости ще поспорим на 4 очи или на 2 чашки. Не случайно хората викат инат си като магаре, пък брат, не че нещо никът ти е такъв :lalala: Чакай да те нахалосам ся и пред колегите във форума, дето викаш, че тойотата по-хубава от БМВ-то . . .

айдеее почна се :mhihi: Само заради това ще ме подкрепят за тухлената къща ахахаахаха
Изображение

старши ентусиаст
Аватар
Кара: конете да бягат
Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...

Мнение от steeN » 06 Яну 2014, 21:53

thewolf написа:...

Те и тухлени се местят, ама това са глупости, никой не строи с дърво за да мести ;)

То е очевидно, че няма как да махнеш ехото и кънтенето в една тухлена/бетонна стая освен ако не я напълниш с мебели или сложиш нещо на стените. Докато в дървена къща този проблем го няма. Може да имаш 2 фотьойла и една маса и пак звучи добре :)

И това с 20 см фундамент също са глупости... в щатите има много по-сериозни земетръсни зони от България, така че да се сравнява кое строителство е по-устойчиво е доста неуместно (то това е по-скоро въпрос на стандарти, защото всяка сграда може да се направи, разликата е в цената).
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.

ентусиаст
Аватар

Мнение от magareto_yori » 06 Яну 2014, 22:07

thewolf написа:
magareto_yori написа:Васко, теч от банята бе мой ,не от покрива :D за да има мухъл трябва да влезе влага от някъде.Незнам да е било задушно вкъщи,аз си спъ с одеяло през цялата година :mhihi: може да е било влажно,все пак съм до водата.И ако има мухъл в изолацията не е от найлона,нещо си се объркал

Ако не беше предното ми стъкло на колата, щях да намразя човека измислил найлона. Аз спирам да споря, като дойда на гости ще поспорим на 4 очи или на 2 чашки. Не случайно хората викат инат си като магаре, пък брат, не че нещо никът ти е такъв :lalala: Чакай да те нахалосам ся и пред колегите във форума, дето викаш, че тойотата по-хубава от БМВ-то . . .

айдеее почна се :mhihi: Само заради това ще ме подкрепят за тухлената къща ахахаахаха

Василе,да ти напомням ли последно ти ква кола си купи и мойта евридейка каква е :mhihi:
Като дойдеш на гости няма да спорим а ще пием бири :mhihi: Аз се изчерпах по темата,в момента съм на пазара за къщи,като купя ще докладвам :mrgreen:
Изображение

ПредишнаСледваща

Назад към Извън Темата