Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2022
bioz написа:...тема прасетата си сакат кочинката...
Господи, ако знаеш колко си прав

Leon написа:Всъщност руснаците дават доста кинти за пропаганда в България, обаче нашите много крадат. И да, знам какво пиша.
Ще те докладвам за спам на Горския

Аз чета текста, не автора. На автори съм се нагледали вече...
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
Една статия по въпроса с нашата стачка: https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... ini_nasam/ . Имайте предвид, че позицията на 'ръководството' е доста подвеждаща и нарочно манипулираща! Математиката какво казва: Увеличение от 6% на заплатите и 60лв във вид на купони! Има няколко пера, които зависят от основната заплата, но тук не може да се получи 'геин' от още 4%.. Т.е. 60лв във вид на купони излизат, че са тези допълнителни 2-3% примерно, защото са без осигуровки върху тях, за разлика от другите 6%, нали? ... Колко тогава е цялата заплата? Колкото казват работещите явно!
60лв за 2% --> 3000лв са 100%! Яко би било за работници в производството, нали
!
60лв за 2% --> 3000лв са 100%! Яко би било за работници в производството, нали

Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
60 лв ако са 4-5%... значи заплатата е 1200-1500 лв нето, което общо като разход за работодателя е 1900-2300. Ниски данъци 

- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Работещите по линиите не взимат повече от 1200-1300лв (старите) чисто! Брат ми работи тук на машина от 6-7м и взима около тази цифра, като 8ч произвежда и вдига детайли с тегло 7-12кг!

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Почти във всички фабрики/заводи дори в София операторите взимат около 1000лв, с някоя 13-а заплата, купони и др стават 1200 нето.
Има много малко изключение, където плащат повече.
Има много малко изключение, където плащат повече.
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
То в Либхер като цяло са ОК заплатите за тази сфера, ама като искаме европейски доходи, да се радваме на 500-600 евро заплати ли ? И това даже да са добрите!
Аз подкрепям всякакви действия, които подпомагат вдигане средното ниво на заплати 

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Това си е нормален процес за преговори между работници и работодатели в крайна сметка (ако не са намесени паразити от профсъюзите).
Аз пък не подкрепям "всички" действия
Само такива, които са резултат от доброволни договорки между двете страни.
Работника има най-силна позиция, когато множество работодатели се борят да го наемат. Всичко друго е временно и с неустойчив ефект.
Аз пък не подкрепям "всички" действия

Работника има най-силна позиция, когато множество работодатели се борят да го наемат. Всичко друго е временно и с неустойчив ефект.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Заплатите може би и да са в 'горния край', но натоварването е брутално! Почти нормална практика е, голяма част от втората смяна да остава до 02.30ч през ноща, защото трябва да има 12ч между двете ти работни смени. Това са 3,5ч повече от нормалните 8,5ч.... Да, плаща се (макар да ги цакат със механизма за сумарно изчисляване на работното време), но това е включено в парите, които се цитираха по-горе! В събота почти винаги работиш, а в неделя си нощна смяна.. Кога почиваш и живееш? Протеста е, че коефициента заплата/работно натоварване е под 'минималното ниво', нищо, че заплатата ти е в 'горното ниво'!

- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
Искаш да кажеш, че за 1200лв работят по 10-11 часа на ден + събота, общо 55-60 часа на седмица ли?
alekangg написа:Искаш да кажеш, че за 1200лв работят по 10-11 часа на ден + събота, общо 55-60 часа на седмица ли?
60 часа са 20 часа овър тайм и това идва като близо 80 часа редовно заплащане. 1200лв при двойно натоварване са 600лв нормално заплащане ....
Може да е нормално вече в ЕС. Наскоро говорих с една кака в Германия. Същата работа. 50-55 часа и нито цент допълнително. На бяло, по нейните думи...
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
BMW_POWER написа:alekangg написа:Искаш да кажеш, че за 1200лв работят по 10-11 часа на ден + събота, общо 55-60 часа на седмица ли?
60 часа са 20 часа овър тайм и това идва като близо 80 часа редовно заплащане. 1200лв при двойно натоварване са 600лв нормално заплащане ....
Може да е нормално вече в ЕС. Наскоро говорих с една кака в Германия. Същата работа. 50-55 часа и нито цент допълнително. На бяло, по нейните думи...
Затова питах дали това заплащане е за всичко, може да е само за 40 часа седмично, както е поне в повечето места.
Ако има някой работещ за 1200лв и 60+ часа на седмица, негова воля.
За Германия силно ме съмнява, освен ако не е нелегална или не е най-ниско ниво при българи, сърби или нещо от сорта.
Или искаш да кажеш, че и дават отделно на черно?
Ако сравняваме Европа с Америка, със сигурност в Европа се работи по-малко в масовия случай, да не говорим за брой дни отпуска, болнични и други
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
alekangg написа:Искаш да кажеш, че за 1200лв работят по 10-11 часа на ден + събота, общо 55-60 часа на седмица ли?
Да кажем, че парите отиват на около 1400лв чисто максимум (с купоните май), примерно! Смените са различни през отделните седмици: едната си първа, другата си втора. Първа смяна не остава след работа (отдавна оставаха до 17ч, когато е края на редовната смяна), но идват в събота. Остават през нощта някои от втората смяна, но не всеки ден (може би има единици). Т.е. за тези месечни пари си идвал две съботи примерно и си оставал 5-6-7 пъти, когато си бил втора смяна! Нещо от този род е схемата....Иначе взимаш около 1200лв, примерно! Остава само 'нормалния' зор и напън с бройките и простотиите с непопълнените работни места и т.н. По принцип в производството е 'интересно'... Факта, че много хора напускат след няколко месеца, а нови трудно се навиват да започнат показва, че гроздето е 'киселко', колкото и да се мъчат да го изкарат обратното! Стоят хора без 'избор', които са с кредити, ипотеки, заеми и т.н.

Икономическата криза 2020-2022
Неблагодарна работа е това уви, вярно че едва ли трябва някакво образование, но знаем как произволна маймуна с английски език взима 2000 чисто за да решава изкуствено създадени проблеми на клиенти по телефона/чата.
- alekangg
- кандидат ентусиаст
-
ildivvy написа:alekangg написа:Искаш да кажеш, че за 1200лв работят по 10-11 часа на ден + събота, общо 55-60 часа на седмица ли?
Да кажем, че парите отиват на около 1400лв чисто максимум (с купоните май), примерно! Смените са различни през отделните седмици: едната си първа, другата си втора. Първа смяна не остава след работа (отдавна оставаха до 17ч, когато е края на редовната смяна), но идват в събота. Остават през нощта някои от втората смяна, но не всеки ден (може би има единици). Т.е. за тези месечни пари си идвал две съботи примерно и си оставал 5-6-7 пъти, когато си бил втора смяна! Нещо от този род е схемата....Иначе взимаш около 1200лв, примерно! Остава само 'нормалния' зор и напън с бройките и простотиите с непопълнените работни места и т.н. По принцип в производството е 'интересно'... Факта, че много хора напускат след няколко месеца, а нови трудно се навиват да започнат показва, че гроздето е 'киселко', колкото и да се мъчат да го изкарат обратното! Стоят хора без 'избор', които са с кредити, ипотеки, заеми и т.н.
И това в кой град е?
Малко по-добре ми звучи сега. Във Варна и в момента жени, работещи продавачки и в разни офиси на 1000лв чисто се радват.