Икономическа тема
Модератор: Общи модератори
Re: Икономическата криза 2020-2022
Не всички може да са продавачки и ИТ специалисти.
А и не всички искат да са. 

- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
То не е до искане и можене, ами до нужди. Като не можеш и/или не искаш, се оправяш както намериш за добре и не мрънкаш. В Кауфланя и продавачки скоро няма да има, както напоследък наблюдаваме.
Аз например много исках да оправям лампови телевизори, ама от доста време насам пазара не би ме искал много в това ми амплоа, па дори и да мога да "оправям" OLED-и пак ще трябва да препсувам правителството, световния ред, Сорос, ИТ-тата и плочкаджиите, че няма всичко да ми е тип-топ
Та така, малко по-широкоскроени да бъдем, това ми е апела, нямам цел да се заяждам, и нищо лично към никого
Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
Аз например много исках да оправям лампови телевизори, ама от доста време насам пазара не би ме искал много в това ми амплоа, па дори и да мога да "оправям" OLED-и пак ще трябва да препсувам правителството, световния ред, Сорос, ИТ-тата и плочкаджиите, че няма всичко да ми е тип-топ

Та така, малко по-широкоскроени да бъдем, това ми е апела, нямам цел да се заяждам, и нищо лично към никого

Sent from my M2102J20SG using Tapatalk
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
Всъщност е до можене и искане.Искам да бъда еди какво си и се напъвам да стана еди какво си.
Не се напъвам и работя каквото намеря със всички негативи от това.
Ей на аз мога да лепя плочки ама не съм плочкаджия примерно.
Кофраж мога да правя ма и кофражист не съм.
Щото не искам,а не щото не мога.
Утре ако не ми хареса тук дето съм в момента мога да отида да работя поне 10 други различни неща.
Щото живота ме е научил да мога и когато искам да го правя.
Както и ти можеш много работи ама работиш това дето ти харесва,а тия дето не могат и не искат се съобразяват с това което им се предлага пред носа и действат както могат.
И пак казвам като не искам да съм продавачка за 1000лв,ставам бензинджия примерно или пък събирам заявки е Е_торбата.
Имам колега дето ми помага който бачка при мен и там и прави по 1000лв докато бачка там на 4 часа втора смяна.
Като удари и тук 1500 да речем ето ги 2500.Да измаря се сигурно,но за нискоквалифициран труд и на двете места прави една доста добра заплата.
Та можеш и искаш...другото е да се носим по течението...
Изключения винаги има...обаче...
Утре ако не ми хареса тук дето съм в момента мога да отида да работя поне 10 други различни неща.
Както и ти можеш много работи ама работиш това дето ти харесва,а тия дето не могат и не искат се съобразяват с това което им се предлага пред носа и действат както могат.
И пак казвам като не искам да съм продавачка за 1000лв,ставам бензинджия примерно или пък събирам заявки е Е_торбата.
Имам колега дето ми помага който бачка при мен и там и прави по 1000лв докато бачка там на 4 часа втора смяна.
Като удари и тук 1500 да речем ето ги 2500.Да измаря се сигурно,но за нискоквалифициран труд и на двете места прави една доста добра заплата.
- drifty
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: E39 528i, Е39 520i Touring
- Мечтае да кара: Е39 М5
- Детайли за колата: Powered by шпер
3186 написа:Неблагодарна работа е това уви, вярно че едва ли трябва някакво образование, но знаем как произволна маймуна с английски език взима 2000 чисто за да решава изкуствено създадени проблеми на клиенти по телефона/чата.
Познат ми се похвали днес с над 6к заплата за такава работа. И то тук, в Търново.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
- Кара: Lexus GS430 07' , BMW Z4 2.5
- Мечтае да кара: BMW M2
slatanic написа:Всъщност е до можене и искане.Искам да бъда еди какво си и се напъвам да стана еди какво си.
Да, взел е 2500лв, но за колко часа труд дневно? Това е тънкия момент! Просто работи на две работи... Ако спре да спи и да се прибира, примерно, ще вземе и още 1000лв отгоре. За да можем горе-доло ориентировъчно да съпоставим две работи, трябва да го сметнем като часова ставка примерно! Както и да е! Нещата при нас приключиха що-годе 'нормално'!
Ex: 96' BMW318ti

Европа!!! Събуди се!!! Започни да гледаш собствения си интерес!
Вече съм фен на Марио Драги!
" Някои хора са толкова бедни, че имат само пари! " - Тодор Колев
Мразя скапаните водачи на служебни бели 'баничарки'!!!

Часовете са ясни.Тук уловката е че говорим за нискоквалифициран труд.
Почти всеки имащ желание да я върши тая работа може да ги изкарва тези пари стига да иска.
Момента е там, че никой не иска.
На мен телефона ми стои 24/7 включен щото не се знае,знае ли се.
Работното време от сутрин докато свърши,ама винаги повече от 8 часа.
А като пари не се взимат милиони въпреки това, че се налагат специални умения за извършване на по-голяма част от работата.
Та да съгласен съм, че труда като цяло е недооценен от работодателите като заплащане, но масово и на хората не им се иска да се напъват да работят и изкарват повече.
Например имам роднини по северозапада на които споделяйки колко взимам гледат кисело,но карайки ги да дойда и пробват на напъна не искат и да чуят.
Спокойствие и силна храна им дай на тях.Нищо,че реват как нямало работа и пари.
Почти всеки имащ желание да я върши тая работа може да ги изкарва тези пари стига да иска.
Момента е там, че никой не иска.
А като пари не се взимат милиони въпреки това, че се налагат специални умения за извършване на по-голяма част от работата.
Та да съгласен съм, че труда като цяло е недооценен от работодателите като заплащане, но масово и на хората не им се иска да се напъват да работят и изкарват повече.
Например имам роднини по северозапада на които споделяйки колко взимам гледат кисело,но карайки ги да дойда и пробват на напъна не искат и да чуят.
Спокойствие и силна храна им дай на тях.Нищо,че реват как нямало работа и пари.
- Nickelback
- старши ентусиаст
-
- Кара: BigBlockV8
- Мечтае да кара: бангия с предно
- Детайли за колата: Hemi 370 cu. in.
slatanic написа:Всъщност е до можене и искане.Искам да бъда еди какво си и се напъвам да стана еди какво си.
...
Това е друго. Когато човек има избор естествено, че ще избере дейността, която му дава най-добър личен баланс. И не е задължително това да значи високо ниво на заплащане, или най-много лично време, или най-много бонуси, или най-много възможности да крадНе, или най-добри възможности да си бара м**ите по цЕл ден и т.н. и т.н. За всекиго е различно, и е редно ако човек не го е намерил, да продължава да го търси (но без да мрънка), а ако не го намери да се замисли дали проблема не е в него, и как той самия се вписва в новата действителност, а и дали изобщо може да се впише с тези си "изисквания"

slatanic написа:Момента е там, че никой не иска.
Тука според мен така сам си си го постлал, защото си добряк и работяга

Аз също в ежедневната ми работа решавам какви ли не проблеми, които всъщност изобщо не са ми работа да ги помирисвам дори, но го правя, защото имам задълбочен поглед върху цялата картинка на един проект. Правя го просто защото ми е интересно и много мразя да ме лъжат. С две думи проверявам нещата за себе си, ей така да съм сигурен. В момента, в който обаче усетя, че почват да ми се качват на главата с тривиализми, се озъбвам лошо и всички стават по-ниски от тревата

Последна промяна Nickelback на 15 Апр 2022, 10:12, променена общо 1 път
"За тЕя пари има Е-шеесе" - форумна пословица.
Лето две и седемнаесто.
- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
ildivvy написа:Както и да е! Нещата при нас приключиха що-годе 'нормално'!
Дай подробности да видим какво сте се разбрали.
Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- Don't eat the yellowcake.
- “When the legend becomes fact, print the legend.”
- Above all, we must realize that no arsenal or no weapon in the arsenals of the world is so formidable as the will and moral courage of free men and women. It is a weapon our adversaries in today's world do not have. – Ronald Reagan
- Life, liberty, and property do not exist because men have made laws. On the contrary, it was the fact that life, liberty, and property existed beforehand that caused men to make laws in the first place. – Frédéric Bastiat
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Ами в крайна сметка ще увеличат купоните с още 60лв (от 140лв на 200лв) до максимума, който има, без да се плащат осигуровки за тях (сега стана 200лв макса),считано от Юни (до този Април бяха 80лв). Съботите ще ги плащат на 175%, както е по закон, а няма да ги 'бъзикат' по системата за изчисляване на работното време (сега ако има неработен ден ще си вземеш заплатата, но после ще го върнеш в някоя събота, но без допълнителното възнаграждение). Друга точка, която е крайно неясна и тъпа е питане до 'Германия', индексация да се прави два пъти в годината вместо веднъж (каква е разликата дали ще ти дам 6% сега или 3% сега и 3% Октомври, примерно), защото едва ли някой очаква да му вдигнат заплащането на два пъти с по-реален процент
! Естествено, още сутринта имаше един списък с имена на хора на КПП-тата, които няма да допуснат на територията на завода, но то това си беше ясно... Остава само чуденето, защо не дадоха тези неща само на протестиращите, а ги дават на всички в завода, при положение, че 'офис планктона' не направи нищо, с което поне да покаже някаква съпричастност? Не стига това, но се чуха и някои крайно гадни и отвратителни неща от тях по адрес на протестиращите от цялото производство (което като цяло не е от вчера и от днес), които просто доказаха по безспорен начин, че са едни абсолютни ***** ... Не ми се пише по въпроса просто..!

Последна промяна ildivvy на 15 Апр 2022, 11:38, променена общо 1 път

- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
ildivvy написа: Друга точка, която е крайно неясна и тъпа е питане до 'Германия', индексация да се прави два пъти в годината вместо веднъж (каква е разликата дали ще ти дам 6% сега или 3% сега и 3% Октомври, примерно)
Щото ще взимаш повече е разликата. Пример.
1000лв с 3% увеличение става 1030лв. После вторите 3% не ги смяташ на 1000лв, ами на 1030лв. И си 0,90лв напред от далаверата

Факта, че масово не се разбира сложната лихва е много тъжен.

- anttonev
- кандидат ентусиаст
-
- Кара: M62B44
ildivvy написа:(каква е разликата дали ще ти дам 6% сега или 3% сега и 3% Октомври, примерно)
Пример:
1000лв +6%=1060лв
1000лв+3%=1030лв+3%=1060,9лв
Тук в примера не е голяма разликата, но за млн става голяма.
- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Така е! Аз съм едно много тъжно и малоумно човече...

- steeN
- старши ентусиаст
-
- Кара: конете да бягат
- Мечтае да кара: mustang gt, много черeн...
Интересно, мерси. Това с процентите е ясно, ама не е там заровен кокала. Съществената разлика е, че едни пари дадени сега, винаги "струват" повече от същите пари дадени в бъдещето... пропуснати възможности, инфлация и т.н. Да не говорим, че няколко месеца ще взимаш повече пари като цяло. Все пак 6 месеца ще взимаш по 3% повече, които иначе няма да ги вземеш.
- Practical men, who believe themselves to be quite exempt from any intellectual influence, are usually the slaves of some defunct economist. – John Maynard Keynes
- TNT
- младши ентусиаст
-
- Мечтае да кара: 911
6 месеца х 30лв + 6 месеца по 0,90лв повече. И това всяка година, и тея стотинки стават повече и повече.

- ildivvy
- старши ентусиаст
-
Тази 'точка' може и да я приемат (малко вероятно), може и да не я приемат (много вероятно)... Отделно, това увеличение, което правят Април, никога не е било задължително, нито размера му е бил еднакъв или точно определен през годините! Винаги е било в 'знак на добра воля' и това се е подчертавало всеки път (т.е. да не се очаква всяка година задължително), макар последните 10-ина години да са го правили! Отделно, кой може да каже, че дори да го приемат, няма да има 'наказателно' увеличение за известно време с по-малък %, отколкото биха могли и биха имали желание да направят в бъдеще? Никой няма как да знае! Каквото - такова! Мача е свирен! Дано поне са разбрали ка се прави стачка по законния начин, за да не ги цакат по този 'параграф'..
П.П. Вчера, преди да 'излезе' 'споразумението', спряха организирания транспорт от втора смяна до спиране на стачката. Който искал да работи, да идва с коли и таксита, а те щяха да поемат разходите... Нямаше рейсове за втора и нощна смяна... Сега отново възстановиха служебния транспорт.
П.П. Вчера, преди да 'излезе' 'споразумението', спряха организирания транспорт от втора смяна до спиране на стачката. Който искал да работи, да идва с коли и таксита, а те щяха да поемат разходите... Нямаше рейсове за втора и нощна смяна... Сега отново възстановиха служебния транспорт.