ЗЪБИ, зъболекари и стоматология
Модератор: Общи модератори
- gromovich
- младши ентусиаст
-
- Кара: E46
- Мечтае да кара: T-72 само направо и с пълна газ
Re: ЗЪБИ, зъболекари и стоматология
В понеделник ми вадиха зъб с операция, понеже същият през последните 10 години за 4 път възпалява корена (гранулом) и реших да го премахна и да слагам имплант. Нормално ли е почти цяла седмица да имам силни болки. Единственото което облекчава болката са прахчетата OKI (май са италиански), които ги няма по аптеките тук, но за сметка на това доста хора са ги внесли и ги продават на черно. Снощи си бих мускулно течен аналгин и ефектът клонеше към нулев. Явно нашите лекарства са гола вода. Другия негатив е, че след толкова изпити болкоуспокоителни ме е страх да се кача на колата. Ще взема да стана за резил някъде ако ме спрат полицаите, имайки в предвид, че през живота си даже и цигара с марихуана не съм пробвал 

- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Ако е имало и възпаление - смятам нормално. Антибиотици не ти ли дадоха ?
Хм,хм...
gromovich написа:В понеделник ми вадиха зъб с операция, понеже същият през последните 10 години за 4 път възпалява корена (гранулом) и реших да го премахна и да слагам имплант. Нормално ли е почти цяла седмица да имам силни болки. Единственото което облекчава болката са прахчетата OKI (май са италиански), които ги няма по аптеките тук, но за сметка на това доста хора са ги внесли и ги продават на черно. Снощи си бих мускулно течен аналгин и ефектът клонеше към нулев. Явно нашите лекарства са гола вода. Другия негатив е, че след толкова изпити болкоуспокоителни ме е страх да се кача на колата. Ще взема да стана за резил някъде ако ме спрат полицаите, имайки в предвид, че през живота си даже и цигара с марихуана не съм пробвал
не съм стоматолог, но една седмица си е време. иди да го снимат и да видят дали не правиш някоя беля отдолу. може просто да са били малко по- грубички и да са ти натъртили мястото ама... по добре да играеш на сигурно...
алекс
трабант 601с
разни други возила
трабант 601с
разни други возила
- gromovich
- младши ентусиаст
-
Моджо написа:Ако е имало и възпаление - смятам нормално. Антибиотици не ти ли дадоха ?
Антибиотик Dalacin C почнах да пия преди интервенцията и вчера го приключих - две опаковки за 10 дни. Преди 3 години ми вадиха мъдрец, никакви проблеми, никакви болкоуспокоителни след това. А сега като ме заболи търпя колкото мога и ходя като глуха кучка из апартамента, понеже не искам да надвишавам препоръчителната доза.
- Моджо
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: 320i мнооо убаво )))
- Мечтае да кара: Еххх...
- Детайли за колата: e46, седан, M52,2000 cm3,150 Hp.
Мен ме боля 1 седмица от кариес....ама си имаше възпаление и всъщност ходих на 2-ри преглед , зъабря каза, че ако е имало възпаление си боли и ако искам да го отваря, но няма причина. И си ми мина след 10-на дена. Иначе са ми вадили зъб "на сухо", той си се разпадна сам даже..2-3 дена ме боля, но нямаше никакви усложнения. Ако не ти мине до ден два или поне не отпусне иди на преглед пак. Жената и тя вади зъб скоро - седмица чак не можеше да говори. Зависи колко е било дълбоко, колко са рязали ако са...и т.н.
При всички положения си посети дентиста. Не го чакай да си мине само.
При всички положения си посети дентиста. Не го чакай да си мине само.
Хм,хм...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
ами за начало иди на зъбар, да питаш тук е смешно.,.то е ясно, че има дежурни специалисти, които ще обяснят подробно без да имат дори идея, но все пак..
Може да е нормално, може да не е, зависи колко много боли, надува ли се, пулсира ли и т.н.
Може да е нормално, може да не е, зависи колко много боли, надува ли се, пулсира ли и т.н.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
alekangg написа:ами за начало иди на зъбар, да питаш тук е смешно.,.то е ясно, че има дежурни специалисти, които ще обяснят подробно без да имат дори идея, но все пак..
Процесът успоредно го следи и моята зъболекарка, която в петък ме "успокои", че било нормално

- Jordana
- старши ентусиаст
-
- Кара: през просото
- Мечтае да кара: леговището на смог
- Детайли за колата: баничарка
Абсолютно не е нормално да имаш болки една седмица след вадене . Не те е боляло особено първите 2 дена щото дупката е тампонирана от съсирека обаче после кръвта спира дупката не е тампонирана вече и почва да влиза храна и да се възпалява . Ако не са ти изписали антибиотик звъни и на тая зъбарка да ти изпише , става само с егн няма нужда да ходиш в кабинета . Пробваш със студена топла вода , ако болката се успокоява от студено 100% е възпален . За 2-3 дена трябва да се е затворила дупката , ако продължава да те боли без видима прична не е добре . При вадене на зъб профилактично се взема антибиотик поне 3 дена от деня на ваденето . Обикновено изписват клиндамицин но може да вземеш някакъв макролид като азакс например . Обаче много често зъбарите ги мързи да пишат не им се занимава с рецепти и те пускат по пистата да се оправяш сам .
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
ГОСТУН 2 години. Родът му Ерми, а годината му докс твирем.
КУРТ управлява 60 години. Родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
БЕЗМЕР 3 години, а родът му Дуло, а годината му шегор вечем.
Именник на българските ханове ...
....АВИТОХОЛ /Атила/ живя 300 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
Синът му ИРНИК /ЕРНАК/ живя 150 години. Родът му Дуло, а неговата година дилом твирем.
- gromovich
- младши ентусиаст
-
Jordana написа:Абсолютно не е нормално да имаш болки една седмица след вадене . Не те е боляло особено първите 2 дена щото дупката е тампонирана от съсирека обаче после кръвта спира дупката не е тампонирана вече и почва да влиза храна и да се възпалява . Ако не са ти изписали антибиотик звъни и на тая зъбарка да ти изпише , става само с егн няма нужда да ходиш в кабинета . Пробваш със студена топла вода , ако болката се успокоява от студено 100% е възпален . За 2-3 дена трябва да се е затворила дупката , ако продължава да те боли без видима прична не е добре . При вадене на зъб профилактично се взема антибиотик поне 3 дена от деня на ваденето . Обикновено изписват клиндамицин но може да вземеш някакъв макролид като азакс например . Обаче много често зъбарите ги мързи да пишат не им се занимава с рецепти и те пускат по пистата да се оправяш сам .
При мен дупка няма, има 2-3 шева, аз като казвам вадиха бях в операционна зала с цял екип доцент и доктор във ВМА. Но и мен почва да е съмнява тази работа
Чуй се с хората да го погледнат.
Другото е бошлаф.
Аз съм си слагал имплант като съм махал преди това друг зъб,сложиха ми кост на съседен щото 5 години го отлагах и накрая боцнаха двата импланта един до друг.
Това с една 3-4 часова интервенция.
Еми за седмица влязъх в ритъм.
Но при ваденето на онзи първия дето му присаждахме и кост,че бе пропаднал венеца ми еваха мамата преди 6-7години.
Баш като на теб сега.
Една седмица не знаех де съм.
Та...едно с едно няма.
Ама провери какво е че едно възпаление може големи бели да направи.
Другото е бошлаф.
Аз съм си слагал имплант като съм махал преди това друг зъб,сложиха ми кост на съседен щото 5 години го отлагах и накрая боцнаха двата импланта един до друг.
Това с една 3-4 часова интервенция.
Еми за седмица влязъх в ритъм.
Но при ваденето на онзи първия дето му присаждахме и кост,че бе пропаднал венеца ми еваха мамата преди 6-7години.
Баш като на теб сега.
Една седмица не знаех де съм.
Та...едно с едно няма.
Ама провери какво е че едно възпаление може големи бели да направи.

- Jordana
- старши ентусиаст
-
Аз като казвам не трябва да имаш болки не значи да дъвчеш с това място след операцията и да не те боли ., някаква минимална болезненост ще има . Става въпрос да няма нетърпима пулсираща болка възникваща безпричинно с подуване оток болезнена чувствителност на мястото , което е признак за възпалителен процес . Устата е септично място заради остатъците от храна и винаги има след оперативни инфекции затова са антибиотиците . Болката след операцията е постепенно намаляваща и затихваща , венеца зараства с часове - 1 седмица след операцията не трябва да има силна болка дори от твърди храни като дъвчеш . Дупка има , като се извади зъба остава една хралупа в коста и венеца която постепенно се запълва от меките тъкани . Процеса е дълъг до няколко месеца зависи от индивидуалното състояние . Коста се отдръпва на такова място поради липсата на зъб , корена на зъба и нерва като ги няма и коста се променя . След като е изваден зъба и имаш шевове вероятно са ти направили ламбо , зашиват дупката за да задържи съсирека и кръвната плазма за по бързо зарастване . Някои слагат резорбиращи се конци други постоянни конци които се вадят до 10 дена , зависи как са преценили . Не знам дали си ти сложили косто заместител или колаген но ако е сложен докато не се стопи няма да зарастне напълно и ще имаш лек дискомфорт на мястото . Вероятно около месец .При мен дупка няма, има 2-3 шева, аз като казвам вадиха бях в операционна зала с цял екип доцент и доктор във ВМА. Но и мен почва да е съмнява тази работа
Горното мнение е създадено главно с развлекателна цел и може да съдържа недоказани факти и обстоятелства . Никога не повтаряйте описаните екперименти и изказаните мнения у дома - те могат да бъдат опасни за Вас !
- gromovich
- младши ентусиаст
-
Jordana написа:Аз като казвам не трябва да имаш болки не значи да дъвчеш с това място след операцията и да не те боли ., някаква минимална болезненост ще има . Става въпрос да няма нетърпима пулсираща болка възникваща безпричинно с подуване оток болезнена чувствителност на мястото , което е признак за възпалителен процес . Устата е септично място заради остатъците от храна и винаги има след оперативни инфекции затова са антибиотиците . Болката след операцията е постепенно намаляваща и затихваща , венеца зараства с часове - 1 седмица след операцията не трябва да има силна болка дори от твърди храни като дъвчеш . Дупка има , като се извади зъба остава една хралупа в коста и венеца която постепенно се запълва от меките тъкани . Процеса е дълъг до няколко месеца зависи от индивидуалното състояние . Коста се отдръпва на такова място поради липсата на зъб , корена на зъба и нерва като ги няма и коста се променя . След като е изваден зъба и имаш шевове вероятно са ти направили ламбо , зашиват дупката за да задържи съсирека и кръвната плазма за по бързо зарастване . Някои слагат резорбиращи се конци други постоянни конци които се вадят до 10 дена , зависи как са преценили . Не знам дали си ти сложили косто заместител или колаген но ако е сложен докато не се стопи няма да зарастне напълно и ще имаш лек дискомфорт на мястото . Вероятно около месец .При мен дупка няма, има 2-3 шева, аз като казвам вадиха бях в операционна зала с цял екип доцент и доктор във ВМА. Но и мен почва да е съмнява тази работа
Доколкото ги чух говореха за нещо като "присаждане на кост", явно е въпросният косто заместител, за който казваш. С две думи ще трябва да стискам зъби и да търпя

Това както казах не е фактор.
Аз нa един път имам екстракция на зъб,присаждане на кост,имплант през тая кост и още един имплант.
И пак за седмица бях спрял пасираните храни и вече се живееше без болкоуспокояващи.
Та провери си все пак нещата.
Аз нa един път имам екстракция на зъб,присаждане на кост,имплант през тая кост и още един имплант.
И пак за седмица бях спрял пасираните храни и вече се живееше без болкоуспокояващи.
Та провери си все пак нещата.

Последна промяна slatanic на 03 Фев 2025, 7:52, променена общо 1 път
- Jordana
- старши ентусиаст
-
Кост не се присажда . Слага се или косто заместител което е вид минерална гъба изкуствено направен материал да активира коста да нараства или колаген . Колагена е просто едно топче което се слага в дупката и върши подобна работа - активира нарастването на коста .
Казал си.
Сложиха нещото и навиха винта през него.
Импланта там се държи.
Кво,що…тяхна работа.
Моята е друга.
Важното е да няма липси и да дъвчем пържолите поне два пъти дневно.
Стига ми.
Сложиха нещото и навиха винта през него.
Импланта там се държи.
Кво,що…тяхна работа.
Моята е друга.
Важното е да няма липси и да дъвчем пържолите поне два пъти дневно.
Стига ми.